1986.01 Populær elektronik vol.19 #1

Оригинал статьи

VI TESTER

En tur i:
Enterprise 128

1985 blev året, hvor computerne hjemme på køkkenbordet var yt, med mindre de indeholdt mindst 128 Kbyte RAM. Enterprise nåede lige at lande inden julesneen dalede. Vi steg ombord og tog en tur med i denne mærkelige blanding af legetøj og højteknologi. Og da vi landede igen tog vi de kolde facts frem og sammenlignede med andre af markedets stjerneskud i 128 kilo-klassen.

Når man i nogle år har vænnet sig til basic på Commodore niveau - lavniveau – er det noget af en omstilling at skulle arbejde med Enterprise 128.

Den har en kraftig basic med mere end 200 kommandoer, en fremragende grafik - og rimelige styringsmuligheder af grafikken, den har fire kanals stereo, mulighed for udbygning til knap fire megabyte, alle tænkelige udgange, en diskstation kan tilsluttes som formateret indeholder 720 Kbyte, indbygget joystick og meget andet. Alligevel er der noget ved denne maskine som åbenbart ikke tiltaler alle og enhver, for lillebror Enterprise 64 er ikke blevet en vanvittig succes noget sted.


Joysticken i højre side forneden vænner man sig
hurtigt til at bruge som 'cursortast'
.
Det er svært at sige hvorfor det er sådan. Jeg synes om maskinen. Men måske er den for anderledes. Så fremmedartet at software-industrien ikke har haft samme vågne øje til dette rumskib af ydeevne, som til andre mere traditionelle maskiner.

Måske satser Enterprise på for mange heste. Men lad os ride en tur på disse heste og se, hvad de kan yde.

Hårdt legetøj

Jeg har allerede fremhævet Enterprise 128's fremragende ydeevne. Det vender vi tilbage til senere.

Nu skal vi se på dens kontrastrige ydre.

Som alle vel kan se af billederne har den en fremtoning, som gør den anderledes. Det første man øjner er joysticken i højre side forneden. Den vænner man sig hurtigt til at bruge som 'cursertaster' og ret hurtigt bliver det en fordel frem for tasterne. Om ikke andet så når man prøver sit første spil på maskinen.

Ud over det kan man ikke undgå at se de farverige taster i randområderne mod venstre/højre og opefter. Mens vi er ved det med tasterne, så har maskinen i alt 69 taster og 8 funktionstaster. Tastaturet virker meget 'billigt' i anslaget. Der er en del støj fra tasterne, og det fungerer ikke hver gang. Til gengæld er belægningen af f.eks. funktionstasterne gennemtænkt og virkelig en stor hjælp. F.eks. kan man frigive ydre enheder ved et enkelt tryk på en funktionstast, f.eks. en printer eller kassettebåndmaskinens spærrefunktion (REM). Programmet loades ved et tryk på START (funktionstast 1). En anden smart detalje er den - udskiftelige - løse strimmel, med angivelser af funktionstasternes dobbelt-belægninger.

Enterprise 128 har indbygget en lille højttaler, som mest er med til at irritere. Lyden er rædselsfuld. Slut i stedet et sæt øretelefoner i den mini jack bøsning, der hedder Out. Her får man et helt andet og mere retfærdigt billede af maskinens lydegenskaber.

Portene


Maskinens tastatur har 69 taster og 8 funktionstaster
hvor belægningen er virkelig gennemtænkt.
I siderne af plastic kassen er der to porte. Set forfra er den venstre beregnet til indstiksmoduler. Normalt vil den være besat af basic-ROM-modulet. For det er nemlig i ét modul, maskinen gemmer sit store basic-potentiel. I højre side er der en BUS-forbindelse 'expansions port' ind på computerens hovedbus. Denne åbning er også tænkt som forbindelsesled til en større udvidelse af systemet.

Bagpå er der en resetknap, to joystickporte, som også kan bruges til at styre andre enheder med.

Printerporten virker som en Centronics parallel forbindelse og kan arbejde sammen med enhver printer af denne type.

Enterprise har imidlertid sin egen printer 'Enterprise EP 80+'.

En dot-matrix printer, som har mange gode features. Den vender vi tilbage til en
anden gang.

Der er også en seriel RS232 (V.24) udgang. Derefter følger fire stk. i forbindelse Med audio-mulighederne. Herigennem styres og kobles også en eventuel kassette-båndspiller af enhver art.

En monitorudgang sikrer at også den kræsne bruger kan tilslutte maskinen til sit Hi-Fi anlæg eller sin videomonitor. Endelig er der en TV-bøsning og en power indgang.

