"Εάν ήσουν δένδρο αγάπη μου..." Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Μιχάλη Κόκκινου

αναρτήθηκε στις 18 Ιουν 2013, 1:38 π.μ. από το χρήστη Πετρούλα Σίνη   [ ενημερώθηκε 18 Ιουν 2013, 2:04 π.μ. ]

"Εάν ήσουν δένδρο αγάπη μου..." Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Μιχάλη Κόκκινου

Michel Kokkinos
"Η φλέβα στο κύμα"
Λάδι σε καμβά 51x71 cm

"Εάν ήσουν δένδρο αγάπη μου..."Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Μιχάλη Κόκκινου18/06/2013 στις 20:00 

Black Duck
Christou Lada 9a, 10561 Athens, Greece
Εμφάνιση χάρτη · Λήψη οδηγιών

O Mιχάλης Σ. Kόκκινος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1962. Έζησε με την οικογένεια του στις Βρυξέλλες, στη Λοζάννη, στη Ζυρίχη και στο Μόναχο.

Το 1980 απεφοίτησε από το «Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών». Έκανε μουσική και σύνθεση στο Mόναχο καθώς και ζωγραφική δίπλα στον παππού του γλύπτη Μιχαήλ Γ. Κόκκινο (1900-1990) και τη θεία του, επίσης γλύπτρια και ζωγράφο, Ειρήνη Μ. Κοκκίνου (1928), των οποίων το καλλιτεχνικό έργο έχει τύχει των υψηλοτέρων διεθνών διακρίσεων. Ο Μιχάλης Σ. Κόκκινος ζωγραφίζει συνειδητά από 11 ετών.

Aπό το 1982 μέχρι σήμερα είναι:
• Eκδότης της εφημερίδας «Eλληνική Φωνή του Mονάχου».
• Aνταποκριτής της εφημερίδας «Eθνικός Kήρυκας των Bρυξελλών».
• Mέλος της Eνώσεως Aνταποκριτών Eλληνικού Tύπου του Eξωτερικού.

Aπό το 1982 μέχρι το 2000 υπήρξε μέλος της Διεθνούς Eνώσεως Δημοσιογράφων Tύπου της Γαλλικής Γλώσσας.

Από το 1983 μέχρι το 1989 υπήρξε εκδότης των εκδόσεων «Tέχνη & Λόγος».

Aπό το 1984 μέχρι το 2006 υπήρξε εκδότης των «Eκδόσεων Όμβρος».

Tο 1988-89 έπαιξε σε διαφημίσεις για την Stefi Films.

To 1990-91 έπαιξε με το «Θεατρικό Eργαστήρι του Πειραιά» στο «Δημοτικό Θέατρο Πειραιά» στον «Ποπολάρο» και στον «Πειρασμό» του Γρ. Ξενόπουλου σε πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Tο 1991-92 το «Aντιθέατρο» της Mαρίας Ξενουδάκη ανέβασε το θεατρικό του έργο «Tα μονόπρακτα ενός Aγίου».

Το 1997 ίδρυσε στη Κάλυμνο το «’Ιδρυμα Μιχαήλ & Νίκης Κοκκίνου» του οποίου υπήρξε και πρόεδρος μέχρι το 1998.

Το 2004 δημιούργησε στο Λουτράκι-Κορινθίας την «Kokkinos Gallery» την οποία και λειτούργησε μέχρι το 2006.

Το 2005 ίδρυσε στην Κάλυμνο την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «Μουσείο Μιχαήλ Γ. Κόκκινου- Πολιτιστικός Οργανισμός Καλύμνου» του οποίου υπήρξε και Διευθύνων Σύμβουλος μέχρι το 2008.

Από το 2007 μέχρι το 2009 υπήρξε Art Director στην Αφοί Ν.Παππά & ΣΙΑ ΑΕΒΕ Ανώνυμη Εκτυπωτική & Εκδοτική Εταιρεία, Aθήνα.

Tο 2006 κυκλοφορεί σε CD τον ορχηστικό του κύκλο «ΩΚΕΑΝΟΣ» για βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο και κοντραμπάσο.

