- Παλαιότερες ανακοινώσεις

Συνάντηση με τον Γεν. Γραμματέα του ΥΠΠΟ Θ. Δραβίλλα και η τροπολογία Σαμαρά

Μετά την άρση του αποκλεισμού της Ακρόπολης από τους συγκεντρωμένους στις κινητοποιήσεις, λόγω της παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας (ο οποίος αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων, πράγμα όμως που δεν αντιλαμβάνεται το Υπουργείο), την Παρασκευή 13/3/09 συναντήθηκε αντιπροσωπεία συμβασιούχων και εργαζομένων στο ΥΠΠΟ με τον Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Θ. Δραβίλλα. Δημοσιοποιήθηκε και δόθηκαν επεξηγήσεις για την περιβόητη τροπολογία Σαμαρά που θα έλυνε τα προβλήματα των εργαζομένων. Η τροπολογία αφορά μόνο όσους εργάζονται με ασφαλιστικά. Σε αυτούς τους (500 σύμφωνα με την τροπολογία) συναδέλφους ουσιαστικά ζητάει να παραιτηθούν από τα ασφαλιστικά (αν θέλουν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα) και να συνάψουν ετήσια σύμβαση με δυνατότητα παράτασης ενός ακόμη έτους, αποκλείοντας την περίπτωση να αναγνωριστούν ως συμβάσεις αορίστου χρόνου. Από το ΥΠΠΟ επιχειρούν να ξεμπερδέψουν μια και καλή με τα ασφαλιστικά και να μας αποτρέψουν να δικαιωθούμε δικαστικά.

Για το καίριο ζήτημα του 24μήνου, ανέφερε μόνο γενικά και αόριστα ότι στο μέλλον θα κατατεθεί κάποια τροπολογία (πλέον πρέπει να αρχίσουμε να φοβόμαστε για τη μορφή όποιας τροπολογίας κατατίθεται). Το πρόβλημα είναι ότι στην περιφέρεια, καθώς δεν γίνονται έργα όπως στην Αθήνα ή όποια εκτελούνται γίνονται με αυτεπιστασία, οι αρχαιολόγοι δουλεύουν μόνο με κοινοτικά προγράμματα και λίγοι με συμβάσεις με τις εφορείες. Μετά την πρόσφατη εγκύκλιο της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων που προσμετρά τα ευρωπαϊκά προγράμματα στον περιορισμό του 24μήνου, όλοι οι συνάδελφοί μας δεν έχουν καμία διέξοδο να εργαστούν. Μάλιστα έχουν ξεκινήσει να βγαίνουν οι προκηρύξεις για θέσεις συμβασιούχων και σύντομα θα ξεκινήσουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Όλοι αυτοί οι συνάδελφοι δεν μπορούν να κάνουν αίτηση λόγω του 24μήνου και θα ανακυκλωθούν από νέα γενιά συμβασιούχων. Οπότε, θα είναι πλέον αργά αν γίνει νομοθετική ρύθμιση που θα μας εξαιρεί από το 24μηνο κοντά στο καλοκαίρι. παρόλο που εκτέθηκε το ζήτημα, δεν λάβαμε καμία δέσμευση. Επίσης, για κάποια νέα νομοθετική ρύθμιση ή επέκταση του ΠΔ Παυλόπουλου, για την μονιμοποίηση όσων δουλεύουν συνεχόμενα, δεν γίνεται καθόλου λόγος από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Ως ΣΕΚΑ κρίνουμε τα μέτρα του Υπουργείου ανεπαρκή και απαράδεκτα. Θεωρούμε ότι δεν γίνεται καμία προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων μας. Μπορεί με πρόφαση την οικονομική κατάσταση, η πολιτεία να είναι αντίθετη στην τακτοποίησή μας και να συνεχίζει να μας έχει ομήρους της αβεβαιότητας, είτε δουλεύουμε σε έργα, είτε σε χαντάκια, είτε σε οικόπεδα, αλλά τουλάχιστον πρέπει να πάρει μέτρα για να εξασφαλιστεί το δικαίωμα της εργασίας, τουλάχιστον για τους συναδέλφους μας στην επαρχία που δεν έχουν άλλες ευκαιρίες. Αντί για υποσχέσεις για το 24μηνο ζητούμε άμεση λύση του προβλήματος και δέσμευση για μελλοντική τακτοποίησή μας, εφ’ όσον καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, τουλάχιστον όταν η οικονομική κατάσταση θα είναι καλύτερη.

Τη Δευτέρα 16/3, στις 2.00 γίνεται στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας γενική συνέλευση συμβασιούχων ΥΠΠΟ, για να ληφθούν αποφάσεις για τη συνέχεια και τη μορφή των κινητοποιήσεων. Στη συνέλευση θα παρευρίσκονται και μέλη του ΣΕΚΑ. όσοι επιθυμούν μπορούν να παρευρεθούν.


11-3-2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

- Οι συμβασιούχοι του ΥΠ.ΠΟ. δεν αποτελούν μικρή μειοψηφία με «ακραίες κομματικές σκοπιμότητες». Δεν μπορούμε να μιλάμε για πολιτικές σκοπιμότητες όταν πρόκειται για εργαζόμενους που διεκδικούν το δικαίωμά στην αξιοπρεπή εργασία μέσα από κινητοποιήσεις οι οποίες πάρθηκαν με ομόφωνες αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων. Εξάλλου το μεροκάματο δεν έχει «χρώμα».

- Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν συμβασιούχοι, απασχολούμενοι με δικαστικές αποφάσεις καθώς και απολυμένοι από όλη την Ελλάδα. Ειδικά στη σημερινή συγκέντρωση της Ακρόπολης ήταν παρόντες συνάδελφοι από τη Σπάρτη, τους Δελφούς, τη Θήβα, την Ηγουμενίτσα, τη Πρέβεζα, την Άρτα, τα Ιωάννινα και την Κέρκυρα ενώ πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις στη Μυτιλήνη και τη Λήμνο όπως και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους της ελληνικής επικράτειας.

- Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί και δεν μπορούμε να υποκύπτουμε σε υποσχέσεις-αυτές που εσείς θέλετε να ονομάζετε υπουργική δέσμευση. Το περιεχόμενο της αναγγελθείσας νομοθετικής ρύθμισης μέσω του λακωνικού δελτίου τύπου που εξέδωσε το ΥΠ.ΠΟ. δεν μας έχει γίνει γνωστό. Η πολιτική ηγεσία αρνήθηκε να μας δεχτεί θέτοντας εκβιαστικά διλήμματα.

- Η απεργία δεν είναι αυτοσκοπός των εργαζομένων αλλά το μέσο διεκδίκησης των αιτημάτων τους. Οι συμβασιούχοι σαφώς και επιθυμούν λύση στο πρόβλημά τους. Δεν είμαστε εμείς που παγιδεύουμε τους συναδέλφους αλλά εκείνοι που με μία σειρά αόριστων και προφορικών υποσχέσεων μας εμπαίζουν επί σειρά ετών.

