ΜΕΡΤΖΑΝΗ το δάκρυ της Θράκης! Μια αληθινή ιστορία της Μάρθας Πατλάκουτζα

αναρτήθηκε στις 25 Νοε 2014, 6:06 π.μ. από το χρήστη Πετρούλα Σίνη

Και όπως πάντα κάπου καταλήγει!


Οκτώβρης 1922... Στις όχθες του ποταμού Έβρου στέκει ένα νεαρό κορίτσι με βρόμικα ρούχα και πρόσωπο βουτηγμένο στην απόγνωση. Νιώθει το βάρος της ευθύνης να συνθλίβει τους μικροκαμωμένους ώμους της... Πρέπει να διασχίσει το ποτάμι μαζί με την αδερφή της, το κάρο και τα ζωντανά.


Ορφανή από μητέρα, ξεριζωμένη από πατρίδα, η Μερτζανή δεν σταματά να αγωνίζεται και να ξεπερνάει τον εαυτό της.


Ποιος τη στηρίζει στα χίλια βάσανα, στον θάνατο, στον αβάσταχτο πόνο; Μονάχα μια φωνούλα μέσα της, μια γλυκιά φωνή που δε σιωπά ποτέ, μια διακριτική λάμψη που δεν την αφήνει να παραδοθεί, όσο κι αν λυγίζει. Και η Μερτζανή θα λυγίσει πολλές φορές. Χάνει το στήριγμά της ξανά και ξανά, χάνει τις μεγάλες της αγάπες, χάνει κάθε δύναμη…

Η συγκλονιστική ιστορία μιας αξιοθαύμαστης γυναίκας που δεν έχασε ποτέ την αξιοπρέπειά της και την τόλμη της.


Μερτζανή… κοράλλι σπάνιο, όπως και η ψυχή της. Μια ψυχή που συνεχώς διώκεται… ένας διωγμός που τέλος δεν έχει… Αυτή είναι η ιστορία της.


Εκδοσεις ΕΞΗ


25 Νοεμβρίου 2014 13:30 μ.μ.


********************************************************************************


"Το αγαπημένο μου "παιδί'', μια ιστορία που λάτρεψα και πόνεσα!!" γράφει η συγγραφέας 

 Μάρθα Πατλάκουτζα κοινοποιώντας 25 Νοεμβρίου 2014 13:30 μ.μ. · τη φωτογραφία του βιβλίου της στο Χρονολόγιο της ομάδας μας  Ανατολική Θράκη, ρίζες και μνήμες! (μια ομάδα που δημιούργησε την ίδια μέρα που μου έστειλε το πρώτο κεφάλαιο της Μερτζανής το δάκρυ της Θράκης! ) 

"Ένα "παιδί" που ανυπομονώ να το πάρω στα χέρια μου κι έρχεται πάλι ως Χριστουγεννιάτικο δώρο, να μου κρατήσει συντροφιά και να ζεστάνει τις μοναχικές μου κρύες βραδιές πριν από τις γιορτές, όπως έγινε πέρσι με το άλλο παιδί της συγγραφέως "Ζαχάρα η Θύελλα της καρδιάς".


Την αγωνία για τη γέννα την είχα μαζί με την Μάθρα Πατλάκουτζα που μου είχε στείλει το πρώτο κεφάλαιο της Μερτζανής με το οποίο ενθουσιάστηκα αφού αγκαλιάζει την ιστορία και της δικής μου γιαγιάς και της μαμάς μου. Κι αυτή την ιστορία ανυπομονώ να διαβάσω αφού δεν της έκρυψα πως την ζήλεψα που είχε κοντά τη γιαγιά της να της εκμυστηρευτεί τα όσα έζησε. Σε μένα η μαμά μου το μόνο που μου είχε πει είναι ότι με ένα μπογαλάκι ρούχα και με τα καικάκια έφυγαν από το χωριό τους Μαίστρο στην Αίνο της Θράκης, η γιαγιά της η Περσούδα και η μαμά της η Κατινιώ (η τυφλή γιαγιά μου που έτσι την φώναζαν οι φίλες της) ... Σαν σήμερα θα γιόρταζε... Θα ήταν ωραία ιδέα ως τίτλο να έδινα το Περσούδα  εάν έγραφα κι εγώ για την ιστορία της προγιαγιάς μου! Γιατί καμία από τις εγγόνες της δεν πήρε το όνομά της και το είχε παράπονο η μαμά μου... "Ραλλού ! Με Βουλγάρικο όνομα βάπτισαν τη θειά σου, Ιωάννα εμένα .. το ίδιο όνομα με τον πατέρα μου που δεν ήθελε να το δεχτεί..." μου έλεγε...Συνηθιζόταν τότε να δίνει ο νονός από μόνος του ότι ήθελε ως όνομα και μάλιστα ο πατέρας του μωρού στεκόταν έξω από την εκκλησία και περίμενε τα παιδιά του χωριού που θα άκουγαν τον παπά να το φωνάζει κι έτρεχαν να το πουν λέγοντας τάξε μας ... το τάξιμο ήταν χρηματικό ποσό βέβαια ... Οπότε να γιατί συμφώνησα από την αρχή με την Μάρθα-κάτι που δεν της το είχα πει- να αφήσει το Μερτζανή ως όνομα του βιβλίου της.  Προβληματιζόταν όμως με τι θα το συνόδευε και της είχα πει ότι " να το ονομάσεις έτσι που εσένα να σε συγκινεί κι αγγίζει ..." τελικά υπήρξε έκπληξη για μένα ! Αγγίζει όλες κι όλους τους Θρακιώτες! Ένα δάκρυ Θρακιώτικο συγκίνησης έπεσε στο μάγουλό μου ! Με τον/την Μαίστρο θα με ταξιδέψει... Με όλους τους ούριους ανέμους εύχομαι να ταξιδέψει και να μας ταξιδέψει η "Μερτζανή το δάκρυ της Θράκης " !" Πετρούλα Σίνη 
Πατλάκουτζα Μάρθα

Η Μάρθα Πατλάκουτζα γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη όπου και μεγάλωσε. Κατάγεται από τη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής, με παππούδες και γιαγιάδες που ήρθαν πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Το 1990 τελείωσε το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Το 1996 διορίστηκε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση κι από τότε υπηρετεί ως δασκάλα σε δημοτικά σχολεία της Μακεδονίας, ενώ τα τελευταία χρόνια σε δημοτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης.

Είναι παντρεμένη, μητέρα δύο κοριτσιών.

Το "Ζαχάρα, η θύελλα της καρδιάς" (2013) είναι το πρώτο της βιβλίο κι ακολουθεί το  "Μερτζανή το δάκρυ της Θράκης " (2014) Εκδοσεις ΕΞΗ  .

http://www.biblionet.gr/author

Comments