ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΑ ΝΕΑ

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη: Δικαιώματα ανέργων και ανασφάλιστων
Η πολυετής οικονομική κρίση έχει φέρει πολλούς αντιμέτωπους με χρέη στους ασφαλιστικούς φορείς. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε χάσει την ασφάλιση, ακόμη και τη δουλειά μας. Επίσης, αρκετοί που εργάζονται με «μαύρα» είναι επίσης ανασφάλιστοι. Όμως, το 2016 ψηφίστηκε νόμος που μας δίνει ισότιμη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Είτε κάποιος είναι άνεργος, είτε ανασφάλιστος, μπορεί να έχει δωρεάν φαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη

Το νομοθετικό πλαίσιο δίνει το δικαίωμα σε ανέργους και ανασφάλιστους εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όπως όταν ήταν εργαζόμενοι και κανονικά ασφαλισμένοι.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε ΕΔΩ ένα εξαιρετικό άρθρο από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών για την ασφαλιστική κάλυψη νέων και ηλικιωμένων ανέργων και ανασφάλιστων. Τα πράγματα δεν είναι τόσο μαύρα.


Αυξάνονται οι μέρες αδείας των πολυτέκνων γονέων εργαζομένων στο δημόσιο για ασθένεια τέκνου
Δείτε ΕΔΩ το δημοσίευμα που αφορά την άδεια που μπορούν να λάβουν οι πολύτεκνοι γονείς που εργάζονται στο δημόσιο, λόγω ασθενείας των τέκνων τους.

Η τροπολογία αναφέρει τα εξής: Η παρ. 8 του άρθρου 53 του ν.3528/2007 (Α' 26) και η παρ. 8 του άρθρου 6ο του ν·35δ4/2θθ7(Α' 143) αντικαθίστανται ως εξής:
«8. Υπάλληλοι που έχουν ανήλικα τέκνα δικαιούνται άδεια με αποδοχές έως τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος σε περίπτωση ασθένειας των τέκνων τους. Για τους υπαλλήλους που είναι τρίτεκνοι η ως άνω άδεια ανέρχεται σε επτά (7) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος και για τους υπαλλήλους που είναι πολύτεκνοι σε δέκα (10) ημέρες. Για τους υπαλλήλους που είναι μονογονείς, η ως άνω άδεια ανέρχεται σε οκτώ (8) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος».


Τέλος το χάρτινο μειωμένο εισιτήριο (μετρό-ΟΑΣΑ). Απαιτείται προσωποποιημένη κάρτα

Από 1ης Οκτωβρίου 2018 οι συνάδελφοι πολύτεκνοι που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μετρό και λεωφορεία θα πρέπει να προμηθευτούν προσωποποιημένη κάρτα, αφού τα χάρτινα μισά εισιτήρια (π.χ. 10+1 διαδρομών με 6€) καταργήθηκαν.

Για την έκδοση προσωποποιημένης κάρτας οι κάτοχοι μισού ή δωρεάν εισιτηρίου πρέπει να ακολουθήσουν τη γνωστή διαδικασία. Δείτε ΕΔΩ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε η προσωποποιημένη κάρτα μισού εισιτηρίου των πολυτέκνων θα ανανεώνεται για ένα έτος στα ειδικά σημεία (π.χ. συγκεκριμένοι σταθμοί μετρό) με επίδειξη της θεωρημένης κάρτας πολυτέκνων.
Προσλήψεις Αναπληρωτών καθηγητών και διορισμοί στην εκπαίδευση
Δείτε ΕΔΩ πληροφορίες που αφορούν την ενεργοποίηση των πολυτέκνων εκπαιδευτικών σχετικά με τους διορισμούς αναπληρωτών στην εκπαίδευση.
 


ΕΙΔΗ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΝΟΕ-2018 (δικαιολογητικά)
Όπως μας ενημέρωσαν από την Περιφέρεια Αττικής, οι πολύτεκνοι συμπεριλαμβάνονται στο Πρόγραμμα διάθεσης ειδών λαϊκών αγορών σε ευπαθείς ομάδες έτους 2018 και κατανομής των αναλογούντων κουπονιών. Δείτε παρακάτω την ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικης (1/11/2018).

Η Περιφέρεια Αττικής, έχοντας υπόψη την υπ’ αριθμ. 308/2018 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, η οποία ελήφθη σε εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 7 του άρθρου 36 του Ν. 4497/2017, καλεί όσες πολύτεκνες οικογένειες επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Διάθεση ειδών λαϊκών αγορών σε ευπαθείς ομάδες» και έχουν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Τουλάχιστον 2 προστατευόμενα παιδιά και άνω (αναφέρονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα)
- Συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα : έως 14.000,00 € για τις οικογένειες μέχρι και 4 προστατευόμενα παιδιά, το οποίο θα   προσαυξάνεται με 1.500,00 € για κάθε επιπλέον προστατευόμενο παιδί

να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στους συλλόγους που είναι εγγεγραμμένοι. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να προσκομίσουν από 05.11.2018 έως 23.11.2018 τα παρακάτω δικαιολογητικά:

- αίτηση που θα επέχει και δήλωση αποδοχής των όρων και προϋποθέσεων του προγράμματος, στην οποία θα αναγράφεται
   ο αριθμός μητρώου 
ΑΣΠΕ/ομοσπονδίας.
-  Εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας του φορολογικού έτους 2017.
-  Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο.

