RecursosOpcions de software per elaborar guions

Celtx. Programa gratuït per escriptura de guions audiovisuals, obres de teatre i còmics. El programa està publicat sota Llicència Pública. Celtx ofereix, a més, eines de planificació i permet que l'autor inclogui fotos, vídeos i àudio als seus guions. Té versions per a Windows, iPad/iPhone, Mac OS X i Linux.

Scriptum. Amb aquest programa, seguir les pautes d'elaboració d'un guió professional és fàcil i divertit. El software aprofita l'estructura del processador de textos de Microsoft Word i el condiciona per a la redacció de guions. (Windows, versió de prova)

Script Maker. Software gratuït per redactar guions amb múltiples formes d'organització i d'assignació d'entrades típiques de les claquetes de cinema, visió cinematogràfica de l'escena, frase descriptiva, etc. (Windows)

Drakkon Script Creator. Programa amb versió de prova per escriure guions mitjançant un processador de textos especialitzat. Permet donar forma als guions, fer seguiment dels personatges i de les escenes, crear una llista de personatges, saltar d'una escena a una altra, etc. (Windows)


Opcions de software per elaborar storyboards

TVP Animation de TVPaint. Aplicació per dibuixar amb un ordinador imitant tècniques tradicionals com el pinzell, llapis, gouache, aquarel·la, retolador, aerògraf... i animar els dibuixos en escenes. Amb aquest software es possible crear una pel·lícula d'animació de principi a fi, inclosa la creació de guions gràfics amb tots els passos. Ofereix versió d'avaluació.

Toonboom Storyboard. Toon Boom Storyboard ajuda els creadors en el desenvolupament lògic de la planificació i en la comprensió de la fase de pre-producció de qualsevol tipus de projecte audiovisual. Ofereix versió d'avaluació.

Story Planner. Eina per crear storyboards amb informació gràfica i textual. Permet generar animacions amb so. Disposa de versió de prova.


Més enllà d'iMovie: Apps per a iPad per crear històries digitals

Storyrobe. Aplicació per crear històries digitals en tres passos simples. Ideal perquè els alumnes ordenin esdeveniments en una seqüència. Gratis. A partir dels 4 anys.

StoryPatch. Amb aquesta aplicació els alumnes poden crear les seves pròpies històries il·lustrades. Àmplia galeria de personatges, escenaris i emocions facials.  2,79 €. A partir dels 4 anys.

Comic Life. Aplicació per crear una història en forma de còmic a partir de dibuixos i fotografies. Ofereix dissenys divertits i originals, així com diversos tipus de bafarades i efectes per als textos. 4,49 €. A partir dels 6 anys. (Vegeu més avall la ressenya de la versió d'escriptori). 

PuppetPals. Aplicació per crear històries animades. Després de triar els personatges, els arrosseguem a l'escenari i gravem l'àudio. Gratuït (compra de més personatges i escenaris a través de la App). A partir dels 4 anys.

Reel Director. Aplicació de vídeo que pot convertir-se en una bona alternativa a iMovie. Permet crear, editar i compartir clips de vídeo. Inclou transicions suaus, superposicions de text, possibilitat d'afegir música o àudio importat o gravat al mateix iPad. 1,79 €. A partir dels 7 anys.


