1985.03-04 Mikrodata #2 (март-апрель)


INFORMASJON

RAPPORT FRA BELLA CENTER

Den største datamessen i Danmark til dags dato gikk av stabelen i Danmarks motstykke til norske Sjølyst, Bella Center utenfor København, 16.-20. februar. Messen het Mikrodata 85 og omfattet ca. 140 ustillere.

Men årets messe hadde ingen store nyheter å vise fram. Man bør vel heller kalle det som var av interesse for høydepunkter på en ellers så «kjedelig» messe.

Den første erfaringen man sitter igjen med etter slik messe er at på maskinsiden er Den Store Datakrigen over. Og hvem er seierherre?

Man bør vel dele det opp i to leire: PC og hjemmedata.

På PC-siden går IBM overlegent av med seieren. Hvor man snudde og vendte seg så man IBM, og det virker som om danske software-produsenter holder seg på den trygge siden og utvikler kun IBM-software. Dette blir også kraftig understøttet av alle IBM-klonene som ble presentert på messen.

På hjemmedatasiden er det vel neppe tvil om hvem som har solgt best: Commodore 64 har solgt 40.000 enheter i Danmark og cirka 5 millioner totalt i hele verden!


IBM

PC-markedet i Danmark så i grunnen ut til å være meget enkelt: Giganten IBM har laget en PC-standard som inkluderer en av verdens største programsamlinger. Og med alle de IBM-kloner som finnes er ikke programvare-produsentene redd for å satse på feil hest.

På IBM-standen kunne man finne IBMs siste PC-fremstøt: AT og Portable.

IBM AT imponerte med sin grafikk og hastighet og kan nok få noen og hver til drømme seg bort, og må sies å representere IBMs eneste virkelige nyvinning på PC-siden.

Når det gjelder IBM portable må jeg bare si at det er den dårligste vitsen siden Osborne, men man kan jo redde situasjonen ved å si at den er portabel, men ikke bærbar! (Hva nå forskjellen innebærer.)

Med sine 50×43×21 cm, og en vekt på 13,6 kg. Og når man i tillegg er avhengig av en stikkontakt kan man jo stille et spørsmåltegn ved samarbeidet internt i IBM. Hvordan kan man produsere to så forskjellige maskiner som AT og portable i ett og samme firma? Det er det vel bare IBM som klarer..

IBM-KLONER

Når det gjelder bærbarhet med IBM ligger nok Data General noen kilo lavere med sin Data General/One. Denne maskinen ble også presentert på messen, og presentasjonen var overbevisende.

Men 34×30×7 cm på 4 kg og et batteri som gjør maskinen uavhengig av strøm i 8-10 timer uten oppladning har vel andre maskiner også? Kanskje det, men når maskinen standard har 128 KB RAM, 1 stk 3,5" diskettstasjoner på 720 KB og en LCD-skjerm på 80×25 begynner det vel å hjelpe? Vel, her kommer det største «problemet»: Maskinen er 100% IBM-kompatibel!!

Og koster 34 700 danske kroner. Dette er minste versjonen, skal man kjøre programmer som for eksempel Open Access vil det kreve 512 KB RAM og to diskettstasjoner. Pris: 67 000 danske kroner.

Når det gjelder diskettformatet er 360 KB 5¼" diskettstasjon tilgjengelig for lesing av IBM-disketter. Man kan dessuten føre 360 KB formatet over på 720 KB diskett uten større konverteringsproblemer. Selv programmer som Flight Simulator II med sin spesielle diskettbehandling og avanserte grafikk vil fungere utmerket på Data General/ONE.

COMMODORE

Commodore Danmark stilte tradisjonen tro opp med en kjempestand, og høydepunktet denne gangen var Commodores IBM-klone. Commodore Computers har jo lenge hatt større maskiner på markedet uten å ha gjort det helt store, men forhåpningene til PC 10, som maskinen heter, er til å ta og føle på. PC 10 har som standard 16-bit 8088 prossessor på 4.77 MHz og har 256 KB RAM + standard IBM grensesnitt. Men prisen er langt fra standard: Ca 24 000 danske kroner inkludert moms, og en gledelig nyhet til nordmenn: Ca 18 000 norske kroner inkludert moms! Commodore selv sier også at hvis IBM setter ned prisen, gjør Commodore det samme!

