SIEI EL PALAU

Aquesta web d'aula és un recull d'activitats dels PROJECTES que realitzem els nois i noies adscrits al recurs de suport educatiu SIEI de l'institut El Palau. Per veure els vídeos s'ha de clicar a sobre de la imatge.

En aquest curs som més alumnes perquè a primer de l'ESO han vingut quatre companys nous: l'Aitor, el Marcos, el Marc i l'Àlex. A 2n de l'ESO som l'Alejandro, el Manu, la Noemi, el Pedro i l'Indià. A 3r hi és la Tania i a 4t la Paula. Aquest és el darrer any a l'institut per a ella ja que canviarà d'etapa i continuarà la seva formació de caire professional a un altre institut.

CURS 2017-2018

LA PAULA FINALITZA L'ETAPA DE L'ESO

Ja s'ha acabat el curs i la Paula ha finalitzat l'etapa de l'ESO això vol dir que el curs vinent la Paula cursarà l'etapa secundària postobligatòria i s'especialitzarà en una formació professional que ella ha triat.

Paula, et trobarem molt a faltar aquí a l'institut en el dia a dia!!! Ja sabem que ens continuarem veient i fent trobades perquè a banda de tots els aprenentatges consolidats de 1r a 4t de l'ESO el que et portes són molt bones amistats com la Tania i l'Alex.

De tot cor et desitgem que gaudeixis molt en aquesta nova etapa que entraras d'aquí uns mesos.

En aquesta barra lateral hi han enllaços a webs útils per l'aprenentatge que fem servir a les aules.

https://www.thatquiz.org/es/

a

http://www.dicdidac.cat/

VISITA A LA RESIDÈNCIA D'AVIS VITALIA

El divendres dia 4 de maig de 2018 vam anar a una residència d'Avis de Sant Andreu de la Barca. Allà ens va rebre el psicòleg de la residència que es diu Dani. El Dani ens va fer una visita pels diferente espais: infermeria on estaven les medicines, sala de jocs, sala Tibidavo, gimnàs...

A la residència vam conèixer als avis d'un youtuber que te més de 5 milions de seguidors.

Un cop fet aixo vam anar a un parc que estava al costat de la residència i ens vam quedar allà una estona. Després vam tornar cap al centre.

(Escrit per l'Aitor i el Marcos)

http://www.rae.es/
https://prezi.com/login/
https://www.google.es/webhp?hl=es&sa=X&ved=0ahUKEwiXoajs4bHNAhWILhoKHdTjB2sQPAgD
https://www.youtube.com/

VISITA A LA DEIXALLERIA DE SANT ANDREU

El divendres 27 d'abril vam anar a la deixalleria de Sant Andreu de la Barca, allà ens van explicar coses sobre la fusta, móvil, metalls,etc. Ens van fer unes quantes preguntes i uns quants van respondre. Els que s'encarreguen de la deixalleria portaven posats unes armilles de color taronja, als professors li van donar també armilles, als alumnas no els hi feia falta posar-se armilles.

(Escrit per la Noemí i el Pedro)


OBSERVEM LA PLUJA

Com cada dilluns qualsevol vam anar a l'hort i aquell dia el cel estava gris. Però vam anar igualment a l'hort a plantar el planter de les hortalisses (enciams, cols, cebes i faves). Va començar a ploure una mica i de sobte va començar a ploure amb més intensitat i uns va anar correns a refugiar-se a la caseta de l'hort. Altres vam anar tranquil·lament caminant també cap a la caseta d'eines. La profe es va quedar una estona més plantant sota la pluja.

Dins la caseta vam estar observant la pluja i com aquesta mullava la terra i les plantes.

En general ens va agradar molt estar observant la pluja. Ens ho vam passar molt bé dins la caseta observant, fent fotos, rient... Això sí, mai haviem estat tant junts!

(Escrit per l'Aitor i la Sandra)

http://www.institutelpalau.com/
http://www.institutelpalau.com/moodle/
http://www.plataformaeleven.com/

CULTIUS D'HIVERN

Aquest any hem plantat alls, cebes, enciams, fabes, cols de diverses varietats, bugandilles i plantes medicinals. Hem posat palla sobre la terra per conservar la humitat de la mateixa, per a que les plantes i les arrels de les plantes a l'hivern no passin fred i a l'estiu no passin molta calor. Aquest efecte s'anomena aillant tèrmic perquè protegeix de les temperatures extremes. A més, la palla evita l'aparició de les anomenades males herbes. Una vegada la palla es desintegra al pas del temps serveix com adob vegetal aportant nutrients a la terra i per tant a les arrels de les hortalisses.

