- Νέα - Ανακοινώσεις

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ Σ.ΕΚ.Α. 2014

αναρτήθηκε στις 24 Σεπ 2014, 5:15 π.μ. από το χρήστη Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων   [ ενημερώθηκε 3 Οκτ 2014, 8:22 π.μ. ]

Σ.ΕΚ.Α.

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων

Νικηταρά 8-10, 10678 Αθήνα, Fax: 210 3816584, Κιν. 6977509501

Email: sekarchaeologists@gmail.comhttps://sites.google.com/site/ektaktoiarchaiologoi/

http://www.seka.net.gr/s/

 

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Το Δ.Σ. του Σωματείου μας σας ενημερώνει ότι οι αρχαιρεσίες του Συλλόγου μας θα πραγματοποιηθούν στις 05 Οκτωβρίου 2014 και ώρες 11.00-16.30 στην Αθήνα και στα παραρτήματα του Συλλόγου:

 

Α)        στην Αθήνα, Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) στη Ψαρών 2, Πλατεία Καραϊσκάκη – Μεταξουργείο

Β)        στη Θεσσαλονίκη, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, πλατεία Αριστοτέλους 32

Γ)        στο Ηράκλειο Κρήτης, στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, Δημοκρατίας 10

Δ)        στην Κέρκυρα, Παλαιό Φρούριο

Ε)        στην Πάτρα, στο Εργατικό Κέντρο Πατρών, Κολοκότρωνη 20 (πλατεία Όλγας)

Για τη συμμετοχή σας στις εκλογές θα πρέπει να είστε οικονομικά τακτοποιημένοι για το τρέχον έτος και να έχετε μαζί σας το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και το βιβλιάριο ασθενείας του Ι.Κ.Α. (όσοι έχουν). Σημαντικό: Εγγραφές στο σύλλογο γίνονται δεκτές έως και 30-9-2014. Δε θα πραγματοποιηθούν εγγραφές για το διάστημα 01/10 έως και 5/10/2014.


Συνάδελφοι/συναδέλφισσες, η δύναμη ενός Συλλόγου πηγάζει από τον αριθμό των ψηφισάντων μελών και όχι των εγγεγραμμένων!!! Γι’ αυτό σας καλούμε όλους να συμμετάσχετε ενεργά στη διαδικασία των εκλογών, ώστε να στηρίξετε και έμπρακτα το Σύλλογο στον οποίο όλοι ανήκουμε.

 

 

 

Για το Δ.Σ.

 

                                             Η Γραμματέας                              Ο Πρόεδρος                                     Ο Ταμίας

 

                                          Ζυγούρη Βασιλική                      Παπούδας Δημήτρης                       Λανάρας Βενέδικτος

--

ΙΣΧΥΣ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ (Σ.ΕΚ.Α)

αναρτήθηκε στις 6 Νοε 2013, 1:02 μ.μ. από το χρήστη Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων

Η συλλογική σύμβαση του ΣΕΚΑ συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ και αποτελεί το βασικό νόμιμο τρόπο με τον οποίο αμείβονται οι έκτακτοι αρχαιολόγοι, που εργάζονται σε ιδιωτικά έργα (σε εργολάβους) σε όλη την επικράτεια. Οι αποδοχές βέβαια έχουν μειωθεί μετά την περικοπή των περισσότερων επιδομάτων.

Βάσει της παρ. 4 του άρθρου 2 της Π.Υ.Σ. 6/ 2012 (ΦΕΚ38/Α/28-2-2012), «4. Οι κανονιστικοί όροι Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα λήξει ή θα καταγγελθεί, εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα τρίμηνο από τη λήξη ή την καταγγελία τους. Κανονιστικοί όροι Συλλογικής Σύμβασης που έχει ήδη λήξει ή καταγγελθεί ισχύουν για ένα τρίμηνο από την ισχύ του ν. 4046/2012. Με την πάροδο του τριμήνου και εφόσον εν τω μεταξύ δεν έχει συναφθεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εξακολουθούν να ισχύουν από τους κανονιστικούς αυτούς όρους αποκλειστικώς οι όροι εκείνοι που αφορούν α) τον βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο και β) τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που έληξαν ή καταγγέλθηκαν, ενώ παύει αμέσως να ισχύει κάθε άλλο προβλεπόμενο σε αυτές επίδομα. Η προσαρμογή των συμβάσεων στις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου γίνεται χωρίς να απαιτείται προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Οι όροι του τρίτου εδαφίου που διατηρούνται, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρις ότου αντικατασταθούν από εκείνους της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ή της νέας ή της τροποποιημένης ατομικής σύμβασης.»

Συνεπώς, συνεχίζουν να ισχύουν οι κανονιστικοί όροι της Σ.Σ.Ε. του Σ.ΕΚ.Α. «που αφορούν α) τον βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο και β) τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας», τόσο για όσους ήδη εργάζονται, όσο και για τους νεοπροσληφθέντες, καθώς δεν γίνεται πουθενά τέτοιος διαχωρισμός. Οι όροι της Π.Υ.Σ. 6/ 2012 (ΦΕΚ38/Α/28-2-2012) πουθενά δεν επιβάλλουν υποχρεωτικά τον κατώτερο μισθό αυτοδικαίως σε όλους τους εργαζόμενους.

Την ισχύ της σύμβασης του Σ.ΕΚ.Α. καταδεικνύει η κανονιστική δέσμευση της από μικρές και μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που συνεχίζουν να την εφαρμόζουν κατά την πρόσληψη νεοπροσληφθέντων αρχαιολόγων, είτε σε δημόσια, είτε σε ιδιωτικά έργα και μετά τη 14η Μαίου 2013, ημερομηνία τυπικής λήξης πολλών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Παραδείγματα προσλήψεων μετά τις 14/5/2013, όπου οι αποδοχές των αρχαιολόγων ορίζονται από τη ΣΣΕ του ΣΕΚΑ, αποστέλλει ο Σύλλογος σε κάθε ενδιαφερόμενο.

ΝΟΜΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΤΗΣ ΣΣΕ ΤΟΥ ΣΕΚΑ

αναρτήθηκε στις 4 Νοε 2013, 9:41 π.μ. από το χρήστη Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων   [ ενημερώθηκε 6 Νοε 2013, 12:59 μ.μ. ]

ΠΡΟΣ

ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ – Σ.ΕΚ.Α.

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ

ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ’ ΕΦΕΤΑΙΣ

ΘΕΜΑ Ι:

 

ΛΟΙΠΟΙ ΟΡΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Σ.Σ.Ε. ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

 

ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 6/2012 Π.Υ.Σ.

 

Άρθρο 2

 

2. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που βρίσκονται σε ισχύ, ήδη 24 μήνες μέχρι την 14−2−2012 ή και περισσότερο, λήγουν στις 14−2−2013.

 

4. Οι κανονιστικοί όροι Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα λήξει ή θα καταγγελθεί, εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα τρίμηνο από τη λήξη ή την καταγγελία τους. Κανονιστικοί όροι Συλλογικής Σύμβασης που έχει ήδη λήξει ή καταγγελθεί ισχύουν για ένα τρίμηνο από την ισχύ του ν. 4046/2012. Με την πάροδο του τριμήνου και εφόσον εν τω μεταξύ δεν έχει συναφθεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εξακολουθούν να ισχύουν από τους κανονιστικούς αυτούς όρους αποκλειστικώς οι όροι εκείνοι που αφορούν α) τον βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο και β) τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που έληξαν ή καταγγέλθηκαν, ενώ παύει αμέσως να ισχύει κάθε άλλο προβλεπόμενο σε αυτές επίδομα. Η προσαρμογή των συμβάσεων στις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου γίνεται χωρίς να απαιτείται προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Οι όροι του τρίτου εδαφίου που διατηρούνται, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρις ότου αντικατασταθούν από εκείνους της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ή της νέας ή της τροποποιημένης ατομικής σύμβασης.

