Η Eco Four χορηγός σε μεγάλη αποστολή Αγάπης και Αλληλεγγύης

Post date: Jun 14, 2015 7:07:40 AM

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη αποστολή αγάπης και αλληλεγγύης

Δεκάδες γιατροί στην Αλόννησο για δωρεάν εξετάσεις των κατοίκων και εκπαιδευτικές διαλέξεις

Με 41 σκάφη του ΜΟΦΣ ταξίδεψαν 226 άτομα, ανάμεσα στα οποία ήταν 36 γιατροί και 15 ειδικοί επιστήμονες για να ανταποκριθούν στα 2.579 αιτήματα των κατοίκων του νησιού.

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος 29/5 -1/6 2015 πραγματοποιήθηκε η ιατρική & εκπαιδευτική αποστολή, αγάπης & αλληλεγγύης «Αλόννησος 2015». Η αποστολή διοργανώθηκε από τον Μακεδονικό Όμιλο Φουσκωτών Σκαφών (ΜΟΦΣ), σε στενή συνεργασία με το Δήμο Αλοννήσου. Συμμετείχαν όμιλοι φουσκωτών σκαφών από την Χαλκίδα - ΕΟΦΣ, και Πάτρα ΠΟΦΣ (με 8 γιατρούς). Στην οργανωτική επιτροπή συμμετείχαν ο Πρόεδρος Α. Καπαρός και ο Γεν. Γραμματέας Γ. Τούντας της Ομοσπονδίας ΕΟΜΦΣ.

Τα αποτελέσματα της αποστολής παρουσιάστηκαν σε μία ιδιαίτερα συγκινητική τελετή λήξης στο Δημαρχιακό μέγαρο, από τον Δήμαρχο Αλοννήσου Πέτρο Βαφίνη και τον Πρόεδρο του ΜΟΦΣ και αρχηγού της αποστολής Θόδωρο Καρτσιώτη, παρουσία 150 περίπου ιατρών, κυβερνητών, πληρωμάτων και του δημοτικού συμβουλίου. Ο Αρχηγός της αποστολής δήλωσε «Υπάρχει ένα γεωμετρικό παράδοξο, όταν ένας φάρος φωτίζει 20 μίλια τότε 2 φάροι δεν φωτίζουν 40 μίλια, αλλά πολλά περισσότερα. Στους Φάρους του ΜΟΦΣ και του Δήμου Αλοννήσου, προστέθηκαν οι φάροι των ΕΟΦΣ και ΠΟΦΣ, η αποστολή πήρε νέες διαστάσεις. Σας ευχαριστώ όλους όσους μετείχατε σε αυτό το υπέροχο ταξίδι. Η Αλόννησος δεν μας χρωστά τίποτε, εμείς της χρωστάμε».

Ανακοινώθηκε επίσης η παγίωση της λειτουργίας της οργανωτικής επιτροπής ΜΟΦΣ και Δήμου Αλοννήσου για τη ανάλυψη και άλλων δράσεων στο μέλλον.

Για να ικανοποιηθούν οι 2579 αιτήσεις των κατοίκων της Αλοννήσου, (2171 για ιατρικά ραντεβού και 408 για συμμετοχής σε διαλέξεις) σε 2 μόλις ημέρες, οργανώθηκαν 20 χώροι ιατρικών εξετάσεων (10 χώροι στο Ιατρείο και 10 στο Γυμνάσιο) και λειτουργούσαν ταυτόχρονα 5 γραμματείς (Δήμο, Ιατρείο, Γυμνάσιο, Λιμάνι, Στενή Βάλα) στελεχωμένες με 90 εθελοντές από τον ΜΟΦΣ και την Αλόννησο. Ικανοποιήθηκε το 95 % των αιτημάτων, για τα ραντεβού με τους γιατρούς που ήδη είχαν κλεισθεί και γνωστοποιηθεί στους κατοίκους, με ατομικές ειδοποιήσεις που έλαβαν μέσω του ΚΕΠ Αλοννήσου.

Η ιατρική ομάδα απαρτίστηκε από 36 γιατρούς 19 ειδικοτήτων από Θεσσαλονίκη και Πάτρα, μεταξύ των οποίων καθηγητές Πανεπιστημίου, διευθυντές κλινικών κ.ά. Ο πυρήνας της ιατρικής ομάδας της Θεσσαλονίκης ήταν γιατροί του ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Θεσσαλονίκης. Μεταξύ του άλλου ειδικού ιατρικού εξοπλισμού μεταφέρθηκαν με τα σκάφη: φορητό μικροβιολογικό εργαστήριο, ειδικά όργανα για πνευμονική σπειρομέτρηση και οφθαλμολογικές εξετάσεις, έγχρωμος υπερηχογράφος, κ.τ.λ.

