Proiect derulat de biblioteca "G. Sbarcea" Toplita (2011)

Finantatorul: Biblionet este un program de cinci ani care le va facilita romanilor accesul gratuit la informatie, prin dezvoltarea unui sistem de biblioteci publice moderne in Romania. Prin cursurile de formare si tehnologia furnizata, Biblionet va ajuta bibliotecile sa asigure servicii in comunitatile locale sub forma unui parteneriat intre IREX, Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR), autoritatile locale si nationale si bibliotecile din tara. Pentru a-si atinge acest obiectiv, Biblionet se va concentra pe patru componente principale ale programului:http://www.biblionet.ro

FACILITAREA ACCESULUI PUBLIC LA INFORMATIE:

Infiintarea unei retele de biblioteci cu calculatoare cu acces public (CAP): Biblionet va sprijini cu precadere acele biblioteci care isi stabilesc ca prioritate accesul public la informatie si demonstreaza disponibilitatea de a-si asuma o parte din costurile implicate in amenajarea unor noi centre cu calculatoare publice si internet. Deoarece va dota peste 1.500 de biblioteci din Romania cu calculatoare printr-un proces competitiv de selectie, Biblionet va facilita accesul gratuit la informatie pe intreg teritoriul Romaniei.

PREGATIREA BIBLIOTECARILOR DIN BIBLIOTECILE PUBLICE:
Furnizarea de servicii de formare pentru bibliotecari. Partenerii Biblionet vor elabora materiale de formare si vor crea un sistem de pregatire profesionala care sa ii ajute pe bibliotecari sa introduca noi servicii si sa dezvolte inovatia in sistemul de biblioteci publice. Cursurile de formare ii vor ajuta pe bibliotecari sa devina experti in adaptarea noilor tehnologii la nevoile comunitatilor.

Cursuri de formare in utilizarea calculatorului pentru bibliotecarii romani.
Prin infiintarea a 41 de centre de formare in cadrul bibliotecilor judetene, Biblionet va furniza sistemului de biblioteci publice din Romania infrastructura si materialele de curs pentru utilizarea calculatorului, care ii vor ajuta pe bibliotecari sa indrume mai bine utilizatorii bibliotecilor in privinta calculatoarelor si Internetului.

PROMOVAREA VALORII BIBLIOTECILOR PENTRU COMUNITATI:
Parteneriat cu Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice (ANBPR). Biblionet va consolida ANBPR, ajutand asociatia sa creeze structuri administrative durabile care sa poata raspunde nevoilor in continua schimbare ale bibliotecilor moderne si care sa ofere in viitor servicii relevante bibliotecarilor din intreaga tara.

Asistenta oferita bibliotecarilor in dezvoltarea si organizarea de continut local, in beneficiul tuturor utilizatorilor bibliotecii. Biblionet va reuni factorii de interes din cadrul institutiilor guvernamentale si de la nivel local pentru a organiza un continut care sa raspunda nevoilor cetatenilor. in urma unei evaluari a situatiei de fapt , IREX si partenerii sai au identificat nevoi specifice de informatie in domeniul educatiei, pietei muncii, sanatatii, dezvoltarii economice si rurale si culturii, pentru care in prezent nu exista resurse suficiente.

ASIGURAREA SPRIJINULUI GUVERNAMENTAL:
Implicarea administratiei in vederea adaptarii politicilor publice. Pentru a spori impactul investitiei in tehnologie pentru bibliotecile publice, partenerii Biblionet vor depune eforturi pentru a promova relevanta si importanta tot mai mare a bibliotecilor in societatea romaneasca actuala si nevoia de angajare a resurselor corespunzatoare noului rol al bibliotecilor.