 

Προς εξειδίκευση της υπ’ αριθμ. 6/2012 Π.Υ.Σ. το Υπουργείο εργασίας εξέδωσε σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο με θέμα τη ρύθμιση θεμάτων για την εφαρμογή της παρ. 6 του άρθρου 1 του ν.4046/2012.

 

Κατά ταύτα, σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 5 της ανωτέρω εγκυκλίου:  

 

“5. Όταν παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη ή την καταγγελία της σ.σ.ε και δεν συναφθεί νέα σ.σ.ε, τότε όλοι οι κανονιστικοί όροι που αφορούν επιδόματα παύουν να ισχύουν, συνεχίζουν όμως να ισχύουν αποκλειστικά αυτοί που αφορούν αφενός το βασικό μισθό/ημερομίσθιο (της σ.σ.ε. που έληξε ή καταγγέλθηκε) και αφετέρου τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στις σ.σ.ε που έληξαν ή καταγγέλθηκαν.

Έτσι για τους ήδη εργαζόμενους, εξακολουθούν να ισχύουν οι κανονιστικοί όροι που αφορούν το βασικό μισθό ή ημερομίσθιο, και τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον προβλέπονταν. Επειδή η συγκεκριμένη προσαρμογή ορίζεται από το νόμο, δεν απαιτείται σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Οποιοδήποτε άλλο επίδομα που προβλέπεται παύει να ισχύει.

Οι όροι του προηγούμενου εδαφίου που διατηρούνται (βασικός μισθός ή ημερομίσθιο, τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας) παραμένουν μέχρις ότου αντικατασταθούν από τους όρους νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Με τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας τα μέρη μπορούν να διαπραγματευτούν και όρους πέραν των ανωτέρω.

 

Από τις ανωτέρω διατάξεις προκύπτουν τα ακόλουθα:

Στη θεωρία του δικαίου η παράταση αυτή του χρόνου ισχύος των ΣΣΕ αποκαλείται «μετενέργεια», επειδή παρότι με την λήξη ή την καταγγελία της ΣΣΕ παύει η αναγκαστική ισχύς της, οι κανονιστικοί της όροι εξακολουθούν να ισχύουν πλέον ως όροι των ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Από τον συνδυασμό των διατάξεων αυτών προκύτπει σαφώς αφενός ότι σκοπός του μέτρου αυτού της προσωρινής παράτασης της ισχύος των Σ.Σ.Ε. μετά τη λήξη ή την καταγγελία τους, είναι να μην παραμένουν οι μισθωτοί που υπάγονται σ΄ αυτές χωρίς την προστασία τους, μέχρις ότου προκύψει μία νέα συλλογική συμφωνία, αλλά όχι πέρα των 3μηνών και αφετέρου να δοθεί στα μέρη ο χρόνος ανεπηρέαστα να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους για υπογραφή της νέας Σ.Σ.Ε. χωρίς συνέπειες για τα μέχρι τότε ισχύοντα.

Όταν παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη ή την καταγγελία της σ.σ.ε και δεν συναφθεί νέα σ.σ.ε, τότε όλοι οι κανονιστικοί όροι που αφορούν επιδόματα παύουν να ισχύουν, συνεχίζουν όμως να ισχύουν αποκλειστικά αυτοί που αφορούν αφενός το βασικό μισθό/ημερομίσθιο (της σ.σ.ε. που έληξε ή καταγγέλθηκε) και αφετέρου τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στις σ.σ.ε που έληξαν ή καταγγέλθηκαν.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις ισχύουν έναντι όλων, δήλαδή τόσο των ήδη απασχολούμενων όσο και των νεοπροσληφθέντων από 15-05-2013 και εντεύθεν.

Ως «επίδομα ωρίμανσης» νοούνται τα επιδόματα που καταβάλλονται για το σύνολο του χρόνου υπηρεσίας του εργαζομένου, που έχει διανυθεί στον ίδιο ή άλλο εργοδότη, δηλαδή της κάθε μισθολογικής κλίμακας (μονοετής, διετής, τριετής κτλ).

Ως «επίδομα σπουδών», νοείται το αντίστοιχο επίδομα που χορηγείται με βάσει τους τίτλους σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, επαγγελματικής εκπαίδευσης, ημεδαπών ή μη εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ή σχολών. Το επίδομα Διδακτορικού Τίτλου συνεχίζει να ισχύει, καθώς από την ΠΥΣ 6/2012 προβλέπεται ότι το επίδομα σπουδών εξακολουθεί να καταβάλλεται, εφόσον αυτό προβλεπόταν από την Σ.Σ.Ε. που έληξε.

Ως «επίδομα επικινδύνου εργασίας» νοούνται τα επιδόματα που χορηγούνται λόγω των συνθηκών εργασίας, που συνεπάγονται κίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα και τη ζωή του εργαζομένου.

Το επίδομα γάμου συνεχίζει  να καταβάλλεται (σύμφωνα τόσο με τις θέσεις της ΓΣΕΕ όσο και την νέα  Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.- πράξη κατάθεσης 4/14-5-2013). Εάν ο ΣΑΤΕ είναι μέλος του ΣΕΒ, ο οποίος δεν συνυπέγραψε την ΕΓΣΣΕ, και πάλι το επίδομα γάμου συνεχίζει να καταβάλεται, διότι δεσμεύτηκε ότι οι επιχειρήσεις που είναι μέλη του δε θα προχωρήσουν σε διακοπή του επιδόματος γάμου.

ΘΕΜΑ ΙΙ:

 

ΛΟΙΠΟΙ ΟΡΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Σ.Σ.Ε. ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

Η παραπληροφόρηση που επιχειρείται να προωθηθεί το διάστημα αυτό σχετίζεται με την απάντηση στο ερώτημα εάν «σε περίπτωση που καταγγελθεί μια ΣΣΕ και δεν υπογραφεί εντός τριμήνου νέα ΣΣΕ, οι θεσμικοί όροι της καταγγελθείσας ΣΣΕ συνεχίζουν να αποτελούν όρους των ατομικών συμβάσεων των εργαζομένων».

 

Η απάντησή μας στο ερώτημα αυτό είναι:

 

Μετά το πέρας του τριμήνου (πλέον) της παράτασης της κανονιστικής ισχύος της ΣΣΕ μετά την καταγγελία της, είναι στην ευχέρεια του εργοδότη να διατηρήσει τους μισθολογικούς όρους της ΣΣΕ στο ίδιο ύψος ή να «επωφεληθεί» από τη ρύθμιση της παρ.4 του άρθρου 2 της ΠΥΣ 6/2012, μειώνοντας την αμοιβή στο βασικό μισθό της μισθολογικής κατηγορίας κάθε εργαζόμενου με τα τέσσερα προβλεπόμενα επιδόματα συν το επίδομα γάμου, που αποτελεί γενικό κατώτατο όρο εργασίας ρητά προβλεπόμενο από την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., ως κατώτατο όριο προστασίας των εργαζομένων συνταγματικά προστατευόμενο (άρθρα 21 και 22 Συντάγματος).

