Els Matsés (tribu)

Els Matsés són una tribu indígena de la selva Amazónica brasilenya i peruana que habiten en les riberes dels rius Yaquerana, Yavarí, Gálvez y Blancoa la província de Maynas, departament de Loreto, Perú. Són unes 1.200 persones.


La paraula Matsé, la mateixa amb la qual es designa a aquest gup, significa "gent" en aquest idioma nadiu; Mayoruna és un vocable quechua que significa "gent del riu", aquest és usat comunament per referir-se a aquest grup especialment en Brasil, mentre el primer és més usat en Perú.

S'agrupen en llinatges patrilineals i patrilocals, amb una terminologia de parentiu de tipus Kariera, la seva societat es divideix en consanguinis i aliats, que realitzen un intercanvi simètric de dones a l'interior de les mateixes generacions. Acostumen la poligàmia.

Practiquen l'agricultura itinerant; conreen yuca, plàtan, blat de moro, fesol, nyam, batata, Pituca, pinya, papaia, canya de sucre i cocona. També practiquen la caça, la pesca i la recol·lecció de fruits silvestres. És a dir, viuen del que conreen i caçen.

Consideren que hi ha unitat entre el món espiritual i el físic i així els esperits dels animals es troben en totes les coses. Creuen que totes les plantes contenen esperits animals específics. En usar les plantes medicinals, el xaman i el seu pacient parlen a l'esperit animal que habita aquesta planta particular, sol·licitant la curació o protecció. Apliquen les medicines externament al cos, ingerint poques vegades. Un ritual comú inclou l'ús d'una toxina derivada d'una granota o del gripau Phyllomedusa bicolor.

La llengua dels Matsés-Mayoruna és pertany a la família pano, sent la segona llengües més parlada d'aquesta família i la situada més nord (just al sud de la frontera amb Colòmbia). Dins de la llengua família la llengua Matsés probablement forma un subgrup diferent dels altres subgrups (Yaminawa, Chácobo i Capanawa) .