Opcions de software i aplicacions online per elaborar còmics i historietes

Comic Life. Programa per crear còmics molt intuïtiu i fàcil de fer anar. Té una gran varietat de models de pàgines que l'usuari pot retocar com vulgui posteriorment. A les vinyetes s’hi poden posar fotos originals o fotomuntatges que hi encaixen automàticament. El programa disposa d'un ampli menú de bafarades editables al gust. Els textos també tenen possibilitat de ser editats: tipus de lletra, mida, color... Es tracta d'un software ideal per crear còmics, però també és possible fer-lo servir per construir l'storyboard d'una narració digital, tal com veureu en aquest enllaç. Disposa de versió d'avaluació per Windows i Mac. Existeix també una versió portable només per a Windows. (Utilitzeu-la només per provar el programa i, si us agrada, compreu una llicència per tal de recompensar el treball dels desenvolupadors). Enllaços:
  • Com crear un storyboard amb Comic Life. Document creat per Míriam Gómez Vallés pel projecte Creant Històries Digitals, realitzat per l’Observatori de l’Educació Digital de la Universitat de Barcelona i la Fundació Privada pel Foment de  la Societat del Coneixement. Disponible a http://greav.ub.edu/relatosdigitales.
  • Comic Life in education. Pàgina web oficial amb recursos per alumnes i docents, en anglès.
  • Comic Life in education (bloc). Bloc oficial amb exemples d'activitats, consells i trucs per treure més partit de l'eina, en anglès.
  • How to Use Comic Life in the Classroom a Macinstruct. Complet article sobre l'ús de l'eina en contextos educatius, en anglès.
  • Si voleu que els vostres alumnes siguin els protagonistes de la seva narració, el programa Photo Key pot ser-vos de gran ajuda. Aquest software permet aplicar l'efecte croma a les vostres fotografies. El croma (de l'anglès chroma key) és una tècnica audiovisual utilitzada àmpliament tant en cine i televisió com en fotografia, que consistix en la substitució d'un fons per un altre mitjançant ordinador. Per realitzar aquesta operació amb facilitat i bon resultat, s'utilitza el chroma key o "clau de color". La tècnica consistix a gravar l'objecte sobre un fons de color sòlid i uniforme (verd o blau habitualment) i, posteriorment, canviar-ne el fons pel desitjat amb l'ajut de l'ordinador. Photo Key disposa d'una versió d'avaluació. També n'existeix una versió portable. (Recordeu, empreu-la només per provar el programa i, si us agrada, adquiriu una llicència per donar suport a la tasca dels desenvolupadors).
Pixton és un generador de còmics o historietes en línia molt fàcil d'utilitzar i amb resultats d'aspecte professional. A partir de les plantilles, es poden usar els escenaris i personatges proposats, amb la possibilitat d'adaptar les expressions facials i corporals, el color de la roba i els cabells, incloure objectes i globus de diàleg, pujar imatges i fotos pròpies, utilitzar el llapis de color per retocs personals, etc. A més ofereix l’opció de crear una vinyeta gran amb aspecte de pòster. Amb el compte gratuït, disposem d'un mes per crear les nostres historietes.

Rage Maker. Els Rage Face Comics són ja un clàssic, que envaeixen centenars de webs. Si us agraden aquestes vinyetes, us recomano que feu una ullada a Rage Maker, un senzillíssim i efectiu editor web, amb el qual crearem els nostres còmics en pocs minuts, de forma visual, arrossegant elements fins a cada zona del "paper". Es tracta sens dubte d'una web molt divertida que us recomano de provar. És totalment gratuïta, amb la possibilitat de descarregar-nos el nostre treball en format PDF.

Strip Generator és una senzilla eina per a crear còmics. No és obligatori registrar-se. Només cal tenir una idea clara del que volem crear, un guió i buscar les il·lustracions que més se'ns acomodin. Si desitgem publicar-ho al web, tan sols cal registrar-se (és gratuït) i l'aplicació ens genera el codi HTML d'incrustació. Els passos són senzills: podem triar el nombre de vinyetes i escollir la seva grandària, triem els personatges (humans, animals o fantàstics), triem els objectes que ens ajudaran a crear la tira còmica, podem afegir formes -shapes- i text -bubbles-. Si no ens agrada podem tornar enrere. Una vegada creat el podem guardar, generar el còmic, imprimir, enviar per correu als amics...


Podcasting, el que cal saber

Audacity. Lloc web des d'on podreu descarregar-vos aquest magnífic programa gratuït que permet gravar i editar so.

Biblioteca Lame. Des d'aquesta pàgina us podreu descarregar el complement que permet exportar com a MP3 les vostres gravacions fetes amb Audacity.


Serveis d'allotjament d'arxius de so

Ivoox. Una de les millors comunitats d'àudio a la carta d'internet. El servei és gratuït, encara que inclou publicitat. Permet la creació d'un canal propi. Disposa d'aplicacions per mòbils equipats amb Android i amb iOS (Apple).

Goear. Gratuït. Inclou publicitat. Disposa d'aplicacions per mòbils equipats amb Android i amb iOS (Apple). Interfície senzilla i més intuïtiva que la d'Ivoox.

Soundcloud. Gratuït. Inclou publicitat. Disposa d'aplicacions d'escriptori (Windows i Mac) i d'aplicacions per mòbils equipats amb Adroid i amb iOS. Senzill, intuïtiu i cool. Emprat per una de les comunitats d'artistes musicals més gran del món.


Bancs d'imatges gratuïts (per a usos educatius o sense ànim de lucre)

- Banc d'imatges i sons de l'Institut Nacional de tecnologies Educatives i de Formació del Professorat, Ministeri d'Educació, Cultura i Esport d'Espanya
  En castellà
- Flickr Creative Commons
  En castellà
- Internet Archive
  En anglès
- Wikimedia Portada
  En diversos idiomes


Bancs de so gratuïts (per a usos educatius o sense ànim de lucre)

- Dig.CCmixer
- Freeplay music
- Jamendo
- Magnatune
- Opsound
- Soungle
- The Freesound Project
- Universal Soundbank.com