Instruktioner i löpande text

 
 
 
Att redigera videofilm i Movie Maker
 
Instruktioner i löpande text
 

 

Hur man hämtar vidoefilm från dv-kamera

 

I mitt arbete har jag använt en filmkamera med minidv-band. För att du ska kunna ta in en digital video från bandet måste din dator ha ett firewire-kort. Du måste också ha en firewire-kabel för att kunna ansluta mellan kamera och dator.

 

Börja med att ansluta dv-kameran till väggkontakten via den batterieliminator som följer med kameran. Om du kör på batteri kan du få avbrott i överföringen.

 

OBS! Det är mycket viktigt att kameran är avslagen när du kopplar in firewire-kabeln till dator och kamera. Annars kan det skada kamerans elektronik.

 

Nu kan du starta kameran (play) och en ruta för digital videoenhet öppnas.  Markera Fånga video i Windows Movie Maker och klicka OK.( Ibland öppnas guiden ”Fånga video” direkt.)
 
 

Fånga video

 

När guiden ”Fånga video” har öppnats anger du ett passande namn på filmklippet. Sen klickar du på Bläddra och skapa ny mapp. Välj ett beskrivande namn.  Nu klickar du Nästa.

 

OBS! Det är viktigt att du skapar en mapp för varje nytt filmprojekt. Där lägger du allt som tillhör projektet.

 
 
 
 
 

Kvalitetsinställning

 

Här valde jag Övriga inställningar som fungerar bra för uppspelning på dator.  Jag valde 1,5 Mbit/s som ungefär motsvarar dvd kvalitet. Ju högre siffra desto bättre kvalitet, men tänk på att det tar större plats på hårddisken. 768 kbit/s fungerar också bra. När du har gjort ditt val, klicka på nästa.

 

 
 
 
 

Fångstmetod

 

Här valde jag Manuell Fångst för att kunna välja vilka delar jag vill ta in i datorn. När du gjort ditt val, klicka nästa.

 

 
 
 
 

Videofångst

 

Nu kan du börja fånga videon genom att klicka på knappen Starta fångst. När du har fått med så mycket du vill ha trycker du på Avbryt fångst. Med hjälp av de bandspelarlika knapparna kan du spela, backa och snabbspola i filmen. När du är nöjd, klickar du på Slutför. Nu har dina klipp importerats till Movie Maker och du kan börja redigera din film.

 
 
 
 
 
 

Arbetsytan i Movie Maker

 

Här finns de verktyg som du behöver för att kunna redigera din film. Det som är så bra med Movie Maker är att du kan arbeta med både filmklipp och stillbilder. Till vänster ser du de flesta av programmets funktioner. Om fönstret inte syns så klickar du på knappen Uppgifter i verktygsfältet. På monteringsbordet (tidslinjen) kan du växla mellan Visa Storyboard/Visa tidslinje.

 

 
 
 
 
Redigera video

 

 • Vill du använda enstaka klipp trycker du ner Ctrl och klickar på vald bild. Vill du markera alla bilder trycker du på Ctrl och A.
 • Nu kan du dra ner dina klipp till videodeospåret på tidslinjen. De hamnar i ordning efter varandra, med tillhörande ljud i ljudspåret.

 

 
 
 
 • Vill du provspela filmen trycker du på Play i monitorfönstret.
 
 
 •  Vill du se filmen på helskärm trycker du på knappen ovanför Play-knappen
 • Vill du ändra ordningen på klippen, drar du dem rätt på tidslinjen med hjälp av musen. 
 • Vill du ta bort ett klipp, markerar du det och trycker på delete.
 • Vill du beskära ett klipp markerar du det i ena ändan. När de röda pilarna kommer fram så drar du det mot mitten. I förhandsgranska-fönstret kan du se vad som kommer med. Ångrar du dig kan du ta tag i kanten och dra utåt.
 

 

 • Ångra–funktionen är mycket bra i Movie Maker. Du kan backa nästan hur många steg som helst bakåt bland dina åtgärder. Om du klickar på den nedåtriktade pilen, ser du en lista över dina tidigare åtgärder.
 • Vill du dela ett klipp, för att ta bort något mitt i eller kanske ändra ljud för delar av klippet, placerar du markören där du vill ha klippet och trycker på symbolen för klipp i Monitor-fönstret.