 

Εφόσον δεν υπογραφεί νέα ΣΣΕ, στο πεδίο εφαρμογής της οποίας να εμπίπτουν και τα δύο μέρη (εργοδότης και εργαζόμενοι), οι λοιποί όροι εργασίας, δηλαδή όλοι οι υπόλοιποι όροι εκτός της αμοιβής, μετενεργούν στο σύνολό τους ως ενοχικοί όροι των ατομικών συμβάσεων των εργαζομένων που υπάγονταν στο πεδίο εφαρμογής της λήξασας ΣΣΕ, για όσο χρόνο αυτή είχε κανονιστική ισχύ. Αυτοί οι όροι μπορούν να τροποποιηθούν μόνο με συμφωνία του εργαζόμενου και όχι μονομερώς από τον εργοδότη.

 

Η απάντηση αυτή τεκμηριώνεται κυρίως από τα ακόλουθα:

 

• Στο πλαίσιο της εκτέλεσης της σύμβασης εργασίας, οι υποχρεώσεις του εργοδότη δεν εξαντλούνται με την καταβολή του μισθού, αλλά συνδέονται αναπόσπαστα και με άλλες υποχρεώσεις του, όπως την υποχρέωση πρόνοιας, η οποία του επιβάλλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα και να φροντίζει την προστασία και την προαγωγή της προσωπικότητας των εργαζομένων.

 

• Βάσει του ν. 1876/1990 (άρθρο 2), κανονιστικό μέρος μιας ΣΣΕ μπορεί να αποτελέσει το σύνολο των εργασιακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος εργοδοτών και εργαζομένων, ατομικών ή συλλογικών, εργασιακών ή ασφαλιστικού περιεχομένου, που αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα στις εργασιακές σχέσεις.

 

• Η ευρύτητα του περιεχομένου των όρων των ΣΣΕ προκύπτει και από τη νομική αντιμετώπιση της συρροής περισσότερων ΣΣΕ για τη ρύθμιση των όρων μιας ατομικής σύμβασης εργασίας. Κατά τη ρητή διατύπωση του νόμου (άρθρο 10 παρ. 1 εδ.β΄του ν. 1876/1990) η σύγκριση των ΣΣΕ που συρρέουν γίνεται κατά τις ακόλουθες ενότητες: α) ενότητα αποδοχών και β) λοιποί όροι. Η παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 1876/1990 είναι σε πλήρη ισχύ και δεν επηρεάζεται από το γεγονός ότι η διάταξη της παρ. 2 του ίδιου άρθρου για τη συρροή κλαδικής και επιχειρησιακής ΣΣΕ έχει ανασταλεί για «όσο διαρκεί η εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής» με την παρ. 5 του μνημειώδους άρθρου 37 του ν.4024/2001.

 

• Σημειώνεται επίσης ότι το γεγονός ότι με ΣΣΕ μπορεί να ρυθμισθεί ο Κανονισμός Εργασίας, η κατάρτιση του οποίου αποτελεί εκ του νόμου υποχρέωση των επιχειρήσεων, καταδεικνύει ότι στο κανονιστικό περιεχόμενο ΣΣΕ εντάσσονται ευρύτατα θέματα που αφορούν στη διαμόρφωση και διατήρηση ενιαίας τάξεως, ομοιομορφίας και ίσης μεταχείρισης στην εκμετάλλευση/επιχείρηση.

• Η μετενέργεια στο σύνολο των εργασιακών όρων εργασίας που περιέχονταν σε ΣΣΕ, όπως και η «ρήτρα διατήρησης» στις ΣΣΕ προηγούμενων μη μισθολογικών συλλογικών ρυθμίσεων, αποτελούν συνήθεις θεσμούς του εργατικού δικαίου και εφαρμόζονται σε αρκετές χώρες παγκοσμίως. Οι θεσμοί αυτοί είναι σύμφωνοι με τις εγγυήσεις που τίθενται από τη δεσμευτική για την Ελλάδα Διεθνή Σύμβαση Εργασίας αρ.98 (κύρωση με ν. 4205/1961). Στις εγγυήσεις της ΔΣΕ 98 εντάσσεται η αποφυγή νομικού κενού και η διασφάλιση συνέχειας στη ρύθμιση των όρων και συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε ατομικό επίπεδο, αλλά και η προστασία των εργαζομένων από την αναγκαστική και αυτόματη διακινδύνευση της συλλογικής τους εκπροσώπησης, που θα οδηγούσε σε κατάργηση της ελεύθερης και ανεξάρτητης βούλησής τους .

 

• Στις κατευθυντήριες δεσμεύσεις που περιέχονται στα συνημμένα στο ν. 4046/2012 Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών (στοιχείο Ε.28-29) και στο Μνημόνιο Συνεννόησης στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής (στοιχείο 4) περιέχεται αποκλειστικά και μόνο η δέσμευση λήψης άμεσων μέτρων για τη μείωση των ονομαστικών μισθών,

Είναι προφανές ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις και αντίστοιχα οι ρυθμίσεις της υπ’ αριθμ. 6/2012 Π.Υ.Σ.  διέπονται από τη ρητή δέσμευση μείωσης των αμοιβών της εργασίας και για τους εργαζομένους ιδιωτικού δικαίου μέσω της παρέμβασης του κράτους στους σχετικούς μισθολογικού περιεχομένου όρους των ΣΣΕ και όχι των λοιπών όρων εργασίας (αυτούς που συνήθως ονομάζουμε ως «θεσμικούς» όρους). Οι λοιποί όροι εργασίας εξακολουθούν να υφίστανται και να ισχύουν τόσο για τους ήδη απασχολούμενους όσο και για τους νεοπροσληφθέντες από 15-05-2013 και εντεύθεν. Φυσικά, η κακή διατύπωση (όχι μόνο αυτών) των διατάξεων, αφήνει περιθώρια σκόπιμων παρερμηνειών, ειδικά στο ζήτημα των μετενέργειας των όρων ΣΣΕ που έχει λήξει, προκειμένου να τεθούν σε αμφισβήτηση συνολικά οι όροι παροχής εργασίας και η ενιαία προστασία των εργαζομένων από τις σχετικές συλλογικές ρυθμίσεις.

 

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Σ.ΕΚ.Α.

αναρτήθηκε στις 14 Μαΐ 2013, 2:06 μ.μ. από το χρήστη Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων   [ ενημερώθηκε 29 Μαΐ 2013, 1:49 μ.μ. ]

Βάσει των αντεργατικών διατάξεων της Π.Υ.Σ. 6/ 2012 (ΦΕΚ38/Α/28-2-2012), μετά τις 14/05/2013 διατηρούνται τα επιδόματα τέκνων («Επίδομα Παιδιού»), σπουδών («Επίδομα Μεταπτυχιακού Διπλώματος») και επικινδύνου εργασίας («Επίδομα εργοταξίου ή επικινδύνου και ανθυγιεινής εργασίας»). Περικόπτονται τα επιδόματα: «αρχαιολογικών ερευνών», «βιβλιοθήκης» και «ξένης γλώσσας». Τα κλιμάκια παραμένουν τα ίδια, όπως υπολογίζονταν στις 14/2/2012. Η αντεργατική νομοθεσία επιτρέπει τους εργοδότες να περικόψουν μονομερώς και αυτόματα τα υπόλοιπα επιδόματα, χωρίς να χρειάζεται η συγκατάθεση του εργαζομένου, επιτρέποντας τη συγκεκριμένη μόνο, μονομερή μεταβολή όρων ενεργής σύμβασης.

