Saját testsúllyal végzett gyakorlatok

Az itt található gyakorlatok egy jó része már mindenki számára ismerős, ezért sok esetben nem részleteztem a konkrét megvalósítását, inkább azt emeltem ki, hogy mire érdemes odafigyelni. Természetesen a kevésbé közismert gyakorlatokról vannak leírások, képek videók is.


Fekvőtámasz

Erről talán csak annyit, hogy a hát maradjon egyenes, a fej ne lógjon hanem előre nézzen. A normál fekvőtámasznál alapkövetelmény lenne, hogy a mellkas érintse a talajt, ezt jó legalább megközelíteni, még ha nem is érintjük le mindig. Rengeteg változata van: a kezünket rakhatjuk közel illetve távol egymáshoz, támaszkodhatunk az öklünkön, vagy az 5 ujjhegyünkön is (haladók próbálkozhatnak 4, 3, de akár 2-2 ujjon való fekvőtámasszal is). Ezen kívül rakhatunk súlyt a hátunkra ( minél közelebb a fejhez, annál nehezebb. Változatossá tehetjük az edzést, ha a lábunk nem a talajon van, hanem alacsonyabb vagy magasabb szinten a kezünkhöz képest. Előbbi könnyebb és a mellizom alsó részét edzi (többek közt), utóbbi a nehezebb és a mellizom felső részét veszi igénybe. Az első verzióhoz kapcsolódik, hogy ha nem tudunk rendes fekvőtámaszt csinálni akkor elkezdhetjük mondjuk a falnak dőlve először majdnem függőlegesen csinálni és ahogy erősödünk úgy menjünk egyre lejjebb egészen a vízszintesig. Egy másik  (kicsit nehezebb) variáció még, hogy amikor a fekvőtámaszból feljövünk, elrugaszkodunk a talajtól és kezünkkel tapsolunk egyet.

YouTube-videoklip
Félkezes fekvőtámasz

A rendes fekvőtámasz annyi különbséggel, hogy csak egy kéz érinti a talajt, a másik kezünket a hátratesszük. A stabilitás érdekében ajánlott a hagyományosnál sokkal szélesebben szétrakni a lábat. Mivel ez jóval nehezebb, mint a hagyományos fekvőtámasz, ezért elsőre csak keveseknek megy. Úgy gyakorolhatjuk, hogy sima fekvőtámaszokat csinálunk miközben egyik kezünk lent van a földön, a másik pedig valamivel magasabban, mondjuk egy medicinlabdán vagy zsámolyon. Vagy hasonlóan a "rendes" fekvőtámaszhoz itt is tehetjük feljebb a kezet mint a lábat (például fal mellett csinálva). Ha már nagyon jól megy, akkor nehezíthetjük is azzal, hogy a lábunkat nem a földre hanem magasabbra tesszük.

YouTube-videoklip
Négyütemű fekvőtámasz

 Angol neve: Burpee, ami ezért lényeges mert a Burpee egy kicsit eltér a köztudatban elterjedt négyüteműtől. Igazából a négyütemű és a nyolcütemű fekvőtámasz között van valahol, de mivel ehhez nagyon hasonló mondhatjuk, hogy a négyütemű Crossfites megfelelője. A gyakorlat álló helyzetből indul. Terpeszből indulunk, lemegyünk fekvőtámaszba. Ezután leérintjük a mellkasunkat és a combunkat a talajra (nem muszáj egyszerre). Ezután felállunk és a két kezünket összeérintjük a fejünk fölött nyújtott karral, a fül vonalánál vagy hátrább. Nem kell egy konkrét fekvőtámaszt megcsinálni közben, inkább a gyorsaságon és a dinamikán van a hangsúly.

YouTube-videoklip
Nyomás kézállásban
Lemész kézállásba egy fal mellett, leengeded magad úgy, hogy a fejed majdnem érintse a földet, majd kinyújtod a kezed. minél nagyobb a mozgástartomány, annál jobb. Nehezített változata, ha nem a földön állsz, hanem a földtől nem nagy magasságban lógó gyűrűn.