 

 
 
Övergångar och effekter
 
Raka klipp
 
Övergångar används när du ska byta från en scen till en annan. Hur lång övergången är eller vilken typ av övergång du väljer påverkar hur andra uppfattar din film. Det vanligaste sättet att byta scen är en övergång utan någon effekt. Det kallas ett rakt klipp. Raka klipp skapas automatiskt när du drar ner dina filmklipp till videospåret på tidslinjen.
 
Tona
 
Vill du göra en mjukare, tonande övergång markerar du och drar ett klipp åt vänster så att det överlappar det föregående. Den blå linjen visar hur lång övergången blir. Du kan även klicka på Visa videoövergångar under Redigera film i uppgiftsfönstret, dra och släppa en övergång mellan dina klipp. Mjukare klipp innebär att en scen glider nästan omärkligt över till nästa.
 
 
 
Andra typer av videoövergångar
 
Du kan även använda andra typer av övergångar. Se rubriken Redigera film och klicka på Visa videoövergångar. Här finns många olika typer av övergångar att välja på. Personligen tycker jag att det är lättast att växla från Visa tidslinje till Storyboard när jag ska testa olika varianter. Då är det bara att dra ner den variant du önskar mellan valda bilder. Tänk dock på att för många olika övergångar kan göra att man upplever filmen rörig.
 
 
 
 
 
Texter
 
Vill du ha titeltext i början av filmen och en eftertext på slutet går du in unde Redigera film och klickar på Gör för-eller eftertexter. Sen klickar du på Lägg till text i början av filmen. Du skriver in din text i redigeringsrutan och i rutan för förhandsgranska kan du se hur det ser ut. Under Fler alternativ kan du klicka på Ändra textanimation och välja någon effekt. Under Ändra teckensnitt och färg kan du ändra typsnitt och bakgrundsfärg  När du är klar klickar du på Klar, lägg till text i filmen. På motsvarande sätt gör du en eftertext.
 

Röst och musik

 

När din film är färdig är det dags att lägga på ljud.  En nackdel med Movie Maker är att det bara har ett extra ljudspår utöver filmljudet. Vill du ha både berättarljud och musik måste du exportera filmen och importera den igen.

 

Berättarröst

 • Börja med att ansluta ditt headset eller mikrofonen till datorn. Ställ markören där berättarrösten ska börja och klicka på mikrofonsymbolen till vänster ovanför tidslinjen.
 

 

 • Testa  genom att prata och kontrollera på nivåmätaren. Den ska vara nära, men inte upp till den röda linjen Reglera med nivåhandtaget

 

 • Klicka på Starta berättarröst och börja prata till dina bilder.  Klicka på klar när du läst färdigt.  Ge ljudfilen ett passande namn och spara den i din projektmapp.

 

 • Nu kan du dra ner den från fönstret med dina klippsamlingar till ljudspåret. Du kan eventuellt korta dina bildklipp vid behov.
  

Export och import av film

 • Klicka på Spara på min dator under Slutför film. Välj ett bra namn och spara i din mapp. Klicka Nästa
 • Välj: Övriga inställningar. Jag valde 1,5 Mbit/s. Klicka Nästa och din film görs klar.
 • Starta ett nytt projekt och klicka på Importera video.
 • Dra ner din film till videospåret. Se till att delarna är i rätt ordning.
 

 

Import av musik

 

 • På multimediabyrån finns musik som du kan använda. Kopiera den i din mapp.
 
 • Sen klickar du på Importera ljud och musik.  Dra ner ljudet till Ljud/musikspåret på tidslinjen. Se till att du har rätt längd på musiken genom att dra i högerkanten på ljudspåret.
 
 •  Lägg på in-och uttoning genom att högerklicka över musikspåret och markera i dessa rutor.
 • Klicka på volym och sänk musiken så att filmljudet och/eller berättarrösten hörs. Provspela och justera tills du blir nöjd. 
 
 • Du kan dela ljudspåret i sektioner om du vill att olika delar av ljudspåret ska ha olika volym. Då använder du Dela-verktyget på samma sätt som när du delade filmklipp. När du är nöjd exporterar du filmen.