Beeldende Therapie

Problemen thuis of op het werk/school kunnen er toe leiden dat je niet lekker in je vel zit en je de draai niet meer kan vinden. Dit kan zich uiten in lichamelijke en/of psychische klachten. Daarnaast kunnen ingrijpende gebeurtenissen in het leven zoals echtscheiding, ziekte of verlies van een naaste of je baan, diepgaande veranderingen met zich meebrengen.

Met Beeldende Therapie krijg je de ruimte om gevoelens te uiten en te verwerken.
Beeldende Therapie kan hulp bieden bij het

Onderkennen,
          Overwinnen,
                    Verminderen,
                              en Accepteren,

van lichamelijke, emotionele, cognitieve, psychische en sociale problemen.

Beeldende Therapie kan een goede manier van hulpverlening zijn.
Je creativiteit inzetten om problemen vorm te geven, onder ogen te zien.
Door beeldend bezig te zijn, kom je letterlijk en figuurlijk in beweging waardoor er verwerking en verandering kan plaatsvinden.

Lang niet altijd kun je met woorden uitdrukken wat er in je omgaat.
Afhankelijk van de hulpvraag, kiezen we uit de verschillende aanwezige materialen.
Je hoeft geen kunstenaar te zijn, het gaat niet om het maken van een prachtig product. Tijdens het werken kun je andere, soms nieuwe ervaringen opdoen.
Bij Beeldende Therapie krijg je de ruimte jouw wereld opnieuw te ontdekken.

In het werken, richt ik mij op drie gebieden: denken, voelen en willen. Door middel van gerichte oefeningen en technieken gaan we hier mee aan de slag. Tekenen kent technieken die vooral het bewustzijn aanspreken. Door het natekenen van een voorwerp vanuit de waarneming, leert men te kijken zonder te oordelen en zonder gevoel. Een andere techniek is het tekenen van geometrische vormen. Dit schept ordening in het denken. Schilderen spreekt vooral het gevoelsleven aan. De stemming van kleuren roept gevoelens op en deze kunnen door het schilderen in beweging gebracht worden. Boetseren vraagt veel doorzettingsvermogen en wilskracht om de koude klei te kneden tot een concrete vorm. Men leert letterlijk vorm te geven aan iets, te handelen vanuit de wil.