Fondens historie‎ > ‎

Bjerregaards dag

Kjellerup Tidende, tirsdag den 15. august, 2000, side 18-19

Bjerregaards Dag i Kjellerup

På mandag afsløres en mindeplade på Søndergade 21

På mandag hædrer Kjellerup en af byens største kulturpersonligheder gennem tiden; musikdirektør, komponist og spillemand D.T.S. Bjerregaard, der døde i 1916.
På sin fødselsdag, den 21. august hædres den kendte musikdirektør "Saugmann", med minde­plade, plads, udstilling og spillemandsmusik.
Lokale kræfter fra Kjellerup Kunstforening, Bli­cheregnens Museum og Kjellerup Bibliotek er gået ­sammen om arrangementet, hvor alle intereserede er velkomne.
Det hele starter kl. 16.30 ved det hus D.T.S. Bjer­regaard i sin tid lod opføre i Søndergade 21, Kjelle­rup. Her vil viceborgmester Henning Christensen afsløre en mindeplade for Bjerregaard.
Efter afsløringen går man til hjørnet ved Skole­gade, hvor stedet navngives af Bjerregaards barne­barn Ole Bjerregaard.
Edvin Sevelsted fra Tange vil lidt senere i Alhu­set fortælle om D.T.S. Bjerregaard og hvorfor Bjer­regaard bør hædres.
Mens man nyder en kop kaffe er det muligt at få en smagsprøve på den spillemandsmusik, Bjerre­gaard har komponetret. Arrangørerne har nemlig allieret sig med Bjerregaards Baldanseorkester fra Thyregod.
Orkesteret, der er dannet i dagens anledning, består af tre dygtige musikere, hvoraf den ene, Bo Skjærbæk, har gjort det til sit speciale at arbejde med Bjerregaards musik.
I Alhuset og på Biblioteket har Blicheregnens Museum lavet en udstilling om D.T.S. Bjerregaard. Den kan ses på selve dagen, men det er også mu­ligt at fordybe sig i udstillingen de næste 3 uger.
Edvin Sevelsted, der i 1994 skrev bogen "Fem Gange Bjerregaard", er  nok den, der ved allermest om D.T.S. Bjerregaard og hele Bjerregaardfamilien; der bl.a. også tæller Hans Peter Bech Bjerregaard og fru Ester Bjerregaard, som tidligere ejede Hinge Søpavillon.
Her drev de i en årrække restaurant og en velan­skrevet musikskole. De var initiativtagere til oprettelsen af Vinderslevgarden, og mange Kjellerupborgere husker med glæde deres tid i garden og på musikskolen i Hinge.