kernenergie‎ > ‎

Tsjernobyl

Tsjernobyl (Russisch: Чернобыль) of Tsjornobyl (Oekraïens: Чорнобиль) is een kleine stad aan de rivier Pripjat, gelegen in de oblast Kiev, in het noorden van Oekraïne, niet ver van de grens met Wit-Rusland. Het is vooral bekend vanwege het ongeluk in een nabijgelegen kernreactor op 26 april 1986. De ioniserende straling als gevolg van dit ongeluk is er nog zo sterk, dat de autoriteiten het onverantwoord vinden om er te wonen. Daarom is de plaats, die voorheen zo'n 14.000 inwoners telde, nu een spookstad. Hetzelfde geldt voor de nabijgelegen stad Prypjat die voorheen 50.000 inwoners telde. Prypjat valt binnen de zogenaamde vervreemdingszone, die in een straal van 30 kilometer rondom de kerncentrale loopt en die niet vrij toegankelijk is.
In de omliggende regio is de straling minder sterk, maar ook daar wonen nog steeds vijf miljoen mensen in besmet gebied.

De Kerncentrale Tsjernobyl (Oekraïens: Державне спецiалiзоване пiдприємство "Чорнобильська АЕС", Russisch: Чернобыльская АЭС) is een ontmantelde kerncentrale nabij de Oekraïense stad Prypjat, op 18 kilometer ten noordwesten van de stad Tsjernobyl, 16 kilometer van de grens van Wit-Rusland en ongeveer 110 kilometer ten noorden van de Oekraïense hoofdstad Kiev. In de sovjetperiode stond het bekend als de Kerncentrale V.I. Lenin (Russisch: Чернобыльская АЭС им. В.И.Ленина). De kerncentrale bestond uit vier reactoren van het type RBMK-1000, die elk 1000 megawatt aan elektrische energie (3,2 GW aan thermische energie) produceerden. Het vormde in 1986 de plek waar de kernramp van Tsjernobyl plaatsvond (in reactor nr. 4), maar door een grote vraag naar stroom, bleef de centrale in werking tot december 2000. De kerncentrale wordt nog steeds bemand, want de drie overige buitenwerking gestelde reactoren zijn wel buiten werking gesteld, maar bevatten nog steeds kernbrandstof, die in de gaten dient te worden gehouden.YouTube Video FalloutYouTube-video


YouTube-video


YouTube-video


YouTube-video


Comments