Wat is Geocaching?

Geocaching is een geweldige manier om buiten te zijn, nieuwe plekken te ontdekken en lekker high tech verstoppertje spelen!

Het is gebaseerd op een oude tak van sport met een nieuwe twist. Een interresante mix van schat zoeken, navigeren, en wandelen.De opzet

Iemand gaat de natuur in en verstopt daar een schat, een zogenaamde 'cache'. Dit kan een kist zijn, een tupperware-bakje of zelfs een foto-rolletje.

In een cache zit een logboek, zodat een vinder kan aantonen dat hij/zij deze heeft gevonden. Behalve een logboek zitten er meestal ook andere dingetjes in zoals Travel Bugs, GeoCoins (hierover later meer) en kleine 'goodies' zoals sleutelhangers, lampjes of een setje kleurpotloden voor de kinderen.


De verstopper van de cache gaat online en plaatst op www.geocaching.com de coördinaten van de cache, zodat anderen weten waar deze verstopt is.

Vervolgens kijkt een 'cacher' dat er bij hem/haar in de buurt een geocache verstopt is en gaat er op uit om deze te proberen te vinden.
Een cache vinden


Om een cache te vinden, heb je apparatuur nodig:
1 - Internet voor het bepalen van de cache locatie
2 - GPS ontvanger voor het fysiek vinden van deze locatie

1 Kijk op www.geocaching.com welke cache er bij jou in de buurt verstopt is. Een erg handige pagina is die van de geocaches in Google Maps (www.geocaching.com/map)
Bij de cache staat op welke locatie deze te vinden is.

2 - GPS ontvangers zijn er in veel soorten en formaten. Het komt neer op een apparaat die aan geeft op welke coördinaten jij je bevindt, en welke kan je op moet om bij een andere locatie te kunnen komen (de cache!).
Een bekende fabrikant van GPS ontvangers is Garmin waarmee je alles in één hebt.
Andere varianten zijn smartphones (Windows Mobile) of iPhone, maar het kan ook best met een PDA en een losse GPS ontvanger.

Heb je de coordinaten online gevonden en ingevoerd in je GPS ontvanger, dan kan je op pad!


In de buurt van de cache kan het zijn dat de GPS aangeeft dat je er bovenop staat, terwijl je 'm niet ziet. Meestal is een cache verstopt zodat niet iedere voorbijganger dit ziet liggen, dus zul je even moeten zoeken. Ervaring leert wel dat hoe meer je er vindt, des te makkelijker je ze ziet liggen.
Heb je de cache eindelijk gevonden, dan kan je loggen wanneer je deze gevonden hebt, plus evt. nog een leuke opmerking.
Zit er in de cache een leuke 'goodie' of Travel Bug die je mee wilt nemen, dan moet je er wel iets voor in de plaats terug stoppen.

Eenmaal weer thuis log je opnieuw de cache op www.geocaching.com zodat je mooi bij kan houden wat je al gevonden hebt en kan lezen hoe anderen de speurtocht hebben ervaren. Dit is ook leuk voor de plaatser van de cache om te kunnen volgen hoe vaak deze gevonden is en of de cache nog steeds in goede staat verkeert.Travel Bugs, GeoCoins en goodies

Travel Bugs en GeoCoins zijn zogenaamde Trackable Items. Ze bevatten een unieke code en de bedoeling is dat deze voorwerpen telkens verhuizen naar een nieuwe cache.
Op het internet is dan te volgen waar een item nu is, en waar deze al is geweest. Soms kom je Travel Bugs tegen die aan de andere kant van de wereld begonnen zijn!
Travel Bug
Voorbeeld van een GeoCoin
Een Travel Bug is de meest standaard vorm van een Trackable Item. GeoCoins daarintegen hebben bepaalde thema's of worden ter nagedachtenis van iemand en een evenement gemaakt.
Het is erg leuk om mee te werken aan het verhuizen van een Travel Bug. Je kan online na kijken waar deze al is geweest, en zelf bepaal je in welke andere cache deze weer terecht zal komen.

Er zijn ook caches die specifiek bedoelt zijn voor het plaatsen van Travel Bugs en GeoCoins. De cache heeft dan een naam zoiets als 'TB Hotel'. In de cache is altijd voldoende ruimte om een Bug of Coin te kunnen plaatsen en zo kun je, naast het vinden van de cache, ook nog eens van Coin wissellen.

Soorten caches

Er zijn verschillende soorten caches om het spel nog interresanter te maken. Dee meest gebruikte zijn deze:

  • Traditional cache - De eindcoordinaten zijn bekend en hiervoor hoeft niets speciaals voor worden gedaan. Een kwestie van coördinaat in de GPS ontvanger invoeren en zoeken maar!

     
  • Multicaches - Online staat een begin punt met een aantal vervolg coordinaten. Door opdrachten goed uit te voeren (op internet of op de locatie zelf) krijg je een eindcoordinaat.

     
  • Mystery cache - Bij deze caches is niet de locatie van de cache aangegeven, maar een referentiepunt in de buurt. Door vooraf allerlei puzzels of opdrachten op te lossen kan de echte locatie gevonden worden.

     
  • Earth Cache - Dit is een virtuele cache met een educatief doel. De cacher komt op een geologisch leerzame plaats en moet daar zijn aanwezigheid aantonen door aan twee opdrachten te voldoen. Op de eerste plaats moet bij zijn log een foto geplaatst worden waarop zowel de cacher als de locatie te zien zijn. Op de tweede plaats moet er een vraag beantwoord worden waarvoor de informatie alleen ter plaatse beschikbaar is.