Δείτε ΕΔΩ την απόφαση της Περιφέρειας και ΕΔΩ την πρόσκληση προς τους πολυτέκνους


Από 10 Οκτ.2018 έως την Παρασκευή 19 Οκτ.2018 οι αιτήσεις μετεγγραφών φοιτητών
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους φοιτητές των Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α. της χώρας, ότι από την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 έως και την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018 μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση μετεγγραφής. Στην ανωτέρω προθεσμία υποβάλλονται αιτήσεις:
  • από ενδιαφερόμενους φοιτητές για μετεγγραφή με μοριοδοτούμενους λόγους,
  • από αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές,
  • από ενδιαφερόμενους φοιτητές που εισήχθησαν καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων στα ΑΕΙ, είτε ως Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης, είτε ως έχοντες κυπριακή καταγωγή για τους οποίους ισχύουν ειδικές διατάξεις μετεγγραφής.
https://sites.google.com/site/eopanew/polyteknika-nea/metgr.jpg

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκέπτονται την ειδική εφαρμογή μετεγγραφών στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://transfer.it.minedu.gov.gr (ή μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου) προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους. Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

Δείτε και τις σχετικές εγκυκλίους μετεγγραφών ακαδ. έτους 2018-2019 (κάντε κλικ πάνω στο ΦΕΚ).
- 
ΦΕΚ 2520 Β-29.06.2018
ΦΕΚ 2784 Β - 12.07.2018

Παιδικοί Σταθμοί (ποια παιδάκια έγιναν αποδεκτά δωρεάν)
Η ΕΕΤΑΑ
 ανακοινώνει την Κυριακή (29/7/2018) τους οριστικούς πίνακες και τα τελικά αποτελέσματα 
για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ 2018 - 2019. 
Οι ενδιαφερόμενοι δείτε περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ
. Σύμφωνα με την ΕΕΤΑΑ , την Κυριακή θα γνωρίζουν οι αιτούντες γονείς αν θα φιλοξενηθούν δωρεάν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς της χώρας. Οι επιλαχόντες θα έχουν και δεύτερη ευκαιρία με την αναδιανομή των voucher.
Δείτε και στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ ΕΔΩ
 περισσότερα. Επίσης ανακοινώθηκε ότι όλα τα παιδάκια των οποίων οι γονείς έκαναν αίτηση και διαμένουν στις πυρόπληκτες περιοχές θα γίνουν αποδεκτά σε παιδικούς σταθμούς.
Πότε συμφέρει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μεταβιβάσεις και γονικές παροχές ; (Ιούνιος 2018)
Σύμφωνα με το πρόσφατο δημοσίευμα, όσοι αναβάλουν την απόφαση μεταβίβασης ενός ακινήτου με δωρεά ή γονική παροχή για το νέο έτος (2019) κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόσθετες επιβαρύνσεις της τάξεως ακόμη και του… 112% –ποσοστό το οποίο μεταφράζεται ακόμη και σε 4.550 ευρώ επιπλέον– στο συνολικό κόστος. Αυτό θα συμβεί αν το ακίνητο που θέλουν να μεταβιβάσουν βρίσκεται σε περιοχή στην οποία ανακοινώθηκε αύξηση στην τιμή ζώνης. Οσοι, από την άλλη, σπεύσουν να μεταβιβάσουν ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο βρίσκεται σε περιοχή στην οποία έγινε μείωση τιμής ζώνης θα χάσουν την ευκαιρία να μειώσουν το κόστος ακόμη και στο μισό, χάνοντας ακόμη και πάνω από 6.610 ευρώ.
Δείτε ΕΔΩ το δημοσίευμα και  ΕΔΩ τις νέες τιμές ζώνης ακινήτων ανά περιοχή.