 

 Συγκεκριμένα στην παρ. 4 του άρθρου 2 της Π.Υ.Σ. 6/ 2012 (ΦΕΚ38/Α/28-2-2012) ορίζεται ότι «4. Οι κανονιστικοί όροι Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα λήξει ή θα καταγγελθεί, εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα τρίμηνο από τη λήξη ή την καταγγελία τους. Κανονιστικοί όροι Συλλογικής Σύμβασης που έχει ήδη λήξει ή καταγγελθεί ισχύουν για ένα τρίμηνο από την ισχύ του ν. 4046/2012. Με την πάροδο του τριμήνου και εφόσον εν τω μεταξύ δεν έχει συναφθεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εξακολουθούν να ισχύουν από τους κανονιστικούς αυτούς όρους αποκλειστικώς οι όροι εκείνοι που αφορούν α) τον βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο και β) τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που έληξαν ή καταγγέλθηκαν, ενώ παύει αμέσως να ισχύει κάθε άλλο προβλεπόμενο σε αυτές επίδομα. Η προσαρμογή των συμβάσεων στις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου γίνεται χωρίς να απαιτείται προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Οι όροι του τρίτου εδαφίου που διατηρούνται, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρις ότου αντικατασταθούν από εκείνους της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ή της νέας ή της τροποποιημένης ατομικής σύμβασης.»

 

Συνεπώς συνεχίζουν να ισχύουν οι κανονιστικοί όροι της Σ.Σ.Ε. του Σ.ΕΚ.Α. «που αφορούν α) τον βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο και β) τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας», τόσο για όσους ήδη εργάζονται, όσο και για τους νεοπροσληφθέντες.

 

Η Συλλογική Σύμβαση αποτελεί μία συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Καθώς η συλλογική μας σύμβαση δεν έχει καταγγελθεί από τις δύο συμβαλλόμενες πλευρές (ΣΑΤΕ-ΣΕΚΑ) και οι εργοδότες (ΣΑΤΕ) δεν έχουν προσέλθει για την υπογραφή νέων όρων σύμβασης, παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις μας, οι όροι της προηγούμενης συμφωνίας μεταξύ των δύο συμβαλλόμενων πλευρών συνεχίζουν να ισχύουν αμετάβλητοι. Συνεπώς, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του Σ.ΕΚ.Α. συνεχίζει να υφίσταται και τα μέλη του σωματείου οφείλουν να τη διεκδικούν.

 

Οι αντεργατικοί και αντισυνταγματικοί όροι της Π.Υ.Σ. 6/ 2012 (ΦΕΚ38/Α/28-2-2012) δεν επιβάλλουν τον κατώτερο μισθό αυτοδικαίως σε όλους. Περικόπτουν τα επιδόματα των Συλλογικών συμβάσεων και δεν επιτρέπουν τη μονομερή προσφυγή στη Διαιτησία (ΟΜΕΔ), χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών. Πουθενά δεν επιβάλλεται υποχρεωτικά ο κατώτερος μισθός. Αντιθέτως, επιτρέπεται στους εργαζόμενους να διεκδικήσουν αμοιβή που διασφαλίζει αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και ανάλογα με το πώς οι ίδιοι αξιολογούν την εργασία τους.

 

 

Συνάδελφοι, μη δεχτείτε τις όποιες πενιχρές αμοιβές θελήσει να επιβάλει εκβιαστικά ο εργοδότης μας. Να μην αφήσουμε τον φόβο να μας λυγίσει και να δεχτούμε εξευτελιστικούς μισθούς αναξιοπρέπειας. Οφείλουμε να υπεραμυνθούμε της σύμβασης μας και του επιπέδου ζωής που αυτή διασφαλίζει. Η διατήρηση κεκτημένων δικαιωμάτων μας αποτελεί χρέος απέναντι στον κλάδο μας και εμάς τους ίδιους. Να σταθεροποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις σχέσεις εργασίας μας, να περιφρουρήσουμε τα συμφέροντα μας και να δώσουμε το δυναμικό παρόν στις παράφρονες απαιτήσεις των καιρών που στόχο έχουν την απαξίωση του επαγγέλματος και την εξαθλίωση των όρων εργασίας.

 

Συνάδελφοι,

Συσπειρωθείτε στο σωματείο μας για να διεκδικήσουμε ότι μας αξίζει. Να είμαστε σε συνεχή επαφή. Να παλέψουμε σε κάθε περίπτωση για τη Συλλογική μας Σύμβαση, για αμοιβή που εξασφαλίζει τις ανάγκες μας. Μη θεωρείτε ότι δε γίνεται τίποτα. Καμιά ηττοπάθεια και μοιρολατρία. Η περίπτωση των συναδέλφων στο Αμύνταιο που με τη συμπαράσταση του ΣΕΚΑ πάλεψαν ενάντια στο Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και διαπραγματεύτηκαν το επίπεδο των αμοιβών τους, δείχνει ότι τίποτα δεν τέλειωσε. Η έκβαση του κάθε αγώνα θα κριθεί από την αποφασιστικότητα, την ενότητα και την αλληλεγγύη μας. Ψηλά το κεφάλι. Δεν έχουμε πει την τελευταία μας λέξη.

24ωρη απεργία - 14-3-2013

αναρτήθηκε στις 19 Μαρ 2013, 6:15 π.μ. από το χρήστη Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο (ΠΟΕΙΔ), τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων, το Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού Αρχαιολογικών Εφορειών Πατρών- Πελ/σου-Αιτ/νίας-Ιονίων Νήσων, το Σωματείο Εργαζομένων ΥΠΠΟΤ στο νομό Λακωνίας, το Συνδικάτο Οικοδόμων και τα σωματεία των εργαζομένων στον Πολιτισμό, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Κτήριο της Γ.Γ. Πολιτισμού (Αθήνα), στην Πλατεία Αριστοτέλους (Θεσσαλονίκη), στο Δημοτικό Θέατρο (Πάτρα), στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας.

 

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται ενάντια στην εξαθλίωση των εργαζομένων και τη νέα υποβάθμιση του Υπουργείου Πολιτισμού. Ζητούμε:

 

Ανάκληση των μαζικών απολύσεων στο έργο του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης. Άμεση προώθηση της αρχαιολογικής διερεύνησης στους υπό εκκρεμότητα χώρους, προκειμένου να μην καθυστερήσει περαιτέρω το έργο. Εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 37 του Ν. 3028/2002 (ΦΕΚ 153 Α΄) για τη συντήρηση, μελέτη και δημοσίευση των ευρημάτων με παράλληλη αξιοποίηση του εξειδικευμένου εργατοτεχνικού προσωπικού στις εργασίες του τεχνικού τμήματος.

Να προσέλθει ο Σ.Α.Τ.Ε. και ο Σ.Τ.Ε.Α.Τ. σε διαπραγματεύσεις για υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του Σ.ΕΚ.Α.

Επίλυση του ζητήματος των προσλήψεων που έχουν πραγματοποιηθεί μετά τον Μάρτιο του 20012, ώστε να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και να συνεχίσουν οι προγραμματισμένες προσλήψεις και ανανεώσεις συμβάσεων, απαραίτητες ενέργειες για την εύρυθμη λειτουργία και αποτελεσματικότητα των συγχρηματοδοτούμενων έργων του ΕΣΠΑ.     