- Αυτοί που υπηρετούν τον Πολιτισμό είναι οι άνθρωποι που επί σειρά ετών εργάζονται με συμβάσεις με αβέβαιο εργασιακό μέλλον και όχι η εκάστοτε πολιτική ηγεσία που συστηματικά αγνοεί τις πραγματικές ανάγκες της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

- Οι κινητοποιήσεις δεν αφορούν 300.600.ή 1000 απλήρωτους συμβασιούχους αλλά και άλλους 3000 απολυμένους και αποκλεισμένους από το αναφαίρετο δικαίωμα στην εργασία.

Οι «νέες προσχηματικές δικαιολογίες» στις οποίες αναφέρθηκε η πολιτική ηγεσία αποτελούν τα πάγια αιτήματα των συμβασιούχων και είναι τα κάτωθι:

  • ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ 24ΜΗΝΟΥ
  • ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΗ ΛΥΣΗ
  • ΝΕΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΟ. ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ.

Έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση του ελληνικού λαού όταν θίγονται τα εργασιακά του δικαιώματα και συνεχίζουμε τις μαζικές και συντονισμένες κινητοποιήσεις μας σε όλη την Ελλάδα.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ

Τα Σωματεία:

Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού

Σύλλογος Συμβασιούχων Υπουργείου Πολιτισμού Βορειοδυτικής Ελλάδας

Σωματείο Εργαζομένων στην Αρχαιολογία Άρτας-Πρέβεζας

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων


3/3/09

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, Θ. ΔΡΑΒΙΛΛΑ

Μετά τις κινητοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, έγινε νέα συνάντηση εκπροσώπων των σωματείων του Υπουργείου Πολιτισμού με τον Γ. Γραμματέα για τα φλέγοντα ζητήματα των εργαζομένων, παρουσία νομικής συμβούλου του ΥΠΠΟ. Τα αποτελέσματα της συνάντησης συνοψίζονται ως εξής:

· Για τους εργαζομένους με ασφαλιστικά μέτρα δεν έχει βρεθεί καμία λύση αλλά ούτε και φαίνεται να υπάρχει πρόθεση.

· Για το «24μηνο» επεξεργάζονται λύση οι νομικοί, ενώ ο Υπουργός Πολιτισμού συζητά για το θέμα με τον Υπουργό Εσωτερικών. Λύση νωρίτερα του εξαμήνου (πριν τον Ιούνιο) δεν πρόκειται να υπάρξει. Δηλαδή, πρώτα θα βγουν οι προκηρύξεις στις οποίες δε θα έχει κανείς το δικαίωμα να συμμετέχει και μετά θα λυθεί το πρόβλημα!

· Η μόνη λύση που προτάθηκε για τα δύο παραπάνω ζητήματα είναι συμβάσεις στο ΤΔΠΕΑΕ, στο οποίο δεν ισχύει το 24μηνο. Δε δεσμεύτηκε όμως, ούτε για τον αριθμό των θέσεων, ούτε για τους μήνες σύμβασης, ούτε για το πώς θα κατανεμηθούν αυτές οι θέσεις, ούτε αν θα αφορά στους εργαζομένους που έχουν κλείσει 24μηνο. Επίσης, οι εργαζόμενοι με ασφαλιστικά δε θα πληρωθούν τους μήνες που έχουν ήδη εργαστεί και η σύμβαση στο ΤΔΠΕΑΕ το πιο πιθανό είναι να είναι μικρότερης διάρκειας από αυτή που τους εξασφαλίζουν τα ασφαλιστικά.

· Δόθηκε και μια γενική υπόσχεση για μονιμοποιήσεις με προτεραιότητα την προϋπηρεσία, αλλά και πάλι χωρίς δεσμεύσεις σε χρόνους, αριθμούς θέσεων και έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών.

· Τελικά, έφτασε έγγραφο στις υπηρεσίες, επίσημο αυτή τη φορά, που δεν εξαιρεί τα έργα του Γ’ ΚΠΣ από το 24μηνο, επομένως, όσοι έκλεισαν 24 μήνες σε έργο του Γ’ ΚΠΣ δε θα μπορέσει να εργαστεί ξανά στο ΥΠΠΟ ή σε άλλο έργο, όπως το ΕΣΠΑ (μια υπόσχεση που είχε δοθεί σε άλλη συνάντηση).

Οι κινητοποιήσεις έχουν θορυβήσει και αυτό φάνηκε από τη διάθεση να κατευνάσει τα πνεύματα, με αοριστίες περί γενναιότητας της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ και τη λύση μέσω του ΤΔΠΕΑΕ. Στις εφημερίδες ήδη κυκλοφορεί ότι επίκειται προκήρυξη μόνιμου προσωπικού 1600 φυλάκων αρχαιολογικών χώρων. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι το επιστημονικό προσωπικό είναι υπό διωγμό στο ΥΠΠΟ. Προφανώς θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας για να πετύχουμε τουλάχιστον τα αυτονόητα: το δικαίωμα στην εργασία και την αμοιβή της εργασίας.


27/2/09

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ.ΕΚ.Α. ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΒΛΑΖΑΚΗ-ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗ, ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Την Παρασκευή 27/2/09 το προεδρείο του Σ.ΕΚ.Α. συναντήθηκε με τη Μαρία Βλαζάκη-Ανδρεαδάκη, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν τους έκτακτους αρχαιολόγους, είτε δουλεύουν σε έργα και οικόπεδα, είτε ως συμβασιούχοι στο ΥΠΠΟ, είτε σε ευρωπαϊκά Προγράμματα. Το προεδρείο ενημέρωσε την Προϊσταμένη για τα αιτήματα του Συλλόγου και ζήτησε τη συμβολή της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων. Η κυρία Βλαζάκη θεωρεί το ζήτημα του 24μήνου μείζον για τη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και για αυτό τον λόγο βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια για νομοθετική ρύθμιση. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ έχει αναθέσει σε νομικούς τον σχεδιασμό τροπολογίας νόμου που να εξαιρεί ειδικότητες εργαζομένων στο ΥΠΠΟ από τον περιορισμό του 24μηνου. Τόνισε όμως ότι χρειάζονται λεπτοί και προσεκτικοί χειρισμοί για να πετύχει η προσπάθεια.

