Brunei‎ > ‎

Algemeen

ALGEMENE INFO
Officiële naam: Brunei Darussalam
Ligging: Zuidoost Azië, op het noordelijk deel van het eiland Borneo, grenzend aan de Zuid-Chinese Zee, Sarawak en Sabah (beiden Maleisië)
Hoofdstad: Bandar Seri Begawan
Oppervlakte: 5.770 km²
Staatsvorm: Sultanaat
Inwoners: 379.444
Bevolking: Maleisiërs, Chinezen, e.a.
Talen: Maleis, Engels, Chinees en andere Aziatische talen
Religies: Islam, Boeddhisme, Christendom, e.a.
Munt: Brunei Dollar (BND)

KLIMAAT

Tropisch klimaat. Heel het jaar door heet met een hoge vochtigheidsgraad. Het regenseizoen duurt van september tot januari.

OVERIG
Het Sultanaat Brunei ligt op het eiland Borneo in Zuidoost Azië. Vanaf de 14e eeuw was Brunei een onafhankelijk sultanaat en omvatte toen tevens het zuiden van de Filippijnen, Sarawak en Sabah. In 1888 werd het een Brits protectoraat. De Japanners bezetten Brunei van 1942 tot 1945 en op 1 januari 1984 werd Brunei weer een onafhankelijk sultanaat. Ongeveer tweederde van de bevolking is van Maleise afkomst. Chinezen vormen de belangrijkste etnische minderheid. De officiële taal is Maleis, maar Chinees is ook een belangrijke taal. De islam is de officiële religie en de sultan staat aan het hoofd van de islam in zijn land. De hoofdstad Bandar Seri Begawan heeft nog geen 50.000 inwoners. De cultuur lijkt sterk op die van Maleisië, met veel invloed van het hindoeïsme en de islam. Kinderen dragen nog steeds schooluniformen en alcohol is niet te koop. Verder zijn er geen discotheken of nachtclubs.

De productie van ruwe olie en gas is goed voor bijna de helft van het BNP. De gezondheidszorg is gratis en rijst en woningen worden gesubsidieerd. Brunei streeft ernaar minder afhankelijk te worden van de inkomsten uit olie en gas. Op arbeidsloon of op producten wordt geen accijns geheven.

De sultan van Brunei is een van de rijkste mensen ter wereld. Hij is staatshoofd en tevens regeringsleider. Hij wordt bijgestaan door adviesraden en ministers. Er is geen gekozen wetgevende macht. De eerste minister wordt door de sultan aangewezen, maar momenteel oefent hij die functie zelf uit.