TRAVELLER: TNE
CATÀLEG DINÀMIC DE MINIATURES DE CIÈNCIA FICCIÒ EN 15MM
v4.0
Heus aquí una llista personal de marques productores de figures o material de Ciència-Ficció en 15mm (terme equivalent a l'escala 1/100), tan exhaustiva com m'ha estat possible. Val a dir que, tot i els esforços,és possible que la recopilació sigui incompleta, per la qual cosa estarà subjecta a periòdiques actualitzacions. És per aquest motiu que ha rebut el nom de “dinàmica” - fixeu-vos sempre en el número de versió i la data indicats en la capçalera del document.

Hi ha també una versió “privada”, essencialment idèntica a la que trobareu aquí excepte pel fet d'incloure també una valoració personal de les figures d'aquestes marques que he tingut ocasió de tastar. Essent com és una informació tan subjectiva, hem cregut més correcte no exposar-ho públicament a L'Argonauta; en tot cas, qualsevol que tingui interès per conèixer alguna d'aquestes valoracions, que no dubti a posar-se en contacte privadament amb mi. No tindré cap inconvenient en petar-hi la xerrada.


Botigueta englobada en el portal d'impressió 3D neerlandès Shapeways

ESCENOGRAFIA: Elements exteriors i interiors de la nau Falcó Mil·lenari i d'altres elements d'Star Wars, tant a 1/72 com a 1/144.


FIGURES: Segurament el catàleg més extens dels que tenim notícia, doncs produeix no una, sinó diverses sèries de ciència-ficció.

 • Alien Squad Leader: Exèrcits complets força clàssics (humà, ciborg i “marcianets grisos”).
 • Hordes Of the Future (HOF): Blisters de tropes humanes i alienígenes (“zidhe”, uns “octopods” d'aires cthulhunians, “marcianets grisos”, ciborgs, “draccians”, “ghoulani”, “cultists” no menys cthulhunians i races menors), a més de cosmonautes, civils i mercenaris humans.
 • Laserburn: Blisters de figures d'aire retro que inclouen gran quantitat de personatges, tropes amb exoesquelet, méscosmonautes i personatges civils, així com figures directament inspirades en els còmics Judge Dredd i Flash Gordon.
 • SHM: Blisters d'alienígenes força estranys (alguns de francament idiotes, però n'hi ha un amb tentacles!).
 • Asgard: Blisters de tropes humanes i alienígenes no gaire convincents (“trimote”, “saurian”, “mandiplex”, “ort” i uns interessants “flesharon” vagament reminiscents d'Alien), i uns aventurers o “scouts”.
 • Loud Ninja Games: Petita sèrie que de moment només té blisters de tropes d'una sola raça alienígena, els “chuhuac”, amb cert aire dinosàuric, que potser podrien passar pels droyne de Traveller.
 • Star Vikings: blisters de guerrers amb exoesquelet.

VEHICLES: En consonància amb cada sèrie individual, segons es descriu més amunt.

 • Hordes Of the Future (HOF): Diversos blindats de rodes, artilleria fixa, un VTOL i aparells gravitatoris d'estil plat volador.
 • Asgard: Inclou alguns blindats gravitatoris i mechs.
 • Loud Ninja Games: Inclou vehicles propis dels “chuhuac”.

ESCENOGRAFIA: Portes i comportes, finestres, ventiladors, reixetes, contenidors, panells solars, etc.


FIGURES: Produeix figures militars sobre la base de nacions contemporànies, en blisters i exèrcits complets.

VEHICLES: Blindats i VTOLs.


FIGURES: Battlestations és de fet un experiment de joc de rol, per al què el fabricant fabrica una curta sèrie de figures (força mediocres) representant personatges de les diferents races implicades: humans, “canosians”, “silicoides”, “tentacs”, uns “xeloxians” de simetria radial com els hiver de Traveller i “zoallans” insectoides.

VEHICLES: Com a recurs del joc, hi trobareu plànols imprimibles de naus estel·lars estàndard.


FIGURES: Important assortit de figures militars sobre la base de nacions contemporànies (britànics, americans, alemanys, altres europeus, xinesos, neo-soviètics, etc.); també civils alienígenes, caçadors de tresors, mercenaris i tropes amb exoesquelet; es venen per blisters o per pack de platoon.

VEHICLES: Bona varietat en consonància amb cada nacionalitat, incloent blindats de rodes, cadenes i gravitatoris, artilleria, etc.

ESCENOGRAFIA: Fortificacions, edificis civils, base colonial, antena de telefonia mòbil, contenidors de runa, etc.

ASTRONAUS: també en consonància amb cada nacionalitat, sota la rúbrica Starmada XGrans naus a escala 1/3000 i caces a escala 1/1500.


FIGURES: Té una petita sèrie anomenada Gruntz de figures sobretot militars, amb un parell de tipus de tropa humana, androids de combat i alguna figura especial més; sembla que es venen per blisters de squad.

VEHICLES: Petita selecció de VTOLs força espectaculars.


ESCENOGRAFIA: Espais modulars d'una nau estel·lar en plàstic. De moment, lloc web en construcció.

Critical Mass Games (GB)

FIGURES: Interessant varietat de figures bàsicament militars: humans (“arc”), vargr (“protolene”), reptilians (“kaamados”), possibles zhodani (“praesentia”), drons i androids de combat força interessants, a més de mercenaris alienígenes diversos, també per blisters o exèrcits complets.

VEHICLES: Cada raça inclou una selecció de blindats terrestres, VTOLs, mechs i artilleria, però a més tenen certa quantitat de vehicles gravitatoris civils.


Botigueta englobada en el portal d'impressió 3D neerlandès Shapeways.