Πρόσθεσε ότι ο Γ.Γ. κος Δραβίλλας από άγνοια δήλωσε στους εργαζομένους ότι η προϋπηρεσία σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα δεν προσμετράται στο 24μηνο και γι’ αυτό θα σταλεί στις Εφορείες σχετική διευκρίνιση, όπου θα αναφέρεται ότι ο περιορισμός του 24μήνου ισχύει και για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Ο περιορισμός δεν ισχύει μόνο όταν ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα βρίσκεται εν εξελίξει. Δεν ισχύει επίσης, όταν ανανεώνεται και συνεχίζει το ίδιο πρόγραμμα με την ίδια επωνυμία. Αν όμως κάποιος έχει συμπληρώσει 24 μήνες εργασίας σε Κοινοτικό Πρόγραμμα του ΥΠΠΟ, δεν έχει δικαίωμα να εργαστεί σε άλλο, ούτε ως συμβασιούχος στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του ΥΠΠΟ. Μπορεί να εργαστεί κάποιος σε νέο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα του ΥΠΠΟ μόνο αν δεν έχει συμπληρώσει 24μηνο (ακόμα και αν έχει 23 μήνες), χωρίς να τον περιορίσει η διάρκεια που θα διαρκέσει το Πρόγραμμα.

Μας πληροφόρησε επίσης, ότι σύντομα θα εκδοθούν νέες προκηρύξεις θέσεων συμβασιούχων, ώστε να αντιμετωπιστεί το άμεσο πρόβλημα της ανεργίας.

Όσον αφορά τους εκτάκτους Αρχαιολόγους που εργάζονται σε έργα και οικόπεδα, δήλωσε ότι η προϋπηρεσία τους είναι ισότιμη με αυτή των εργαζομένων με συμβάσεις στο ΥΠΠΟ, καθώς όπως ορίζει ξεκάθαρα ο Αρχαιολογικός Νόμος «Η ανασκαφή για τη διάσωση μνημείου που αποκαλύπτεται κατά την εκτέλεση τεχνικού έργου, δημοσίου ή ιδιωτικού …διενεργείται από την Υπηρεσία» (Ν. 3028, Άρθρο 37, 1).

Τέλος υποσχέθηκε ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία με τον Σύλλογο και ότι είναι διαθέσιμη να ακούσει τους προβληματισμούς και τις θέσεις μας.


 

25/2/09

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνο

Την Τετάρτη 25-2-2009 στη Βουλή συναντήθηκαν η πρόεδρος του ΣΕΚΑ, Θεοδωροπούλου Χ., ο Γραμματέας του ΣΕΚΑ, Κουτής Π., ο ταμίας του Σ.ΕΚ.Α., Θάνος Νικόλαος και αντιπρόσωποι συμβασιούχων του Υπουργείου Πολιτισμού με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο, την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Α. Φιλίνη και το μέλος Π.Γ. του ΣΥΝ Δημ. Στρατούλη.

Συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

1) Το μέλλον των 670 συναδέλφων συμβασιούχων που εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα, τους οποίους δεν έχει βρει τρόπο να πληρώσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ μετά την κατάργηση του Ειδικού Λογαρισμού.

2) Το πρόβλημα που δημιουργείται από τον περιορισμό του 24μηνου του ΠΔ Παυλόπουλου, το οποίο ακυρώνει το επάγγελμα εξειδικευμένων ειδικοτήτων και αφαιρεί εν γένει το δικαίωμα στους συμβασιούχους για νέα πρόσληψη.

3) Την πρόταση του Υπουργού Α. Σαμαρά για κάλυψη των αναγκών του Υπουργείου από εκπαιδευόμενους των προγραμμάτων STAGE.

4) Την τακτοποίηση των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ.

5) Το ζήτημα της πρόσληψης των συμβασιούχων μέσω Γενικών Διευθύνσεων και το αίτημα για εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων και προσόντων.

6) To πρόβλημα των οργανικών θέσεων των συντηρητών.

7) Την προκήρυξη θέσεων ΠΕ για τους συντηρητές χωρίς να υπάρχει το ανάλογο Πανεπιστήμιο ΑΕΙ στην Ελλάδα. Την απαίτηση για κατοχή άδειας ασκήσεως Επαγγέλματος από τους συντηρητές.

Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης, ο κος Αλαβάνος αποδείχτηκε γνώστης της πραγματικότητας στο Υπουργείο Πολιτισμού και των προβλημάτων των εργαζομένων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Σχετικά με τα προβλήματα των εργαζομένων παρατήρησε ότι το κυβερνητικό πλαίσιο είναι αρνητικό και παρουσίασε την απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής για περιορισμό των δαπανών στον τομέα απασχόλησης με μείωση κατά 10% του προσωπικού, γεγονός που περιορίζει τις ελπίδες των συμβασιούχων.

Διαπίστωσε πως πηγή των προβλημάτων είναι ο στρεβλός τρόπος εφαρμογής της Ευρωπαϊκής οδηγίας. Ενώ το πνεύμα της οδηγίας ήταν η προστασία των εργαζομένων και γι’ αυτό προέβλεπε την μονιμοποίηση των συμβασιούχων μετά από ένα διάστημα, Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με το διάταγμα Ρέπα, και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με το διάταγμα Παυλόπουλου, προσπάθησαν να μειώσουν τον αριθμό των μονιμοποιηθέντων και να αποκλείσουν τους συμβασιούχους από το μονιμοποιηθούν στο μέλλον. Διατύπωσε συνεπώς την θέση ότι πρέπει να εφαρμοστεί η Κοινοτική οδηγία και ότι θα πρέπει να μονιμοποιούνται όσοι εργάζονται ως συμβασιούχοι για διάστημα. Οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και συνεπώς είναι αναίτια η απόλυση όσων έκλεισαν 24 μήνες εργασίας. Για τον λόγο αυτό δήλωσε ότι θα γίνει καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος αποκλεισμού των εργαζομένων από τον περιορισμό του 24μήνου, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία καταθέτοντας τροποποίηση νόμου για την εξαίρεση των εργαζομένων του ΥΠΠΟ από τον συγκεκριμένο περιορισμό.

Ως προς το θέμα των 670 συναδέλφων με τα ασφαλιστικά, ο κος Αλαβάνος τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχουν εκατοντάδες εργαζόμενοι επί μήνες απλήρωτοι και να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή με απολύσεις. Δήλωσε ότι παρά την κατάργηση των ειδικών λογαριασμών για λόγους αδιαφάνειας, τα έσοδά τους δεν έχουν χαθεί. Υποστηρίζει συνεπώς ότι πρέπει ότι πρέπει τα ποσά των ειδικών λογαριασμών να περάσουν στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου και να καλυφθούν οι εργαζόμενοι.

Για την πρόσληψη προσωπικού από το Υπουργείο Πολιτισμού ο κος Αλαβάνος δήλωσε ότι ο Προϋπολογισμός προβλέπει μειωμένους πόρους, καθώς οι δαπάνες για τον πολιτισμό θεωρούνται ελαστικές, σε αντίθεση με τα εξοπλιστικά προγράμματα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοεμπόρων. Πρότεινε επομένως την μείωση των εξοπλιστικών δαπανών για να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι.

Προανήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει στις 26/2/09 επερώτηση για θέματα πολιτισμού, που περιλαμβάνει και τα ζητήματα που συζητήθηκαν και ότι θα καταθέσει και επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό. Δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των Εκτάκτων Αρχαιολόγων και των υπόλοιπων συμβασιούχων παρέχοντας αμέριστη υποστήριξη, σε συνεργασία μάλιστα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο με τη βουλευτή Άννα Φιλίνη και με τον Δημήτρη Στρατούλη. Διαπίστωσε όμως ότι η θέση μας είναι δύσκολη και γι’ αυτό υπάρχει ανάγκη συνεχούς προσπάθειας.

Μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις:

Αλ. Αλαβάνος: «Συναντηθήκαμε σήμερα και συζητήσαμε με τα Σωματεία των Συμβασιούχων του Υπουργείου Πολιτισμού. Θέλω να πω τούτο. Εάν η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι ερείπιο, τουλάχιστον να δείξει ένα σεβασμό στα ερείπια. Γιατί βλέπουμε ότι οι αρχαιολογικοί χώροι και όλη η δουλειά του Υπουργείου Πολιτισμού έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.

Κι αυτό κυρίως φαίνεται από τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Πολιτισμού. Έχουμε εκατοντάδες απλήρωτους εργαζόμενους, παρότι έχουν εκδοθεί ασφαλιστικά μέτρα υπέρ τους, έχουμε εργαζόμενους με γνώσεις, οι οποίοι απολύονται μετά από ένα 24μηνο λόγω του 164 Προεδρικού Διατάγματος, χωρίς να είναι σε οργανικές θέσεις, και στο χώρο των αρχαιολόγων των συντηρητών και των άλλων υπαλλήλων.

Ζητάμε από τον Υπουργό Πολιτισμού να προχωρήσει άμεσα στην πληρωμή όσων μένουν απλήρωτοι, στην παραμονή –με διεύρυνση των εξαιρέσεων του Π.Δ. όσων συμπληρώνουν 24μηνο, στην κάλυψη, με διαφανείς και όχι κομματικές διαδικασίες, των μεγάλων κενών που υπάρχουν στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Εμείς θα καταθέσουμε και σχετική ερώτηση, και θα αναλάβουμε νομοθετική πρωτοβουλία για το θέμα αυτό.»

Κουτής Παναγιώτης: «Σήμερα διάφορα σωματεία εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού, αρχαιολόγοι, συντηρητές, κι άλλες ειδικότητες, συναντηθήκαμε με τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλαβάνο. Θέσαμε τα προβλήματά μας, τα οποία είναι άμεσα γι' αυτούς που δουλεύουν απλήρωτοι, με τα ασφαλιστικά μέτρα, που είναι απελπισμένοι και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Ένα άλλο πρόβλημα που εκθέσαμε είναι το ζήτημα του 24μηνου. Μας στερεί το επαγγελματικό μας δικαίωμα της εργασίας. Πλέον δεν μπορούμε να εργαστούμε πουθενά αλλού, εκτός από φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού κι αυτός ο περιορισμός μας απαγορεύει το δικαίωμα εργασίας γενικότερα. Επίσης συζητήσαμε για τα προβλήματα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που είναι υποστελεχωμένη, ώστε να μη μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της και να μη μπορούν να ανασκαφούν τα οικόπεδα και να γίνει συντήρηση των αρχαιοτήτων, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

Ζητούμε να καλυφθούν οι οργανικές θέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως ορίζει ο ίδιος ο Οργανισμός του Υπουργείου Πολιτισμού. Το ίδιο το Υπουργείο έχει ζητήσει επανειλημμένως από το Υπουργείο Εσωτερικών τη πρόσληψη εργαζομένων διαφόρων ειδικοτήτων, ώστε να μπορούν να ανασκάφτονται τα οικόπεδα και να μην αναγκάζονται οι ιδιώτες να πληρώνουν με δικά τους έξοδα την ανασκαφή, ώστε να μπορεί πλέον να λειτουργεί η υπηρεσία σωστά.

Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε τη συμπαράστασή του στα αιτήματά μας. Εμείς ως εργαζόμενοι έχουμε διάφορες κινητοποιήσεις. Αύριο Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 3 μέρες, από τις 8 μέχρι τις 3, έχουμε συγκέντρωση έξω από το βράχο της Ακρόπολης και καλούμε όσους μπορούν να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας. Ήδη σε όλη την Ελλάδα, στην Ηγουμενίτσα, την Πρέβεζα, την Άρτα, από αύριο και στη Κέρκυρα, γίνονται αποκλεισμοί σε μουσεία και εφορίες τελούν υπό κατάληψη, απελπισμένων συμβασιούχων που πλέον έχουν φτάσει στα όρια και δεν ξέρουν τι να κάνουν.»

Η είδηση της συνάντησης, καθώς και μέρος των δηλώσεων μεταδόθηκαν από την ΕΡΤ στα δελτία ειδήσεων και δημοσιεύτηκαν στον γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο.

http://news.ert.gr/el/ellada/politiki/19410-synantisi-alabanou-symbasiouxon-ypourgeiou-politismou.htm

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=990169&lngDtrID=253


19/2/09

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Στη συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Α. Σαμαρά και το Γενικό Γραμματέα κ. Θ. Δραβίλλα, στις 17/2/09, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από διάφορα σωματεία εργαζομένων του ΥΠΠΟ, από όλη την Ελλάδα, ανάμεσά τους και ο ΣΕΚΑ. Οι λύσεις που πρότειναν για το χρόνιο πρόβλημα των εργαζομένων είναι οι εξής: 
1. Επεξεργασία μιας μεγάλης προκήρυξης για μόνιμο προσωπικό που να πριμοδοτεί την προϋπηρεσία στο ΥΠΠΟ. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχει ξεκινήσει επαφές με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, κ. Βέη. 
2. Θα προχωρήσει η προκήρυξη για μόνιμο φυλακτικό προσωπικό, 194 θέσεις, που έχει παγώσει από το 2007. 
3. Θα βγει προκήρυξη για 8μηνη σύμβαση από 1η Απρίλη μέσω ΑΣΕΠ για 1100 φύλακες και αρχαιοφύλακες. 
4. Θα βγει προκήρυξη για 8μηνη (;) σύμβαση 1500 θέσεων για όλες τις ειδικότητες στο ΥΠΠΟ. 
5. Γίνεται προσπάθεια για προένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ, ώστε να ξεκινήσουν νωρίτερα και να απορροφηθούν οι συμβασιούχοι του Γ’ ΚΠΣ. 
6. Θα απορροφηθούν 2000 άτομα όλων των ειδικοτήτων μέσω των προγραμμάτων STAGE. 
7. Προσπαθεί να εξαιρεθεί το ΥΠΠΟ «από τον σκόπελο του 24μήνου με καράβι τον Πολιτισμό». 
8. Τα υπηρεσιακά συμβούλια για την εξέταση των αιτήσεων θεραπείας θα έχουν συγκροτηθεί μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου και θα συνεχιστούν αμέσως οι διαδικασίες. 
9. Τέλος, το μεγάλο πρόβλημα της πληρωμής των εργαζομένων με δικαστικές αποφάσεις (ασφαλιστικά) δεν έχει ακόμα λυθεί. Το μόνο που προτάθηκε ήταν η ένταξη αυτής της κατηγορίας εργαζομένων στις προκηρύξεις των 8μηνων συμβάσεων. 
10. Έγινε δεκτή η πρόταση για συνάντηση των δικηγόρων των σωματείων με τους νομικούς συμβούλους του ΥΠΠΟ. 

