ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΑ ΝΕΑ

Αυξάνεται η θητεία στο στρατό - 
Δείτε ΕΔΩ τι θα ισχύει για τους πολυτέκνους
Σε ό,τι αφορά τους στρατιώτες που είναι υπόχρεοι μειωμένης θητείας 
(πολύτεκνοι, προστάτες οικογενειών κτλ) αυτή πλέον καθορίζεται στους 8 μήνες από 9 μήνες που είναι σήμερα. 

Τα 12 SOS για τις προσλήψεις στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ                                                                           

Δυστυχώς το νομοσχέδιο προβλέπει μείωση του ποσοστού των πολυτέκνων 
από 15% σε 10%, αντίθετα με τις υποσχέσεις ότι θα αυξηθεί  στο 20%.

Διαβάστε στο δημοσίευμα ΕΔΩ τι θα περιλαμβάνει η υποχρεωτική γραπτή διαδικασία και ποιους υποψηφριόυς αφορά.

Περισσότερες πληροφορίες στο δημοσίευμα ΕΔΩ
Ο Δήμος νέας Σμύρνης κοντά σε όσους χρειάζονται λίγα ένσημα για σύνταξη γήρατος (23.10.2020)
Ο Δήμος Νέας Σμύρνης, στο πλαίσιο της κοινωνικής ομπρέλας με την οποία προστατεύει τους πολίτες του και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, είναι από τους πρώτους που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Επιχορήγηση για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που υλοποιείται μέσω του ΟΑΕΔ. Είναι η πρώτη φορά που ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμμετάσχει σε μια τέτοια ενέργεια.
Στο πλαίσιο αυτό καλούνται όλοι οι μακροχρόνια άνεργοι είτε είναι μισθωτοί, είτε έμποροι και επιχειρηματίες που έκλεισαν οι επιχειρήσεις τους, ηλικίας από 55 έως 67 ετών, οι οποίοι χρειάζονται έναν περιορισμένο αριθμό ενσήμων προκειμένου να θεμελιώσουν πλήρες δικαίωμα σύνταξης λόγω γήρατος, να επικοινωνήσουν με το Δήμο Νέας Σμύρνης.
Πιο συγκεκριμένα, και λόγω των περιορισμών της πανδημίας, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν με το Κέντρο Κοινότητας (Ελευθερίου Βενιζέλου 14, Ισόγειο) στο τηλέφωνο 2132025818 (κα Θάλεια Παλιβίδα, κος Αλέξανδρος Αλεξανδρής) για να ενημερώνονται για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και να κλείνουν ραντεβού για την προσκόμισή τους.

Μισό εισητήριο για τους πολυτέκνους στα ΜΜΜ για το έτη 2020 και 2021
Δείτε ΕΔΩ την απόφαση για το μειωμένο εισητήριο των πολυτέκνων. 

Lockdown: Αιτήματα στήριξης της τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης των πολυτέκνων οικογενειών.

Τις πολύ αυξημένες ανάγκες των πολυτέκνων οικογενειών προκειμένουν οι μεν γονείς να ανταποκριθούν στις ανάγκες της τηλεργασίας, τα δε παιδιά στις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης έθεσε η ΑΣΠΕ στα αρμόδια Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Παιδείας. 

Δείτε τις σχετικές επιστολές που ζητούμε εξοπλισμό για τα παιδιά (ΕΔΩ επιστολή προς Υπ. Παιδείας) και επιδότησης 2ης τηλ/κής σύνδεσης καθώς και αναβάθμισης της πρώτης (ΕΔΩ επιστολή προς Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης) προκειμένου να μπορούν να ασκούν ανεμπόδιστα λόγω συγκυρίας το δικαίωμά τους στην εργασία και στην εκπαίδευση.


Πώς θα γίνονται οι προσλήψεις στο Δημόσιο - Τι αλλάζει στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ
Δείτε ΕΔΩ τις νέες διαδικασίες.

Μετεγγραφές πολυτέκνων φοιτητών 2020
Διαβάστε παρακάτω τι ισχύει για τις μετεγγραφές φοιτητών και τις αντιστοιχίες των Τμημάτων για το ακαδημαίκό έτος 2020-2021.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της ΑΣΠΕ ΕΔΩ.

