Cultuurregio P&Z - cultureel erfgoedconvenant

Beste bezoeker,

Wij zijn verhuisd naar een nieuwe webstek.

                                         www.erfgoedcelpz.be!


TERUG IN DE MOBILITIJD

 

In 2012 en 2013 wil de erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei het thema mobiliteit volop laten leven in de regio. Daarom gaan we van start met het project ‘Terug in de MobiliTIJD’. . De erfgoedcel wil heemkringen, verenigingen, cultuurraden, musea, archieven,…  maar ook niet-erfgoedgerichte organisaties of individuele personen financieel, promotioneel en logistiek ondersteunen bij de organisatie van erfgoedactiviteiten en –projecten rond het thema vervoer. Iedereen kan een expo, publicatie, lezing of andere activiteit op poten zetten: hoe, wat, waar en wanneer bepaal je zelf. Alle activiteiten rond ‘Terug in de mobiliTIJD’ zullen volop gecommuniceerd en ondersteund worden door de erfgoedcel.

Meer weten over dit project -> Klik onderaan deze pagina door naar de subpagina Terug in de MobiliTIJD

 

Weldra ook meer informatie op www.toerisme-pajottenland.be (hotspot Pajot) en www.uitinvlaamsbrabant.be/terugindemobilitijd

 

 

Actieplan 2012 Erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei

Wil je weten aan welke projecten, activiteiten en thematieken de erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei in 2012 zal werken. De erfgoedcel bracht een brochure uit met het actieplan voor 2012.

Onderaan deze pagina kan u deze brochure bij de bijlagen vinden (Actieplan 2012 Folder)

Enkele speerpunten zijn:

-      Project rond vervoer en mobiliteit (Terug in de mobiliTIJD)

-      Erfgoedplus.be Een online databank voor erfgoed en een inventarisatiesysteem voor uw collectie!

-      Vrijwilligers: wil uw organisatie inzetten op vrijwilligersbeleid en op zoek gaan naar nieuwe vrijwilligers? Stap mee in een participatief vrijwilligerstraject op maat

-      Wie zijn vereniging graag eens in de kijker zet en tegelijkertijd kennis wil uitwisselen met andere erfgoedactoren kan met steun van de erfgoedcel een ‘open bijeenkomst’ organiseren.

 

----------

 

 

Erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei heeft een maandelijkse digitale nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief kan je alles lezen over de activiteiten van de erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei en wat er, op vlak van erfgoed, in de regio te beleven valt. In de rubriek ‘nieuws aan erfgoedwerkers’ vind je informatie over mogelijke opleidingen en activiteiten. Stuur gerust ook jouw erfgoednieuws en –weetjes door! Bezorg het ons via karen.vanbuggenhout@dilbeek.be en we zorgen dat het in de nieuwsbrief komt.

De nieuwsbrieven van de vorige maanden vindt u onderaan de pagina.

Wil je de nieuwsbrief graag maandelijks in je mailbox ontvangen? Schrijf je in door ons een mailtje te sturen. (karen.vanbuggenhout@dilbeek.be)

 
 

 

...We zijn al lang begonnen, maar nu begint het echt...

 

 

Erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei

Wie zijn we?

 

De erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei ging van start op 2 mei 2011, nadat de Vlaamse Gemeenschap een cultureel-erfgoedconvenant afsloot met de intergemeentelijke projectvereniging Cultuurregio Pajottenland en Zennevallei. Deze projectvereniging is een samenwerkingsverband tussen 16 gemeenten: Beersel, Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal,  Sint-Pieters-Leeuw, Ternat en vzw ‘de Rand’ voor de gemeenten Drogenbos, Linkebeek en Sint-Genesius-Rode en de Provincie Vlaams-Brabant.

De erfgoedcel bestaat uit twee erfgoedcoördinatoren: Koen Demarsin en Karen van Buggenhout en is gevestigd in ’t Castelhof in Sint-Martens-Bodegem.

 

 

Wat doen we?

 

Cultureel-erfgoedcellen bouwen samen met de sector en de lokale en regionale besturen een duurzaam erfgoedbeleid uit. Ze trachten het erfgoed op te sporen, te bewaren en in de schijnwerpers te plaatsen. Erfgoedcellen werken in het kader van een cultureel-erfgoedconvenant dat de Vlaamse Gemeenschap afsluit met een stad of regio. Momenteel zijn er in Vlaanderen en Brussel 21 cultureel-erfgoedcellen.