Αναθεώρηση της Υ.Α. που εκδόθηκε από τον Αν. Υπουργό του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., σχετικά με τις νέες προσλήψεις προσωπικού σε έργα Ε.Σ.Π.Α., ώστε η πρόσληψη του επιστημονικού προσωπικού να γίνεται με βάση τα κριτήρια και τις διατάξεις του άρθρου 18 του Ν.2190/1994 (βάσει των διατάξεων την παρ.3 του άρθρου 9 του Ν3051/2002).

Χορήγηση του Επιδόματος Ανθυγιεινής Εργασίας στους συμβασιούχους αρχαιολόγους στα έργα αυτεπιστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού και αναγνώριση μισθολογικά στα κλιμάκια της προϋπηρεσίας σε ιδιωτικά έργα και στο ΤΔΠΕΑΕ στους εργαζόμενους με συμβάσεις στη Γ. Γ. Πολιτισμού.

Απόσυρση του προσχέδιου του νέου οργανογράμματος που έχει σαν απώτερο σκοπό τη συρρίκνωση και υποβάθμιση του πολιτισμού. Ζητούμε αυτόνομο Υπουργείο Πολιτισμού με διαφύλαξη των θέσεων εργασίας και με τους απαραίτητους πόρους για την προστασία, διαφύλαξη  και ανάδειξη της Πολιτισμικής μας κληρονομιάς.  

Άμεση διακοπή των προσλήψεων από Μ.Κ.Ο. μέσω των προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα στον Τομέα του Πολιτισμού (ΚΟ.Χ.Π.) και κάλυψη των αναγκών του υπουργείου με προσλήψεις με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Απόσυρση της παρ.2, του Άρθρου 5, του κατατιθέμενου στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση νομοσχεδίου: «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΦΙΛΙΚΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

 ΙΣΧΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ Σ.ΕΚ.Α.

αναρτήθηκε στις 11 Φεβ 2013, 1:52 μ.μ. από το χρήστη Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων

Γνωμοδότηση της Εργατολόγου Μαρίας Τσίπρα για την ισχύ της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του Σ.ΕΚ.Α. σε pdf

24ωρη απεργία του Σ.ΕΚ.Α. στις 14/2/2013

αναρτήθηκε στις 11 Φεβ 2013, 1:50 μ.μ. από το χρήστη Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων   [ ενημερώθηκε 12 Φεβ 2013, 2:08 μ.μ. ]

Σε απεργιακή κινητοποίηση προβαίνει την Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, ημέρα κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 π.μ. στο Μουσείο Ακρόπολης (Αθήνα) και στην Καμάρα (Θεσσαλονίκη).

 

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων διαμαρτύρεται για την κατάργηση της Συλλογικής του Σύμβασης και την υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων του κλάδου. Ζητά από τους εργοδοτικούς συνδέσμους να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις για την άμεση υπογραφή νέας σύμβασης.

 

Επιπροσθέτως, στο έργο του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης προαναγγέλθηκε από την εργοδοσία ότι επίκεινται μαζικές απολύσεις 400 εργαζομένων στο αρχαιολογικό τμήμα του έργου, με πρόσχημα την έλλειψη αντικειμένου, η οποία, όμως, τεχνηέντως δημιουργήθηκε, καθώς υπάρχουν ακόμα χώροι προς αρχαιολογική διερεύνηση (όπως η Βόρεια και η Νότια Είσοδος «Συντριβανίου», η Είσοδος «Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού», το Αμαξοστάσιο Πυλαίας). Ακόμη, σε εκκρεμότητα βρίσκεται η καταγραφή και μελέτη των αρχαιολογικών ευρημάτων, δέσμευση η οποία έχει συνυπογραφεί από το πρώην Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων. Οι προαναγγελθείσες απολύσεις αποσκοπούν στη μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων προκειμένου να μειωθεί το μισθολογικό κόστος. Παραβλέπεται όμως η καθυστέρηση που θα προκαλέσουν στην ολοκλήρωση του έργου, χρεώνοντας την για μια ακόμα φορά αδίκως στην αρχαιολογία.


Επίσης, καταγγέλλουμε την άνιση μεταχείριση των εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας Ι.Δ.Ο.Χ. που απασχολούνται σε έργα με αυτεπιστασία της Γ.Γ. Πολιτισμού του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. Ζητούμε την χορήγηση επιδόματος Ανθυγιεινής Εργασίας και στην ειδικότητα αρχαιολόγων ΠΕ, οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση σε ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες, που, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του ΦΕΚ 1416/Β/30-04-2012, δικαιολογούν την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Διεκδικούμε τη μισθολογική
αναγνώριση της προϋπηρεσίας σε ιδιωτικά έργα και ΝΠΙΔ. Αιτούμαστε τη μοριοδότηση του συνόλου της προϋπηρεσίας και όχι μόνο των 60 μηνών, αλλά και την κατάργηση των προαπαιτούμενων κριτηρίων (άριστη γνώση ξένης γλώσσας, ECDL), καθώς απορρίπτει από την διαδικασία πρόσληψης σημαντικό μέρος του έμπειρου προσωπικού. 

Καταγγέλλουμε και απαιτούμε την άμεση διακοπή των προσλήψεων αρχαιολόγων μέσω των Μ.Κ.Ο., τη νέα μορφή υπενοικίασης προσωπικού που καταστρατηγεί τα εργασιακά δικαιώματα, σε μια προσπάθεια του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. να συγκαλύψει τις πραγματικές ανάγκες του σε προσωπικό.

 

Ζητούμε να σταματήσει η πολιτική των υπεκφυγών και απραγίας και απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία της Γ.Γ. Πολιτισμού να πάρει θέση και να επιλύσει τα αιτήματά μας. 

Διεκδικούμε την επιλογή και διασφάλιση του προσωπικού στα αρχαιολογικά έργα μέσω της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, την προάσπιση και διατήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την άμεση υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης.

 

 

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων

καλεί όλα τα μέλη του να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία στις

14 Φεβρουαρίου 2013

με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11:00 στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως (Αθήνα) και στην Καμάρα (Θεσσαλονίκη)

Σχετικά με την απόφαση του ΚΑΣ για τη βυζαντινή οδό στο Σταθμό του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκ​ης "Βενιζέλου​"

αναρτήθηκε στις 2 Φεβ 2013, 7:27 π.μ. από το χρήστη Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων   [ ενημερώθηκε 2 Φεβ 2013, 7:28 π.μ. ]

29/2/2013

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΧΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ

Όταν πριν από χρόνια αποφασίστηκε η κατασκευή του ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης και καθορίστηκε η διαδρομή της κεντρικής γραμμής, αρχαιολόγοι από το πανεπιστήμιο της πόλης και τις τοπικές εφορείες αρχαιοτήτων προειδοποίησαν για τη βεβαιότητα εντοπισμού σημαντικών αρχαιοτήτων. Η απόφαση να κατασκευαστούν σταθμοί στην πλατεία της Αγίας Σοφίας και στην οδό Βενιζέλου καθιστούσε παραπάνω από βέβαιη την αποκάλυψη σημαντικών τμημάτων σε μεγάλη έκταση του κέντρου της ρωμαϊκής, της βυζαντινής και της οθωμανικής Θεσσαλονίκης. Συνεπώς, από τη στιγμή που λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση, οι αρμόδιοι φορείς όφειλαν να γνωρίζουν ότι η ανασκαφή ειδικά των δύο αυτών σταθμών θα ήταν μια ιδιαιτέρως χρονοβόρα διαδικασία για την οποία θα ήταν αδύνατον να δοθούν σαφή χρονοδιαγράμματα. Επίσης, ήταν δεδομένο από την αρχή ότι το κόστος θα ήταν τεράστιο και αδύνατο να υπολογιστεί εκ των προτέρων. Στους δύο αυτούς σταθμούς αποτυπώνεται η μακρά ιστορία της πόλης σε μια αλληλουχία αρχαιολογικών στρωμάτων που υπερβαίνουν τα δέκα μέτρα. Από την αρχή του έργου, όπως φάνηκε στην περίπτωση της βασιλικής στο σταθμό του σιντριβανίου, έγινε φανερό ότι δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός για τη διαχείριση σταθερών αρχιτεκτονικών στοιχείων που θα εντοπίζονταν. Αντίθετα από όλους τους φορείς ανεξαιρέτως, σε σχέση με την ανασκαφή, προκρίθηκε η στρατηγική του«βλέποντας και κάνοντας». Δηλαδή διενέργεια ανασκαφής με ταχύτατους και πιεστικούς ρυθμούς χωρίς καμία πρόβλεψη για την πιθανότητα εντοπισμού κάποιου αρχιτεκτονικού στοιχείου που λόγω σημαντικότητας θα έπρεπε να παραμείνει στη θέση του. Έτσι φτάσαμε σήμερα στον εντοπισμό της κεντρικής οδού της παλαιοχριστιανικής Θεσσαλονίκης αρχικά στον σταθμό της Αγ. Σοφίας και στη συνέχεια, πρόσφατα στον σταθμό της Βενιζέλου. Στο σταθμό της Αγ. Σοφίας το Κ.Α.Σ. αποφάσισε και προχώρησε στην απόσπαση του δρόμου, χωρίς να γίνει γνωστό με σαφήνεια τι θα γίνει στη συνέχεια. Στο σταθμό της Βενιζέλου ο δρόμος αποκαλύφτηκε σε όλο το μήκος του σταθμού σε άριστη κατάσταση διατήρησης. Στον υπόλοιπο σταθμό εντοπίστηκε πεσσοστοιχία που συνιστούσε τετράπυλο, τοίχοι εργασιακών και εμπορικών χώρων καθώς και ένας δεύτερος δρόμος από μάρμαρο παράλληλος με τον Decumanus.

Δεν είναι γνωστό το ακριβές περιεχόμενο της εισήγησης στο Κ.Α.Σ. αλλά ούτε και της απόφασης που αυτό έλαβε. Αυτό που έγινε γνωστό είναι ότι στην περίπτωση της Βενιζέλου, άγνωστο προς το παρόν τι θα γίνει με την Αγ. Σοφίας, ο δρόμος και ενδεχομένως και τα υπόλοιπα αρχιτεκτονικά στοιχεία θα αποσπαστούν και θα μεταφερθούν στο στρατόπεδο Παύλου Μελά στην περιοχή της Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που εντοπίστηκαν.

Η απόφαση αυτή κατά την άποψή μας είναι εντελώς εσφαλμένη επιστημονικά. Ένας δρόμος ανεξαρτήτως εποχής αντικειμενοποιεί μια συγκεκριμένη λειτουργία η οποία είναι αλληλένδετη με το χώρο που βρίσκεται, κατά τ’ άλλα πρόκειται απλώς για αρμολογημένες πέτρες. Εάν ο δρόμος μεταφερθεί σε άλλο σημείο χάνει την αξία του καθώς και το νόημα διατήρησής του. Αν αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δείξουμε στο κοινό έναν δρόμο της παλαιοχριστιανικής περιόδου μπορούμε απλώς να αποσπάσουμε ένα μικρό τμήμα του αυθεντικού. Ακόμη μπορούμε χρησιμοποιώντας το ίδιο υλικό να τον κατασκευάσουμε από την αρχή και να τον τοποθετήσουμε σε οποιοδήποτε σημείο. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα επιβαρυνθεί ο ελληνικός λαός τα έξοδα της απόσπασης και της επανατοποθέτησης.

Ερωτήματα προκαλεί η στάση των ειδικών και πρώτα απ’ όλα του συμβούλου για τα έργα του ΜΕΤΡΟ, ακαδημαϊκού και καθηγητή της αρχαιολογίας στο Α.Π.Θ. Μ. Τιβέριου. Με πόση ευκολία συμφώνησε στην πρόταση της εταιρείας για απόσπαση και επανατοποθέτηση σε μια εντελώς άσχετη με το εύρημα τοποθεσία απλώς και μόνον γιατί εκεί υπάρχει χώρος. Ακόμη περισσότερες απορίες όμως δημιουργεί η στάση των μελών του Κ.Α.Σ., οι οποίοι με συντριπτική πλειοψηφία, όπως διέρρευσε και χωρίς καν να επισκεφτούν το χώρο, έστω από επιστημονική περιέργεια, γνωμοδότησαν με αυτόν τον τρόπο. Τέλος μια τελευταία απορία μας είναι γιατί ακόμη ο χώρος,ενώ στον σταθμό δεν πραγματοποιούνται εργασίες, δεν είναι επισκέψιμος στο κοινό όπως είχε γίνει και στο σταθμό της Αγ. Σοφίας.

Καταλήγουμε με τη διαπίστωση ότι μάλλον δεν έχει γίνει αντιληπτό στους ειδικούς επιστήμονες του Κ.Α.Σ., στην εταιρεία, αλλά και στο κοινό η βαρύτητα του συγκεκριμένου ευρήματος αλλά και η σημασία του να παραμείνει στη θέση του. Πρόκειται για την κεντρική οδό μιας εκ των σημαντικότερων πόλεων του αρχαίου κόσμου σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης. Επιπλέον, αποτελεί ένα μοναδικό σύνολο που δείχνει μια ολοκληρωμένη εικόνα ενός τμήματος της Θεσσαλονίκης μιας συγκεκριμένης περιόδου ελάχιστα γνωστής τουλάχιστον ανασκαφικά. Χωρίς υπερβολή πρόκειται για την εναργέστερη εικόνα της πόλης κάτω από την πόλη με ένα επιπλέον εντυπωσιακό στοιχείο ότι η αρχαία κεντρική οδός βρίσκεται κάτω από την σημερινή κεντρική οδό της πόλης, την Εγνατία. Δεν είναι αρμοδιότητά μας να συζητήσουμε τεχνικά ζητήματα τα οποία παρουσιάζει ως ανυπέρβλητα για την κατά χώραν διατήρηση του δρόμου η Αττικό Μετρό, αρμοδιότητά μας είναι ως αρχαιολόγοι να μελετήσουμε, να ερμηνεύσουμε αλλά και να προστατεύσουμε τον υλικό πολιτισμό της χώρας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση κάτι τέτοιο δεν εξασφαλίζεται ούτε στο ελάχιστο.

Η διατήρηση στη θέση του ενός τόσο σημαντικού αρχαιολογικού συνόλου όσο και αν αυξάνει το κόστος και τον σχεδιασμό του έργου αποτελεί υποχρέωση προς την ιστορία της πόλης ενώ μακροπρόθεσμα θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη ενώ θα αποτελέσει και πόλο έλξης τουριστών. Αποτελεί επίσης υποχρέωση προς τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να τους δοθεί η δυνατότητα να έρθουν σε άμεση και βιωματική επαφή με το παρελθόν της πόλης τους, με την καθημερινή ζωή πριν από 1.400 χρόνια. Όλα αυτά τα οφείλουμε σε μια πόλη που εδώ και χρόνια βρίσκεται σε ρήξη με το παρελθόν της και διατηρεί ελάχιστα σκόρπια σπαράγματα της μακραίωνης ιστορίας της.

