Mexikói konyha

Kategóriák

A mexikói konyha gyökereit az azték kulturában kell keresnünk. Ez a konyhaművészet azonban nemcsak történelmi múlttal rendelkezik, hanem földrajzilag is elterjedté vált – ma már az egész világon ismerik. Ami nem csoda, hiszen zamatok és színek kavalkádja jellemzi, főbb alapanyagai pedig a bab, a fűszerek és a friss zöldségek.

Mexikóban a lepényhez hasonlatos tortilla képezi a legtöbb fogás alapját, amelybe húst, zöldséget, salátákat vagy sajtot tesznek. Kukoricából készül, egyfajta kovásztalan kenyér, amelyet palacsintasütőben sütnek kerekre. Mexikó határain kívül búzalisztből készítik, mert ezzel könnyebb dolgozni, az íze azonban hasonló az eredetihez.

A tortilla nagyszerű kiegészítője a tüzes, csípős ízeknek, amelyek a mexikói ételeket jellemzik: mint például a chilipaprika, a zöldpaprika, az újhagyma, a zöldcitrom és a fokhagyma, hogy csak a leggyakrabban használtakat említsük. Természetesen az ételek csípősségét enyhíthetjük, ha nagyobb chilipaprikát választunk (ennek íze lágyabb), vagy pedig egyszerűen kivágjuk az ereit.


A kakaó és a cukor nélküli csokoládé szintén fontos szerepet kap a mexkói konyhában. Theobroma cacao magját Amerika őslakói, elsősorban az azték és maja indiánok tartották nagy becsben: Mexikóban, a XVI. század elején, a kakaóbab volt a pénzgazdálkodás alapja. Ezt követően még hosszú ideig pénzként használták egész Közép-Amerikában és Dél-Amerika északi részének nedves trópusi esőerdő-területein, ahol a 10-15 méteres örökzöld növény őshonos. Európába Kolumbusz [mások szerint Cortez] hozta az első terméseket Mexikóból. Latin nevét Linné adta. A Theobroma, azaz az istenek tápláléka, találó név. Magjából készült ugyanis a mexikói indiánok ősi tápláló itala, a sokoatl. A megőrölt magokat kukoricaliszttel, vízzel, esetleg mézzel keverve, és az egyik orchidea termésével, a vaníliával ízesítve habzó italként fogyasztották. Ez volt az első csokoládéital a világon. A csokoládé tehát Mexikóból terjedt el a közép-amerikai indián civilizációkba, és Peruba is, majd Amerika felfedezésével s a spanyolok közvetítésével Európába.
Számukra meglehetősen szokatlan módon sós ételek elkészítésénél fűszerként használják, hogy a mártások ( amelyeket húsételekhez, szárnyasokhoz kínálnak) íze még gazdagabb, markánsabb legyen.

Aloldalak (2): Előételek Tortillák
Comments