Sørensen

28.000 kr. til en spillemandsslægt. Indspilning og udgivelse af CD, udgivelse og præsentation af bog i form af foredrag og bal.

Hensigten med dette projekt var at udgive en bog og CD, hvor læseren både kan få sig et overordnet og helstøbt billede af den vestjyske musiktradition og familiens Sørensens historie og samtidig dykke ned i de musiske detaljer. Målgruppen er musikstuderende, musikere, lærere og andre der ønsker at vide noget om denne tradition.

Da jeg gik på konservatoriet formidlede min lærer Carl Erik Lundgaard kontakten til Gitte og Lilian Vammen. Lilian er datter af Thomas Ingolf.

Thomas Ingolf (- 28 jan.2007) var violin spiller, og ud af den vestjyske spillemands slægt, familien Sørensen. Hans bedstefars bror var den legendariske spillemand Peder Pøhl Sørensen. I Thomas familie har der i mindst fire generationer været udøvende spillemænd, og Thomas var gennem hele hans liv en aktiv spillemand. Han spillede sammen med sin farbror og hans tre fætre Jacob, Marinus og senere Helge Sørensen.

Lilian Vammen er en dygtig harmonika spiller og spiller dette vestjyske repertoire med stor energi og kraft og Gitte Vammen lægger en solid bund på klaver. Repertoiret består mestendels af små dejlige pardanse melodier efter Helge Sørensen, Thomas Ingolf og Peder Pøhl. Et danse forløb er bygget op af små sæt, der består af to valse, to polkaer etc.

Lilian og Gitte spillede sammen i duoen Lyngtotterne, og i mange år levede de af at være musikere. Deres repertoire var tidens slagere.

Mødet med Gitte og Lilian Vammen udviklede sig til mange timers spil og mange timers snak om dans og balforløb. Gitte, Lilian, Mette Katrine Jensen (harmonika spiller, musiker og uddannet på folkemusik linien) og jeg dannede orkesteret ”Pigerne og Pål”, og vi har spillet dette vestjyske repertoire til en del bal-aftener rundt om i landet.

Bogen indeholder et afsnit om familien Sørensens historie, et afsnit der beskriver dansetraditionen, noder på Lilians repertoire og historier om den enkelte melodi. Afsnittet om familiens Sørensens historie er lavet i samarbejde med Anders Christensen.

Ideen med CD'en er at lytteren kan høre tre generationer på lyd og derved høre flere forskellige fortolkere af repertoiret. Det tror jeg giver en dybere forståelse af dette repertoire og af, at denne tradition er levende og i udvikling.

Pdf-fil - Pdf-fil med bogens indholdsfortegnelse

Billeder - Bogens forside og bagside