Παράλληλα έγιναν 9 εκπαιδευτικές και ιατρικές διαλέξεις και ένα τετράωρο σεμινάριο ΜΕΤΕΟ για τους κατοίκους του νησιού και για τους εκπαιδευτικούς, με εισηγητές γιατρούς και γνωστούς εκπαιδευτικούς, σχολικούς συμβούλους και πρ. Περιφερειάρχες Εκπαίδευσης.

Οι επισκέπτες συμμετείχαν, σε 12 παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην παλιά Αλόννησο, στη ΜΟΜ και στο Μουσείο Αλοννήσου. Σε ότι αφορά τον Γεωργικό τομέα έγινε χημική ανάλυση εδαφικών δειγμάτων από αγρούς της Αλοννήσου και παροχή λιπαντικών συμβουλών στους καλλιεργητές της περιοχής από τον Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ

Ιδιαίτερες στιγμές: η είσοδος των σκαφών στο Πατητήρι, οι ιατρικές εξετάσεις κατ οίκον, η παροχή ιατρικού υλικού σε κατάκοιτο κάτοικο, η παράδοση των ζωγραφιών που ετοίμασαν τα 139 παιδιά του Δημοτικού σχολείου στα μέλη της αποστολής, όταν έπαιρναν τα ατομικά παιδαγωγικά δώρα - παιχνίδια και η πρώτη εκτέλεση στην πλατεία της Αλοννήσου, του ύμνου του ΜΟΦΣ σε μουσική Αντώνη Παγώνη και βασική στιχουργική δομή του μέλους του ΜΟΦΣ Νίκου Σκουτέλα. Ο συνθέτης, ο οποίος τιμήθηκε με ειδική πλακέτα από τον ΜΟΦΣ, μετέβη με τον αδελφό του στο νησί ειδικά για αυτή την εκδήλωση.

Το τριήμερο του Αγίου Πνέυματος, το νησί μετατράπηκε σε ένα δημιουργικό ιατρικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο. Εκπληρώθηκαν όλοι οι στόχοι της αποστολής δηλαδή:

1. ΙΑΤΡΙΚΟΣ : Να εξετασθούν οι κάτοικοι του νησιού από γιατρούς υψηλού επιπέδου όλων των ειδικοτήτων

2. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: Να γίνουν χρήσιμες διαλέξεις για τους κατοίκους του νησιού και για τους μαθητές

3. ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ: Να προβληθεί τουριστικά το νησί στις αρχές της τουριστικής περιόδου.

4. ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ: Να παρασχεθούν πληροφορίες για την βελτίωση ή την αλλαγή των γεωργικών εκμεταλεύσεων

Ταυτόχρονα είναι σημαντικά τα δώρα που προσφέρθηκαν και η ιατρική και εκπαιδευτική προστιθέμενη αξία τους. Με την ευγενική βοήθεια των δωρητών της αποστολής, προσφέρθηκαν στην ΑΛΟΝΝΗΣΟ και έγιναν αποδεκτά από το Δημοτικό Συμβούλιο σε ειδική συνεδρίαση:

- Σύστημα τηλειατρικής αξίας €18.450 της εταιρείας Vidavo, εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη. Εκπαιδεύτηκαν 3 νέοι επιστήμονες στη χρήση του και έτσι μπορούν πλέον οι κάτοικοι της Αλοννήσου να έχουν ιατρική βοήθεια εξ αποστάσεως σε επείγοντα περιστατικά.

- 139 τσάντες μία για κάθε παιδί του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού, με σημαντικά δώρα παιδαγωγικά και παιχνίδια, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία του

- Υλικά, αντιδραστήρια, παρασκευάσματα για τις 500 περίπου μικροβιολογικές εξετάσεις και γαι το pap test

- 50 σκελετούς & διορθωτικούς φακούς για όλους τους μαθητές που διαγνωστικαν ότι έχουν οφθαλμολογικά προβλήματα και για άπορους κατοίκους του νησιού

- Ηλεκτρονικό σπιρόμετρο για Πνευμονολογικές εξετάσεις

- Video camera υψηλής ευκρίνειας και μνήμης micro card 16 GB,

- Μπάλες ποδοσφαίρου και μπάσκετ προσφορά του Ευβοικού Ομίλου για το Γυνμνάσιο

- Οι δωρητές της αποστολής είναι :

ΜΕΝΑΡΙΝΙ HELLAS AE, VIDAVO HEALTH TELEMATICS, EY CLUB ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ, GOODYS BURGER HOUSE, NAK SHOES, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ,

MALAMIDIS MARINE, ΟΠΤΙΚΑ ΦΙΛΙΠΠΟΣ, 10 CAFE BAR, ROCHE, LAZARIDIS DTP,

ECO FOUR ΕΠΕ, ΣΙΔΕΝΟΡ ΑΕ , ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΕ, DORMED HELLAS,

JOHN HELLAS ΕΠΕ – RAVENSBURGER, RG ALARM SECUTITY SYSTEMS, ΕΥΒΟΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ, ΑΦΟΙ ΠΑΓΩΝΗ (είδη ρουχισμού)

IATΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