ΚΕΡΚΥΡΑ

Η καταπράσινη Κέρκυρα, το μυθικό νησί των Φαιάκων και ο τελευταίος σταθμός του Οδυσσέα στον πηγαιμό προς την Ιθάκη, είναι το γνωστότερο από τα νησιά του Ιονίου αλλά  κι ένα από τα ωραιότερα νησιά όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου.

Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχτεί σε διεθνές τουριστικό κέντρο, καθώς οι απαράμιλλες φυσικές ομορφιές της, τα μνημεία – προϊόντα της μακρόχρονης όσο και πολυτάραχης ιστορία της – καθώς και η υποδομή της, είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τα γούστα και τις επιθυμίες ακόμα και των πιο απαιτητικών επισκεπτών.

 Οι ακτές της Κέρκυρας παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία στη διαμόρφωση τους. Παραλίες με χρυσή άμμο ή πολύχρωμα βότσαλα, βράχοι – γλυπτά εκθέματα της πιο σύγχρονης γκαλερί, δέντρα που απλώνουν τον ίσκιο τους μέχρι το νερό. Η Κέρκυρα είναι φυσικά όμορφη. Οι συχνές και πλούσιες βροχοπτώσεις ευνοούν την πλούσια βλάστηση. Το κλίμα είναι γλυκό, μεσογειακό, με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια.  


ΙΣΤΟΡΙΑ
Στην Κλασσική εποχή, το νησί έπαιξε πρωταγωνιστικό ιστορικό ρόλο όταν η διαμάχη της με την Κόρινθο, της οποίας η Κέρκυρα ήταν αποικία, κατέληξε να είναι η πρώτη σημαντική σύγκρουση του Πελοπονησιακού Πολέμου που οδήγησε στην καταστροφή της Αθήνας και την αρχή του τέλους για τον Ελληνικό κλασσικό κόσμο.

Η ιστορία του νησιού μετά τον Πελοπονησιακό Πόλεμο περιλαμβάνει την Ρωμαϊκή κατοχή και αμέτρητες επιδρομές από τις βαρβαρικές φυλές που κατέβηκαν στα Βαλκάνια από την Ασία, στις απαρχές του Μεσαίωνα. Μεταξύ του 1204 και του 1576, το νησί έζησε δύο φοβερές πολιορκίες από τις Οθωμανικές στρατιές, μια σειρά εξεγέρσεων εναντίον Σταυροφόρων που επιχείρησαν να το υποτάξουν και αμέτρητες επιδρομές από κουρσάρους.

Τελικά, το 1576, αφού πρώτα το νησί είχε χάσει πάνω από τον μισό πληθυσμό του από όλους αυτούς του πολέμους, η Κέρκυρα ζήτησε την προστασία της Βενετίας. Η Ενετική περίοδος, όπως και στην Ζάκυνθο, χαρακτηρίσθηκε από έντονη οικονομική δραστηριότητα, αναστήλωση των πόλεων και την θεσμοθέτηση μιας νέας αριστοκρατικής τάξης, των μελών του Χρυσού Βιβλίου, του Λίμπρο ντ' Όρο.

Το νησί αντιστάθηκε σε Τουρκικές απόπειρες καθυπόταξης του μέχρι που, στις αρχές το 19ου αιώνα, περιήλθε στην κατοχή της Γαλλίας του Ναπολέοντα. Η σύντομη Γαλλική κυραρχία σημαδεύεται από την ανέγερση σημαντικών κτιρίων, συμπεριλαμβανόμενου του Λιστόν.

Η Κέρκυρα περιήλθε σε Βρετανική κυριαρχία το 1815, μετά το Βατερλώ, και από τότε άρχισε να διαμορφώνεται ο σημερινός χαρακτήρας του νησιού. Η Ιόνιος Ακαδημία, η αγάπη των Κερκυραίων για το κρίκετ και την τζιτζινμπίρα, την βρετανική μπύρα από τζίντζερ, και οι στενοί δεσμοί μεταξύ του νησιού και της Βρετανίας αναπτύθηκαν στα 50 χρόνια που διήρκεσε η Βρετανική κατοχή.

Σήμερα, πάνω από 6 χιλιάδες Βρετανοί πολίτες ζουν μόνιμα στην Κέρκυρα και η παρουσία των Βρετανών στο νησί είναι τόσο σημαντική που η περιοχή γύρω από την Κασιόπη, στο βόρειο μέρος του νησιού, έχει επικρατήσει να λέγεται Κένσινγκτον-στο-Ιόνιο.

Ανάμεσα στους διασημότερους ξένους που έχουν, από καιρού εις καιρόν, βρει αγάπη, έμπνευση ή καταφύγιο στην Κέρκυρα περιλαμβάνονται η οικογένεια του Λώρενς Ντάρρελ, η Βασίλισσα Ελισάβετ της Αυστροουγγαρίας, που έχτισε το Αχίλλειο, και ο Κάιζερ Γουλιέλμος ΙΙ της Πρωσσίας, που αγόρασε το Αχίλλειο μετά την δολοφονία της Ελισάβετ από έναν Ιταλό αναρχικό.

Το 1864, η Κέρκυρα μαζί με τα υπόλοιπα Επτάνησα δωρίσθηκε στην Ελλάδα από την Βασίλισσα Βικτωρία της Μεγάλης Βρετανίας, σαν δώρο προς το νέο Βασιλιά της Ελλάδος Γεώργιο Α'. Από τότε, η Κέρκυρα έχει γεννήσει δύο Έλληνες πρωθυπουργούς και διάφορους άλλους πρωταγωνιστές της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της χώρας. Οι Κερκυραίοι, και ειδικά οι απόγονοι της αριστοκρατίας που εγκατέστησαν οι Ενετοί, είναι πολύ κομψοί και ευχάριστοι άνθρωποι, πάντα καλοντυμένοι και μειλίχιοι και πάντα έτοιμοι να πούνε ένα καλό αστείο και να ξεσπάσουν στα γέλια.


    


  

  


    
 
  
 
 
    

    Comments