O Μιχάλης Kόκκινος έχει επίσης συγγράψει και εκδώσει μέχρι σήμερα έντεκα βιβλία από τα οποία το ένα κυκλοφορεί με ψευδώνυμο. Τα βιβλία του «Το Ζεϊμπέκικο», «Κι εκείνη είπε, όχι...» και «Sti Michaela» έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, γαλλικά και αγγλικά.

Έχει δύο κόρες κι ένα γιο 28, 9 και 24 ετών αντίστοιχα.

Αναλυτικότερα για τον Μιχάλη Κόκκινο, μπορεί κανείς να ανατρέξει στον συλλεκτικό τόμο Η’ «Βιογραφίες Συγχρόνων Προσωπικοτήτων της Ελλάδος» έκδοση «Ελληνική Εθνική Γραμμή», Αθήνα 2002 υπό την αιγίδα του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

Ατομικές εκθέσεις για το 2006 -2008
• ART GALLERY CAFE, ΒΟΥΛΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2008
• "Πολυχώρος Αθηναϊς", Αθήνα - Οκτώβριος 2006
• "Kokkinos Gallery", Λουτράκι - Απρίλιος 2006
• Gallery "Theorema", Βρυξέλλες - Φεβρουάριος 2006
• Gallery "Ralph Berens", Μόναχο - Ιανουάριος 2006
Eπισκεφτείτε το site του εδώ για τα έργα του ζωγραφικής : http://www.mkokkinos.gr/intro.htm

Βίντεο YouTubeΓια τη ζωγραφική του Μιχάλη Κόκκινου... (Kριτικές)
By Fani P. PentzeridiArt&Design Class of 2003
University of Hertfordshire
"...The most fascinating thing I found in your work is the colouring.
The colours are so vibrant and full of emotions.
The "Girl with the blue bow" reminds me of my cousin. I lost her when she was young (7)
and the girl in your painting has the same expression. Sad but full of dreams for life. Expectant.
... I hope you continue giving people their lives back with your paintings..."
Αφροδίτη-Τερέζα Π. Μελισσινού Φοιτήτρια Αρχαιολογίας
Durham UniversityUnited Kingdom
Ιούλιος 2007
 
Οι πίνακες του Michel Κόκκινου είναι μακρινοί και συγχρόνως κοντινοί…
Είτε με χρώμα, είτε με μαύρο και άσπρο, αναδύουν την αυθεντικότητά του, το μυστήριο του και τον πλούσιο εσωτερικό του κόσμο.
O Michel Κόκκινος δεν οπισθοχωρεί! Προχωρεί πάντα… ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ πάντα… Γνωρίζει πως η ομορφιά κάνει τον κόσμο καλύτερο και αγωνίζεται ακατάπαυστα για να διατηρήσει αυτήν την ομορφιά, που κρύβει μέσα του βαθιά.
Ο Michel Kόκκινος ξέρει να αγκαλιάζει ολόκληρο το σύμπαν, με το θαύμα του έργου του. Τα έργα του είναι λουλούδια του ήλιου και κοχύλια του φεγγαριού.
Το χρώμα του μεταμορφώνεται σε ήχο…
Ο ήχος του μεταμορφώνεται σε χρώμα…
Βλέπει από μακριά αυτό που βρίσκεται κοντά…
Βλέπει από κοντά αυτό που βρίσκεται μακριά…
Μαρία Φιλίππου
Καλλιτέχνης
Παρίσι, Μάιος 2007
 
Ο Μιχάλης Κόκκινος με τους πίνακές του, μας φορτώνει με το αέρινό του βάρος, τις θωπείες των συνειρμών του, την ονειροφαντασία των παραισθήσεων, τις ερεβώδεις αστραπές, τις ατραπούς του τού ανείπωτου.
Στέλλα ΠαπαθανασίουΠοιήτρια
Η ζωγραφική του Μιχάλη Κόκκινου είναι κατά βάση ανθρωποκεντρική.

