Ole Kjær

18.000 kr. til foredrags- og koncertturne, i anledning af 200-året for spillemanden Ole Kjærs fødsel.

Foredrags- og koncertturnéen viderebringer viden om og musik af en af 1800-tallets berømteste spillemænd og komponister inden for dansk kulturhistorie. Den startede den 18. oktober i Humlum eller Struer, hvor Ole Kjær er født, fortsatte til Ringkøbing, hvor Ole Kjær levede den længste del af sit voksne liv, til Holstebro, Spillemandsmuseet i Rebild, Århus, Odense og sluttede i København

Der er billeder og mere materiale fra koncerten på Spillemandsmuseet i Rebild via link (nederst på siden). Anders Christensen har udarbejdet en scrapbog over koncerterne og den kan også ses via link (nederst på siden).

  • Onsdag d. 24. oktober 2007, kl. 20.00 i Folkets Hus, Tegltorvet 2, 7600 Struer.

  • Mandag d. 19. november 2007, kl. 20.15 i Rådhushallen, Ved Fjorden 6, 6950 Ringkøbing.

  • Tirsdag d. 22. januar 2008, kl. 20.00 i Det fynske Musikkonservatoriums koncertsal, Islandsgade 2, 5000 Odense.

  • Søndag d. 3. februar 2008, kl. 15.00 på Helsingør Teater, ved Den Gamle By, Viborgvej 2, 8000 Århus C.

  • Torsdag d. 7. februar 2008 kl. 20.00 på Spillemandsmuseet i Rebild, Cimbrevej 2, Rebild, 9520 Skørping.

  • Søndag d. 24. februar 2008 kl. 14.00 på Musikmuseet & Claudius Samling, Åbenrå 30, 1124, København K.

Koncerten blev spillet af fire violinister: Harald Haugaard, Klaus Pindstrup, Michael Sommer og Ivan Damgaard. Endvidere berettede folkemindeforsker Anders Chr. N. Christensen om Ole Kjærs liv, hans betydning i samtiden og hans kompositioner.

Ole Kjær biografi

Den 18. oktober i år er det 200 år siden, Ole Kjær, en af vore største sagnfigurer inden for den danske spillemandshistorie, blev født i Humlum nord for Struer. Ole Kjær var lige så berømt i Ringkøbing amt, som H. C. Lumbye var det i København. Han blev regnet som den dygtigste og betydeligste af samtidens jyske spillemænd og er blevet kaldt Vestjyllands Paganini.

Ole Kjær var den yngste i en søskendeflok på seks. Han voksede op i en musikalsk familie, hvor to af hans ældre brødre blev betydelige spillemænd. 19 år gammel flyttede Ole Kjær til Vejrum syd for Struer og var allerede fra det tidspunkt en efterspurgt spillemand. Skulle der dengang være dans et sted, var det lige så nødvendigt at sikre sig Ole Kjær som at få løfte fra en bestemt kogekone; man ventede gerne i uger, og når han kom frem, forstod han at sætte forunderligt liv og stemning i selska­bet. Han var datidens entertainer: han kunne spille med violinen over hovedet, jonglere, og i pauserne kunne han finde på at slå vejrmøller fra den ene ende af stuen til den anden.

Den 16. november 1828 blev Ole Kjær viet til Else Kathrine Hansdatter i Måbjerg kirke ved Holstebro, og i 1830 bosatte Ole Kjær sig med sin familie i Ringkøbing, det sted, hvor han vandt så stort et ry udadtil. I årene der var han en efterspurgt musiker, musiklærer og en meget kendt og produktiv kom­po­nist. Ole Kjær døde den 4. december 1841 i Ringkøbing, kun 34 år gammel. Historierne om Ole Kjær lever stadig videre, og godt 130 forskellige kompositioner er bevaret fra ældre spillemandsbøger fra Jylland og Fyn, hvor mange af melodierne findes i et utal af varianter.

Musikerne

Koncertens fire violinister: Harald Haugaard, uddannet på Det Fynske Musikkonservatorium, er kendt fra duoen ”Haugaard & Høirup” og spillemandsgruppen ”Serras”. Endvidere underviser Harald Hau­gaard på folkemusiklinien ved Det Fynske Musikkonservatorium. Klaus Pindstrup er uddannet ved Det Jyske Musikkonservatorium i Århus; han er opvokset midt i den himmerlandske spillemands­tradi­tion, spiller i mange sammenhænge og underviser ligeledes på folkemusiklinien ved Det Fynske Musik­kon­servatorium. Michael Sommer og Ivan Damgaard spiller i spillemandsgruppen ”Jysk på Næsen” og har komponeret ”Spillemandsmessen”, som er kendt fra tv og opført i mange kirker i Danmark. Anders Chr. N. Christensen, der vil fortælle om Ole Kjærs liv og om hans betydning, er folklorist, arbejder ved Dansk Folkemindesamling og er timelærer på folkemusiklinien ved Det Fynske Musikkonservatorium.

Scrapbog - stor - Pdf-fil til trykning

Scrapbog - lille - Pdf-fil til skærmvisning

Koncertbilleder - Billeder og program fra koncerten på Spillemandsmuseet i Rebild