HÍREK‎ > ‎

Szenzációs „Kulturwoche” az ELTE BTK Germanisztikai Intézetében

Tamás Selmeczi, 2019. dec. 4. 0:29   [ 2019. dec. 4. 0:55 frissítve ]

Az ELTE BTK Germanisztikai Intézetében idén is nagy érdeklődés mellett zajlott a hagyományos „Kulturwoche” 2019. november 11-15. között. Még soha ilyen gazdag és sokszínű rendezvény nem volt Intézetünkben! 5 nap alatt 6 nyelven, 30 különböző programon vehettek részt a diákok és a vendégek. 


Néhány példa a német vonatkozású, irodalom, kultúra, nyelvészet, nyelvoktatás és didaktika témájú eseményekből:

 • Kerekes Gábor szervezésében és moderálásával felolvasást tartottak műveikből neves magyarországi német írók és költők: Christina Arnold, Robert Becker, Angela Korb és Josef Michaelis. Balogh F. András Balla Zsófi költőnővel és Báthori Csaba író-műfordítóval beszélgetett irodalmi munkásságukról.
 • Intézetünk lektorai, Bernhard Offenhauser és Stefan Kitzberger az Osztrák filmet abból a szemszögből mutatták be, hogy audiovizuális szövegként hogyan alkalmazhatóak a filmek az országismereti kurzusokon.
 • A német nyelvoktatás aktuális didaktikai kérdéseit és digitális megoldásait ismertette Perge Gabriella, Peres Anna pedig a Klett kiadó képviseletében beszélt szintén a német tanítás digitális lehetőségeiről.
 • Erb Maria közreműködésével és a Német Nagykövetség támogatásával valósulhatott meg a Deutsche Bühne Ungarn fergeteges és egyben megrázó előadása. A színészek zenés költői estet tartottak Valeria Koch emlékére Valerias verdichtete Welten címmel.
 • Balogh F. András, Nagy Rita és Péteri Attila rendezésében A lúdtolltól az adatbázisokig című tudományos ismeretterjesztő kultúrtörténeti kiállításon Goethe tollának hasonmásától kezdve, a pesti Gutenberg-féle nyomdagépeken át, a régi mechanikus írógépig, az eredeti, tökéletesen működő szimfóniumig és gramofonig, egészen a jelenkori nyelvészeti kutatásokat segítő számítógépes adatbázisokig megcsodálhatták és kipróbálhatták a régi és új eszközöket az érdeklődők.
 • Izgalmas volt a beszélgetés élsportoló diákjainkkal, akik kiemelkedő sportteljesítményük mellet kiváló germanista diákjai is Intézetünknek: Jászapáti Petra, Gyurkó Alexandra, Kapirnyák Csilla, Szecsődi Laura. A beszélgetést Balogh F. András és Varga Péter szervezték. Maren Schoening szintén a fiatalság képviseletében, a Deutsch-Ungarisches Jugendwerk tevékenységét mutatta be
 • A Néderlandisztika Tanszék megalapítója, Dr. Mollay Erzsébet professzor asszony halálának emlékére szervezett konferencián tudományos előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők. Knipf Erzsébet és Müller Márta nyelvtudományi, lexikográfiai témáról adott elő.
 • A Skandináv Nyelvek és Irodalmak Tanszékén is számos érdekes program közül válogathattak a résztvevők.
 • Az első emeleti aulában Tove Jansson (1914–2001) finnsvéd írónő regényeinek magyar fordításairól, karakternevekről és egyéb fordításelméleti kérdésekről szóló színes tabló várta az érdeklődőket, amelyet Péteri Vanda és hallgatói állítottak össze.
 • Soós Anita vezetésével MA-hallgatók szöveggel, képekkel és ábrákkal ellátott molinókból álló kiállítást rendeztek az első emeleti folyosón Leonora Christina Ulfeldt (1621–1698) dán grófnő életéről és irodalmi munkásságáról.
 • November 12-én és 13-án Allan van Hansen, a Stockholmi Egyetem dán anyanyelvi lektora tartott előadást nemrég megjelent grafikus regényéről és a dániai képregényalkotás történetéről.
 • Szintén november 13-án került sor néhány más skandináv vonatkozású programra. Hallgatók egy csoportja A hegyikirály terme címmel szabadulószobát rendezett be a 154-es teremben. A feladvány kvízből, zenefelismerésből és számos egyéb lépésből állt, a díszítést pedig lámpák, térképek és textildarabokból varrt barlangutánzat alkották, amelyet a hallgatók önállóan készítettek.
 • Fejes Tamás a Pázmány Péter Katolikus Egyetem nemrég végzett doktorandusza a skandináv metálzene társdalom- és kultúrtörténetéről adott elő, Morten Rasmussen, az Aarhusi Egyetem retorika szakos MA-hallgatója pedig a dán prózaíró, Herman Bang (1857–1912) stílusáról és az életműben motivikusan előforduló boldogtalan nőalakokról  beszélt a közönségnek.
 • A szerdai nap végén Csúr Gábor doktoranduszhallgató az irodalmi posztmodernizmus és a skandináv történelmi regény kapcsolatáról tartott előadást.
 • A dán nyelvű programokon Dánia magyarországi nagykövetségét Eva Skorsteengaard Rauser kulturális referens képviselte.
 • November 15-én pénteken Péteri Vanda Nyelvleckék és helyes irányvonal, Vaskó Ildikó és Kovács Nikolett Az árulkodó mondatszerkezet című előadásával vett részt a Néderlandisztika Tanszék Mollay Erzsébet emlékére rendezett konferenciáján.

Az öt nap alatt érdekes előadások sora hangzott el művészetről, irodalomról, nyelvészetről, tudományról, nyelvoktatásról és nyelvpolitikáról, vagy éppen vállalati kultúráról, és még sorolhatnánk a témákat. Előadóink Intézetünk, vagy partneregyetemeink oktatói, írók, költők, műfordítók vagy kiadók, gazdálkodó cégek munkatársai Magyarországról és külföldről is.

A Germanisztikai Intézet oktatói, és a meghívott előadók a „Kulturwoche” keretében rendkívül értékes és különleges rendezvénysorozattal gazdagították a diákok és érdeklődő vendégek tudását és látókörét, mindez az Intézet támogatói segítségével valósulhatott meg. Köszönet illeti a szervező és közreműködő kollégákat, vendég előadókat, és közreműködő diákokat is, valamint a szponzoráló szervezeteket, intézményeket: Német Nagykövetség, BP Global Business Services, Klett Verlag, VUdAK Verband. 

Comments