Historiek

Op 1 juni 1959 werd Eendracht Henis boven de doopvont gehouden.

De bezielers van de nieuwe club waren Hubert Jans en Werner Mouchaers. Werner baatte samen met zijn vrouw Trienke het clublokaal uit, Hubert Jans werd de 1ste voorzitter en Toni Vermeulen werd secretaris. Een uitgebreid bestuur werd samengesteld om alles in goede banen te leiden.

Uit goed ingelichte bron hebben wij vernomen dat de bestuursvergaderingen in die tijd erg woelig waren. Een trainer was er niet en de ploeg werd opgesteld door een selectiecomité.

Elke donderdag werd vergaderd in het clublokaal. De ploeg voor zondag moest opgesteld worden en dat verliep niet altijd in de beste verstandhouding. Na de nodige pinten was weer alles in orde.

Achteraf werd een trainer aangeworven en het selectiecomité werd opgedoekt.

Eendracht Henis is wat het bestuur betreft een heel stabiele club. Hubert Jans is voorzitter geweest van 1959 tot 1978 hetzij met een tussenpauze van enkele jaren met Albert Hamal en Harrie Lormans aan het roer.

In 1978 werd hij opgevolgd door Robert Clerinx die nu nog altijd supporter is van de Eendracht.

In 1988 nam Lucien Bollen de fakkel over.

Toni Vermeulen is secretaris geweest tot 1989.

Vanaf dan tot op heden is Rina Clerinx de secretaris van de club.

In de beginjaren waren de meeste spelers inwoners van Henis en Riksingen aangevuld met spelers uit Tongeren waarvan de roots bij de Cerkel of Patria lag.

Nu nog altijd tracht het bestuur deze stelling aan te houden om zo de gebondenheid te bevorderen.

In de loop van de vijftig jaar heeft Eendracht Henis 4 keren kampioen gespeeld: het seizoen 1979-1980 met als trainer Jean Snellinx, het seizoen 1989–1990 met coach Clement Bollen, het seizoen 2006–2007 onder leiding van Kris Rouvrois en in het seizoen 2012-2013 de promotie naar tweede provinciale met Jimmy Cordon .

Eendracht Henis is jarenlang gekend en geroemd geweest voor haar jeugdwerking. Wat iedereen zeker nog weet is dat de kadetten in het seizoen 89-90 alles gewonnen hebben met als hoogtepunt de finale in Deinze. Daar werden zij Belgisch kampioen in de organisatie “Het Volk”. Menige speler heeft toen de kans gegrepen om de overstap te zetten naar de nationale reeksen en dit met het nodige succes.

De rode draad door al de jaren heen is de accommodatie van de club. Vanaf de start tot 1990 werd er gespeeld op het plein in Verhenis, achter de boerderij van Bils. De accommodatie werd geleidelijk uitgebouwd tot iets mooi met een hoofdplein, een oefenplein en een prachtige kantine. Na heel veel strubbelingen diende de club het plein af te geven aan de eigenaar en op zoek te gaan naar een andere locatie.

Het geluk was dat juist op dat moment Fortuna Riksingen stopte. Alles werd overgenomen maar er moest opnieuw van nul begonnen worden. Één seizoen was men verplicht in Henis én in Riksingen te spelen want het plein in Riksingen werd te klein verklaard door de voetbalbond en de periode was te kort om dit euvel te verhelpen.

In 2002 heeft de stad Tongeren de club geholpen met nieuwe kleedkamers te bouwen, iets waar iedereen trots op is.

Het probleem is echter dat er - IN HET JAAR 2019 NOG ALTIJD - onvoldoende parkeermogelijkheid is.

Eendracht Henis vierde in augustus 2019 haar 60-jarig bestaan van de club.

Het seizoen 2020-2021 start met een nieuw bestuur. Voorzitter Lucien Bollen geeft de fakkel over aan Bart Princen en secrataris Rina Clerinx wordt opgevolgd door Dimitri Duchateau. Een jonge garde veert op en zet de activiteiten verder!