 

Als erfgoedcel zullen we ons in de eerste plaats richten op cultureel erfgoed. Dit is zowel roerend als immaterieel erfgoed. Het roerend erfgoed is het erfgoed dat verplaatsbaar is. Het gaat daarbij onder andere om beelden, boeken, archiefstukken en schilderijen. Het kan zowel om alledaagse gebruiksvoorwerpen als om waardevolle kunstwerken gaan. Naast het roerend erfgoed zijn er ook minder tastbare overblijfselen zoals feesten, tradities, volksverhalen, lokale muziek of vakmanschap. Dit is immaterieel erfgoed. Onroerend erfgoed (gebouwen, landschappen, monumenten) hoort niet bij cultureel erfgoed.

 

Onze opdracht bestaat er in om een geïntegreerd en integraal lokaal cultureel erfgoedbeleid uit te bouwen. Om dit te kunnen realiseren, zijn, in overleg met de Vlaamse Gemeenschap, een aantal doelstellingen opgesteld.
In de opstartfase van de erfgoedcel zullen in de eerste plaats culturele erfgoedorganisaties en collecties in kaart gebracht worden. Kent u verborgen erfgoed in de regio of bent u actief in een erfgoedorganisatie? Breng ons dan zeker op de hoogte!
We zullen de erfgoedcollecties in de regio inventariseren in de databank van erfgoedplus (www.erfgoedplus.be) . Heb je zin om hier aan mee te werken? Neem dan zeker contact met ons op!
In ons erfgoedbeleid zullen we eveneens aandacht hebben voor: vrijwilligers, communicatie, deelgenootschap, samenwerking en netwerkvorming, experiment, …

De erfgoedcel Pajottenland en Zennevallei zit momenteel nog in de beginfase. Geleidelijk aan zullen alle doelstellingen in onze werking tot uiting komen.

U kan de doelstellingen nog eens nalezen in het document ‘cultureel erfgoedconvenant_Pajottenland & Zennevallei.pdf’ onder ‘Teksten en documenten’.

 

meter of peter worden?

 

De erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei is nog op zoek naar METERS en PETERS!

 

Als meter of peter zit je op de eerste rij bij alle belevenissen van de erfgoedcel!
We houden je op de hoogte van al onze projecten en evenementen. Een nieuwe website, een nieuwsbrief of publicatie, jij weet het als eerste! Uitnodigingen voor activiteiten vind je als eerste in jouw bus! En wie weet… volgt er nog wel meer...

Wil je dit alles niet missen, word dan snel meter of peter!

 

Wat verwachten we van jou?

Enthousiasme voor erfgoed!

Van onze meters en peters verwachten wij in de eerste plaats morele steun. Hebben we hulp nodig om de handen uit de mouwen te steken… ook jullie komen het als eerste te weten.

 

Hoe meter of peter worden?
Iedereen kan meter of peter worden. Vul het meter&peterkaartje in dat je bij ons geboortekaartje kan vinden of stuur een mailtje naar: karen.vanbuggenhout@dilbeek.be met de volgende gegevens:
naam/ functie/ organisatie/ adres/ e-mail/ telnr/ geboortejaar.

 

 

Onze contactgegevens

 

 

Koen Demarsin

erfgoedcoördinator

koen.demarsin@dilbeek.be

0498/922844

 

 

 

 

Karen Van Buggenhout

erfgoedcoördinator

karen.vanbuggenhout@dilbeek.be
0498/922843

 

Fred Gillebert

coördinator regionale samenwerking cultuur en jeugd
Cultuurregio Pajottenland & Zennevallei

Provincie Vlaams-Brabant

fred.gillebert@vlaamsbrabant.be

 

 

Ons adres:

Erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei

Molenstraat 102

1700 Sint-Martens-Bodegem

 


Ċ
Karen VB,
16 dec. 2011 01:49
ċ
Karen VB,
20 jun. 2011 01:38
Ċ
Karen VB,
25 okt. 2011 02:58
Ċ
Karen VB,
25 okt. 2011 02:58
Ċ
Karen VB,
12 mrt. 2012 03:37
Ċ
Fred Gillebert,
8 feb. 2010 01:58
Ċ
Karen VB,
28 jun. 2011 04:56
Ċ
Karen VB,
20 jun. 2011 01:37
Ċ
Karen VB,
20 jun. 2011 01:37
Ċ
Fred Gillebert,
18 jan. 2011 02:14
Ċ
Karen VB,
20 jun. 2011 01:37
Ċ
Karen VB,
20 jun. 2011 01:37
Comments