Καταγγελία του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων για την εργοδοτική αυθαιρεσία της ΔΕΗ Α.Ε. σε σωστικές ανασκαφές

αναρτήθηκε στις 28 Νοε 2011, 6:21 π.μ. από το χρήστη Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων   [ ενημερώθηκε 28 Νοε 2011, 6:21 π.μ. ]

 Είναι πλέον οφθαλμοφανές ότι η διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. μεθοδευμένα αλλάζει τον χαρακτήρα της άλλοτε δημόσιας επιχείρησης. Η ΔΕΗ λειτουργούσε και οφείλει να λειτουργεί ως δημόσιος πάροχος ενός κοινωνικού αγαθού στους πολίτες και όχι ως πρόθυμος φοροεισπράκτορας αντικοινωνικών χαρατσιών στα όρια της νομιμότητας, μη διστάζοντας να κόψει το ρεύμα σε όσους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις φοροεπιδρομές. Επιπροσθέτως, προκειμένου να μειώσει το κόστος εις βάρος των εργαζομένων αποδεικνύεται πρωτεργάτης στην ελαστικοποίηση της εργασίας και καταπατητής της εργατικής νομοθεσίας, επιδεικνύοντας πλέον εργοδοτική αυθαιρεσία.

 

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καταγγέλλει τη ΔΕΗ Α.Ε., για τις προσλήψεις αρχαιολόγων, υπό την ανοχή υπηρεσιακών παραγόντων της ΚΘ΄ Ε.Π.Κ.Α., για να εργαστούν στις σωστικές ανασκαφές στους οικισμούς Ανάργυροι ΙΧ και Χ στα πλαίσια των έργων της ΔΕΗ στο δυτικό μέτωπο (Τομέας Ε1) του Ορυχείου Πεδίου Αμυνταίου, στο Νομό Φλώρινας, με αποδοχές κατώτερες της Συλλογικής Σύμβασης των Αρχαιολόγων, κατά παράβαση δηλαδή της Εργατικής Νομοθεσίας και με έκδοση Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών, καταρτίζοντας επομένως Συμβάσεις Έργου, ενώ υποκρύπτεται εξαρτημένη σχέση εργασίας.

 

Η σύναψη συμβάσεων έργου από τη ΔΕΗ όπου περιγράφεται η αρχαιολογική εργασία ως έργο, δημιουργεί ερωτήματα για τη διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς. Αντικείμενο της εργασίας του αρχαιολόγου αποτελεί η προστασία και η ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς, η οποία δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζεται ως προϊόν εργολαβίας. Η αρχαιολογική εργασία έχει επιστημονικό χαρακτήρα και δεν μπορεί να παραδίδεται ως έργο και κατ’ αποκοπή. Επίσης, οι αρχαιολόγοι δεν είναι εργολάβοι, αλλά εργάζονται ως μισθωτοί υπάλληλοι με σύμβαση εξαρτημένης σχέσης εργασίας, με το ωράριο και τους κανονισμούς της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, πραγματοποιώντας την ίδια εργασία με το μόνιμο προσωπικό της. Προσλαμβάνονται καθ’ υπόδειξη της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων, από την οποία και εποπτεύονται και στην οποία αναφέρονται, όπως ορίζει η αρχαιολογική νομοθεσία, η οποία και καταστρατηγείται με τη σύναψη συμβάσεων έργου.

 

Παράλληλα, πολλά ερωτηματικά προκαλεί η μέχρι σήμερα στάση των υπηρεσιακών παραγόντων της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων, καθώς υπέκυψε στον εκβιασμό της ΔΕΗ και δεν κίνησε έγκαιρα τη διαδικασία σύνταξης Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας, πριν αρχίσει η ΔΕΗ να επικαλείται πίεση χρόνου και κίνδυνο απώλειας των κονδυλίων. Κυκλοφόρησε μάλιστα κείμενο ανυπόγραφης αγγελίας που ζητούσε αρχαιολόγους να εργαστούν στο συγκεκριμένο έργο, υποσχόμενο δουλειά σε «αρχαιολογικούς παραδείσους» όπου «δεν ισχύει το κώλυμα του 24μηνου» και «οι εργασίες πραγματοποιούνται σε θερμαινόμενα στέγαστρα». Όταν η επιλογή του προσωπικού γίνεται μέσω παρόμοιων αγγελιών, πως διασφαλίζεται ότι διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα και εμπειρία για μια τόσο εξειδικευμένη και απαιτητική αρχαιολογική εργασία;

 

Ζητούμε από τη ΔΕΗ να σταματήσει άμεσα την πρόσληψη αρχαιολόγων με σύμβαση έργου, από το ΥΠΠΟΤ και την τοπική ΚΘ΄ ΕΠΚΑ να μεριμνήσουν ώστε να ακολουθηθεί η νόμιμη και δεοντολογική διαδικασία και από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ να συμπαρασταθεί στους συναδέλφους, μη υπαλλήλους της ΔΕΗ, που αδικούνται από παράτυπες εργασιακές πολιτικές που προσπαθεί να επιβάλλει η επιχείρηση.

 

 Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Ο Πρόεδρος                                                    H Γραμματέας

 Κουτής Παναγιώτης                                        Ζυγούρη Βασιλική

Comments