Qui som i que fem

Qui som? L’Eco Xarxa Montseny (Xarxa EcoSeny per abreviar) és una associació de ciutadans conscients de la bioregió del Montseny, organitzats en xarxa per establir mecanismes de col•laboració permanent, intercanvis, ajudes, informacions i produccions ètica i ecològicament sostenibles.

Àmbits. L’Eco Xarxa s’estructura en 5 espais que s’interrelacionen però que alhora son autònoms. Participar d’un dels àmbits no implica formar part dels altres. Cadascú escull amb llibertat i responsabilitat l’espai i la manera en què se sent cridat a participar, responsabilitzant-se només això si, del compliment adequat dels compromisos lliurement escollits.

Aquests 5 espais son:

1. La Xarxa d’Intercanvi del Montseny (XIM) on fem bescanvis directes i mitjançant l’ús d’una moneda social local l’Eco Seny a través de les Fires que realitzem regularment, i en altres llocs i moments a través del Butlletí de la Xarxa, on apareixen tots els béns i serveis que tots oferim, així com els contactes de cadascú.

2. Una Xarxa de Productors Ecològics i Col•laboratius del Montseny, per treballar conjuntament en la comercialització de productes en espais comuns de venda en zones urbanes, venda on-line, així com impulsar la creació de nous empreniments ecològics i col•laboratius de producció i comercialització (en diner).

Pensem en l’opció de generar una cooperativa de segon nivell de productors ecològics de la bioregió per impulsar la comercialització dels productes a la regió i d’altres llocs. Amb les opcions d’integrar productors de la bioregió que vulguin col•laborar amb altres cooperatives, mantenint l’autonomia, o bé integrant-se a una mateixa organització global conjunta.

En aquest àmbit es preveu la creació de la Cooperativa Cercle Gaia com una de les noves cooperatives d’aquesta xarxa, on convidem a integrar-se als col•lectius que proposin arrencar algun nou tipus de producció.

3. Creació d’una Xarxa d’Internet Lliure i Sense Fils (güifi), basant-nos en l’experiència de güifi.net d’Osona -la xarxa d’Internet lliure i sense fils més gran del mon.

4. Central de compres. Associació de consumidors, també dites Cooperatives de consum, per fer compres col•lectives d’aliments i insums, que podran ser organitzades mitjançant euros i/o EcoSenys..

5. Creació d’una Xarxa de Sensibilització i Protecció Ambiental, cura i coneixement del medi, ecopedagogia per a nens i adults, Sensibilització ecològica, Organització per la defensa i protecció de l’espai natural al Montseny, Coneixement de l’entorn i implementació d’instruments ecològics per la preservació del medi local i global, com plaques solars, escalfadors solars, forns solars, biodigestors, permacultura, banys secs, captació d’aigua de pluja, transports comunitaris, etc

XIM (Xarxa d’Intercanvi)
Ens basem en les moltes experiències dutes a terme al món sencer que ens ensenyen com construir models d’economia més propers, a una escala humana i bioregional, que complementen l’economia del diner oficial. Com els LETS britànics, els SEL francesos, les experiències amb monedes físiques de les Ithaca Hours a l’Estat de Nova York o les moltes xarxes d’intercanvi llatinoamericanes (“redes de trueque”)

Tothom està convidat a participar, cal només adherir a la Carta de Principis de la Xarxa, inscriure’s i participar de forma activa i responsable a la xarxa, començant per ser Pro-sumidors, és a dir productors i consumidors alhora, de: productes d’elaboració casolans, bens de 2ª mà, serveis i coneixements, així com actuar de forma humana i col•laborativa.

Fem ús d’una moneda local (també dites socials, paral•leles, complementàries, o apropiades): l’Eco Seny, per fer funcionar un sistema d’intercanvis multirecíprocs , estable i permanent, sense fer ús del diner.

L’Intercanvi es fa mitjançant el butlletí bimestral interactuant de forma lliure i responsable entre els que hi son inscrits i també a les fires d’intercanvi (FIM). A les fires i a la xarxa, ningú està obligat a fer ús de la moneda, podent fer bescanvis directes. El que sí es demana és no fer ús del diner a la XIM. L’EcoSeny, que és molt diferent al diner convencional, pot ser utilitzat en els altres àmbits de l’EcoXarxa.

Creiem que la xarxa no és una utopia, sinó el camí cap a la utopia, un camí d’aprenentatge i pedagogia social que ens tregui de vides buides i aïllades del model urbà neolliberal, per portar-nos a vides més plenes, comunitàries, sostenibles i col•laboratives.

Com utilitzar les Eines Virtuals de l’Eco Xarxa Montseny.
Demaneu subscripció a la llista de correu enviant un missatge en blanc a:
ecoseny-subscribe@yahoogroups.com ( heu d’obrir primer una conta yahoo vostra personal per l’ecoxarxa si voleu estar en el yahoogroups i rebre tota l’informació)

Entreu a Facebook i si no teniu un usuari propi, feu-vos-en un -si voleu-, cerqueu Xarxa EcoSeny al buscador d’usuaris, i sol•liciteu amistat i/o visiteu la pàgina.

Visiteu el blog per saber les últimes notícies importants de la xarxa, i poder fer el seguiment de tot el que ha passat des del primer dia, el 4 de gener del 2009.
http://ecoseny.blogspot.com/

I participeu de forma activa i col•laborativa a la xarxa!