HírekDiszkalkulia téma a Waldorf pedagógia képzésen
2016. év első felében 2 alkalommal diszkalkulia témakörével ismerkednek a képzésen résztvevők.
2016.01.30.

A matematika tanulás zavarai továbbképzés az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon
Jelenleg fut a képzés érdemes figyelni, mert 2015-ben ismét várható a továbbképzés. Elismert oktatóktól tudhatják meg a látogatók, a számolási zavarok fogalmát, diagnosztikai alapjait és terápiás lehetőségeit.
2014.11.15.

Személyes történet - Imola útja 1.

A Dyscalculiaport blogbejegyzése a szakmai ismeretet háttérbe szorítva a személyes életúttal foglalkozik. Hogyan éli meg az ember a számolási zavarral életét. Milyen utat járhat be? Köszönet Imolának az őszinteségért.Bejegyzés itt olvasható.
2014.07.29.

MOGYI étterme kutatás bemutatása a MAGYE konferencián
A Dyscalculiaport munkacsoport kutatási eredményéről tartottam tájékoztatót a Magyar Gyógypedagógusok Országos Szakmai Konferenciáján 2014. június 20-án Szegeden. A prezentáció letölthető a MAGYE honlapján.
2014.06. 21.

Projektfüzet nálunk INGYEN
Megjelent a Dyscalculiaport Világűr témájú munkafüzete, mely pdf formátumban a Fejlesztő játékok/projektek menüpont alatt ingyenesen letölthető. Színező, puzzle, összekötő feladatok várnak pár oldalon keresztül a kisebb korosztályra. Jó szórakozást!
2013.08.18.

DYSCALCULIAPORT a Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének Országos Szakmai Konferenciáján

A Dyscalculiaport képviseletében farkasné Gönczi Rita tart előadást 2013.06.21-én Tatabányán a kutatási program első fázisáról, ezen belül az országos kérdőíves felmérés eredményeiről szakértői tevékenységet folytató intézmények, iskolák és participatív módszerrel az érintett tanulók köréből. Az előadás anyaga a honlapon letölthető lesz.
2013.06.10.

Tamkó Sirató Károly Szabódala a 3-as számkörben - diszkalkulia prevenció lehetőségei kisgyermekkorban
Ki ne ismerné a gyermekek számára oly ritmusos, nyelvtörő verseket. A következő bejegyzés a Szabódallal indulva, azon túlmutatva ad gyakorlatias ötleteket.
Bejegyzés elérhető www.dyscalculiaport.blogspot.com
2013.04.07.


Az emberi erőforrások minisztere 15/2013. (II. 26.) EMMI rendelete a pedagógiai szakszolgálati intézmények működéséről - 2. rész- a vizsgálatról
A rendelet értelmezése. A 2. rész a szakértői vizsgálattal foglalkozik. Elérhető: www.dyscalculiaport.blogspot.com oldalon.
2013.03.26.


Tanulási stílus a szorzótáblához diszkalkulia terápiában
A szorzótábla elsajátítása sokszor nagy nehézségekbe ütközik. Miért is? Talán nem figyel eléggé a gyermek, vagy lusta a feladathoz? Meglehet. Mi van akkor, ha nem a gyermekben van a hiba, hanem az elsajátíttatás formájában?
Ugye van, aki hallás után már elsajátít ismereteket? Van akinek látnia kell a megtanulandót. Sokan sokfélék vagyunk. Ezt a sokféleséget szem előtt tartva nyújt ötleteket a cikk a szorzótábla sikeresebb elsajátításához.
Cikk a www.dyscalculiaport.blogspot.com oldalon.
2013. 03. 17.


Diszkalkulia Gyógypedagógai Szemlében
Tematikus szám a témában
A Gyógypedagógiai Szemle téli száma a diszkalkulia témával foglalkozik. A szakfolyóirat megrendelhető a Magyar Postán, illetve késleltetve a cikkek megjelennek a GYOSZE online felületén: www.gyogypedszemle.hu
2012.12.23.
KÖNYVAJÁNLÓ
Első pillantásra sorozat
A cikk a Dyscalculiaport blogján olvasható

2012.10.12.

Brian Butterworth rövid interjúja a Youtube-on
Brian Butterworth kb. 11 perces, angol nyelvű interjúja a diszkalkuliáról.

Elő- tapasztalatszerzés a folytonos mennyiségekről
homokozás
Már kisgyermek korban érdemes támogatni a gyermekek folytonos mennyiségekkel való ismerkedését. A cikk ahhoz nyójt ötleteket, hogy milyen játékokkal segíthetőek akár 1,5 éves korban ezen matematikai ismeretek előkészítése.
2012.06.04.