Ερμηνεύοντας τις προτάσεις από την πλευρά του ΥΠΠΟ, επισημαίνουμε τα εξής: 
• Για το πρώτο θέμα της προκήρυξης μόνιμου προσωπικού, δεν απαντήθηκαν σημαντικά ερωτήματα, όπως ο αριθμός των θέσεων συνολικά και κατά ειδικότητα, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της και τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η επιλογή. Ο Υπουργός ανέφερε ότι εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση, δηλαδή από το Υπουργείο Οικονομικών. Ας θυμηθούμε και τις προθέσεις του απερχόμενου Υπουργού κ. μ. Λιάπη που ζήτησε έγκριση για την κάλυψη 2000 (300 αρχαιολόγοι) οργανικών θέσεων στο ΥΠΠΟ και το Υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε μόλις 300 (35 αρχαιολόγοι). 
• Από όλες τις ειδικότητες του ΥΠΠΟ φαίνεται να απασχολεί περισσότερο αυτή του φυλακτικού προσωπικού. Η προτίμηση αυτή δικαιολογείται από το ότι οι κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι και τα κλειστά μουσεία αποτελούν κραυγαλέα δυσφήμηση του Υπουργείου και διασυρμό για τη χώρα διεθνώς και δεύτερον, οι φύλακες είναι το πιο δυναμικό κομμάτι των κινητοποιήσεων στο σύνολο των εργαζομένων του ΥΠΠΟ (μεγαλύτερη συμμετοχή σε απεργίες, κλείσιμο χώρων και μουσείων, δυναμική παρουσία στις συγκεντρώσεις κλπ.). Πρέπει να αντιληφθεί όμως η ηγεσία του Υπουργείου ότι για τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είναι αναγκαία και η πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, όπου οι ανάγκες είναι επίσης μεγάλες. 
• Εμμένει στο διαχωρισμό των συμβασιούχων σε αυτούς που εργάζονται για τις Εφορείες και σε αυτούς που εργάζονται σε μεγάλα έργα χρηματοδοτούμενα από το Γ’ ΚΠΣ σε αρχαιολογικούς χώρους ή νεοανεγειρόμενα Μουσεία. Για τους πρώτους η λύση που έδωσε είναι οι 8μηνες συμβάσεις από τον Απρίλη, για τους δεύτερους η το δυνατό γρηγορότερη εκκίνηση του ΕΣΠΑ, χωρίς δέσμευση για το πότε. Είναι εξαιρετικά ύποπτος αυτός ο διαχωρισμός. Για ακόμα μια φορά ακούσαμε ότι οι εργαζόμενοι στο Γ’ ΚΠΣ δεν πληρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες διότι εργάζονται για συγκεκριμένο έργο, με αρχή μέση και τέλος, και όχι για την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Μετά από την ολοκλήρωση ενός έργου οι εργαζόμενοι δε συνεχίζουν να εργάζονται και σε άλλα έργα ή ως συμβασιούχοι στο ΥΠΠΟ καλύπτοντας τις ανάγκες του Υπουργείου; Τα έργα αυτά δεν εκτελούνται από την Υπηρεσία; Αν όχι από ποιον; Και ποιος είναι ο φορέας διαχείρισής τους μετά την αποπεράτωσή τους; Δεν είναι ενιαία η Αρχαιολογική Υπηρεσία και ο μοναδικός φορέας για την προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς; 
• Το θετικό από αυτόν το διαχωρισμό είναι ότι οι συμβάσεις σε έργα συγχρηματοδοτούμενα, όπως αυτά του Γ’ ΚΠΣ, δεν μετράνε στο 24μηνο. Αυτό το διαβεβαίωσε τόσο ο Γενικός Γραμματέας όσο και ο ίδιος ο Υπουργός. Μάλιστα στις έντονες διαμαρτυρίες μας για την ακριβώς αντίθετη ενημέρωση των κατά τόπους Εφορειών για το αντίθετο, ο κ. Δραβίλλας απάντησε ότι και ένας απλός απόφοιτος της Νομικής Σχολής, χωρίς καμία εμπειρία, διαβάζοντας το Προεδρικό Διάταγμα καταλαβαίνει ότι ο περιορισμός του 24μήνου δεν αφορά αυτές τις συμβάσεις και ζήτησε μάλιστα να μάθει ποιος Έφορος ισχυρίστηκε το αντίθετο (φυσικά απαντήσαμε αρκετοί, χωρίς ονόματα ή Εφορείες, με προφορική εντολή του ίδιου του Υπουργείου). 
• Η προκήρυξη νέων συμβάσεων στο ΥΠΠΟ δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων όσο ισχύει το 24μηνο. Προσπαθούν να βρουν μία φόρμουλα με το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε η άρση του περιορισμού αυτού να αφορά μόνο στο ΥΠΠΟ και να μην αποτελέσει αφορμή για την εξαίρεση άλλων υπουργείων. Όμως, ούτε και για αυτό υπάρχει κάποια δέσμευση και αν το πρόβλημα δε λυθεί μέχρι τον Απρίλη που θα βγουν οι συμβάσεις, απλά θα προσλάβουν άλλους. Τα άλλα υπουργεία κάνουν συχνότατα προκηρύξεις για μόνιμο προσωπικό και για μεγάλο αριθμό θέσεων (ακόμη και χιλιάδες). Επιπλέον, το ΥΠΠΟ έχει το μεγαλύτερο, με διαφορά, αριθμό κενών οργανικών θέσεων, καθώς εδώ και δεκαετίες καλύπτει τις ανάγκες του με εποχικό προσωπικό. Επίσης, ο Υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Παυλόπουλος, υποστηρίζει ότι το Προεδρικό Διάταγμα έχει επιλύσει το πρόβλημα των συμβασιούχων. 
• Για τα ασφαλιστικά μας είπε ο ίδιος ο Υπουργός ότι δεν μπορεί να παρανομήσει γιατί το ελεγκτικό συμβούλιο δεν του επιτρέπει την πληρωμή των συγκεκριμένων εργαζομένων (μέχρι τώρα αυτά καλύπτονταν από τον ειδικό λογαριασμό). Η λύση της ένταξης των εργαζομένων αυτών στις συμβάσεις τον Απρίλιο δεν είναι δεσμευτική, δηλαδή δεν είναι σίγουρο ότι θα πάρουν τα συγκεκριμένα άτομα, και ούτε θα καλύψει αναδρομικά του μήνες που είναι ήδη απλήρωτοι. Παράνομο είναι επίσης το να μην εκτελούνται δικαστικές αποφάσεις, άρα το ΥΠΠΟ ούτως ή άλλως παρανομεί, και είναι δική τους ευθύνη, διότι, ενώ ήξεραν το πρόβλημα που θα προκύψει με την κατάργηση του ειδικού λογαριασμού, δεν έκαναν απολύτως τίποτα. 
• Για μία ακόμη φορά θα προτιμήσουν εργαζομένους με συνθήκες δούλου και κομματική βούλα (STAGE) για να καλύψουν τις ανάγκες του ΥΠΠΟ. Επιλύουν δηλαδή, με φτηνό τρόπο την ανεργία που προκαλούν οι ίδιοι! Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των συναδέλφων, απλά καταγγέλλουμε τον εμπαιγμό τους από την πολιτική ηγεσία. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι εκπαιδευόμενο ανειδίκευτο προσωπικό δεν μπορεί να αναπληρώσει τα κενά στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Επιπλέον, όντας ανασφάλιστο δεν καλύπτεται για περίπτωση εργατικού ατυχήματος και για αυτό το λόγο δεν επιτρέπεται να εργαστεί σε ανασκαφές. 