Kan hjemmedatagiganten Commodore ryste IBM i grunnvollene? Neppe, IBM har andre ting på lager. Personlige erfaringer har også vist at CBM PC 10 slik den er i dag slett ikke er kompatibel med grafikken og den har også vist tydlige tegn på maveonde ved førsøk på å fordøye noe av IBM-programvaren.

På hjemmedatasiden var det smått med nyheter, det eneste Commodore kunne vise fram var fire pent oppstilte PLUS/4 med såkalt «seriøs» programvare.

Hva så med Commodore's C-128? Det eneste man kunne finne var et bilde av maskinen pent innrammet på veggen uten navn, uten spesifikasjoner. Og hva sier så Commodore selv: C-128 kommer høsten-85 og eksisterer ikke for troskyldige PLUS/4-kjøpere. PLUS/4-kjøpere kan nemlig få seg en lei overraskelse på software-siden når C-128 kommer. Sistnevnte maskin er nemlig 100 % CBM 64 kompatibel, det vil si den kjører ALL CBM 64 programvare! Hvorfor skal da programvarehus bry seg om å lage programmer til en maskin (les: Plus/4) som ikke har blitt noen bestselger og ellers ikke representerer noe nytt utenom mer hukommelse og bedre BASIC?

Ellers kunne vi registrere at både VIC 20 og SX 64 ikke var representert på messen, altså erklært «døde».

AMSTRAD

Amstrad ble godt representert på messa. På standen fantes det mellom 10 og 20 maskiner, og det var tilsvarende antall spill for demonstrasjon. Noe som utmerket seg med programmene var at de utnyttet grafikkmulighetene til maskinen meget godt. Tilleggsutstyr er kommet usedvanlig raskt og allerede nå ser det ut som om maskinen har en lysende fremtid foran seg. Det er allerede kommet et eget Amstrad-blad i Danmark, som også har norske abonnenter. Vi har sett bladet og det ser meget forseggjort ut og kan trygt anbefales for Amstrad-eiere.

I Danmark er det også mulighet for å leie Amstraden, noe som ennå ikke er mulig i Norge.

Av programvare var det mulig å få tak i over 170 programmer allerede.

ENTERPRISE

Enterprise, som også ble vist på fjorårets messe under navnet ELAN, var sterkt representert. I motsetning til Amstrad kan det ikke leveres så mye programmer til Enterprise ennå, men siden mange kjente programvareprodusenter produserer software til maskinen vil vel dette snart endre seg.

For å sammenlikne mer med Amstrad, så er det kommet et blad i Danmark med navnet ENTER. Det inneholder både nyheter, informasjon, tips, programmer, konkurranse og leserbrev. Det har også en egen spørrespalte hvor leserne kan skrive inn spørsmål som blir besvart.

Ifølge Roger Skoglund i ET Computers, som importerer Enterprise til Norge, vil det bli startet en klubb for maskinen her i Norge som delvis vil bli sponset av dem.

BBC

På Bella Centeret hadde denne maskinen en stor stand med en del maskiner hvor man kunne se og prøve en rekke programmer.

De hadde heller ikke på denne messen noen nyheter. Denne maskinen er sjelden å se på messene i Norge. Grunnen til dette er at NKI ikke har satset noe særlig på å få solgt den her i Norge og bare lar det skurre å gå. Mulighetene for denne maskinen skulle ha vært gode da det finnes mange programmer og mer ekstrautstyr til den enn til de fleste andre maskiner, ettersom BBC har slått godt an i England.

SHARP MZ-821

En av de få nyhetene på hjemmedata-markedet var SHARP MZ-821. Av utseende minner den om MZ-700 serien, bortsett fra Quick-disk'en over tastaturet. De grafiske tegnene til MZ-700 serien er heller ikke trykket på tastene.

Det mange savnet og MZ-700 serien hovedsaklig ble kritisert for, var at den ikke hadde høygrafikk-muligheter. MZ-821 har egen skjermhukommelse på fra 16 k til 32 k og har derfor mulighet til 80 eller 40 tegn på 25 linjer pluss at den har 640×200 eller 320×200 punkters oppløsning. Tillegget i skjermhukommelse (32k) gjør at den får flere farger i høygrafikk. Det vil også komme en RAM file som en kan bruke som et ytre lager. Det vil bli meget raskt og det kan lagre 64 k. I tillegg til quick disc vil det være mulig å tilslutte en 5¼ tomms diskettstasjon hvor en også kan kjøre CP/M.