Όταν απεικονίζει τοπία ή την φιγούρα σε συνάρτηση με στοιχεία του περιβάλλοντος, τα παρουσιάζει μέσα από μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που αποδίδει ρευστές και εσωτερικά συγκρουσιακές ή αντιφατικές καταστάσεις, που αποτυπώνουν αινίγματα της ζωής, δίνοντας εναύσματα στοχασμού στον θεατή.

Τα θέματα του καλλιτέχνη, με συμβολικό ή αλληγορικό περιεχόμενο, προέρχονται από μετουσιωμένες παρατηρήσεις της καθημερινότητας, συνδυασμένες με μνήμες και εντυπώσεις, οι οποίες αναβλύζουν άλλοτε από το ατομικό και πότε από το συλλογικό υποσυνείδητο.

Η πηγαία εικαστική γραφή του Μιχάλη Κόκκινου διακρίνεται για την ρευστότητα και την εξπρεσιονιστική της ελευθερία, αναδεικνύοντας τις χυμώδεις εντάσεις, αλλά και τις ομιλητικές αντιπαραθέσεις του χρώματος, καθώς αυτές διαμορφώνουν εικόνες υποβλητικές, με την φωταύγεια και τις δραματικές σκιές να δραστηριοποιούν τον νού και την φαντασία του θεατή, προκειμένου να διαισθανθεί πίσω από τα ορατά, τα υφέρποντα κυρίως και τα σιωπηλά παραλειπόμενα της κάθε σύνθεσης.
Αθηνά Σχινά Οκτώβριος 2006
Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης
«Tο κομπολόι»
Μιχάλη Σ. Κόκκινου, 2005
Χαρτί σε ξύλο, ακριλικό, λάδι, βερνίκι θαλάσσης, 35x25 cm