Καλούμε την επιστημονική κοινότητα, τους τοπικούς φορείς αλλά και τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και όλης της χώρας να πάρουν θέση στο θέμα υπέρ της κατά χωράν διατήρησης των αρχαιοτήτων. Καλούμε το Κ.Α.Σ. να ανακαλέσει την απόφασή του και να σκεφτεί με όρους πραγματικού δημόσιου συμφέροντος και όχι του συμφέροντος της εταιρείας.

ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης- Οι αρχαιολόγοι αποδιοπομπαίος τράγος

αναρτήθηκε στις 2 Φεβ 2013, 7:23 π.μ. από το χρήστη Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων   [ ενημερώθηκε 2 Φεβ 2013, 7:32 π.μ. ]

14/1/2013

Πρόσφατα δημοσιεύματα, με υποτιθέμενη αφορμή τις καθυστερήσεις στην κατασκευή του  Μετρό Θεσσαλονίκης, θέτουν στο στόχαστρο το αρχαιολογικό μέρος του έργου στηλιτεύοντας τόσο το προσωπικό του όσο και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι «υπόλογοι», μεταξύ άλλων κατηγορούνται για έξι έτη καθυστερήσεων, για εργασιακούς ρυθμούς που θα ανταγωνίζονταν ακόμη και οι χελώνες, αλλά και για υπέρογκα ποσά που διατέθηκαν σε αρχαιολογικές δαπάνες και μισθούς. Το θέμα δημοσιοποιήθηκε στο κοινοβούλιο εκθέτοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες από το Υπουργείο Πολιτισμού παλαιότερα και τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ πλέον, προς το Υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων.

Πραγματική αιτία, ωστόσο, της επιθετικής κοινοποίησής του αποτέλεσε κατ΄ουσίαν η νικηφόρα απεργιακή κινητοποίηση των υπαλλήλων του έργου που για διάστημα πολλών ημερών απείχαν από την εργασία τους προασπιζόμενοι την κλαδική σύμβαση του εργατοτεχνικού προσωπικού. Η δικαστική δικαίωση του αγώνα τους αποτελεί έναν προμαχώνα για τη διεκδίκηση των συλλογικών συμβάσεων, εναντίον των οποίων είναι προφανές ότι καταφέρονται κινήσεις όπως η προαναφερόμενη. Απώτερος δε στόχος αυτών των δημοσιευμάτων είναι η στροφή της κοινής γνώμης κατά των εργαζόμενων στον πολιτισμό για να εκλείψει η κοινωνική αλληλεγγύη σε κάθε δράση που θα υπεραμύνεται της διατήρησης των κλαδικών τους συμβάσεων.  

Αποκαθιστώντας την επιτηδευμένα αμαυρωμένη εικόνα του τακτικού και έκτακτου προσωπικού της αρχαιολογικής υπηρεσίας είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι οι «υπόδικοι» έχουν παραδώσει πάνω από επτά χώρους –σταθμούς ως επί το πλείστον- οι οποίοι είναι εδώ και πολύ καιρό διαθέσιμοι για την εκτέλεση εργασιών κατασκευαστικού χαρακτήρα. Δεδομένου ότι η παράδοση τους συντελέστηκε πριν από μήνες ή χρόνια, είναι εμφανές ότι η εξέλιξη, οι καθυστερήσεις και οι πάσης φύσεως κωλυσιεργίες που ενδέχεται να παρατηρούνται σε αυτούς είναι άσχετες με τις αρχαιολογικές εργασίες. Ενδεικτική είναι η μακρόχρονη παύση των εργασιών διάτρησης σηράγγων από τους μετροπόντικες, πεδίο στο οποίο δεν εμπλέκεται το αρχαιολογικό κομμάτι του έργου.

Στόχος μας είναι η κατά το δυνατόν ταχύτερη και πληρέστερη επιστημονικά διεκπεραίωση των αρχαιολογικών εργασιών και η ευρύτερη πρόοδος του έργου. Έναντι των προσπαθειών που καταβάλει το έκτακτο προσωπικό και η αρμόδια υπηρεσία βρίσκεται η υπονόμευση τους ως σχεδόν των μόνων υπεύθυνων για την καθυστέρηση του έργου. Ενδεχομένως η στοχοποίηση μιας δημόσιας υπηρεσίας να χρησιμοποιείται ως ένα καλό άλλοθι, το οποίο με «αναίμακτο» τρόπο απομακρύνει τις ευθύνες από τους πραγματικούς υπαίτιους με μόνο αποτέλεσμα τη στροφή της κοινής γνώμης εναντίων όσων εργάζονται για τη διαφύλαξη και προστασία των μνημείων της χώρας. Εξάλλου, η αποποίηση ευθυνών και η απόδοση τους σε εταίρους αποτελεί συνήθη τρόπο αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα.

Τα, σύμφωνα με τον τύπο, «υπέρογκα» ποσά που δαπανήθηκαν για την εκτέλεση των αρχαιολογικών εργασιών του έργου, δεν συνιστούν μέρος των χρημάτων που απαιτούνται για το κατασκευαστικό τμήμα του. Αποτελούν μικρό μέρος του συνολικού προϋπολογισμού του, ο οποίος υπερβαίνει κατά πολύ τα 90 εκατομμύρια ευρώ που αναλώνονται στον πολιτισμικό τομέα. Είναι ένα ποσό που εμπίπτει στις νόμιμες προβλέψεις αρχαιολογικών δαπανών. Χρησιμοποιήθηκε δε για την διερεύνηση μεγάλου μέρους του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης καθώς οι προβλεπόμενες στάσεις του μετρό είναι σε ιδιαίτερα κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Επιπλέον, οι σταθμοί  χαρακτηρίζονται από πολλά χρόνια επάλληλης χρήσης, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, γεγονός που απαιτεί την επέκταση των εργασιών σε μεγάλο βάθος από την επιφάνεια.

Οι αρχαιολόγοι αντιτίθενται στη δημόσια διαπόμπευση των εργαζομένων στο Μετρό, τη στοχοποίηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας και την εκμετάλλευση της  ως εξιλαστήριο θύμα πασών των ευθυνών!

Με πραγματικό ζήλο και αγάπη για τις αρχαιότητες του τόπου μας παρέχουμε τις υπηρεσίες και τις εξειδικευμένες γνώσεις μας σε όλα τα έργα, δημόσια και ιδιωτικά, που χρήζουν επιστημονικής διερεύνησης. Σε αντίξοες και επικίνδυνες συχνά συνθήκες εκτελούμε το χρέος μας με αίσθηση καθήκοντος και ευθύνης. Διεκδικούμε σεβασμό για το έργο που επιτελούμε, καλούμε τους πολίτες σε επαγρύπνηση για τη διάσωση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και καταγγέλλουμε τις προσπάθειες υπονόμευσης του έργου και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΦΙΛΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ», ΕΧΘΡΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ

αναρτήθηκε στις 8 Νοε 2012, 9:36 π.μ. από το χρήστη Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΦΙΛΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ», ΕΧΘΡΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ

Εν μέσω οικονομικής κρίσης κι ενώ η αναπτυξιακή πολιτική οδηγείται σε τέλμα, εντοπίστηκαν επιτέλους οι ανασταλτικοί παράγοντες της ανάπτυξης, ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ! Δεν εντοπίζονται τα αίτια στην κακή διακυβέρνηση της χώρας ή στο λανθασμένο δημοσιονομικό σύστημα, στη διαφθορά, στη φοροδιαφυγή και σε τόσους άλλους τομείς. ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ φαντάζουν ως το κύριο εμπόδιο. Ανέστειλαν τα έργα οδοποιίας, σταμάτησαν την οικοδομή, κατήργησαν τις κλαδικές συμβάσεις, οδήγησαν τη χώρα στην υπανάπτυξη!

