Onder de Gemeente Nunspeet

Een tijd geleden verscheen de nieuwe gemeentegids met helemaal bovenaan:"Gemeente Nunspeet 25 jaar jong". Dat is best iets om trots op te zijn, zeker als er zo'n lange strijd aan vooraf is gegaan. In 1981 opende de Gelderse commissaris van de Koningin het nieuwe gemeentehuis van Nunspeet. In de hal onthulde hij een steen met daarop de tekst: "Zoek mens, dier en plant te sparen om zo een stukje aarde te bewaren". Dit bewaren komt ook uit in de keuze van het gemeentewapen, waar de band met de natuur en landbouw in wordt uitgebeeld. Het wapen ziet er als volgt uit: 

Het onderstuk van het wapen is gedeeld in gouden (links) en zwarte helft. De kleuren goud en zwart duiden op het gele stuifzand en de bouwgrond in de gemeente. In deze twee vlakken staan 3 springende herten, de bovenste gaan in en komen uit de schildrand, de derde gaat van het ene veld in de andere. De herten duiden op de vele bossen. Het schildhoofd is keel (rood) en is gevuld met een zilveren eg en symboliseert de landbouw. Het schild is gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels.

 

Het patroon van het schildhoofd komt ook voor in het tweede wapen van Ermelo, een gemeente waarvan Nunspeet in 1972 werd afgescheiden. De gemeente Nunspeet bestaat uit de dorpen Nunspeet, Elspeet, Vierhouten en Hulshorst en in deze dorpen is het mogelijk om de tekst van de onthulde steen waar te maken.

 

De omgeving van deze dorpen bestaat voornamelijk uit bos en heide. Van de ongeveer 12963 ha. Grondgebied van de gemeente bestaat er 8423 ha. uit bosgebied. En dat is een flinke hoeveelheid. De gemeente Nunspeet ijvert ervoor om deze omgeving mooi te houden. Een goede bereikbaarheid en een mooi aanzicht hiervan trekt ook weer vele toeristen en vakantiegangers aan.

 

Al hoort Elspeet bij de gemeente Nunspeet, het is niet zo dat deze twee plaatsen in één adem genoemd kunnen worden. Je hoort al een onderscheid in de naam. De naam Elspeet slaat op Oude Spit in tegenstelling tot Nunspeet, Nieuwe Spit. Nunspeet is later ontgonnen dan Elspeet. Anderen zeggen dat de naam Elspeet komt van een oude veldnaam, waarvan de betekenis slaat op de begroeiing met de els. 'Speet' of 'spit' betekent dan dat met een spade de grond voor bebouwing geschikt gemaakt is.

 

Nunspeet zou dan afkomstig zijn van 'nums' dat niemand betekent. Deze grond was niemandsgrond en is met de spade vrij op de natuur veroverd. Ook de aard van de bewoner verschilt. De Nunspeters zijn veel stadser en moderner dan de doorsnee Elspeter. (dat is inmiddels niet meer zo) Er is in Nunspeet een grote winkelstraat met verschillende grote winkels, zodat de inwoners van Elspeet nog wel eens aangewezen zijn op de winkels in Nunspeet. Ook met de huidige woningnood vertrekken veel pasgetrouwden naar Nunspeet.

 

Maar Elspeet blijft kerkelijk, maatschappelijk en sociaal een heel eigen dorp.

 
Comments