128eren har internt fra starten 128 Kbyte RAM. En del udnyttes i forbindelse med operativsystem og et tekstbehandlingsprogram, således at klarmeldingen lyder - efter en kort testopstart og et farverigt skue med computernavnet - godt 111.600 bytes.

Da CPUen er en Z80A -altså den normale 8 bit processor, som benyttes i et utal af maskiner - kan der kun adresseres op til 64 Kbyte af gangen.

Maskinen er da også internt opbygget i 16 Kbyte moduler. Den kan adressere op til 256 sådanne blokke, altså hele ca. 4 Mbyte uden at brugeren mærker noget til dette i form af hastighedsnedgang osv.

CPUen drives frem med en frekvens på 4 MHz.

Interessant er det også, at RAM-kapaciteten kan udnyttes til at stuve og køre op til otte programmer uafhængigt af hinanden.

ROMen er ikke omfattende. Men man benytter i maskinen i udstrakt grad den ROM-port, der findes. Således er basic i 128eren et modul som stikkes ind i siden af maskinen. Exos systemet og ROM-modulet tilsammen fylder omkring 48 Kbyte.


Der er op til 256 farvetoner. Der kan plottes på adresser op til 1280 punkter vandret og 720 punkter lodret.

Softsiden

Lad os engang se på den indbyggede basic. Der er mere end 200 kommandoer. Næsten alter med. På funktionssiden er der f.eks. DATE, der giver dato, måned og år. DEG(X) som konverterer fra radianer til grader. JOY(N) som angiver joystickbevægelser, der er naturligt, ti- og to-tals logaritmer.

I de almindelige kommandoer møder man f.eks.: CHAIN, DELETE, DO WHILE/UNTIL, IF ELSE, IMAGE i forbindelse med PRINT USING, LLIST/LPRINT, MERGE, PING lyder som skrivemaskinens klokke, PLOT, SOUND, TEXT, TRACE, WAIT DELAY, FAST SAVE (2400 baud), SERIAL BAUD/STATUS, CHARACTER (definering af karakterer), VIDEO MODE/COLOUR som sætter modes til farve og grafik opløsning. Største opløsning er 672×512 punkter, men så kun i to farver.

Iøvrigt op til 256 farvetoner. Der kan plottes på adresser op til 1280 punkter vandret og 720 punkter lodret.

Men det er ikke gjort med det. Enterprise 128 har tre sæt kommandoer mere, som gør den helt speciel.

Dels et sæt kommandoer, som gør det til en leg at udnytte den expansionsport, der er i siden. Porten kan bruges i et regulært netværk, hvor computeren kan tale med 32 andre enheder eller alle på en gang. De andre computere kan tiltales en for en, i grupper eller alle (NET 0). På den måde kan overføres programmer, meddelelser eller hvad det skal være.

Den anden pakke, som nok er værd at omtale er mulighederne for et LOGO-lignende programmeringssprog. Turtle grafik laves med kommandoer som FORWARD, BACK, RIGHT, ANGLE, LEFT.

Indbygget tekstbehandling

Den tredie pakke er en relativ omfattende indbygget tekstbehandlingsmulighed. Her behøver basicmodulet iøvrigt ikke at være i maskinen og dermed i funktion. Med dette program er det muligt at indskrive og gemme tekster med alle de faciliteter, der findes på en skri-maskine, f.eks. tabulator, venstre/højre margen osv. Desuden udføres blokombrydning, eller løs bagkant, mens word wrap - overflytning af ord som er 'for lange' til næste linie - og programmet kan midtercentreres.

Der mangler dog mange ting i at programmet er praktisk anvendeligt til andet end de årlige julebreve. F.eks. sådan noget som søg og skift ud, flytning af tekstblokke, floskeltaster, savning af tekstudsnit osv.

Men alt i alt er det faciliteter, som gør Enterprise 128 til noget særligt.

Jeg har prøvet en del software til maskinen i forbindelse med denne test. Jeg må sige, at maskinens høje opløsningsevne og dens stereofoniske formåen er fremragende. Den har ganske vist ikke en egentlig synthesizer som f.eks. Commodore 128/64, men til spil rækker dens formåen godt nok.

Der findes en del software på markedet. Både til forgængeren, som 128eren er fuld kompatibel med og sandelig også til 128erens større hukommelse.

På et område som CP/M er Enterprise dog noget bagud for de andre. Maskinen bruger det relativt 'gamle' CP/M 2.2, hvor de andre bruger 3.0+ versionen.

Enterprise er i stand til at styre tre diskstationer samtidig. Den kan klare at arbejde med både 3", 3½" og 5¼" diskdrive, og kan formatere op til 720 Kbyte på en diskette.

