Brain Gym


Brain Gym (hersengymnastiek)


 Alle informatie die we vanuit en buiten ons lichaam opdoen wordt via elektrische geleiding te kennen gegeven aan de hersenen die op hun beurt weer signalen aan het lichaam doorgeven zoals aan spieren, organen, klieren, bloedvaten ... kortom aan elke cel van ons lichaam. Zij reageren daarop door samentrekking of ontspanning van spieren waardoor beweging mogelijk is van ledematen of van onze ogen bijvoorbeeld; door het afscheiden van bepaalde hormonen zoals adrenaline of wat er dan ook nodig is op dat moment. Als dit alles in harmonie gebeurt, zoals de natuurlijke staat is, dan begrijpen we niet alleen wat we zien, horen, voelen, ruiken, proeven ... dus gewaarworden in de ruimste zin des woords, maar dan weten we ook helder hóe we daarmee om willen gaan.

Vaak verloopt dat echter niet zo soepeltjes. Menigmaal dwarsboomt ons denken ons, zich herinnerend hoe het ooit negatief voor ons uitgepakt heeft. Ook al zijn we ons dat niet altijd bewust, ons lichaam vergeet niets!! De linker- en de rechterhersenhelft kunnen als reactie daarop ieder op zich gaan werken (waardoor je minder dan 50% van je mogelijkheden gebruikt) of zelfs met elkaar in conflict gaan. Ook de voorste hersenkwabben kunnen een eigen leven gaan leiden, zonder zich iets aan te trekken van wat je emoties of je overlevingssysteem je ingeven. Of je schiet helemaal in je emotie of helemaal in je vlucht- of vechtreaktie. Helder denken is dan ver te zoeken.

Brain Gym® geeft prachtige handvatten om er achter te komen wat er in je hersenen en lijf gebeurt in bepaalde stressvolle situaties en hoe je je negatieve stress kunt laten afvloeien door letterlijk in beweging te komen, zodat hoofd en lijf weer samenwerken, precies zoals het van nature bedoeld is.

Brain Gym® geeft 26 specifieke oefeningen en nog een paar prachtige balansen. Lezen, schrijven, rekenen, spreken, maar ook sporten, musiceren, autorijden .............. kortom alles wat er voor ons in petto is, gaat nu met (veel) meer gemak. En dat is een welkome ervaring. Het geeft je weer moed en vreugde om meer van de wereld te ontdekken en jouw bijdrage te leveren. Brain Gym® gun je minstens ieder kind!! .............. maar het werkt ook voor jou, hoe jong of oud je ook bent. Je bent van harte welkom op de cursus of voor een individueel consult/balans.
Brain Gym I   (18 uur)

Het verkennen en ervaren van de drie dimensies, coördinatie tussen de hersenen en het lichaam:

* de lateraliteits-/communicatie-dimensie (links/rechts)

* de centering-/organisatie-dimensie (boven/onder)

* de focus/begrip-dimensie (voor/achter)

Het eigenmaken van de 26 Brain Gym-oefeningen

PACE, een basis-energiebalans

Actiebalansen

* voor positieve houding

* voor het zien 

* voor het luisteren

* voor het schrijven

* voor de totale lichaamsbeweging

Dennisons' Lateraliteits Repatterning (DLR)

 

Voor het volgen van deze cursus is geen speciale vooropleiding nodig.Kosten: € 160,00

 

Brain Gym II (18 uur)

Verdiepende inzichten met betrekking tot de body-brein-coördinatie en hun betekenis voor het leren met het gehele lichaam

* Theorie over de ontwikkeling van het brein

Gebruik maken van drie spiertesten om de verschillende dimensies te testen en in balans te brengen

Drie Dimensionale Repatterning (3DR)

Actieplan voor het dagelijks leven

Nog een paar mooie balansen zoals:

* F.A.S.T.: Het Snelle Actieplan

* X-spansie balans

* Mirakelbalans

Vooropleiding: Brain Gym I Kosten: € 170,00 (inclusief extra verhelderend cursusboek)