Què és la Xarxa ECO?

Xarxa ECO es una associació de persones que s'uneixen per promoure la creació d'una moneda social com eina per la integració i per una economia solidària i ètica. Som persones corrents que treballem per afavorir la transició cap a una Tarragona més sustentable. Donem suport al desenvolupament del comerç local, d'un consum de proximitat i més ecològic i de la producció i agricultura biològica.


Què és l'ECO?

L'ECO és una moneda complementària que facilita l'intercanvi de béns i serveis a Tarragona. És molt senzill d'usar i té molts avantatges respecte a les monedes normals.  És per això que la utilitzem.
Click aqui per veure algunes avantatges


Quant val l'ECO?


Un ECO és equivalent a un Euro i manté una paritat fixa amb la moneda oficial. Això vol dir que per 1 ECO obtenim el valor de 1 Euro en productes o serveis.


L'ECO és bo per Tarragona perquè fomenta:


 - La ocupació i el desenvolupament del comerç local

 - El consum conscient i de proximitat, més ecològic

 - La possibilitat de menjar més sa, natural, casolà

 - Més producció i agricultura biològica

 - La integració social i la economia solidària, valoritzant capacitats no aprofitades

 - Suport al comerç just i el consum responsable

- És més just per a tots i no es pot fer servir per especularCom funciona l'ECO?

Els comerços adherits a la xarxa lliuren vals ECO als clients que sol·licitin rebre el seu canvi en aquesta moneda. Al principi el client rebrà a més un percentatge addicional d'Ecos de regal, augmentant així la quantitat rebuda. Aquests ECOs es poden utilitzar per al pagament parcial -o total en alguns casos- als productors, comerciants i prestadors de serveis de tot tipus adherits a la xarxa.
Les persones que tenen ECOs els fan servir als comerços de la Xarxa en el percentatge que estipula el comerciant. Com resultat augmenten les vendes, fidelitzant la clientela i augmentant els ingressos. Els ECOs rebuts pel comerciant serveixen per a fer compres i per a donar-los novament a altres clients, és a dir el mateix funcionament que els Euros.


Com puc participar a la Xarxa?

 - Vine a la I reunió per crear la Moneda Social de Tarragona

 - Demana i utilitza ECOs als comerços

 - Accepta ECOs pels  teus serveis, ja siguin professionals o no

 - Usa ECOs com regal per als teus amics

 - Informa't sobre el projecte i explica a uns altres els avantatges de l'ECO

  - Posa’t en contacte amb Xarxa ECO:


Participar a la Xarxa ECO


 Telèfon: 977 24 06 92

Per què volem un sistema monetari complementari?

Els sistemes LETs i alternatives similars han demostrat ser un bon antídot contra les crisis i una eina per a repensar la nostra relació amb els altres i amb el nostre entorn.
Mentre que els sistemes d'interès compost -com l'actual- beneficien nomès als que viuen de l'especulació, empobreixen fins a límits inhumans als que treballen en la economia real produint els béns i els serveis bàsics. Les persones corrents i treballadores només es veuran justament remunerades quan disposin d'un sistema alternatiu que estigui de debò al seu servei.
No hem d'esperar que els governs resolguin tot per nosaltres. Afortunadament hi ha moltes iniciatives que podem prendre per a millorar les coses. Algunes de les raons que expliquen la importància d'aquest projecte es troben als enllaços sobre economia social que proposem més baix.Com podem fer front a la crisi actual?

Bernard Lietaer és un economista belga especialitzat en sistemes monetaris, ex-president del Banc Central de Bèlgica, dissenyador de l'Euro i autor de molts llibres com "El futur dels diners". En un article recent proposa solucions pràctiques i provades: Clic aquí per llegir.De la competència a la cooperació


Fa uns cent anys l'economista Silvio Gesell va observar que el sistemes financers basats en interessos i deute fomentaven l'especulació, l'acumulació i la distribució desigual de la riquesa generada per totes les persones. Durant les recessions del segle XX van néixer centenars d'iniciatives locals que van assolir pal·liar les dificultats i generar riquesa en les comunitats on es van implementar.

La raó és que en lloc de basar-se en deute contret, els sistemes de crèdit mutu creen monedes que representen el valor del treball i l'aportació real de cada persona. Aquestes monedes no acumulen interessos sinó que els perden amb el temps. Així es fomenta que circuli la riquesa i es genera una abundància i disponibilitat de diners que es correspon millor amb la realitat de l'esforç de cadascun.

Altre factor positiu és que aquests sistemes permeten que la riquesa creada localment circuli més temps dintre de la pròpia comunitat que la genera, mentre que si només comprem en grans cadenes els beneficis es van a altra part ràpidament.

Avui dia, el principal promotor dels sistemes de crèdit mutu és Bernard Lietaer, important economista belga, un dels dissenyadors de l'Euro i autor del llibre "El futur dels diners". Segòns ell, si volem una moneda que estimuli el consum responsable, el reciclatge o ajudi a eradicar la pobresa, hem de crear-la. Actualment existeixen més de 2500 sistemes locals que complementen la moneda formal en països com Àustria, Alemanya, Regne Unit, Estats Units, Argentina i fins i tot alguns a Espanya.Xarxa ECO - Associació ciudadana per una economia solidària

Bernard Lietaer ens explica què son els diners

La economia solidària en el context de la globalització - Universitat de Barcelona
La Nueva Economía


Monedas locales: la hora de Ithaca

Monedas locales contra la globalización

Florir en temps de crisi

"El dinero es deuda", Video clau per entendre com funciona el sistema financer

EcoSearch - Un cercador ecològic

Iniciativa amb suport de Restaurant La Corriola c/Salines, 25   977 21 28 62
La cuina del món a Tarragona - www.lacorriola.es

 
Comments