STAR WARS (D6)‎ > ‎

Sistema de combat espacial

STAR WARS (D6)
Sistema alternatiu de combat espacial

Si trobeu que el sistema de combat espacial inclòs en Star Wars D6 és insuficient per les vostres aventures i voleu afegir-hi més detalls i preses de decisions sense la complexitat d'Star Warriors, us convidem a donar un cop d'ull a la traducció en català del sistema creat per Keith Johnson per la secció titulada The Star Wars Project del seu desaparegut lloc web.

El sistema, pensat per mantenir les coses senzilles, permet deixar enrere el sistema de combat abstracte del joc original per representar-lo en una graella hexagonal sobre el que mourem marcadors o miniatures, respectant les regles d'Star Wars D6 pel que fa als paràmetres de les naus i la mecànica de joc. 


Antecedents

Per molts dels directors de joc de Star Wars D6, el sistema de combat de naus era un punt fluix del joc. Els manuals de West End Games ens presentaven un sistema de combat abstracte on les distàncies relatives entre les naus implicades era la única pista sobre la seva posició a l'espai. Era un sistema senzill però que a la pràctica es complicava ràpidament quan s'incrementava el nombre de naus implicades i quedava molt lluny de la solvència amb que es resolia, per exemple, el combat individual entre personatges. Els jugadors es trobaven en una situació on prenien poques decisions i, les que prenien, eren gairebé obligades. Si la trilogia inicial de Star Wars ens deixava imprès en l'imaginari una ambientació fortament marcada per les trepidants  escenes de combat espacial, el sistema de West End Games ens deixava amb les ganes de poder-ho reproduïr en les nostres sessions de joc. El mateix any (1987) que va aparèixer Star Wars: The Roleplaying Game apareixia també Star Wars: Star Warriors, un joc de taula on els mateixos manuals de rol ens hi adreçaven si volíem solucionar el capítol del combat de naus d'una manera "realista". Era un complet wargame basat en la clàssica graella hexàgonal que permetia solucionar el combat entre naus mantenint certa relació amb el joc de rol. Així, els jugadors seguien utilitzant alguns dels paràmetres dels seus personatges per efectuar les accions que es proposaven. Star Wars: Star Warriors disposava d'un mòdul "bàsic" per després anar introduint sets de normes més "avançats" que permetessin la utilització de La Força, l'aprofitament de les avantatges dels droides astromecànics, etc. Però era tot un joc per ell mateix, amb una complexitat que l'allunyava de la concepció de disseny del joc de rol. Poder-lo aprofitar o no depenia de la predisposició dels jugadors a fer un salt des del dinamisme del joc de rol a les normes més feixugues d'un wargame.

En suplements posteriors i especialment amb l'aparició de STAR WARS, la Guía de l'Imperio (1990) i STAR WARS, la Guía de la Alianza Rebelde (1989)West End Games donava prou paràmetres sobre les naus capitals, naus de caça, transports lleugers, transbordadors, etc. com per plantar la llavor per un sistema que permetés resoldre el capítol de combat espacial d'una manera efectiva.

El sistema de combat espacial d'en Keith Johnson

El sistema de combat de naus que us presentem a continuació aprofita aquesta llavor i aconsegueix mantenir el tast de Star Wars: The Roleplaying Game per solucionar el combat espacial en un taulell hexagonal. Vagi per endavant que no és obra nostra i que l'equip de l'Argonauta s'ha limitat a fer-ne la traducció. L'original va aparèixer en un lloc web, ja desaparegut i feliçment rescatat del nostre disc dur, d'un afeccionat als jocs de rol i estratègia, Keith Johnson. En Keith Johnson tenia a la seva web una secció que portava per títol "The Star Wars Project" on desenvolupava un sistema de combat de naus per Star Wars D6 que, com comprovareu, és senzill i plenament compatible amb el sistema que ens presentava West End Games. Ens atrevim a avançar-vos que els directors de joc més avesats al sistema de D6 no trobaran cap mena de problema en fer-lo servir i que descobriran que en bona part és una interpretació del tradicional sistema abstracte de combat de naus que ens presentava el manual bàsic de Star Wars D6, però traslladat a un taulell hexagonal.