ESCENOGRAFIA: Gran quantitat d'elements de mobiliari en escala H0 (=1/87) i altres escales ferroviàries.


FIGURES: Produeix figures militars de dos tipus: alemanys futuristes i “ventaurans”; també tenen en stock material del Stargrunt de Ground Zero Games.


Botigueta englobada en el portal d'impressió 3D neerlandès Shapeways.

ESCENOGRAFIA: seients i palets.
FIGURES: Produeix la sèrie Stargrunt, amb figures de tropa genèrica, tripulants en granota de vol, i colons/pirates/etc. Hi ha tropes humanes diferents, sobre la base les nacions contemporànies.

VEHICLES: Dins la mateixa sèrie Stargrunt hi ha blindats sobre rodes, cadenes i gravitatoris, VTOLs, drons, bicis gravitatòries, softskins, mechs, etc.

ESCENOGRAFIA: Barraques colonials i contenidors.

ASTRONAUS: La sèrie Full Thrust conté una enorme quantitat de naus estel·lars d'escala no especificada, classificades segons les nacionalitats de Stargrunt.


FIGURES: Post-apocalíptiques, zombies, alienígenes insectoides  ("bugs"). Alguna cosa es repeteix amb Rebel Minis.


FIGURES: El seu catàleg rivalitza en extensió amb el de 15mm.co.uk, amb diverses sèries de gran qualitat que exploren diferents aspectes de la ciència-ficció:

 • Earthdoom: Mechs humans i figures militars alienígenes, de les races “intruder” i “aranae” (possiblement inspirats en Starship Troopers).
 • Planet 15: sèrie d'inspiració cinematogràfica i televisiva, amb figures d'Expedient X, Caçafantasmes, Godzilla... recomanable a cinèfils de la ciència-ficció.
 • Sci-Fi “a seques”: Aquesta sèrie conté el gruix de figures militars i d'aventurers, tant humans (de quatre nacionalitats diferents: neo-occidentals, neo-soviètics, neoislàmics i sepulvedans, que al seu torn estan dividits entre governamentals i resistents); com alienígenes de diverses races (cal destacar-hi uns extraordinaris “demons” directament inspirats en Alien, els “hauk”, els “stikk” insectoides, uns inquietants “meso-nai”, uns “lhurgg” d'aire quadrúpede, uns “felids” que farien uns fantàstics aslan de Traveller, etc.)
Hi ha una pàgina amb el llistat complet de totes les figures de totes les sèries.

VEHICLES: La majoria de les sèries abans esmentades inclouen tota mena de vehicles terrestres, aeris, mechs, etc. Però hi ha una sèrie concreta que de moment només té tancs gravitatoris, anomenada Zantin Reconquest.

Hi ha una pàgina amb el llistat complet de totes els vehicles de totes les sèries.

ESCENOGRAFIA: Edificis, forts, mobiliari exterior urbà, consoles, pont de comandament, llits criogènics, vehicles civils, espais modulars d'una nau estel·lar en resina....

ASTRONAUS: Hi tenen, de moment, tres naus estel·lars d'escala no especificada.


ESCENOGRAFIA: Espais modulars d'una nau estel·lar (fets en MDF).


Botigueta englobada en el portal d'impressió 3D neerlandès Shapeways.

FIGURES: Complements per afegir a figures de 15mm (armes pesants, aparells voladors individuals, bases, etc).

VEHICLES: Torretes i armament alternatiu per a tancs, a més d'un trípode d'estil La Guerra dels Mons d' H.G. Wells.

ESCENOGRAFIA: Consoles, llits criogènics, infermeria, càmeres de vigilància i altres elements de l'interior d'una astronau.


ESCENOGRAFIA: Làmines de 210 x 145 mm de sòl texturat (fetes en PVC).


FIGURES: Catàleg prou assortit, amb moltes coincidències amb Traveller; cosa que fa pensar que en deu haver estat l'oficial en aquesta escala. Doncs a més d'humans (militars i civils), també hi ha aslans (“car leonis”), vargrs (“war hounds of Sirius”) i droynes (“dracos”). Hi ha també unes figures d'aspecte demoníac anomenades “insolanis”.

VEHICLES: mechs “insolanis” amb forma d'aranya i un parell de blindats amb rodes i gravitatoris.


FIGURES: Tropes humanes i alienígenes atractives i variades, bitxos espectaculars, però també figures de zombies, pulp i gangsters

VEHICLES: Blindats sobre cadenes i gravitatoris, VTOLs, mechs, trípodes marcians a l'estil de La Guerra dels Mons d'H.G. Wells.

ESCENOGRAFIA: Contenidors de dues mides, caixes i barrils.


FIGURES: Per ara, només hi tenen tripulacions d'astronau, armades i desarmades; però tenen coses molt curioses de D&D, pulp, zombies, animals salvatges i post-apoc; Atenció: diuen ser de 15/18mm.


FIGURES: Tropes humanes, reptilianes i ursines, i uns pocs aventurers.

VEHICLES: Un tanc gravitatori i plataformes d'artilleria.


FIGURES: Uns quants aventurers, dignataris, alienígenes i tropes humanes. 

VEHICLES: Espectaculars blindats gravitatoris.

ESCENOGRAFIA: Estructures d'estació espacial i algun robot.


FIGURES: Miniatures prou interessants, bo i que d'aspecte molt relacionat amb l'univers WH40K, d'humans i alienígenes pertanyents a la sèrie Defeat in Detail. També cultiven d'altres escales (6 i 10mm)

VEHICLES: Força tancs, transports, vehicles gravitatoris, drons, mechs...

VEHICLES: Sobretot per a 6mm