I motsetning til MZ-700 som har 1 lydkanal, har MZ-800 3 lydkanaler med 6 oktaver hver og en støykanal. Maskinen ventes å lanseres i begynnelsen av mars. I Norge vil den komme til å koste i underkant av kr 5000. Vi vil komme med en test av maskinen med utstyr og programmer i Mikrodata.

SINCLAIR

På Sinclairs stand sto både den nye Spectrum+ og QL. Siden begge er omtalt før, kan vi nøye oss med det viktigste. Spectrum+ er helt lik den gamle Spectrumen, men med den forskjellen at den har fått et nytt skikkelig tastatur pluss en reset knapp. All den gamle programvaren og ekstrautstyret til Spectrum kan også brukes på Spectrum+.

SMÅNYTT

Av andre smånyheter bør vel Einstein nevnes. De tekniske spesifikasjonen har såpass mye til felles med MSX-standarden at den er nødt til å være inspirert derfra. Ellers har maskinen en innebygget 3" diskdrive, håpløst ukompatibelt med 3,5", som antaglig vil bli standarden på mikrodisketter.

Rent teknisk kan man si at maskinen er like «gammeldags» som MSX, men med en innebygget disk, mulighet for «utenbords» diskettstasjon, RS232, Centronics og analog I/O burde den kunne hevde seg som sliter blant hjemmedatamaskinene.

Det virker også som om Scandis begynner å røre på seg. På messen ble den (selvsagt) presentert som skolemaskinen framfor alle. (Til den prisen den ble presentert for, så er det vel bare skoler som har så «god råd» at de kan kjøpe maskinen...)

DØDE

Det ble tidligere nevnt at blant annet VIC 20 fra Commodore ikke var å se på Bella Center i Danmark og derfor erklært «død» (etter et langt og godt liv). For å berolige alle VIC-eiere: VIC 20 vil fortsatt bli å finne på våre programsider. Først den dagen vi får så få programmer at vi anser maskinen som «pensjonert», vil den også forsvinne fra våre programsider.

Andre maskiner som glimret i sitt fravær var Spectravideo, Atari, Sord, Dragon og Oric. De tre sistenevnte var slett ikke overraskende, men Spectravideo jo i sin tid spådd en atskillig lysere karriere.

Når det gjelder Atari skal vi ikke si for sikkert at den ikke var med. Det er godt mulig at fantes godt bortgjemt i et hjørne, men gjorde altså ikke stort vesen av seg. Til tross for dette må vi vente å høre mer om Atari når de nye modellene kommer.

Oric har ikke importør i Norge lenger, noe som dessverre kommer til å merkes på programsidene. Den eneste Spectravideo-representanten var som nevnt altså Spectravideo 728. Denne ble ikke presentert av importøren, men av en software-importør. Spectravideo 728 blir forøvrig testet i dette nummer av Mikrodata.

KONKLUSJON

Konklusjonen fra hele messen blir følgende: Det virker som om det «seriøse» markedet har begynt å stabilisere seg. Den store vinneren her blir IBM, først og fremst på grunn av av all programvaren som blir utviklet til maskinen. Produsenter av ekstrautstyr, dette gjelder først og fremst printere, har skjønt at det går an å lage det billig! (Det er forøvrig bare i IBMs reklamefilmer at man kjøper en 7-fargers printer og fortsatt presterer å se glad ut.)

På hjemmesiden begynner markedet å forandre seg, billigmaskiner med billige kassettspillere og billige spill (med derpå følgende kvalitet) er kanskje ikke så interessante. Det finnes faktisk de blant normale folk som har funnet ut at det går ann å bruke datamaskinen til noe nyttig.

Skal man utpeke «vinnere» også her, kommer man ikke unna Commodore. Høsten-85 kommer også Commodore 128, en maskin som kan bli meget spennnende. En ny slager etter Commodore 64 kanskje?

MSX ser ut til å gå harde tider i møte. Nye maskiner og nye mål for hjemmedatamaskiner forandrer hjemmebrukeres krav. Er hele MSX-systemet foreldet før det når Norge?

I København:
Eirik Gulbrandsen
Lars Egil Sætrang
Steinar Hellesøe
Tor Nevjall
Olav Kolbu
Nils M. Kjus

Comments