2011. évi CXC. törvény a nemzeti közoktatásról és a diszkalkulia
A hatályba lépett törvény diszkalkulia területét érintő kivonata megjelent a www.dyscalculiaport.blogspot.com oldalon a jogszabály cimke alatt.
2012.02.24.

Pelenka prematek
Mire jó a pelenka? Nem csak tisztázásra, hanem a matematikához szükséges ismeretek alapozására.
Néhány ötletet olvashat a cikkben.
2012.01.04.

Terminológiaváltás, a diagnosztika forradalma a terápia megújulása                
2011. évben megjelent az ELTE BGGYK gondozásában a Terminológiaváltás, a diagnosztika forradalma a terápia megújulása című cikk A diagnózistól a foglalkozási rehabilitációig (szerk. Papp Gabriella) kiadványban. 
2011.10.23. 

10- es számkör a mindennapokban
Sokszor kerülünk szembe a fejlesztés során az eszközbeszerzés drága nehézségeivel. Erre példa a fejlesztőeszközöket gyártó vagy terjesztő cégek színes prospektusai. Súlyos ezrekért vásárolhatunk kész termékeket, mellyel sok energiát takarítunk meg. Vagy mégse?
A megoldások szó szerint körülöttünk hevernek. Ma nézzük meg a 10-es számkör értelmezéséhez, mennyiségi ismeretének támogatásához használható otthoni eszközöket.
2011.10. 04
Dyscalculiaport cikkek a beszed.hu oldalon
A beszed.hu megjelenetett kettő cikket a dyscalculiaport.blogspot.com felületről, melyek a Szülőknek menüpontban olvashatóak.
2011.08.14.

Számmegmaradás - és tényleg igaz
Korábbi, a számfogalom megalapozása című, bejegyzésemben már részleteztem a Piaget által kidolgozott és a számmegmaradás képességét vizsgáló tesztről...
2011.07.25.
Mennyiségállandóság korai megalapozása
A mennyiségállandóság már a csecsemő korszakban alakul.
2011.06.23.

Könyvismertető
B. Ingerborg Milz: A számolási gyengeség felismerése és kezelése – Részképességzavar a matematikai gondolkodás terén
Húsz évvel ezelőtti könyv ajánlása, mely elméleti és gyakorlati ötletekkel segíti a diszkalkulia terápia munkáját. 
A cikk megtekinthető:
2010.09.01.A mese az elemi számolási készség területén
Friss blogbejegyzés a dyscalculiaport.blogspot. com oldalán a mese diganosztikus és fejlesztő lehetőségéről, illetve videós ötlet.
2017.07.19.

Adventi naptár és diszkalkulia terápia
A cikkből kiderül, hogy az adventi naptár készítése és alkalmazása a pszichológia területén aktuálisan használt hármas kódolási rendszer elméleti alapjaira építve fejleszti a matematikai készségeket. 
A cikk elolvasható itt: www.dyscalculiaport.blogspot.com
2013.12.04

DPV - Diszkalkulia prevenciós vizsgálat
Dékány Judit vezetésével korábban indult a már ismert pedagógiai vizsgálat standardizálási folyamata. Ennek első komolyabb eredményeit mutatja be a Gyógypedagógiai Szemlében olvasható 2 egymást követő cikk. A Dyscalculiaport blogja is foglalkozott az értékes eredményeket és rendszert bemutató cikkel.
2013.08.08.

Dyscalculiaport a SZIGETen
2013. augusztus 5-9 között a a Szigeten várjuk a látogatókat kártyacsata játékunkkal, melyet az Ability Park által felállított farm játékokhoz igazítottunk. Tehát várjuk az érdeklődő kártya kedvelőket.
2013.08.05.

Dyscalculiaport a GYEREKSZIGETEN
2013. július 29-30 között a Gyerekszigeten várjuk standunknál az érdeklődőket. Kicsiknek és nagyoknak társasjáték, színezős, rajzolós feladatok, játékok kipróbálási lehetősége.
2013.06.28.

KÖNYVAJÁNLÓ folytatás - Stanislas Dehaene: A számérzék- Mentális számegyenes
Ezidáig 2 részes blogbejegyzés olvasható a bejegyzésekben. A szémákrzék több szempontú megközelítése egyben szakmai tudományos kutatásokkal alátámasztott eredményeit mutatja be, mégis stílusában, megfogalmazásában mindenki számára közérthető formában.

Számkép kialakításának lehetőségei diszkalkulia esetén
A cikk az elméleti háttér mellett rendszerben mutatja be a számkép elsajátítását támogató játék lehetőségeket, ezáltal biztosítva a többszempontú alapozást.
Gondolta volna, hogy a palacsinta sütés is lehet szórakoztató közös számkép tanulás?  Vagy akár a fűszerekkel is játszhatunk.
Számkép kialakítás a dyscalculiaport.blogspot.com oldalon
2013.03.16.