Α) Αριθμός μετεγγραφομένων βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων:

- Είναι ίσος με το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων, ανά Σχολή ή Τμήμα των ΑΕΙ.(Άρθρο 75 παρ. 1)

- Απαραίτητη προϋπόθεση ο αριθμός των μορίων που έλαβε ο φοιτητής να μην υπολείπεται από τον αριθμό των μορίων της βάσης
  εισαγωγής κάθε Τμήματος Α.Ε.Ι., πέρα του αριθμού των δύο χιλιάδων επτακοσίων πενήντα (2.750) μορίων.(Άρθρο 72 εδ. δ)

- Οι δικαιούχοι μετεγγραφής δύνανται να υποβάλλουν σχετική αίτηση για αντίστοιχα Τμήματα έως δύο (2) διαφορετικών ΑΕΙ. 
  (άρθρο 75 παρ. 2)

Β) Αίτηση για μετεγγραφή:    

Υποβάλλεται από τους δικαιούχους ηλεκτρονικά στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, μέσω της ιστοσελίδας του.
(Άρθρο 73 παρ. 4)  

Γ) Μετακίνηση σε Τμήμα του ιδίου επιστημονικού πεδίου

Ο φοιτητής, ο οποίος αιτείται μετεγγραφής κατά το πρώτο έτος φοίτησής του σε αντίστοιχο Τμήμα με αυτό στο οποίο έχει εισαχθεί, δύναται να υποβάλλει ταυτόχρονα αίτηση μετακίνησης σε Τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου. (άρθρο 77) 

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της ΑΣΠΕ ΕΔΩ.

Προτεραιότητα μετάθεσης πολυτέκνων εκπαιδευτικών
Πολύτεκνος συνάδελφος της ΕΟΠΑ μας έστειλε την πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας που αφορά μεταξύ άλλων την προτεραιότητα για τις μεταθέσεις των πολυτέκνων εκπαιδευτικών και ισχύει τόσο για τις μεταθέσεις από περιοχή σε περιοχή μετάθεσης όσο και για τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις εντός της ίδιας περιοχής.
Δείτε την εγκύκλιο ΕΔΩ.

Επαγγέλματα που αποδίδουν στην οικονομική κρίση

Ο πολύτεκνος συνάδελφος κ. Ιωάννης Ευστρατιάδης (δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω και εκπαιδευτικός Πολιτικών Επιστημών (ΠΕ78) μετά  από έρευνα άνω των 5 ετών και από προσωπική  του ενασχόληση με διάφορα επαγγελματικά περιβάλλοντα και από πλήθος πληροφοριών που έλαβε στα πλαίσια του επαγγέλματός του συνέταξε και μας έστειλε ένα κατάλογο με κάποια  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, με την ελπίδα  να αποτραπεί η φυγή νέων στο εξωτερικό.

Από την έρευνά του εύκολα διαπιστώνει κάποιος ότι στην Ελλάδα, που είναι ένας πλουτοπαραγωγικός γίγαντας, υπάρχουν πολλές και αποδοτικές εργασίες μέσα στην  Οικονομική κρίση. Αρκεί κάποιος να θέλει να δουλέψει και να μην τρέφεται με την αυταπάτη ότι στο εξωτερικό οπωσδήποτε θα ζήσει καλά... Δείτε τον κατάλογο που συνέταξε ΕΔΩ.


Οι πολύτεκνοι μπορούν να ψωνίζουν στα στρατιωτικά πρατήρια (Νοε 2019)

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ενέκρινε το σχετικό αίτημα της ΑΣΠΕ (Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος) για την ελεύθερη είσοδο των πολυτέκνων στα στρατιωτικά πρατήρια σε όλη την Ελλάδα με επίδειξη της πολυτεκνικής ταυτότητας.
   Δείτε τη σχετική εγκύκλιο της ΑΣΠΕ ΕΔΩ.Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη: Δικαιώματα ανέργων και ανασφάλιστων
Η πολυετής οικονομική κρίση έχει φέρει πολλούς αντιμέτωπους με χρέη στους ασφαλιστικούς φορείς. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε χάσει την ασφάλιση, ακόμη και τη δουλειά μας. Επίσης, αρκετοί που εργάζονται με «μαύρα» είναι επίσης ανασφάλιστοι. Όμως, το 2016 ψηφίστηκε νόμος που μας δίνει ισότιμη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Είτε κάποιος είναι άνεργος, είτε ανασφάλιστος, μπορεί να έχει δωρεάν φαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη

Το νομοθετικό πλαίσιο δίνει το δικαίωμα σε ανέργους και ανασφάλιστους εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όπως όταν ήταν εργαζόμενοι και κανονικά ασφαλισμένοι.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε ΕΔΩ ένα εξαιρετικό άρθρο από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών για την ασφαλιστική κάλυψη νέων και ηλικιωμένων ανέργων και ανασφάλιστων. Τα πράγματα δεν είναι τόσο μαύρα.