Αλλά για ακόμη μια φορά, η κυβέρνηση βρήκε τη λύση και στο όνομα της ανάπτυξης έρχεται να καταργήσει με τον πλέον απαράδεκτο τρόπο κάθε έννοια λογικής και σεβασμού απέναντι στην πολιτισμική μας κληρονομιά. Έχει ήδη κατατεθεί και ολοκληρώνεται η διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου με τίτλο: «Διαμόρφωση Φιλικού Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις» του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Το σχέδιο νόμου αποτελεί συνέχεια του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου «Περί Βελτίωσης της Επιχειρηματικότητας» και των «Μνημόνιων Συν-αντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ των πρώην Υπουργείου Πολιτισμού και ΥΠΕΧΩΔΕ/ Μεταφορών και Δικτύων», που αποσκοπούν και ορίζουν ξεκάθαρα τους τρόπους επίσπευσης του αρχαιολογικού έργου στα μεγάλα δημόσια έργα. Αυτή η αλλεπάλληλη σειρά αποφάσεων και νομοσχεδίων καταργεί τον δημόσιο χαρακτήρα του πολιτισμού νομιμοποιώντας επενδυτές-ιδιώτες στην διαχείριση της πολιτιστική μας κληρονομιάς, εις βάρος του αρχαιολογικού έργου και των μνημείων.

Αντιμετωπίζοντας τις αρχαιότητες ως εμπόδιο στην ανάπτυξη, τις αποφάσεις για τα αρχαιολογικά έργα δεν τις λαμβάνει αποκλειστικά η αρχαιολογική υπηρεσία, αλλά εμπλέκεται πλέον και το Υπουργείο Ανάπτυξης. Στο Άρθρο 9, για την επιτάχυνση των επενδύσεων, ο ρόλος της αρχαιολογικής υπηρεσίας «αντικαθίσταται» από προεδρικά διατάγματα κατόπιν υποβολής κοινής πρότασης των δύο αρμόδιων υπουργείων (Ανάπτυξης-Πολιτισμού) κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, που θα καθορίζουν «τους ειδικούς όρους ανάδειξης και προστασίας αρχαιοτήτων και άλλων μνημείων, που ενδεχομένως να εντοπίστηκαν κατά την υλοποίηση της επένδυσης ή να υφίσταντο πριν την έναρξής της». Μάλιστα μετά από την έκδοση των ανωτέρω προεδρικών διαταγμάτων δεν απαιτείται έκδοση άλλης απόφασης από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Είναι ξεκάθαρο ότι η προτεινόμενη διάταξη υποβαθμίζει την αρχαιολογική υπηρεσία, παρακάμπτει τον Αρχαιολογικό Νόμο και κυρίως αντιβαίνει στις διατάξεις του Συντάγματος περί προστασίας της Πολιτισμικής Κληρονομιάς.

Επίσης, το νομοσχέδιο εντάσσεται στη γενικότερη αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και επί της ουσίας καταργεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και την υπάρχουσα νομοθεσία. Προβλέπει μεταθέσεις, μετατάξεις, εφεδρείες, απολύσεις, κλείσιμο οργανισμών, ακόμη και αλλαγές ως προς την ανάθεση καθηκόντων από τα αρμόδια υπουργεία σε άλλα υπουργεία και υπηρεσίες (π.χ. γνωμοδοτήσεις του ΚΑΣ). Στο Άρθρο 4 επιτρέπει να γίνονται μετατάξεις υπαλλήλων στη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων «κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων», μετατρέποντας τους αρχαιολόγους σε υπαλλήλους -και τυπικά- του υπουργείου Ανάπτυξης. Η στελέχωση της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων (που αφορά στη διαχείριση λιμανιών, δρόμων, σιδηροδρόμων και άλλων δημόσιων έργων) με άτομα διαφόρων ειδικοτήτων φανερώνει ξεκάθαρα τον ρόλο της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Ειδικά για τον τομέα Πολιτισμού αποβλέπει στην επίσπευση της αρχαιολογικής έρευνας και στην ταχύτερη αντιμετώπιση των "εμποδίων" που προκύπτουν απ αυτήν. Η σύσταση της γραμματείας από 70 άτομα που θα αποτελέσει το «μικρό» και «ευέλικτο» σχήμα, που θα απλοποιήσει τις γραφειοκρατικές και άλλες δυσκολίες, ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για την πλήρη εμπορευματοποίηση του πολιτισμού. Οι αποφάσεις της γραμματείας για τη διαχείριση των αρχαιοτήτων και της πολιτισμικής κληρονομιάς θα υποκαταστήσουν τις γνωμοδοτήσεις τους ΚΑΣ, οι οποίες στηρίζονταν κατά κύριο λόγο στον ισχύοντα αρχαιολογικό νόμο και θα λαμβάνονται πλέον κάτω από τις πιέσεις δήμων, των επενδυτών -ιδιωτών κ.α., οι οποίοι και επιζητούν ταχύτατες αυξήσεις κερδών από τις επενδύσεις τους.

Το πρώην Υπουργείο Πολιτισμού και νυν τομέας Πολιτισμού και Αθλητισμού, παραδίδεται άνευ όρων και πέραν νόμων στην «ανάπτυξη». Ακολουθεί τη στρατηγική ιδιωτικοποίησης του Πολιτισμού αλλά και αποτελεί ακόμα ένα βήμα προς την υλοποίηση του Καλλικράτη στον Πολιτισμό με συγχωνεύσεις – καταργήσεις Υπηρεσιών, με τελικό στόχο μία Εφορεία Αρχαιοτήτων ανά Περιφέρεια. Έτσι, αντί να υπερασπιστεί και να εκτελέσει τις αρμοδιότητές του, δηλαδή τη διαφύλαξη, ανάδειξη και διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, παραδίδει τη σκυτάλη σε άλλους, γενικούς διευθυντές, που θα ορίζουν τις κινήσεις του επικαλούμενοι την ανάπτυξη, αποβλέποντας όμως ουσιαστικά στη ροή χρήματος στις τσέπες των λίγων, των ιδιωτικών και όχι των κρατικών ταμείων.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων απορρίπτει τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τη «Διαμόρφωση φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις» ως απαράδεκτες και αντισυνταγματικές και ζητεί την άμεση απόσυρσή τους. Δεν επιτρέπεται να θυσιαστεί η πολιτισμική κληρονομιά στο βωμό της «ανάπτυξης» και να αφεθεί έρμαιο των συμφερόντων. Συντασσόμαστε στη διατήρηση του κύρους της αρχαιολογικής υπηρεσίας, που είναι η μόνη αρμόδια και υπεύθυνη για τη διαχείριση του αρχαίου υλικού πολιτισμού.

1-10 of 58