Alt om . . .‎ > ‎

Analyser, oversigt

Der er efterhånden opstået flere kommentarer til og analyser af D.T.S. Bjerregaards Baldanse-udgivelser og andre værker.
Dem har jeg samlet under dette punkt i "Alt om Baldanse".
Mine kommentarer / analyser:
Nogle grundige analyser af melodier og arrangementer af forskellige dansetyper fra forskellige tidsperioder af D.T.S. Bjerregaards kompositoriske karriere. Fx 011 Lulle Mazurka, 096 En ægte tyroler Hopsa, 159 Vally Polka (Rejnlænder), 198 Sex Tur (Trekant), 273 Ved Solnedgang, Vals, 750 En Rundrejse Schottisch el. Rejnlænder, 920 Skorstensfejeren Polka. I mine analyser nævner jeg indimellem udtrykket: den variable spillestilsformel. Den har jeg opstillet som grundlæggende for en del af periodens traditionelle musik. Du kan læse mere om den på min hjemmeside: /boskjaerbaek/.../variablespillestilsformler, hvor der er en artikel om den variable spillestilsformel.
Spillemandslauget Østjydernes Nodesamling 2003 og 2006:
De indledende afsnit fra de to nodeudgivelser, med kommentarer og analyser af Baldanse-hæfterne.
Akkompagnement:
Hvorledes akkompagnerer D.T.S. Bjerregaard meget generelt sine mange melodier i 2-delt og 3-delt takt.
6-tur, 3-kant og svejtrit:
Akkompagnerer D.T.S: Bjerregaard sine melodier på en dansevenlig måde, eksemplificeret i »Sekstur med svejtrit«fra det første folkedansehæfte.
Klinkevals:
En diskussion af hvad udtrykket "Klinkevals" betyder i D.T.S. Bjerregaards arrangementer.

Hvis du kender til analyser af D.T.S. Bjerregaards værker, som ikke er nævnt på denne side, er du meget velkommen til at underrette mig og hjælpe mig med at gøre materialet tilgængeligt.
- Bo Skjærbæk, oktober 2016