avagy - mire fűzzük?

A gyöngyékszer alapját azok a különböző anyagú, állagú fonalak képezik, melyekre a gyöngyszemeket felfűzzük. Attól függően, hogy milyen ékszert készítünk, mennyire rugalmas, iletve alaktartó formát szeretnénk elérni, más más fonalra célszerű fűzni.

damil

 

Gyöngyékszerek készítése során előszeretettel alkalmazott horgászdamil előnye, hogy meglehetősen erős, rugalmas anyag. Viszonylagos merevsége miatt könnyű dolgozni vele. Sima, csúszós felülete és rugalmassága miatt viszont nehéz csomózni. 

Bonyolultabb minták készítése során a damil összeugorhat, a minta nem adja ki eredeti formáját. 

A damil színtelen, így bármilyen színű ékszerhez felhasználható.

cérna

 

A damilos fűzésnél felmerülő problémák a cérnás fűzésnél nem jelentkeznek. Természetesen a hagyományos varrócérna nem elég erős gyöngyékszerek készítéséhez. Vannak azonban erősebb, tartósabb cérnák is, melyek elég erősek, hogy akár évekig is kitartsanak, akár folyamatos használat mellett is.

A cérna a damillal ellentétben idővel elfáradhat, kikophat, így elszakadhat. A cérnának a damillal ellentétben egyáltalán nincs tartása, ezért csak olyan ékszerekhez használható, ahol erre nincs szükség. A cérnaszál végei fűzés közben kibolyhosodnak, ezzel megnehezítik a munkánkat. Ezért, ha cérnára fűzünk gyöngyöt, használjunk gyögyfűzőtűt. Ha az ékszer elkészült, a csomókat és a szálak végeit égessük le, ezzel a bolyhosodást is meggátoljuk, és a csomók sem tudnak szétbomlani.

Általában fehér és fekete színben kapható, színét a készítendő ékszer színei alapján választhatjuk ki.

drót

 

bizonyos esetekben a cél éppen az, hogy az ékszer, dísz, figura tartsa a formáját. Erre a finom rézdrót alkalmas leginkább. Természetesen ez is rugalmas, de ha különösebb behatás nem éri, tartja a formáját.

gumidamil

  

a fonál tartása mellett esetenknt az is lényeges, hogy kellőképpen rugalmas legyen az anyaga. Gondoljunk például a karkötőkre, amelyet ahhoz hogy fel tudjuk venni, elég tágnak kell lennie hogy a kézfej átférjen rajta, ugyanakkor szeretnénk, ha tökéletesen passzolna a csuklónkra. erre alkalmas a "gumidamil", amelyhez így kapocsra sincs szükség (megjegyzem, hogy kapocs használatakor szinte lehetetlen annyira passzentos méretet eltalálni) mégis minden körülmények között illik a csuklónkra és bármikor levehető az ékszer.  • My status

  •