Kezdetek

Mi ez?

Az eRepublik egy sok résztvevős online szociális stratégiai játék. Legalábbis a készítők definícfiója szerint. A játékosok egy-egy virtuális személyt irányíthatnak keresztül a gazdasági, politikai, média és harci nehézségeken. Nem feltétlenül kell mindenbe belefolyni. A legtöbben a négy fő lehetséges terület közül választanak egyet vagy kettőt és azzal foglalkoznak. 

Amennyiben még nem regisztráltál, azt a következő linkek valamelyikén keresztül tedd meg: 
http://www.erepublik.com/en/referrer/WalakyMas (Én készítettem a tutorialt)
http://www.erepublik.com/en/referrer/Garmacor (A PCGuru cikk egyik résztvevője)
Így nem csak te kapsz 5 aranyat a 6. szint elérésekor, hanem az is akinek a meghívólinkjén keresztülregisztráltál. Én a magam részéről a PC Guru-ról regisztrálók után járó aranyakból 4-t a magyar államnak továbbutalok, a maradék egyet előtámogatásként élelemre költöm a kezdőkre. {WalakyMas}

FONTOS: Mindenképpen az angol verzióban regisztrálj, mert a magyar verzió bugos, nem enged területet választani. Később már használható a magyar verzió is.

FONTOS: A magyar ingyenes levelezőrendszerek jó részére nem érkeznek meg megfelelően a regisztrációhoz szükséges visszajelző levelek, így ajánlott pl gmail-s címet használni. Ha még nincs ilyen címed, akkor előbb ott regisztrálj. 2-3 perc az egész és megéri, hogy nem kell később bosszankodnod.

Gazdaság: Ebben mindenki részt vesz valamilyen módon. Ha nincs kedved vagy időd céget irányítani, akkor csak belépsz egybe dolgozni. Úgysem lehet mindenkinek saját cége. Egyrészt mert nyereségesen irányítása elég sok időt visz el, másrészt nem is érdekel mindenkit és cégtől függően 10 vagy 20 dolgozó kell az optimális termeléshez. A gazdasági vonal mellékága, hogy az egyes országok valutáival kereskedni lehet a pénzpiacon (Monetary Market) és ezzel is pénzhez lehet jutni. Ha nem jutsz pénzhez, akkor nem tudsz élelmet venni és előbb utóbb éhen halsz, szóval dolgozni vagy kereskedni feltétlenül szükséges. (Kivéve persze, ha valódi pénzért vásárolsz aranyat és abból tartod fel a karakteredet, de ez baromság lenne.)

Hadügy: A legtöbben ebben is részt veszünk már csak azért is, mert a játék legizgalmasabb része az országok közötti csatározás egy-egy területért. Mikor én regisztráltam, akkor Magyarország még csak 2 régióból állt (Győr és Fehérvár, azaz Western Danubia és Central Danubia), mert a többi román megszállás alatt állt. Mára visszaszereztük Pécset, Szegedet, Debrecent és Miskolcot, már csak Budapest felett fújja a szél a román zászlót, de remélhetőleg ezt sem sokáig.
UPDATE day 527 Már alig alig követhető számomra a területek kérdése. Mióta ezt a bekezdést eredetileg leírtam, azóta minden magyar terület visszakerült. Miénk volt Kassa is egy időre, ami később vissza lett adva Szlovákiának, majd átjátszva Ukrajnának, akiktől megkaptuk Kárpátalját cserébe, de román tankok felszabadították Kassát, ezzel megszüntetve Ukrajnát, de Kárpátalja maradt nálunk. Éppen most foglaltuk el Galíciát a lengyelektől és támadjuk Volhyniát. Ja és Burgenland is magyar fennhatóság alatt áll. Izgalmas időket élünk.
UPDATE day 548 Végképp feladom a területek nyilvántartását. Románia visszaszorult eredeti területére. Ázsiai területeit Indonézia, európai területeit Magyarország foglalta el és adta át részben Ukrajnának. Ma két nagyon fontos terület is a mi tulajdonunk: Podolia és Ural . Mindkettő magas termelékenységű vas bányászatot nyújt. 
UPDATE day 600 A 600. nap tiszteletélre frissítem a terület információt: 15 területünk van. Az eredeti területeken kívül: orosz "kölcsönként" Urals (vas), Észak Kaukázus (olaj), két eredetileg ukrán terület: Siveria és Dnipro ahonna szükség esetén visszaszerezhető Podolia amennyiben romániának sikerül megszereznie,  Burgenland (osztrák), Hesse (német),  Nordjylland (dán), Skócia (angol). Az utóbbi négy terület stratégiai okokból lett elfoglalva illetve németország felszabadítása után nem átadva. skóciát 4 hétre kölcsönkaptuk, hogy onnan támadhassuk Kanadát és rajtuk keresztül USA-t. 
UPDATE day 630 35 területünk van. A napokban talán volt ennél több is, de most megszállás alatt tartjuk Németországot az ő védelmükben (De most tényleg, a megerősödött lengyelek miatt), de Kanada és Usa egyes részei és egy kínai High vas régió is a miénk. Az Urali területet néhány napon belül visszaadjuk az oroszoknak.
UPDATE day 772 7 eredeti területünk mellett egy kínai high vas régió, egy észak kóreai és EGY ROMÁN régió a miénk. A jaték történetében első alkalommal támadták meg romániát eredeti területen és azonnal sikerrel is járt!!!
 