Az elvétel és a kivonás alapjai - gyakorlatok ismét a homokozóban
Újabb gyakorlati ötletek az elvétel, elvesztés fogalmainak gyakorlásához, és a matematikai készségek fejlődésének tudatos támogatásához. Cikk olvasható: a Dyscalculiaport bolgjában
 2012.09. 05.

Matematika zavarok téma a Waldorf képzésen
Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar szervezésében megvalósuló Waldorf - pedagógiai képzésen 2 X 1,5 órás előadás a matematika zavarok témában. A képzés során szakértői dráma elemeivel önálló és csoportos munkával dolgozzák fel a témát a képzésben résztvevők.
A képzés során a résztvevők közös ismeretanyagot állítottak össze a matematikai zavarok témakörből, mely az oldal csatolmányában megtekinthető.
2012.03.10.

Diszkalkulia az MM - Megoldások Magazinja műsorban
A Magyar Televízió Megoldások Magazinja című műsorának 2012. január 12-i műsora a diszkalkulia jelenségéről szólt.
Megtekinthető:
2012.01.27.

Könyvajánló
Ronit Bird  - Hogyan győzzük le a számolási nehézségeket?
Örömmel írok ismét a diszkalkulia területén megjelent kiadványok egyikéről, hisz 2011-es magyarországi kiadásával még szinte ropogós szakanyag. A szerző ugyan 2009-ben készítette, de a terület kevés számú szakirodalmát tekintve még így is friss műnek számít.

2011.11. 04

Számtalan számérzék- diszkalkulia prevenció csecsemőkorban?
Stella Lourenco által megjelentetett cikkéről rövid értekezés.
2011.10.24.

Szakszolgálatok XII. Országos Konferenciája
2011. október 14-15-én az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központban (7632 Pécs, Apáczai körtér 1.) tartják meg a Szakszolgálatok XII. Országos Konferenciáját.
Információk a www.educentrum.hu oldalán.
2011.10.03.

Információk a diszkalkuliáról a következő Pilis Hírnökben
A Pilis Város Önkormányzata által megjelentetett Pilisi Hírnök következő számában rövid leírás olvasható majd a diszkalkuliáról és a diagnosztika eljárásáról.
2011.08.11.

 
Matematika térben és időben
A számok, mennyiségek, halmazok a térben helyezkednek el, így a tér- és időismeret fejlesztése nélkülözhetetlen a matematika előkészítése során. A mennyiségek esetében a gyermekek öntevékenyen fejlesztik számtani képességeiket. Pakolnak, számolnak. Mindezt a háromdimenziós térben teszik.
2011.07.07.

Gyermekkor - számfogalom megalapozása
A gyermekek kognitív fejlődéséről szerzett ismeretek Jean Piaget svájci pszichológus nevéhez fűződtek.
2011.07.13.

Krajcsi Attila a diszkalkuliáról
a GYOSZE-ban
Megjelent Krajcsi Attila cikke diszkalkulia témában a Gyógypedagógiai Szemlében.
Átfogó ismereteket nyújt a diszkalkulia tudományi hátteréről, diagnosztikus eszköztáráról.
Krajcsi Attila cikke megtekinthető:
2010.06.25.

Dyscalculiaport a facebookon
Mostantól a Dyscalculiaport. hu oldalon készülő új bejegyzések megjelennek a facebook és a twitter felületein is, melyek a következő linkeken érhetőek el.
2011.06.23.

 Tanulmány megjelenése a Pécsi Egyetem kötetében
A Pécsi Tudományegyetem "Oktatás és Társadalom" Neveléstudományi Doktori Iskola "Iskola a társadalmi térben és időben" címmel 2009. november 24-én hagyományteremtő céllal - nemzetközi tudományos konferenciát szervezett, melynek tanulmánykötetében 2010. évben diszkalkulia témát felsőoktatási szempontból elemző írás jelent meg.
2010.02.10.
Diszkalkulia a GYOSZE- ban
Dékány Judit
cikke Tanulási sikeresség és matematikai kompetencia címmel, illetve Farkasné Gönczi Rita könyvajánlója a Brian Butterworth és Dorian Yeo által megjelentetett támogatói segédanyagról.
Dékány Judit cikke megtekinthető:
http://www.prae.hu/prae/gyosze.php?menu_id=102&jid=30&jaid=432
Farkasné Gönczi Rita könyvajánlója megtekinthető:
http://www.prae.hu/prae/gyosze.php?menu_id=102&jid=30&jaid=437
2010.01.15.