Előszó és üdvözlet
 

Tartalomjegyzék

Szubjektív arcképcsarnok

Egyéb írások

 

 

Kontakt

horpett@freemail.hu

 

 

Eddigi látogatók

Pay Per Click Management

 

Köszöntelek  Tisztelt Barangoló honlapomon !

 

Mielőtt nekilátsz egykori irományaim olvasásának egy-két szót magamról.

Még a múlt században, 1962-ben jelentkeztem a MAHART-hoz, és nyertem felvételt mint matróz. A kapitányi vizsgámat követően parti beosztásba kerültem kérésemre.

Életem meghatározó része lett a hajózás, különösen a személyszállítás, hiszen ott (a személyhajózásnál) harminc évet szolgáltam különféle beosztásokban. Ma már a PassNave nyugdíjasaként tengetem napjaim, és Barátaim hathatós biztatására összeszedtem és íme nyilvánosságra is hozom valamikori írásaimat, amelyek az egykori MAHART üzemi lapjában jelentek meg.

A MAHART-nál eltöltött 44 év alatt rengeteg embert ismertem meg, rengeteg élményt éltem át, nagyon sok mindennek tanúja és részese lehettem.  Én még ismertem a kerekes vontató és személyszállító gőzösöket, szolgáltam a modern vontatóhajókon, és együtt hajóztam képzeletben azokkal akik a tolóhajózás elterjedésében úttörők voltak vagy szárnyaltak a szárnyashajókkal. Én még csatoltam fel hosszan uszályokat, vagy csináltam hosszúfuxot és vágattam üres uszállyal, készítettem görög-lukat vagy ereszkedtem az esztergomi állomásig a dorogi szénrakodóról.

Utaztam széteresztve, báláztam el süllyedő uszályt, törtem 20 centis jeget az újpesti telelőben, vágtam tűzoltó-léket a macin-i telelőben és izgultam a reichsbrückei, passaui vagy izlási rundóban…, nagyon sok, ma már inkább a mese-világba tartozó dolognak lehettem részese, amit a mai fiatalság csak a mi anekdótáinkból ismerhet meg.

És az a rengeteg kolléga, jóbarát akik szintén a MAHART –nál szolgáltak, jól-rosszul, de tették a dolgukat, részesei voltak egy nagy cég mindennapjainak.

Ezekről az emberekről írtam javarészt, akiknek köszönhető hogy  MAHART nagy lett.

Valószínűleg ma már nincs MAHART  (vagy ha van is, az csak nevében az) és az biztos, hogy üzemi lapja – ami a Magyar Hajózás címet viselte – megszűnt, eltűnt évekkel ezelőtt.

Nem szeretném, ha azok az emberek is akikről írtam úgy tűnnének el a feledésben, mint ahogy eltűnt az üzemi lap, vagy az egykori MAHART.     

 

                                                                     Horváth Péter