PREKO LEŠANSKE PLANINE NA DOBRČO

Poletna vročina je nekoliko popustila in že smo se odpravili na nov pohod. Tokrat je bil naš cilj idilična planina, 1634 m visoka Dobrča (več o Dobrči...) nad Tržičem.

Pred trgovino se nas je tistega jutra zbralo dvajset »Viharnikov«, pohodnikov DU Rovte. Ravno prav za poln  Jurbusov »tamali« avtobus, s katerim smo se skozi Ljubljano odpeljali na Gorenjsko in skozi Tržič (več o Tržiču...) na Bistriško planino. Tam pa smo v roke vzeli pohodniške palice in jo, lepo počasi, korak za korakom in našim letom primerno, ubrali navzgor in še malo navzgor proti Lešanski planini. Od tam pa po zložni poti, ob kateri lahko občuduješ viharnike in gorsko cvetje, do koče na Dobrči. Ta koča je bila, po mnenju planincev in bralcev Nedela, najprijaznejša koča v letu 2012 (več o koči ...).
Mi bi se kar strinjali in takoj podpisali, da ta naziv prejme tudi v letu 2013. Prijazno osebje, hitra postrežba, ogromne porcije in zmerne cene, so argumenti, ki prepričajo.

Ob povratku proti domu, smo se ustavili še v Dovžanovi soteski, ki se nahaja le nekaj kilometrov severno od Tržiča (več o Dovžanovi soteski...). Zaradi močnega naliva, seveda ob nepravem času, smo si sotesko ogledali le iz avtobusa.  Ostaja pa obveza da ta ogled ob naslednji priložnosti in ob primernejšem vremenu  ponovimo.

O pohodu pa naj spregovorijo še fotkice.
Tekst in foto: Janez

https://goo.gl/photos/WZuen9u2cC2GqP8T8