Αυξάνονται οι μέρες αδείας των πολυτέκνων γονέων εργαζομένων στο δημόσιο για ασθένεια τέκνου
Δείτε ΕΔΩ το δημοσίευμα που αφορά την άδεια που μπορούν να λάβουν οι πολύτεκνοι γονείς που εργάζονται στο δημόσιο, λόγω ασθενείας των τέκνων τους.

Η τροπολογία αναφέρει τα εξής: Η παρ. 8 του άρθρου 53 του ν.3528/2007 (Α' 26) και η παρ. 8 του άρθρου 6ο του ν·35δ4/2θθ7(Α' 143) αντικαθίστανται ως εξής:
«8. Υπάλληλοι που έχουν ανήλικα τέκνα δικαιούνται άδεια με αποδοχές έως τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος σε περίπτωση ασθένειας των τέκνων τους. Για τους υπαλλήλους που είναι τρίτεκνοι η ως άνω άδεια ανέρχεται σε επτά (7) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος και για τους υπαλλήλους που είναι πολύτεκνοι σε δέκα (10) ημέρες. Για τους υπαλλήλους που είναι μονογονείς, η ως άνω άδεια ανέρχεται σε οκτώ (8) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος».


Τέλος το χάρτινο μειωμένο εισιτήριο (μετρό-ΟΑΣΑ). Απαιτείται προσωποποιημένη κάρτα

Από 1ης Οκτωβρίου 2018 οι συνάδελφοι πολύτεκνοι που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μετρό και λεωφορεία θα πρέπει να προμηθευτούν προσωποποιημένη κάρτα, αφού τα χάρτινα μισά εισιτήρια (π.χ. 10+1 διαδρομών με 6€) καταργήθηκαν.

Για την έκδοση προσωποποιημένης κάρτας οι κάτοχοι μισού ή δωρεάν εισιτηρίου πρέπει να ακολουθήσουν τη γνωστή διαδικασία. Δείτε ΕΔΩ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε η προσωποποιημένη κάρτα μισού εισιτηρίου των πολυτέκνων θα ανανεώνεται για ένα έτος στα ειδικά σημεία (π.χ. συγκεκριμένοι σταθμοί μετρό) με επίδειξη της θεωρημένης κάρτας πολυτέκνων.
Προσλήψεις Αναπληρωτών καθηγητών και διορισμοί στην εκπαίδευση
Δείτε ΕΔΩ πληροφορίες που αφορούν την ενεργοποίηση των πολυτέκνων εκπαιδευτικών σχετικά με τους διορισμούς αναπληρωτών στην εκπαίδευση.
 


ΕΙΔΗ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ  (δικαιολογητικά)
Όπως μας ενημέρωσαν από την Περιφέρεια Αττικής, οι πολύτεκνοι συμπεριλαμβάνονται στο Πρόγραμμα διάθεσης ειδών λαϊκών αγορών σε ευπαθείς ομάδες και κατανομής των αναλογούντων κουπονιών. Δείτε παρακάτω την ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικης.

Η Περιφέρεια Αττικής, έχοντας υπόψη την υπ’ αριθμ. 308/2018 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, η οποία ελήφθη σε εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 7 του άρθρου 36 του Ν. 4497/2017, καλεί όσες πολύτεκνες οικογένειες επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Διάθεση ειδών λαϊκών αγορών σε ευπαθείς ομάδες» και έχουν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Τουλάχιστον 2 προστατευόμενα παιδιά και άνω (αναφέρονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα)
- Συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα : έως 14.000,00 € για τις οικογένειες μέχρι και 4 προστατευόμενα παιδιά, το οποίο θα   προσαυξάνεται με 1.500,00 € για κάθε επιπλέον προστατευόμενο παιδί

να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στους συλλόγους που είναι εγγεγραμμένοι. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να προσκομίσουν από 05.11.2018 έως 23.11.2018 τα παρακάτω δικαιολογητικά:

- αίτηση που θα επέχει και δήλωση αποδοχής των όρων και προϋποθέσεων του προγράμματος, στην οποία θα αναγράφεται
   ο αριθμός μητρώου 
ΑΣΠΕ/ομοσπονδίας.
-  Εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας του φορολογικού έτους 2017.
-  Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο.

