Allmänt om kursen

Kursens webbplats finns på: <http://gy.orbin.se/webbdesign/>.

Kursplanen finns på: <http://j.mp/DTR1210>.

Det ni skall kopiera in på ett USB-minne finns på: <http://j.mp/grcVf5>. USB-minnet kommer då innehålla utvalda program från <http://portableapps.com/>.

Här är en kurs jag höll 1998 och då gällde HTML4: <http://www.df.lth.se/~mikaelb/edu/web/>. Det finns övningar där i schemat. Jag skall modernisera dessa till HTML5, men de flesta går att utföra nu.

Den ideella förening där man kan få gratis konto med möjlighet till egna webbsidor m.m. finns på: <http://freeshell.org>.

Ett alternativ kan vara Googles webbhotell som det finns mer information på: <http://www.mashup.se/api/google-app-engine-nu-med-java-och-bakgrundsprocesser> och <http://code.google.com/intl/sv-SE/appengine/docs/whatisgoogleappengine.html>.

Jag hittade en webbdesign- och datorkunskapslärare på Twitter som gör filmer om olika program: <http://twitter.com/laalensius>. På <http://www.w3schools.com/> finns gratis kurser med prov för t.ex. HTML, CSS och jQuery. Jag tänkte också göra en del filmer om webbdesign. Man kan göra filmer av datorprogram med t.ex. CamStudio (öppen källkod). En öppen källkodsmotsvarighet som liknar det redigeringsprogram ovanstående lärare använder är Bluefish. Vi använder i alla fall i början av kursen KompoZer och Composer i SeaMonkey.

För att överföra filer till yttre webbserver skulle vi använda WinSCP eller FileZilla.

Vi kommer använda GIMP för bildbehandling och för att skapa GIF-animationer.

Man kan göra mer avancerade webbplatser med JavaScript-bibliotek som Raphaël <http://raphaeljs.com/> och jQuery <http://jquery.com/>.

Nästan alla program jag rekommenderar är gratis, plattformsoberoende (d.v.s. finns för flera olika operativsystem) och öppen källkod och har funnits länge och kommer troligen att finnas länge och utvecklas. Man kan hitta exempel på hur man använder de flesta program med hjälp av <http://youtube.se/>. Dock måste man ibland lägga till ordet 'editor' eller 'tutorial' för att hitta något vettigt.

Vi skall ha ett projekt på kursen i slutet där ni i små grupper (helst par) skall göra en webbplats för att presentera en någorlunda komplicerad produkt. Ni kan själva välja produkt men valet skall först godkännas. Det kan t.ex. vara ett fordon, ett larmsystem eller ett mätinstrument.

Det ni kan göra till nästa gång är att lära er mer om KompoZer och Composer genom att experimentera, läsa inbyggd hjälp och se filmer på YouTube om programmen och studera kopplingen mellan utseendet på webbsidorna och genererad HTML-kod.