Pohod na Sv. Trojico     15.april 2011

Hribov na Pivškem ne manjka, toda Pivčani prisegajo na 1106 metrov visoko Sv. Trojico. Rovtarski upokojenci smo si izbrali za aprilski pohod prav vzpon na Sv. Trojico. Njen vrh je eno najlepših notranjskih razgledišč. Pogled nam brez ovir sega od Javorniških preko Snežniških pobočij, preko Vremščice in Osojnice do nanoških strmin in Planinske gore. Ob jasnih dneh se nam bo na levi zarisal visoki greben Učke nad Kvarnerjem, pogled na Postojno pa bo obogaten z veličastno panoramo Julijskih Alp.

Na vrhu Sv. Trojice  stoji triangulacijska točka, pa tudi obnovljena cerkev, posvečena Sv. Trojici. Prvo cerkev so tu postavili že leta 1672, znana je bila po lepem marmornem oltarju, pripisanem znanemu ljubljanskemu kiparju Francescu Robbi, še bolj pa je bila poznana po velikih shodih na dan Sv. Trojice. Leta 1825 je bila cerkev požgana, v preteklem letu pa ponovno obnovljena.

Nekdanja božja pot pa vendarle ni bila čisto na samem. Nekoliko pod njo je nad dolino Vlačno stala vas z imenom Vasišče. Prav to naselje imajo Pivčani za pravi dom notranjskega junaka Martina Krpana, tihotapca soli, cesarjevega znanca in dunajskega zmagovalca nad turškim velikanom Brdavsom. Škoda, da njegove vasi ni več. Izumrla je zaradi tragične nesreče. Nekega božiča so se namreč vaščani odpravili v dolino k polnočnici preko zamrzlega Petelinjega jezera. Led se je udrl in večina vaščanov je utonila.

Za naš vzpon na Sv. Trojico smo si za zhodišče izbrali Vlačno. In kar prav smo izbrali, saj je pot zelo lepo izpeljana in v uri in pol smo bili že na vrhu.

Kako pa je bilo med potjo pa poglejmo ........ fotke .....  .
tekst in foto: Janez

https://goo.gl/photos/WZuen9u2cC2GqP8T8