2015

Kjellerup bys musikhistorie

indsendt 14. jun. 2015 07.46 af Ditlev Trappo Saugmann Bjerregaard   [ opdateret 27. maj 2016 06.30 af Bo Skjærbæk ]

 40.000 til trykning af bog. Vedrørende Kjellerup bys musikhistorie i 1900-tallet.
 Bevilling: Til trykning af bog om Kjellerup bys musikhistorie forfattet af Per Bjørn, Edvin Sevelsted og Eddy Würts.
 Ansøgers korte begrundelse: Vi er tre personer, Per Bjørn, Eddy Würts og Edvin Sevelsted som i godt et års tid har gransket i de mange musikgrupper, som byen har fostret. Det har vist sig at for hver gang et nyt lag blev gjort synligt, så afsløredes der nye og andre spændende lag nedenunder. Det har været vanskeligt at sætte en grænse for, hvad vi skulle tage med i vore tekster og hvilket, vi skulle ignorere. En ting står dog fast og det er, at når Kjellerup i dag kan mønstre så mange musikgrupper og solomusikere, så skyldes det de 2 Bjerregaarde: Ditlev Trappo Saugmann Bjerregaard og hans søn Beck Bjerregaards meget markante aftryk på musikudfoldelserne i Kjellerup. Har man læst manuskriptet til bogen, behøver man kun at nævne nogle få navne som alle på den ene eller anden måde, via deres kontakt med Bjerregaardfamilen, har udfoldet sig rent musikalsk: Vilhelm Petersen, Søren Kloster (den gamle), Niels Overby og Nick Mogensen.
 Ansøgers uddybende forklaring: I 1886 bosatte Ditlev Trappo Saugmann Bjerregaard sig i Søndergade i Kjellerup. (Året 1869 regnes for byens fødselsår). Saugmann Bjerregaard kom fra Højbjerg ved Rødkærsbro og havde allerede der besluttet sig for at ville leve af sin musik. Han byggede med egne producerede mursten et hus i Søndergade, hvor han indrettede det med musikforretning, øvelokale og værelser til musikstuderende. Saugmann Bjerregaard var en særdeles dygtig og populær spillemand. Der blev sagt, at der manglede noget, hvis ikke det var Bjerregaard, som leverede musikken. Han var en dygtig komponist, som i løbet af sin levetid producerede ikke mindre end 900 melodier, som også spilles i dag af dygtige spillemandsgrupper. Han etablerede i den dengang forholdsvis lille by, Kjellerup et byorkester, som blev kendt langt uden for byens grænser. Bjerregaard havde 7 børn og et plejebarn, Vilhelm Petersen. Næsten alle Bjerregaards børn var meget musikalske, så meget, at 4 af dem fik en musikuddannelse i København. Et af disse børn, Beck Bjerregaard etablerede, efter mange års musikturnering i udlandet, en meget benyttet musikskole i Hinge lidt syd for Kjellerup. Her gav såvel han selv som hans kone, Ester Bjerregaard, eleverne en god og solid undervisning, som ydede børnene en basisviden, som de efterfølgende alt efter lyst og ønske kunne bygge videre på.

 Ansøger og Bevillingshaver:
Per Bjørn, Kjellerup
 Udbetaling af bevilling:
Beløbet udbetales på en gang efter projektets færdiggørelse mod fornøden dokumentation.
 Dokumentation for projektets gennemførelse: Et tilsendt gratis eksemplar af projektets bog og CD.
Se i øvrigt de generelle retningslinjer for bevillinger under Gå til: Ansøgning.

Sonni - baggårdsmusikant

indsendt 14. jun. 2015 07.45 af Ditlev Trappo Saugmann Bjerregaard   [ opdateret 15. jun. 2015 01.02 ]

 20.000 til bog og CD. Vedrørende gårdsangersønnen Sonni Adolf Blom Christensen.
 Bevilling: Til udgivelse af bog og CD om gårdsangersønnen Sonni Adolf Blom Christensen og den slægt og det miljø, han er vokset ud af.
 Ansøgers korte begrundelse: Bogen er en portrætbog om gårdsangersønnen Sonni Adolf Blom Christensen og den slægt og det miljø, han er vokset ud af - og er en del af. Bogen er altså både en bog om musikeren og mennesket Sonni samt om den tradition, han er rundet af, gårdsangertraditionen, samt det musikmiljø han er en del af i Aarhus - blandt 'splittergale' og gøglere. Med bogen følger en cd, hvor Sonni og hans musikalske samarbejdspartnere synger og spiller en del af de mest betydningsfulde sange fra gårdsangertraditionen og -kulturen.
 Ansøgers uddybende forklaring: Gårdsangermusikken har en lang tradition i Danmark. Den findes stort set ikke mere i sin oprindelige form, men lever videre i nye former. 30-årige Sonni Adolf Blom Christensen er ud af en gårdsangerslægt; både hans farfar og far har bidraget til traditionen med egne sange og melodier. Sonnis far døde, da Sonni var ni år, men inden da nåede faren at lære Sonni at spille på skeer. Siden har Sonni taget guitaren til sig som sit primære instrument, ligesom faren og farfaren gjorde det. Desuden har han lært at spille på andre af gårdsangertraditionens instrumenter, bl.a. sav, kaffekande og tommestok. Som en af de få holder han gårdsangermusikken i live - sammen med sin mentor Jacob Hogrebe og sin musikalske legekammerat Anders Bischoff trioen Baggårdsmusikanterne.
Sonnis slægtshistorie og hans musikalske karriere står centralt i gårdsangertraditionen og i dens videreførelse i nye former. Sonnis liv er desuden historien om, hvordan et barn overlever en barsk barndom- med musikken som trofast makker. Det er historien om et brændt barn, der efter farens død finder en musikalsk mentor og en række musikalske legekammerater. Det fører bl.a. til engagement i gruppen ’De Splittergale’ og til mødet med sigøjnermusikere i Ungarn og Rumænien. Sonnis historie er fortællingen om en levende del af den folkelige kultur - og om et liv på kanten af traditionen og det etablerede samfund. Et sted, hvor det skæve, skøre og sårbare får en plads i musikken og i mødet mellem mennesker.

 Ansøger og Bevillingshaver: Jakob Holm, TURBINE forlaget
 Udbetaling af bevilling: Beløbet udbetales på en gang efter projektets færdiggørelse mod fornøden dokumentation.
 Dokumentation for projektets gennemførelse: Et tilsendt gratis eksemplar af projektets bog og CD.
Se i øvrigt de generelle retningslinjer for bevillinger under Gå til: Ansøgning.

1-2 of 2