Η συνάντηση με τους δικηγόρους έγινε την επόμενη ημέρα, 18/2/09, οι οποίοι έδωσαν για όλα τα ζητήματα συγκεκριμένες νομικές λύσεις. Δυστυχώς δεν επιτράπηκε να παραστούν εκπρόσωποι των σωματείων στη συνάντηση αυτή ως παρατηρητές και αναμένουμε τη γραπτή ενημέρωση των δικηγόρων για να σας ενημερώσουμε. Επίσης δεν ορίστηκε κάποια νέα συνάντηση από το ΥΠΠΟ. 

Συνοψίζοντας, για τα φλέγοντα ζητήματα των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, 24μηνο, ασφαλιστικά, μονιμοποίηση, δεν είχαμε καμία απολύτως δέσμευση, γιατί το μεν πρώτο εξαρτάται από το Υπουργείο Εσωτερικών, τα άλλα δύο από το Υπουργείο Οικονομικών. Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε από την πλευρά μας, ότι ο κ. Σαμαράς είναι ο πρώτος Υπουργός Πολιτισμού που δέχτηκε αρκετές φορές τους εργαζομένους και άνοιξε διάλογο μαζί τους. Φαίνεται ότι τα ζητήματα που μας αφορούν είναι άκρως πολιτικά και ίσως να χρειάζεται παρέμβαση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό προς τα άλλα εμπλεκόμενα υπουργεία. Πρέπει λοιπόν και εμείς με τη σειρά μας, να πιέσουμε το Υπουργείο να αναζητήσει λύσεις και την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική απέναντι στον Πολιτισμό, με δυναμικές κινητοποιήσεις που θα έχουν αντίκτυπο στην κοινή γνώμη. 

Ο ΣΕΚΑ κρίνει τις προτάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ως ανεπαρκείς, καθώς δεν λύνουν τα μεγαλύτερα προβλήματα των συμβασιούχων. Αποφασίζει λοιπόν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε συνεργασία με τα υπόλοιπα σωματεία του ΥΠΠΟ προσδοκώντας ότι το Υπουργείο θα αναζητήσει πραγματικούς τρόπους λύσης των προβλημάτων μας και ότι η Κυβέρνηση θα τους εγκρίνει.


10/2/09

Συνάντηση του ΣΕΚΑ με τη βουλευτή του ΚΚΕ Εύα Μελά

Την Δευτέρα 9/2/09 συναντήθηκαν με τη βουλευτή του Κ.Κ.Ε. και πρόεδρο του επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Εύα Μελά η Πρόεδρος του Σ.ΕΚ.Α. Χριστίνα Θεοδωρίδου, ο Γραμματέας Παναγιώτης Κουτής, ο ταμίας Νίκος Θάνος και το μέλος Ελένη Ασημακοπούλου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν τους αρχαιολόγους και ενημερώθηκε η βουλευτής για τα αιτήματα του Συλλόγου.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

1. Το μέλλον των 670 συναδέλφων συμβασιούχων που εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα που ωθούνται σε παραίτηση από τα ασφαλιστικά μέσω των διαφόρων απειλών από το Υπουργείο για απόλυσή τους, καθώς και με το να παραμένουν απλήρωτοι, ώστε από την οικονομική πίεση να αναζητήσουν αλλού εργασία.

2. Εξαίρεση των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ από τον περιορισμό του 24μηνου του ΠΔ Παυλόπουλου, προκειμένου να μην αποκλειστούν οι αρχαιολόγοι από το δικαίωμα εργασίας.

3. Νέα νομοθετική ρύθμιση για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ.

4. Τα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αρχαιολόγοι στα έργα.

5. Η άρνηση των ΔΕΚΟ να προσληφθούν οι αρχαιολόγοι ως μισθωτοί σε δημόσια έργα και η πίεση τους να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Η βουλευτής γνώριζε σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έκτακτοι αρχαιολόγοι, τους τρόπους και το καθεστώς που εργαζόμαστε και δήλωσε τη συμπαράσταση, τη δική της και του Κ.Κ.Ε. στους αγώνες των συμβασιούχων. Παρατήρησε επίσης ότι τα προβλήματα των συμβασιούχων είναι απόρροια της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του πολιτισμού που ακολουθείται. Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εργασιακά μας προβλήματα που προκύπτουν από τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών και τα ενέταξε στο γενικό πλαίσιο καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων. Δήλωσε ότι θέση του Κ.Κ.Ε. είναι η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καθώς οι συμβασιούχοι πρέπει να έχουν σταθερή πλήρη εργασία. Δεσμεύτηκε βέβαια ότι θα ξαναθέσει τα ζητήματά μας στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό για την πληρωμή των ασφαλιστικών, το 24μηνο και το καθεστώς εργασίας των αρχαιολόγων. Διαπίστωσε όμως ότι τα προβλήματά μας δεν μπορούν να λυθούν μόνο από τη βουλή και ότι χρειάζεται κινητοποίηση και αγώνα για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την προώθηση των θέσεων του και τη δικαίωση των αιτημάτων του θα συνεχίσει τις επαφές του με εκπροσώπους κομμάτων καθώς και της κυβέρνησης, εφ’ όσον ανταποκριθούν στο αίτημα ακρόασης.