Δείτε ΕΔΩ την απόφαση της Περιφέρειας και ΕΔΩ την πρόσκληση προς τους πολυτέκνουςΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Η οριζόντια προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς έληξε τον Δεκέμβριο του 2014 και δεν ισχύει οποιαδήποτε εξαίρεση για τις πολύτεκνες οικογένειες. Ωστόσο, η κύρια κατοικία μπορεί ακόμα να προστατευθεί υπό προϋποθέσεις και μέχρι το τέλος του 2018, μέσω αίτησης υπαγωγής στον λεγόμενο «Νόμο Κατσέλη» (Ν.3869/2010), όπως τροποποιήθηκε από τον «Νόμο Σταθάκη», οι διατάξεις του οποίου ισχύουν έως την 31η Δεκεμβρίου του 2018.
Ο Νόμος αυτός ορίζει ότι ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει στο δικαστήριο αίτηση και σχέδιο διευθέτησης οφειλών, ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση κύρια κατοικία με ή χωρίς προσημείωση ή υποθήκη, αν η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για έναν ενήλικα (ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη σε 220.000 για ζευγάρι, 240.000 για οικογένεια με ένα τέκνο, 260.000 για οικογένεια με δύο τέκνα και 280.000 για οικογένεια με τρία τέκνα) και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή κυμαίνεται μεταξύ 13.906 ευρώ και 40.800€ ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση (οικογενειακό εισόδημα ενήλικα: 13.906 ευρώ, ζευγάρι: 23.659 ευρώ και κάθε παιδί: 5.714 ευρώ), τότε αναδιαρθρώνονται τα δάνεια με βάση τις δυνατότητες αποπλη-
ρωμής και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης του οφειλέτη και του προσφέρεται πλήρης δικαστική κάλυψη.
Επιπλέον, 
εάν η αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας κυμαίνεται μεταξύ 120.000 και 220.000 ευρώ, προσαυξημένη ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη (ένας ενήλικάς:120.000 ευρώ, ζευγάρι: 160.000 ευρώ και 20.000 ανά τέκνο) και το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, δηλαδή κυμαίνεται από 8.180 έως 24.000 ευρώ (άγαμος: 8.180 ευρώ, ζευγάρι: 13.917 ευρώ και κάθε παιδί: 3.361 ευρώ), το Δημόσιο καλύπτει έως και το 95% των μηνιαίων καταβολών επί τριετία.
Για όλες τις κατηγορίες προβλέπεται η δόση να υπολογίζεται εκ νέου, με το χρέος να μειώνεται μέχρι την εμπορική αξία του ακινήτου και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Έτσι δίνεται η προοπτική διαγραφής των οφειλών κατά το ποσοστό της μείωσης της εμπορικής αξίας των κατοικιών και
η έως 35 χρόνια παράταση της αποπληρωμής του υπολοίπου. Με την κατάθεση της αίτησης προστατεύεται ο αιτών από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, ενώ δεν υπάρχουν κατηγορίες πολιτών που να μην μπορούν να ενταχθούν στο Νόμο, εφόσον έχουν αποδεδειγμένα αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους.
Ιωάννα-Μαρία Παναγιωτοπούλου
Μέλος Δ.Σ. ΕΟΠΑ, Διδάκτωρ Νομικής

Στο ΣτΕ προσέφυγε η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) 
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός, αλλά και μη νόμιμος ο νόμος 4512/2018 και η από 17.1.2018 απόφαση των αναπληρωτών υπουργών Εργασίας και Οικονομικών κατά το σκέλος εκείνο με το οποίο θεσπίζονται εισοδηματικά όρια και κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού στους πολυτέκνους

ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΙΔΙΩΝ - όλες οι λεπτομέρειες για τη χορήγησή του

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του υπ.Εργασίας σχετικά με την 
 διαδικασία χορήγησης επιδόματος παιδιών, τις
            αρμόδιες υπηρεσίες, τον χρόνο και τρόπο καταβολής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τις προϋποθέσεις αναστολής
            διακοπής, την αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων, τον συμψηφισμό, τις υποχρεώσεις των δικαιούχων,
            καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του άρθρου 214 του N. 4512/2018 

Επίσης δείτε περισσότερα ΕΔΩ και συνοπτικά ΕΔΩ.ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ: (γίνονται προνοιακά/φτώχιας αντί δημογραφικά):
Τα επιδόματα θα δίνονται πλέον με εισοδηματικά κριτήρια από το πρώτο παιδί και 
καταργείται το επίδομα για τρίτεκνους ή πολύτεκνους με εισόδημα άνω των 34.000 ευρώ. Δείτε ΕΔΩ.
Δείτε ΕΔΩ τις διαδικασίες για τη χορήγηση του επιδόματος τέκνων στους δικαιούχους από το 2018.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ με τέκνα υποχρεωτικής εκπαίδευσης
Διαβάστε τη σχετική Εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ΕΔΩ


Εφημερίες πολυτέκνων εκπαιδευτικών Α'βάθμιας εκπαίδευσης
Το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε έγγραφο σχετικά με τις εφημερίες πολυτέκνων εκπαιδευτικών Α'βάθμιας εκπαίδευσης
Δείτε ΕΔΩ1 και ΕΔΩ2.