YouTube-videoklipTolódzkodás

Ez is a vállat és a tricepszet erősíti elsősorban, hasonlóképpen a legtöbb nyomáshoz. Tolódzkodni lehet bármilyen csövön, gyűrűn vagy akár sima felületen támaszkodva,a lényeg, hogy amikor leengedjük magunkat akkor se érjen le a lábunk.

YouTube-videoklipFeltornászkodás

Viszonylag nehezebb gyakorlat, a gyűrűn/rúdon lógva először felhúzzuk magunkat, majd csinálunk egy tolódzkodást, a legnehezebb a kettő közti átmenet, de a hangsúly a jó technikán van, nem kell hozzá sok erő, ha a lendületünket jól ki tudjuk használni.

YouTube-videoklipHúzódzkodás

Ehhez bármi megfelel amit meg lehet fogni és elég magasan van ahhoz, hogy ne érjen le a lábunk a földre akkor se ha a karunkat kinyújtva lógunk rajta. Szóval többek között húzódzkodni lehet rúdon, gyűrűn, sőt vannak speciális húzódzkodók, ahol 2 gömböt kell szorítani, ezek célja a szorítás erősítése. A húzódzkodásnak számos variációja létezik, ezek közül a Crossfitben leggyakrabban az úgynevezett kipping (pull-ups) fordul elő. Ennek az a lényege, hogy a húzódkodás dinamikus, magyarul lendületből csináljuk. Másik változat a strict (pull-ups), ahol lassan, nem lendületből húzzuk fel magunkat, hanem erőből. Ezen kívül: az igazán szabályos húzódzkodás során az állnak legalább a rúd fölé kell emelkednie, de van olyan változat is, ahol a rudat a mellkashoz kell érinteni. Húzódzkodás közben tarthatunk súlyzót, vagy tárcsát a lábunk közt, vagy bárhogy rögzíthetjük, de vannak speciális "vértek" amik adott kilósak. Ha nem megy a húzódkodás, akkor pedig rögzíthetjük magunkat egy gumikötéllel a rúdhoz, és a gumi megnyúlásakor a rúd felé húz, tehát könnyít. Végül van még egy variáció: ha a rúd csak kicsit van a fejünk fölött, akkor ugrásból is húzódzkodhatunk, ez szintén könnyebb a normális húzódzkodásnál. Változatosabbá tehetjük, ha különböző szélességben fogjuk meg a rudat, illetve vagy az állat érintjük hozzá a rúdhoz (normál), vagy a tarkónkat (hátra húzás). Ezen kívül a fogások is lehetnek különbözőek: az ujjak felénk néznek vagy ellenkezőleg, vagy a szemtengelyünkre merőlegesen (ehhez speciális rúd kell, a legtöbb kommersz edzőteremben olyan van amin az összes fogást és szélességet kipróbálhatod).

Az első percben láthatod a 3 különböző fogást + a szélességeket is:

YouTube-videoklipKülönböző variációk:

YouTube-videoklipFelülés

Alapesteben vízszintes fekvésből ülünk fel: a láb eközben lehet nyújtva, vagy behajlítva (utóbbi nehezebb), a kezünket célszerű a tarkónkra rakni, hogy ne segítsünk bele a kar lendületével ha fáradunk. Feküdhetünk viszont ferdén is, erre vannak azok a padok , amelyeket a bordásfalon különböző magasságokba lehet akasztani minél meredekebb, annál nehezebb, a legnehezebb ha függőleges lógásból ülünk fel. Crossfitben gyakran van GHD sit-up, amihez speciális eszköz kell, a lényege, hogy 180 foknál nagyobb a mozgástartomány, a lábunk vízszintes, de a derekunktól lefele lógunk. A felülést egyébként változatosabbá tehetjük ha felülés közben elfordítjuk a törzsünket balra, a következőnél jobbra, de ezt a Crossfit edzések általában nem írják elő.

GHD:

YouTube-videoklip


Lábemelés
Felhomorítás
Guggolás
Féllábas guggolás
Kitörés
Zsámolyra ugrás
Kötélmászás
Comments