5/2/09

Δελτίο Τύπου για την Απεργιακή Κινητοποίηση

και Συγκέντρωση στο Υπουργείο Πολιτισμού

Σήμερα το μεσημέρι Πέμπτη 5 Φλεβάρη δεκάδες συμβασιούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΠΟ στην οδό Μπουμπουλίνας κατά την 24ωρη απεργία που είχαν κυρήξει η ΠΟΕΙΔΔ, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτων του ΥΠΠΟ και ο Σύλλογος Εκτάκτων ΥΠΠΟ ΒΔ Ελλάδας. Ως συνέχεια των δυναμικών κινητοποιήσεων και καταλήψεων ο Σύλλογος της ΒΔ Ελλάδας έδωσε βροντερό παρόν και προσήλθε μαζικά.

Ο Γενικός Γραμματέας, κ. Δραβίλας, δέχτηκε αντιπροσωπεία εκπροσώπων των συμβασιούχων και συζήτησε μαζί τους για 2 ώρες. Δυστυχώς και αυτή η συνάντηση δεν έδωσε καμία λύση στα φλέγοντα προβλήματα και στα αιτήματα των συμβασιούχων.

  • Σχετικά με την μονιμοποίηση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ο Γενικός Γραμματέας αναρωτιέται ακόμα αν αυτοί οι εργαζόμενοι - που δουλεύουν επί σειρά ετών - καλύπτουν τις ανάγκες του Υπουργείου με τις 3000 χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις. Υποσχέθηκε, όπως και προηγούμενες φορές, προσλήψεις μέσω προκηρύξεων και ανέφερε ότι το αίτημα του ΥΠΠΟ προς το Υπουργείο Οικονομικών θα ανέρχεται στις 2000 θέσεις για όλες τις ειδκότητες, διπλασιάζοντας το νούμερο που είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο Υπουργός μόλις πριν δύο εβδομάδες! Ωστόσο, παρά τις καλές προθέσεις, αβέβαιη πάντα παραμένει η έγκριση των προσλήψεων από το οικονομικό επιτελείο.
  • Ουδέν νεότερο για την εξασφάλιση της μισθοδοσίας των εκατοντάδων συμβασιούχων με θετικές δικαστικές αποφάσεις που συμπληρώνουν 2 μήνες απλήρωτοι και συνεχίζουν να εργάζονται.
  • Καμιά αναφορά από τον κ. Δραβίλα για την εξαίρεση των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ από το 24μηνο του ΠΔ 164/2004.
  • Καμιά τοποθέτηση σχετικά με το αίτημα για την απόσυρση της απαράδεκτης τροπολογίας κατά την οποία οι προσλήψεις των συμβασιούχων διενεργούνται μέσω των Γενικών Διευθύνσεων του ΥΠΠΟ με αδιαφανή κριτήρια και υπό αυστηρό κομματικό έλεγχο.
  • Ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλλεται από το ΥΠΠΟ για την κατοχύρωση πιστοποιήσεων από τις Υπηρεσίες του ώστε να είναι δυνατή η ένταξη τους στο ΕΣΠΑ. Εξαιτίας μάλιστα σημαντικότατης σύσκεψης με θέμα το ΕΣΠΑ διεκόπη με παρέμβαση του ίδιου του Υπουργού η συνάντηση με τους εκπροσώπους των συμβασιούχων.

Ο Υπουργός, κ. Σαμαράς, ζήτησε συγγνώμη από τους εκπροσώπους των συμβασιούχων και κατανόηση για την απουσία του και υποσχέθηκε νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι συνάδελφοί μας στην ΒΔ Ελλάδα αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με καταλήψεις εφοριών και αποκλεισμό Μουσείων μέχρι το Υπουργείο να δεσμευτεί σχετικά με τα αιτήματά μας. Καλούν μάλιστα τους συναδέλφους σε όλοι την Ελλάδα να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους και να δραστηριοποιηθούν ανάλογα, ώστε να ασκηθεί πίεση στην πολιτική ηγεσία και να γίνει αντιληπτή η δεινή θέση στην οποία βρισκόμαστε ή κινδυνεύουμε να βρεθούμε. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε γιατί όταν έρθουν τα χειρότερα θα είναι αργά.


9/1/09

Συνάντηση ΣΕΚΑ με τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη

Την Πέμπτη 8-1-2009 στη Βουλή συναντήθηκαν με την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη, υπεύθυνη για θέματα Πολιτισμού, η πρόεδρος του ΣΕΚΑ, Θεοδωροπούλου Χ., ο Γραμματέας του ΣΕΚΑ, Κουτής Π., και οκταμελής αντιπροσωπεία συμβασιούχων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

1) Το μέλλον των 670 συναδέλφων συμβασιούχων που εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα, τους οποίους αποπειράθηκε τηλεφωνικά να απολύσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ επειδή δεν έχει βρει τρόπο να τους πληρώσει μετά την κατάργηση του Ειδικού Λογαρισμού.

2) Νέα νομοθετική ρύθμιση για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ.

3) Εξαίρεση των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ από τον περιορισμό του 24μηνου του ΠΔ Παυλόπουλου.

4) Κατάργηση του τρόπου πρόσληψης των συμβασιούχων μέσω Γενικών Διευθύνσεων και εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων και προσόντων.

Η κ. Δαμανάκη επισήμανε ότι ήδη αναμένει την απάντηση του νέου πλέον υπουργού κ. Σαμαρά σε ερώτηση της από 4-12-2008 σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος που προκύπτει από την λήξη των συμβάσεων των 1000 απασχολούμενων στα Κοινοτικά Προγράμματα του ΥΠΠΟ και τι προτίθεται να πράξει μπροστά στην προοπτική οργανωτικής αποδιάρθρωσης του ΥΠΠΟ.

Ως προς το θέμα των 670 συναδέλφων θα καταθέσει νέα ερώτηση προς τον Υπουργό αγωνιώντας αν υπάρχει πολιτική βούληση για την οικονομική λύση του ζητήματος και πιστεύοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να απαλλαγεί από όλους τους παλιούς συμβασιούχους και να προσλάβει νέους στη θέση τους διαιωνίζοντας το πρόβλημα των συμβασιούχων κια αδιαφορώντας για την εύρυθμη λειτουργία του Υπουργείου.

Σχετικά με μια νέα ρύθμιση που θα έλυνε το πρόβλημα των συμβασιούχων επανέλαβε την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ από το 2005 για μονιμοποίηση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες ή έχουν θετικές δικαστικές αποφάσεις για την μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου. Παραδέχθηκε ότι όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση δεν είχε βρει μια ριζική λύση για το ζήτημα των συμβασιούχων και ευχήθηκε να μην επαναληφθούν στο μέλλον λάθη του παρελθόντος. Δεσμεύτηκε πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει όποια Νομοθετική Ρύθμιση τυχόν καταθέσει η κυβέρνηση για την επίλυση του προβλήματος των συμβασιούχων

Όσον αφορά τον περιορισμό του 24μηνου έχει συζητηθεί μέσα στο ΠΑΣΟΚ αλλά δεν υπάρχει μια ενιαία θέση και απόφαση. Επίσημη θέση του κόμματος για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι επίσης η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ του 2005 που δεν προβλέπει κατάργηση του περιορισμού του 24μήνου του ΠΔ Παυλόπουλου. Αναγνωρίζει πάντως το πρόβλημα, ιδιαίτερα για τους κλάδους των αρχαιολόγων και των συντηρητών και προτίθεται να το επαναφέρει στο πολιτικό γραφείο και τον Πρόεδρο του κινήματος.

