Statul laic (like)


O discutie din facebook pe tema constructiei "Catedralei Neamului" mi-a constituit motorul de pornire al prezentei abordari.
Nu sunt nici "pentru" nici "contra" convingerilor cuiva, ci sunt "neutru".
Este clar ca in triunghiul reprezentat alaturi, ca atunci cand vrei sa iti pastrezi neutralitatea devii, vrand-nevrand, impotriva celui "pro"-ceva, impotriva celui "contra" aceluiasi "ceva", sau impotriva amandorura.
Ce inseamna "neutralitatea" in aceasta ecuatie a mea?
Pai, insumarea dorintelor celor 7,5 miliarde de persoane ale Lumii si aducerea la numitorul comun, ca prin metoda aritmetica.
Singurul mod prin care se poate afla suma dorintelor dintr-o persoana este . . . votul.
Neutralitatea nu poate fi altceva decat raportarea ori la cele 10 porunci, ori la Declaratia Universala ale Drepturilor Omului, ori raportarea la ambele (a doua fiind de fapt o forma actualizata, a primei).

De cand ma stiu, am incercat sa fiu neutru, sa cultiv neutralitatea, dar nu neutralitatea pasiva, adica indiferenta, ci neutralitatea activa, adica
"concordia"
Concordia, care, dupa cum vedem in captura de alaturi, nu este altceva decat conceptul sinonim al unor concepte precum: armonia, conformitate, consonanța, corespondența, reciprocitate, unitate, uniune si care se relationeaza cu: prietenia, coordialitatea, pacea si se afla in antonimie cu discordia si cu discrepanța.   

Nu stiu daca concordia este o necesitate cu care te nasti sau pe care o dobandesti mai apoi prin tragerea de concluzii din cele ce traiesti, dar cert imi e ca de cand am constienta uzului ratiunii, viața m-a pus in fața incercarii de a cultiva concordia, incepand de la faptul ca am fost primul, dintre patru frati.

Am inteles de cand ma stiu, ca omului nu ii poti modifica, nu ii poti crea convingeri ci ca, tot ce poti face este sa ii apropii, sa ii facilitezi informatie, informatie din care el insusi sa isi sorteze, sa se alimenteze, sa asimileze si abia mai apoi informatia respectiva sa rasara in el, sa creasca, sa infloreasca si sa produca rod.
Bine, dar chiar si apropiindu-i informatia, tot un soi de manipulare s-ar putea spune ca este.
Pai, nu se poate nega ca prin tot ce face omul, inspre oricare dintre varfurile "triunghiului concordiei & discordiei" s-ar indrepta, influeteaza asupra lumii in care traieste.
"Dilema tramvaiului" este una din dilemele care ne indeamna la a reflexiona asupra felului in care poti influenta asupra ambientului social in care existi.
Ca si in cazul elementelor chimice si in cazul informatiei, sunt elemente atestate ca nocive existentei omului, dupa cum sunt si elemente benefice aceleiasi existente.
Pe cele nocive le putem distinge de cele "comestibile" doar asa cum putem distinge intre ele ciupercile otravitoare de cele comestibile, adica prin cunoasterea si stapanirea astei probleme.
Invatarea distingerii intre nociv si ne-nociv omului, a fost preocuparea mea de capatai, o preocupare asemanatoare hobbyului, extra-scolara dar in acelasi timp complementara scolii, extra-profesionala dar in acelasi timp necesara la nivel social.
Dar, m-am indepartat destul de firul principal al temei in discutie, o discutie despre statul laic,despre statul confesional, despre statul ateu, despre toleranta confesionala, despre 

Spuneam la inceputul acestui post, ca motorul de pornire la prezenta tema mi-a fost o discutie din facebook, discutie de la care prin ramificare am ajuns si la pagina lui Remus Cernea, un personaj politic pe care nu l-am studiat decat din fuga si cu care desi imi gasesc compatibilitati pe tema laicitatii, ateismului sau confesionalitatii la nivel de stat, ne difera abordari e tin de "drepturi ale omului" si de "culoare politica" (ca un exemplu de referinta, eu fiind "udrist" iar el  "anti-udrist").

Discutia din facebook pornea de la construirea Catedralei Neamului, nefiind nici prima si nici ultima discutie asupra temei, din cadrul societatii romanesti.

Ca sa incerc sa ofer si eu raspuns la problema, am cautat mai intai o chestie care ma racaia de multa vreme pe creier asupra termenilor "like" si "laic", pentru ca nu e primul caz de citire "mot-a-mot" a unui cuvant dintr-o limba, in limbi straine.
Atat romanii cat si spaniolii (ex west - oest; Comments