Εικαστικό Σχόλιο της καθ. Παν/μίου Αθηνών, Ιστορικού Τέχνης και ΚριτικούΑθηνάς Σχινά:
Το έργο του Μιχάλη Κόκκινου, «Το κομπολόι» είναι μια από τις πλέον αντιπροσωπευτικές του ζωγραφικές συνθέσεις. Ο καλλιτέχνης συνηθίζει να αποδίδει συνεκδοχικά το βλέμμα, την στάση του σώματος, τις χειρονομίες ή το ύφος του προσώπου, ως ενδεικτικό γνώρισμα της σύνολης προσωπικότητας που αποτυπώνει στις επιφάνειές του, κυρίως αναφορικά με τον ψυχισμό της.
Το συγκεκριμένο έργο «Το Κομπολόι» απεικονίζει ένα ζεύγος χεριών, το ένα δίπλα στο άλλο, ακουμπισμένα σε ένα τραπέζι. Πρόκειται για τα χέρια κάποιου μεσήλικα που φανερώνουν τον μόχθο και τις περιπέτειες της ζωής, σε ώρα ανάπαυλας. Η χαλαρή θέση των χεριών δηλώνει, εμμέσως πλην σαφώς, την αποκτηθείσα εμπειρία του παρελθόντος και μαζί την αποκομισθείσα σοφία, όχι χωρίς πόνο και δυσκολίες. Ο μεσήλικας εύλογα βρίσκεται στη δύση του βίου του, χωρίς να έχει παραιτηθεί και χωρίς να τον έχουν εγκαταλείψει οι δυνάμεις του.
Παραπέμπω στην αναφορά του Ομήρου. Εκεί, ο μεγάλος αυτός ποιητής αναφέρεται στον ήλιο (“Οδύσσεια”), λέγοντας πως μόνον στη δύση του μπορεί κανείς να αισθανθεί όλη την δύναμη και την ακτινοβολία του. Μόνον τότε μπορεί κανείς να αντικρίσει το σχήμα του και να αντιληφθεί αναδρομικά την μεγαλοσύνη του.
Ο Μιχάλης Κόκκινος χρησιμοποιεί την παραστατικότητα, χωρίς να καθηλώνεται σ’ αυτήν. Δεν τον ενδιαφέρει ο λεπτομερής περιγραφικός σχεδιασμός, αλλά να μεταφέρει στον θεατή την αίσθηση που προκαλεί το θέμα του ζωγραφισμένο με εξπρεσιονιστικές χρωματικές αντιπαραθέσεις (κίτρινο-μενεξεδί-βαθύ μαβί), καθώς η συγκοπτόμενή του πινελιά τονίζει τις εντάσεις και τις υφέσεις που προκαλούνται μέσα από τον χρωμοσχεδιαστικό της διάλογο. Το φως διαπερνά όλο το θέμα, χωρίς να αφήνει σκοτάδια και χωρίς να διακρίνεται συγκεκριμένη εστία έκλυσης αυτού του φωτός, με αποτέλεσμα η χοϊκότητα και η γήινη αίσθηση που προκαλεί η συγκεκριμένη μορφοπλασία των χεριών, να αποκτά μια διάσταση μετέωρη και μεταφυσική.
Αθηνά Σχινά6 Οκτωβρίου 2006
Εκτιμώ τη θεματική και χρωματική τόλμη σ’ έναν “ιδιότροπο” εξπρεσιονισμό που εκπέμπει, αλλά και σκάβει το θέμα πολύτροπα.  Στέκομαι ιδιαίτερα στο «Κομπολόι» στα πουαντιλισμένα τραυματικά χέρια που μετρούν το χρόνο ως τις μαύρες του ρίζες.
Πάνος Κυπαρίσης
Σκηνοθέτης - Ζωγράφος
Ανάμεσα στα διάσπαρτα έργα ο ζωγράφος φαίνεται να κρατά ένα νήμα πιο δημιουργικό και καλλιτεχνικό σε τέσσερις πίνακες.  Τρία πορτραίτα και ένα μικρό που “μιλάει” καλύτερα: Τα ζωγραφισμένα χέρια, αργασμένα και ταλαιπωρημένα από το πέρασμα του χρόνου και τον μόχθο.
Σωτήρης Γουνελάς
Συγγραφέας-Καθ. Θεολογίας
…Γιατί η αλήθεια στη ζωγραφική του Κόκκινου δεν βρίσκεται αλλά κατασπαράζεται…
Ιφιγένεια Περεσιάδου
Δικηγόρος
Η προσωπική έκφραση του Μιχάλη Κόκκινου τόσο με τη ζωγραφική του όσο και την ποίησή του είναι κατά την άποψή μου «ωμά ρομαντική».
«Τιμή σε όσους έχουν ηττηθεί!  Τιμή σε όσους έχουν πληγωθεί!».
Η εξπρεσιονιστική κραυγή του Μιχάλη Κόκκινου, είτε εκφρασμένη από τα νοήματα της ποίησής του, είτε από τα δυνατά κόκκινα των πινάκων του φέρνει τον αναγνώστη και θεατή σε κατάσταση εγρήγορσης.
Γιώργος Λαναράς
Ζωγράφος
Ο εικαστικός κόσμος του Μιχάλη Κόκκινου, μοιάζει πλημμυρισμένος από πάθος και φλόγα. Από παλλόμενα χρώματα, τολμηρές γραμμές και δυναμικές εικόνες, από γνώση μα και ασυμβίβαστη διάθεση, την οποία κάθε πινελιά μοιάζει να υπογραμμίζει.
Περιοδικό BIO Σεπτέμβριος 2006


 Ο Μιχάλης Κόκκινος ερμηνεύει κομμάτια του από το CD του "ΩΚΕΑΝΟΣ", "Kokkinos Gallery" Λουτράκι, 2006. Στο τέλος αυτοσχεδιάζει με την εισαγωγή της "Σερενάτα" του F.Schubert.
Δείτε το βίντεο : 

Βίντεο YouTube

Βίντεο YouTube


Η ηθοποιός Μαριάννα Λαγουρού διαβάζει το μονόπρακτο του Μιχάλη Κόκκινου
"Ο Επισκέπτης", από το βιβλίο του "Τα Μονόπρακτα ενός Αγίου".
Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, Αθήνα 27/11/1995


Comments