Για τον τρόπο πρόσληψης των συμβασιούχων παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια και προσόντα.

Τέλος επαίνεσε τις προσπάθειες των εργαζομένων και ευχήθηκε να έχει αίσιο τέλος ο αγώνας τους.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την προώθηση των θέσεων του και την δικαίωση των αιτημάτων του θα επιδιώξει συνάντηση με εκπροσώπους και άλλων κομμάτων (Κ.Κ.Ε., ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) καθώς και της κυβέρνησης, εφ’ όσον ανταποκριθούν στο αίτημα ακρόασης.


Καταδικάζουμε τη μεσαιωνικού τύπου δολοφονική επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, γραμματέα του Σωματείου Καθαριστριών

Πιστεύουμε ότι η πράξη αυτή των «άγνωστων» θυτών, η επίθεση με βιτριόλι στο πρόσωπο της Κωνσταντίνας, δεν είναι παρά η παραδειγματική της τιμωρία για τη ακηδεμόνευτη συνδικαλιστική της δράση.

Ηθικός αυτουργός όμως, είναι το ίδιο το Κράτος.

Ως έκτακτοι αρχαιολόγοι γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό το ιδιότυπο καθεστώς εργασίας που τείνει να γίνει κανόνας στο δημόσιο και τις επιχειρήσεις του. Αν και σε καλύτερη εργασιακή μοίρα (ακόμα), ξέρουμε τους κινδύνους που ενέχει το γεγονός αλλού να αποδίδεις την εργασία σου (πραγματικό αφεντικό) και από αλλού να πληρώνεσαι (τυπικός εργοδότης).

Το Κράτος δέχτηκε τη δημιουργία εταιριών ενοικίασης εργαζομένων που ο μοναδικός τους ρόλος είναι να παρακάμπτουν την εργασιακή νομοθεσία.

Και το Κράτος χρησιμοποιεί τέτοιες επιχειρήσεις, παρόλο που του κοστίζει περισσότερο από το να προσλάβει απευθείας τους υπαλλήλους που χρειάζεται (τους λόγους μπορεί να τους φανταστεί ο καθένας).

Το Κράτος έχει ανύπαρκτους μηχανισμούς ελέγχου στον χώρο της εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα δικαιώματά τους πρέπει να μπλεχτούν σε πολύχρονους δικαστικούς αγώνες.

Το ίδιο το Κράτος παραβιάζει την εργασιακή νομοθεσία καθημερινά: ανασφάλιστη εργασία (προγράμματα stage), παράνομες διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου (συμβασιούχοι), μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών (ως και έξι μήνες), συμβάσεις έργου για εξαρτημένη σχέση εργασίας (μπλοκάκι) και πλήθος άλλων μικρών ή μεγάλων παρανομιών.

Τελικά, όλοι οι φορολογούμενοι είμαστε συνένοχοι γιατί ανεχτήκαμε με τα λεφτά μας να πληρώνονται οι σύγχρονοι νταβατζήδες των εργαζόμενων.

Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στο Σωματείο των Καθαριστριών για τους δύσκολους αγώνες που δίνει με τα διπλά και τριπλά αφεντικά, που ο ένας κρύβεται πίσω από τον άλλο και όταν δεν τα καταφέρνουν φωνάζουν τους μπράβους να καθαρίσουν. Σεβόμαστε τη δύσκολη εργασία τους, την απολύτως απαραίτητη για την επιβίωσή μας στους αστικούς χώρους που συγκροτήσαμε, και όλοι οφείλουμε να απαιτήσουμε αυτή η εργασία να γίνεται με καλύτερες


Αθήνα, 29-9-2008

Ο Σύλλογος των Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.), με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, στις 27/9/08, θεωρεί απαράδεκτο το νομοσχέδιο για τη μετατροπή του Μουσείου Ακροπόλεως σε Ν.Π.Δ.Δ. Επιπλέον, καταδικάζει και την αιφνιδιαστική τροπολογία, που εντάσσεται σε αυτό το νομοσχέδιο, σύμφωνα με την οποία το Τ.Α.Π.Α. θα χρηματοδοτεί πλέον παραϋπηρεσίες, εργολάβους και κατασκευαστικές εταιρείες.

Τη στιγμή που

-η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες της σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή,

-οι συμβασιούχοι υπάλληλοι του ΥΠ.ΠΟ. είναι απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες,

-οι μόνιμοι υπάλληλοι χρηματοδοτούν από την τσέπη τους τις μετακινήσεις εκτός έδρας

-και οι πολίτες δεν αποζημιώνονται για τις απαλλοτριώσεις των ιδιοκτησιών τους

το Υπουργείο Πολιτισμού σκορπά 6.000.000,00 € μόνο για τη διαφήμιση των εγκαινίων του Mουσείου Ακροπόλεως!!!

Το ίδιο Yπουργείο αδιαφορεί για την τύχη των εκατοντάδων εκτάκτων υπαλλήλων που χρησιμοποιεί για τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του και αρνείται την κανονική τους πρόσληψη για λόγους οικονομικούς. Με αφορμή τη συζήτηση των προδικαστικών ερωτημάτων στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) για το θέμα των συμβασιούχων που θα γίνει στις 8/10/08, η ίδια Γενική Συνέλευση, αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για την άρση των αντιφατικών και άδικων αποφάσεων του Αρείου Πάγου.

Ως αρχαιολόγοι, στηρίζοντας και τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων μας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Σ.Ε.Α.) αλλά και ως εργαζόμενοι απαιτούμε:

· την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τη μετατροπή του Μουσείου Ακροπόλεως σε Ν.Π.Δ.Δ. και

· την άμεση τακτοποίηση των εκτάκτων αρχαιολόγων.

Για τους λόγους αυτούς η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ομοφώνως τη συμμετοχή

· στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε ο Σ.Ε.Α. την 1/10/08 και συγκέντρωση έξω από την Βουλή στις 11:00 π.μ.

· στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΠΟΕΙΔΔ στις 2/10/08 και συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 10:00 π.μ.


13/5/2008

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ κ. ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ, ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

http://www.damanaki.gr/Default.aspx?tabid=1391&ctl=Details&mid=2474&ItemID=3990


15/5/2008

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ κ. ΣΚΥΛΛΑΚΟ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.


16/5/2008

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΟΝ κ. ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ, ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=10116

Comments