Επίδομα Παιδιών 2018:
Παρασκευή 01/06/2018 άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων Α21 για το επίδομα παιδιών.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Η οριζόντια προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς έληξε τον Δεκέμβριο του 2014 και δεν ισχύει οποιαδήποτε εξαίρεση για τις πολύτεκνες οικογένειες. Ωστόσο, η κύρια κατοικία μπορεί ακόμα να προστατευθεί υπό προϋποθέσεις και μέχρι το τέλος του 2018, μέσω αίτησης υπαγωγής στον λεγόμενο «Νόμο Κατσέλη» (Ν.3869/2010), όπως τροποποιήθηκε από τον «Νόμο Σταθάκη», οι διατάξεις του οποίου ισχύουν έως την 31η Δεκεμβρίου του 2018.
Ο Νόμος αυτός ορίζει ότι ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει στο δικαστήριο αίτηση και σχέδιο διευθέτησης οφειλών, ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση κύρια κατοικία με ή χωρίς προσημείωση ή υποθήκη, αν η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για έναν ενήλικα (ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη σε 220.000 για ζευγάρι, 240.000 για οικογένεια με ένα τέκνο, 260.000 για οικογένεια με δύο τέκνα και 280.000 για οικογένεια με τρία τέκνα) και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή κυμαίνεται μεταξύ 13.906 ευρώ και 40.800€ ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση (οικογενειακό εισόδημα ενήλικα: 13.906 ευρώ, ζευγάρι: 23.659 ευρώ και κάθε παιδί: 5.714 ευρώ), τότε αναδιαρθρώνονται τα δάνεια με βάση τις δυνατότητες αποπλη-
ρωμής και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης του οφειλέτη και του προσφέρεται πλήρης δικαστική κάλυψη.
Επιπλέον, 
εάν η αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας κυμαίνεται μεταξύ 120.000 και 220.000 ευρώ, προσαυξημένη ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη (ένας ενήλικάς:120.000 ευρώ, ζευγάρι: 160.000 ευρώ και 20.000 ανά τέκνο) και το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, δηλαδή κυμαίνεται από 8.180 έως 24.000 ευρώ (άγαμος: 8.180 ευρώ, ζευγάρι: 13.917 ευρώ και κάθε παιδί: 3.361 ευρώ), το Δημόσιο καλύπτει έως και το 95% των μηνιαίων καταβολών επί τριετία.
Για όλες τις κατηγορίες προβλέπεται η δόση να υπολογίζεται εκ νέου, με το χρέος να μειώνεται μέχρι την εμπορική αξία του ακινήτου και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Έτσι δίνεται η προοπτική διαγραφής των οφειλών κατά το ποσοστό της μείωσης της εμπορικής αξίας των κατοικιών και
η έως 35 χρόνια παράταση της αποπληρωμής του υπολοίπου. Με την κατάθεση της αίτησης προστατεύεται ο αιτών από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, ενώ δεν υπάρχουν κατηγορίες πολιτών που να μην μπορούν να ενταχθούν στο Νόμο, εφόσον έχουν αποδεδειγμένα αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους.
Ιωάννα-Μαρία Παναγιωτοπούλου
Μέλος Δ.Σ. ΕΟΠΑ, Διδάκτωρ Νομικής


Στο ΣτΕ προσέφυγε η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) 
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός, αλλά και μη νόμιμος ο νόμος 4512/2018 και η από 17.1.2018 απόφαση των αναπληρωτών υπουργών Εργασίας και Οικονομικών κατά το σκέλος εκείνο με το οποίο θεσπίζονται εισοδηματικά όρια και κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού στους πολυτέκνους

ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΙΔΙΩΝ - όλες οι λεπτομέρειες για τη χορήγησή του (18.1.2018)

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του υπ.Εργασίας σχετικά με την 
 διαδικασία χορήγησης επιδόματος παιδιών, τις
            αρμόδιες υπηρεσίες, τον χρόνο και τρόπο καταβολής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τις προϋποθέσεις αναστολής
            διακοπής, την αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων, τον συμψηφισμό, τις υποχρεώσεις των δικαιούχων,
            καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του άρθρου 214 του N. 4512/2018 

Επίσης δείτε περισσότερα ΕΔΩ και συνοπτικά ΕΔΩ.ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ: (γίνονται προνοιακά/φτώχιας αντί δημογραφικά):
Τα επιδόματα θα δίνονται πλέον με εισοδηματικά κριτήρια από το πρώτο παιδί και 
καταργείται το επίδομα για τρίτεκνους ή πολύτεκνους με εισόδημα άνω των 34.000 ευρώ. Δείτε ΕΔΩ.
Δείτε ΕΔΩ τις διαδικασίες για τη χορήγηση του επιδόματος τέκνων στους δικαιούχους από το 2018.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ με τέκνα υποχρεωτικής εκπαίδευσης
Διαβάστε τη σχετική Εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ΕΔΩ


Εφημερίες πολυτέκνων εκπαιδευτικών Α'βάθμιας εκπαίδευσης
Το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε έγγραφο σχετικά με τις εφημερίες πολυτέκνων εκπαιδευτικών Α'βάθμιας εκπαίδευσης
Δείτε ΕΔΩ1 και ΕΔΩ2.