τι είναι η υπνική άπνοια

ένας πολύ σύντομος οδηγός για το τί είναι η υπνική άπνοια και τι  μπορείτε να κάνετε για αυτό 

αρχική σελίδα

επικοινωνήστε μαζί μου 

τί εννοούμε όταν λέμε υπνική άπνοια;

Υπνική άπνοια είναι η κατάσταση εκείνη που η αναπνοή κάποιου διακόπτεται κατά την διάρκεια του ύπνου. Οι διακοπές αυτές της αναπνοής ονομάζονται άπνοιες και αν ένα άτομο εμφανίζει αρκετές άπνοιες θεωρείται ότι πάσχει από το σύνδρομο της άπνοιας στον ύπνο. 

το ροχαλητό έχει σχέση με την άπνοια;

ιατρικές έρευνες των τελευταίων δεκαετιών έδειξαν ότι το ροχαλητό είναι μια πρώτη ΄΄ηχηρή ΄΄ ένδειξη ότι πιθανόν να συμβαίνουν  άπνοιες κατά την διάρκεια του ύπνου

τι συμπτώματα έχει;

 Οι περισσότεροι ασθενείς ροχαλίζουν έντονα. Η σύζυγος ή ο σύζυγος παρατηρούν συχνά ότι το ροχαλητό και η αναπνοή τους σταματάει για λίγο, ενώ αυτοί προσπαθούν να αναπνεύσουν και κινείται ο θώρακας και η κοιλιά τους ο ύπνος τους είναι πολλές φορές ανήσυχος. Ξυνίλες και καούρες μπορεί να παρουσιάζονται λόγω αναγωγής του περιεχομένου του στομάχου. Πολλοί παραπονιούνται ότι δεν χόρτασαν ύπνο και δεν ξεκουράστηκαν.Συχνά παραπονιούνται ότι τους παίρνει ο ύπνος κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων (π.χ. στην εργασία ή σε σπίτια φίλων). Συχνά, παρατηρείται κα μια αλλαγή στη συμπεριφορά τους, γίνονται “νευρικοί” και κακόκεφοι ή στενοχωριούνται εύκολα. Μείωση της σεξουαλικής ικανότητας που οφείλεται τόσο σε ψυχολογικούς όσο και ορμονικούς λόγους που σχετίζονται με τις άπνοιες. . Εκτός από αυτά τα συμπτώματα κάθε άπνοια προκαλεί πτώση του οξυγόνου τους αίματος και αύξηση του διοξειδίου του άνθρακος.

 πώς γίνεται διάγνωση;

Για την αξιόπιστη διάγνωση και εκτίμηση της βαρύτητας της υπνικής άπνοιας είναι απαραίτητη η μελέτη ύπνου. Η μελέτη ύπνου γίνεται με την παραμονή του εξεταζόμενου στο εργαστήριο ύπνου και την μέτρηση πολλαπλών παραμέτρων κατά τη διάρκεια του ύπνου του. To εργαστήριο ύπνου αποτελείται από δύο χώρους. Στον ένα κοιμάται ο ασθενής και στον άλλο είναι εγκατεστημένα τα μηχανήματα παρακολούθησης και το προσωπικό του νοσοκομείου που παρακολουθεί την μελέτη. Ο διαχωρισμός του ασθενούς από τα μηχανήματα παρακολούθησης κα το προσωπικό είναι αναγκαία για να μην ενοχλείται από τους θορύβους και τα φώτα και να μπορεί να κοιμηθεί.

Ο ασθενής συνδέεται με το καταγραφικό μηχάνημα και κοιμάται σε μονόκλινο ήσυχο δωμάτιο.

πως αντιμετωπίζεται η άπνοια;

Οι ελαφρότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με απώλεια βάρους, με αποφυγή καπνίσματος, αποφυγή χρήσης οινοπνευματωδών ποτών πριν τον ύπνο και αποφυγή χρήσης ηρεμιστικών και υπνωτικών.

 Οι βαρύτερες περιπτώσεις απαιτούν χρήση συσκευής CPAP.  Ο ασθενής φορά μια πλαστική μάσκα  στο πρόσωπο του και μέσω σωλήνα του διεχετέυεται αέρας υπό πίεση. Αυτός ο αέρας επιτρέπει να αναπνέει σωστά ο ασθενής και να μη παρουσιάζει άπνοιες και ροχαλητό.

Άλλες θεραπείες  σε ορισμένους ασθενείς είναι η εφαρμογή  οδοντικών μέσων ή ειδικά χειρουργεία.

πως μπορώ να επικοινωνήσω με το εργαστήριο ύπνου του Ευαγγελισμού;

Πολλά δημόσια νοσοκομεία διαθέτουν εργαστήρια ύπνου. Εγώ εργάζομαι στο εργαστήριο ύπνου του Ευαγγελισμού. Με το εργαστήριο ύπνου του Ευαγγελισμού μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία καλώντας το τηλέφωνο 2107201843 εργάσιμες ημέρες και ώρες γραφείου.