També hem posat adob animal i vegetal que serveix per que les plantes creixin més fortes ja que aporta sals minerals i nutrients a la terra i aquests són agafats per les arrels de les plantes.

(Escrit per la Tania i l'Aitor)

INVENTARI D'EINES DE L'HORT

(Fet per el Marcos)

inverari de eines.docx

Per fer l'inventari vam haver de treure totes les eines de la caseta d'eines que hi ha a l'hort. Les vam classificar per tipus i tamanys d'aquesta manera les vam poder revisar, veure quines tenim i en quin estat estan. Aquesta activitat la vam fer per parelles.

TALLER DE NADAL

Aquest any hem fet arbres de nadal i estrelles per donar-li als professors/es que ens donen cada assignatura. El material per fer ela arbres de nadal es: pal, taps de suro, cartolina vermella i cola blanca. I el Divendres 22 li donarem els arbres als professor de tot el institut.

(escrit per Paula i Pedro)

RUTES URBANES

Aquest any em fet una activitat de rutes urbanes. El professor es diu Victor. El taller el fem els divendres.

Primer em visitat al Marc ja que esta molt a prop del l'institut. La casa que està més lluny es la de l' Aitor.

Aquest taller ens ha servit per coneixens millor.

La Susana també anava a les rutes urbanes.

(Escrit per Marcos i Noemí)

CURS 2016-2017

https://youtu.be/sUKrV-aJYKc

L'HORT CIRCULAR DEL PALAU

Aquest any hem fet un hort circular a partir de BANCALS ELEVATS CIRCULARS. Ha estat un treball molt dur perquè el treball en sí ha sigut un treball manual en el que tots, a gran o petita escala, hem col·laborat per la construcció dels bancals elevats circulars. Aquesta tasca la vam començar i finalitzar en el primer trimestre. Cal dir, que no tots sempre hem estat cabant i amuntonant la terra sino que ens turnàvem les feines. Pocs de nosaltres èrem els que sí hem estat construint dia a dia l'hort circular. Jo mateix, per exemple, i a més vaig encarregar-me juntament amb la Sandra de construir els passadissos. Un cop finalitzat l'hort circular vam afegir palla a sobre. Més avall tenim un altre vídeo on expliquem la Paula i jo les funcions de la palla. La veritat és que el nostre petit hort és el més bonic del Baix Llobregat i ens produeix molt bé.

(Escrit per el Marc 4t ESO)

VISITA A CAL PASTERA

L'altre dia vam anar a un hort de Sant Vicenç dels Horts amb ferrocarril. Un cop vam arribar ens va rebre la Laila Chaabi propietaria de Cal Pastera a la mitja hectàrea que treballa a SantVi. Allí ens va mostrar el cultiu de primavera-estiu que acaba de cultivar juntament amb dos amics seus que li donen un cop de mà. A més, la Laila ens va explicar una mica el seu projecte i coses sobre l'agricultura ecològica que nosaltres algunes d'elles ja coneixiem per eixemple el control de les males herbes a partir de la cobertura de palla o un altre material natural; i d'altres les vam aprendre amb ella com per exemple: que s'han de treure aviat els fillols de les tomaqueres i també que les males herbes són un indicador del PH de la terra.

També allà hi havia un grup de quatre o cinc persones que tenen traumatisme craneoencefàlic i dany cerebral perquè la Laila col·labora amb una fundació.

(Escrit per la Tania 2n ESO)

LA RECOL·LECTA DE PRIMAVERA

Tot el que vam cultivar a la tardor ho hem collit a la primavera. Ens hem portat a casa el nostre propi cultiu i la nostra collita. Vam recol·lectar faves i vam agafar enciams. A més de molts alls que podeu veure en una altre vídeo. A casa es van posar molt contents del nostre fruit.

(Escrit per el Pedro i la Noemí 1r ESO)

RECOL·LECTA D'ALLS TENDRES

MEDICINALS I AROMÀTIQUES

Aquest curs hem plantat unes plantes catalogades com medicinals i aromàtiques: menta, aloe vera, salvia, romaní, lavanda, maria lluisa, capuchina, calèdules i alfàbrega. Totes aquestes plàntes les hem plantat en el centre del nostre hort circular. Les funcions d'aquest tipus de plantes són: per una banda cobreixen una funció estética perquè fan bonic l'hort. I l'altre funció és que atreu insectes com l'abella i la marieta que són depredadors de plagues com el pulgó. Per tant aquestes plantes protegeixen i curen l'hort.