Konklusionen på testen må blive, at Enterprise 128 eren anderledes maskine. Dens basic er de andres overlegen, den arbejder i struktureret form. Den har fine indbyggede faciliteter som f.eks. et tekstbehandlingsprogram, den har gode forbindelser til omverdenen. Med lidt mere agressiv markedsføring vil den nemt kunne skabe sig et navn også i Danmark. For maskinen har alle de ting, man kan ønske sig af en hjemmecomputer.


128 gode grunde

Der må være 128 gode grunde til, at hjemmecomputerne i fjor næsten alle kom i 128 udgaver. En af dem er naturligvis, at RAMen blev billigere. En anden er erkendelsen af at de 64 Kbyte var for lidt, når der også skulle være plads til en del af operativsystemet.

Men der er sikkert 126 andre gode grunde.

Ihverfald er der kommet følgende computere frem som vi vil præsentere i skemaform, så De kan sammenligne: Enterprise 128, Amstrad 6128, QL, Atari 130XE og Commodore 128.

Som det kan ses af skemaet, er der store forskelle mellem disse 'tunge drenge'. Hvad skemaet ikke fortæller er f.eks. deres evne til at forvalte deres 128 Kbyte RAM. Dette er også mere teori end praksis, idet alle computerne bortset fra Atari 130XE bruger et automatisk omskiftesystem, mellem de forskellige RAM-områder, så en normal-forbruger ikke vil bemærke forskelle. Skemaet er ikke tænkt som nogen bedømmelse, men blot en mulighed for at sammenligne facts om de forskellige maskiner. Der er mange andre ting at tage i betragtning, når man skal købe sin computer. F.eks. tastaturet. Her er Commodores 128 suverænt det bedste, men også mulighederne for softwarekøb, prisleje for softwaren og mulighederne for at tilslutte gængs periferi-udstyr skal man tage med. Faktisk kan man skrive bøger om, hvad man skal se på, når man køber en computer. Det er der da også gjort. Vi har bl.a anmeldt et par stykker her i bladet.

Enterprise 128 er set til kr. 4.995,-
Farvemonitoren er set til kr. 6.295,-

Importør:
Semicap Data, Gl. Kongevej 148, 1850 København V. Tlf. (01) 242116

Tekst: Flemming Lerbæk.
Atari 130XE Commodore 128 Enetrprise 128K Amstrad 6128 Sinclair QL
CPU: 6502C 8502, Z80A Z80A Z80A MC68008
Taktfrekvens: 1,79 MHz 1 / 2 / 4 MHz 4 MHz 4 MHz 7,5 MHz
RAM:
kan udbygges til:
128 Kbyte
Kan ikke udbygges
128 Kbyte
512 Kbyte
128 Kbyte
3,9 Mbyte
128 Kbyte 128 Kbyte
640 Kbyte

24 Kbyte 64 Kbyte 48 Kbyte 48 Kbyte 48 Kbyte
Tastatur: 57 taster
5 funktionstaster
88 taster
4 funktionstaster
69 taster
8 funktionstaster
74 taster 60 taster
5 funktionstaster
dansk tastatur: Nej Nej Nej Nej Ja
Grafik: 420×192 punkter 620×200 punkter 672×512 punkter 640×200 punkter 512×256 punkter
max antal farver:
Tone:
256
4 kanaler
16
3 kanaler
256
4 kanal stereo
16 af 27
3 kanal stereo
8
1 kanal
Specialchips: video, audio video, audio video, audio audio ---
Porte: Atari-seriell
2×joystick etc.
ROM-stik, udvidesslses-port,TV, monitor
Commodore seriell
2×joystick etc.
Kassette, Userport,TV, monitor
Parallel, seriell/netværk,
2×kassette, TV, Monitor
Parallel, joystick, diskette, kassette, expansions port, monitor 2×seriel, 2×joystick, Expansions port, TV, Monitor
Disk-muligheder: 5¼” diskette
Ca. 123 Kbyte
5¼” diskette
332 Kbyte
5¼” og 3½” diskette,
max. 720 Kbyte
3” diskette,
171 Kbyte, indbygget
2 Microdrives,
2×100 Kbyte
Medfølgende software: Atari BASIC
DOS 2,5
BASIC 2.0, BASIC 7.0 CP/M 3.0 BASIC
CP/M 2.2
Tekstbehandling
Basic, CP/M 2.2, CP/M 3.0, GSX, Dr. Logo Indbygget BASIC, Text, kalkulation, printerstyring, Grafik
Pris: 2.700,- 4.000,- 4.995,- 6.700,-/8.700,- 5.995,-
Comments