Politika: Minden hónap 5., 15. és 25. napján választásokat tartunk: 5. nap kormányfő (kormányalakítás, harci manőverek indítása és visszavonulás szükség esetén), 15. nap pártelnök (párt irányítása és kongresszusi jelöltek kiválasztása), 25. nap kongresszusi képviselők (törvények felvetése, megszavazása). A kormányfők rendszerint minisztereket jelölnek ki maguk mellé az egyes részfeladatok ellátására. Ezek a feladatok sok munkával járnak, de ha hól csinálod, akkor a megbecsülés sem marad el. Az előző két kormányunk meglehetősen jó munkát végzett, ami abból is leszűrhető, hogy kezelték a magyar népesség nagyságrendileg szintű emelkedését az ezzel járó gazdasági nehézségekkel egyetemben. Mára az úgynevezett Index babyBoom után két hónappal már az egyik legerősebb gazdasággal és nem csekély (de sajna még nem elegendő) katonai erővel és jelentős világpolitikai súllyal rendelkezünk.

Média: 8. szint felett minden játékos indíthat 2 aranyért egy újságot, amiben cikkeket jelentethet meg. Alapvetően ez a fő információ áramlási lehetőség a játékosok között. Hogy ki mire használja fel a lehetőséget az már eléggé változó. A kormány a saját lapjain keresztül informálja a lakosságot a tervekről, sikerekről és így kapjuk a hadügyi utasításokat is. De vannak vicc, gazdasági és irodalmi újságjaink, statisztikákat, térképeket és egyéb érdekességeket közlő lapok, kivonatok az egyéb országok híreiből... Ha előfizetsz egy újságra (ingyenes), akkor könnyebben nyomon követheted kedvenc magazinod cikkeit és az újság tulajdonosa minden 1000 előfizető után kap 5 aranyat. Ebben speciel szintén nagyhatalom vagyunk. Az 5 legnagyobb előfizető számú lap közül négy magyar, az első tízből 6. (Day 503)

Kezeléséhez nem árt egy alapfokú angol nyelvtudás, de jól el lehet boldogulni e nélkül is, legfeljebb az elején kicsit tanulni kell a kifejezéseket. Ebben a tutoriálban igyekszem minden fontos kifejezést magyarul és angolul is megadni.

Ha még nem regisztráltál.

Minden játékos és a meghívója 5-5 aranyat kap mikor a meghívott eléri a 6. szintet. Ha meghívó nélkül regisztráltál, akkor te mindenképpen megkapod, de a másik 5 az elveszik. Az arany a játék általános valutája, egy gold jelenleg 15 napi kezdőfizetés, de 2 hónapja játszó karakterek is nagyjából 3-4 napig dolgoznak egy aranyért. Az alábbi két linket tudom ajánlani: Állami meghívóWalakyMas meghívólinkje. Az Állami meghívó egy emailcímet vár, ami után az 5g-t végül a Magyar Nemzeti Bank kapja, ami államunk központi költségvetési intézménye. Innen fizetik pl. a csataindításokat, a sereg támogatását, az állami cégek fentartási költségeit. A második link a saját meghívólinkem és a befolyó 5 arany hozzám, a Tutorial írójához folyik be.

Hová regisztrálj?

Ha Magyarországra szeretnél jönni, akkor a regisztrációkor Hungary bármely területére kérd magad. De még ennél is jobb lenne, ha Kínában Heilongjiang területet választod. Magyar megszállás alatt áll és stratégiailag fontos benépesítenünk. (Day 630)

Ha már regisztráltál.

Keress egy mentort, aki segít az első időszak nehézségeiben. Ez lehet az irc csatornán (lásd fent) vagy Sanya18 mentor honlapján. Vélhetően a csatornáról is a honlapra fognak irányítani. Az első napok kicsit unalmassak lesznek, mert nem túl sok lehetőség áll majd a rendelkezésedre, de ez megfelelő  időszak a szabályok kitanulására és kitalálni mihez is szeretnél kezdeni a későbbiekben. A mentorodhoz fordulj nyugodtan bármilyen kérdéssel, problémával, hisz főként azért van. :P

Ha az én meghívólinkemen keresztül regisztráltál, akkor nem kell mentort keresned, automatikusan mentoráltnak tekintelek. Az első napon vegyél egy Q1 élelmet hátha nem veszem észre időben a regisztrációt, de a további napokon ellátlak Q1-Q2 élelemmel és az 5. szint elérésekor egy Q1 fegyverrel, hogy az első ütést ne pusztakézzel üsd. A későbbiekben egy ideig úgysem tudod majd megfizetni a fegyvert, de amíg meg nem erősödsz nincs is sok értelme fegyverre költeni.

Ha kérdésed észrevételed van, akkor azt emailben vagy játékon belüli üzenetben is jelezheted.

Akkor kezdjük az első nappal.


Comments