60 jaar E. Henis

17 augustus 2019

Op 1 juni 1959 werd Eendracht Henis boven de doopvont gehouden. De bezielers van de nieuwe club waren Hubert Jans en Werner Mouchaers.

Werner baatte samen met zijn vrouw Trienke het clublokaal uit, Hubert Jans werd de 1ste voorzitter en Toni Vermeulen werd secretaris.

Een uitgebreid bestuur werd samengesteld om alles in goede banen te leiden. Uit goed ingelichte bron werd vernomen dat de bestuursvergaderingen in die tijd erg woelig waren. Een trainer was er niet en de ploeg werd opgesteld door een selectiecomité. Elke donderdag werd vergaderd in het clublokaal. De ploeg voor zondag moest opgesteld worden en dat verliep niet altijd in de beste verstandhouding. Na de nodige pinten was weer alles in orde.

Achteraf werd een trainer aangeworven en het selectiecomité opgedoekt.

De club heeft in die 60 jaar slechts 3 voorzitters gehad, Hubert Jans gedurende 19 jaar en Robert Clerinx was 10 jaar bestuurder. In 1988 nam Lucien Bollen de fakkel over en is nu nog steeds de preses.

Ook zijn er slechts 2 secretarissen geweest, Toni Vermeulen gedurende de eerste 30 jaar en Rina Clerinx vanaf 1989 tot op heden.

De huidige bestuursploeg heeft eveneens een lange staat van verdienste.

In de beginjaren waren de spelers vooral inwoners van Henis en Riksingen aangevuld met jongens uit Tongeren waarvan de roots bij de Cerkel of Patria lagen. Nu zijn de meeste spelers van Groot-Tongeren.

In de loop van de zestig jaar heeft Eendracht Henis 4 keren kampioen gespeeld:

- in 1980, voor de eerste keer, met als trainer Jean Snellinx;

- tien jaar later met coach Clement Bollen;

- in 2007 werd onder leiding van Kris Rouvrois de promotie naar 3de provinciale gevierd. Er werd in het seizoen 2006-2007 geen enkele wedstrijd verloren;

- 6 jaar later, in 2013 speelde E. Henis voor de 4de keer kampioen onder trainer Jimmy Cordon en drong alzo de promotie naar tweede provinciale af.

Eendracht Henis was jarenlang gekend en geroemd om haar jeugdwerking. Met als uitschieter: “De kadetten werden in het seizoen 89-90 Belgisch kampioen van de organisatie “Het Volk”. Menige speler heeft toen de kans gegrepen om de overstap te zetten naar de nationale reeksen en dit met het nodige succes.

De rode draad door al de jaren heen is de accommodatie van de club. 1990 werd een schakeljaar! Tot 1990 werd er gevoetbald op het plein in Verhenis, achter de boerderij van Bils. Vanaf 1990 ligt het speelveld van E. Henis in Riksingen, op oude veld van het toenmalige Fortuna. Menige bezoeker heeft het moeilijk om het veld van Henis te vinden, het ligt nl. in Riksingen.

In 2002 werden in opdracht van de stad Tongeren de 3 oude kleedkamers afgebroken en vervangen door 5 nieuwe.

Het seizoen 2007-2008 was het laatste jaar in de jeugdcompetitie! Vanaf toen tot heden is uitsluitend een A- en een B-ploeg in competitie.

De club is fier om al 6 jaar in 2de provinciale te starten en wil komende seizoen evengoed afsluiten als het vorige met 53 punten. Iets minder mag ook!