(Escrit per el Manu 1r ESO)

CULTIU DE PATATES

En aquest vídeo la Tania i el Pedro surten tallant patates amb els grills per després plantar-les a un lloc del nostre hort.

(Escrit per el Pedro 1r ESO)

EL CULTIU DE TARDOR HIVERN

En aquests vídeos veurem les plantes que vam plantar a la tardor, que van ser: dues varietats d'enciams la maravella i la de roure que aquesta és morada, faves, alls, cebes, col, col lombarda i col kale. Aixó pel que fa a les hortalisses. A més, vam plantar plantes medicinals i aromàtiques com la lavanda, menta, romaní, salvia, farigola i alguna més. Els alls i les cebes les vam plantar entre els enciams i al costat d'aquests perquè són plantes compatibles entre sí. A sobre dels alls vam escampar la cendra de fusta que va portar la Sandra. La cendra aporta minerals a la terra. Un cop plantat tot el cultiu vam col·locar palla a sobre dels bancals elevats perquè protegeix del fred i de la calor, manté la humitat, evita la aparició de les anomenades males herbes i a la vegada quan la palla es descompon serveix d'adob.

(Escrit per la Paula 4t ESO)

CULTIU DE TARDOR HIVERN II

LES TASQUES DE MANTENIMENT DE L'HORT

___________________________________________

CURS 2015-2016

Els que veieu a la foto som els alumnes que participem del projecte USEE i estem en diferents nivells de l'ESO.

De 1r de l'ESO està la Tania, a 3r de l'ESO el Marc, el Sylvestine, el Marc E. i la Paula i a 4t de l'ESO la Jennifer. Els professors són la Sandra, el Víctor i la Susana.

MOLTA SORT EN EL TEU CAMÍ, JENNIFER!

La Jennifer que finalitza 4t de l'ESO canvia d'etapa i d'institut així que el curs vinent ja no hi serà a l'institut amb nosaltres.

Jennifer, et desitgem el millor!

CULTIU DE PRIMAVERA-ESTIU

En aquest últim trimestre hem plantat hortalisses d'aquesta temporada de primavera i d'estiu: carbassons, cogombres, albergínies, blat de moro vermell i enciams.

A més, ens han vingut a visitar dos grups de primer de l'ESO als qui hem mostrat i explicat les nostres feines.

https://www.youtube.com/watch?v=lXmyxSKBrtk

L'HORT DEL PALAU, UN HORT ESCOLAR ECOLÒGIC!

En aquest vídeo la Paula i el Marc ens expliquen en què consisteix el projecte de l'Hort del Palau.

https://www.youtube.com/watch?v=xXx8TJz_xU8

FEM BANCALS ELEVATS!

Aquesta és una técnica de l'agricultura ecològica molt efectiva.

https://www.youtube.com/watch?v=FgwkfH1vtcc

PLANTES AROMÀTIQUES I MEDICINALS

En aquest passe de fotografies volem mostrar el centre de plantes medicinals i aromàtiques que en tenim al mig de l'hort.

El curs vinent parlarem de les funcions d'aquestes plantes en l'hort.

https://www.youtube.com/watch?v=WEmeeiq7j_0&feature=youtu.be

PROJECTE ORIENTACIÓ PER LA MUNTANYA

En la següent visualització és la Tania qui ens explica el projecte d'Orientació per la Muntanya.

https://www.youtube.com/watch?v=rnH5NkEjyFc

CELEBREM EL DIA DE TOTS ELS SANTS

Per aquest dia elaborem uns tallers de cuina i fem PANELLETS.

La recepta i els passos a seguir els veureu clikant sobre la imatge.

https://www.youtube.com/watch?v=aBzum-6U2M4

EN EL SEGÜENT VÍDEO EXPLIQUEM COM TREBALLEM AQUEST CURS

En el següent vídeo la Jennifer ens explica com ens hem organitzat el curs, doncs treballem a l'aula amb el grup-classe de cada nivell i també trabllem fora d'aquesta en altres espais de l'institut.

https://www.youtube.com/watch?v=x44C7-S2XSI

MURALS

El Sylvestine ens explica el sentit d'aprendre fent murals.

https://www.youtube.com/watch?v=czMk-Vv9zec