Dr.John за подрастващи кученца

Пълноценното балансирано хранене е от съществено значение за здравето и функционалното състояние на кучето.
От отбиването на кученцата до превръщането им във възрастни преминава един друг важен период-този на растеж и развитие.Подходящата храна и режим на хранене са от първостепенно значение за отглеждането на здрави и жизнени екземпляри.Допуснатите грешки през този период често имат необратими последици.
Dr.John PUPPY е храна за подрастващи кученца.Перфектен баланс на витамини и минерали.Идеални нива на калций и фосфор за правилен растеж на кученцето.Балансирани нива на протеин от животински произход.

10кг-препоръчителна цена 68,00лв.

Dr.John Titanium е перфектната храна за подрастващи кученца от едри породи.Дава се след третия месец.От първия до третия месец се започва с Dr.John Puppy след което се продължава с Dr.John Titanium.Микс от билки 900мг/кг.Екстракт от раци и омари 100мг/кг.Високи нива на витамини и минерали. с пилешко месо и сос отморски дарове и новозеландска зеленоуста мида (за здрави стави).
25%протеин/15% мазнина.
Препоръчителна цена 68лв за 15кг.
Възрастните кучета от едри породи достигат тегло от 40 до 80кг. Кученцето расте около 18 месеца,през този период то увеличава теглото си над 80 пъти. Много е важно израстването да става бавно без излишни килограми. На 5-7 месечна възраст теглото не трябва да надвишава повече от 50-60 % от теглото на възрастен екземпляр.

Основна грешка ,която се допуска е храненето с високи нива на протеин на подрастващото кученце.Това довежда до много проблеми с опорно-двигателният апарат на кучето.

Прекомерно калоричната храна се явява главната причина за наднорменото тегло и необичайно бързият растеж,което пък от своя страна води до неправилното формиране както на ставите така и на костите. Особено се увеличава риска при екземпляри генетично предразположени към тазобедрена дисплазия.
Прехранването по време на растежа е много опасно ,особено за едрите породи кучета.Напълняването по време на растежа се дължи на увеличаване на големината и броя на мастните клетки.Подрастващите животни са в анаболна фаза и броят на клетките на тялото се увеличава по-лесно в този период.Напълняването на възрастния индивид се дължи по-скоро на увеличаване на големината на мастните клетки,отколкото на броя им.Някои породи кучета са предразположени към напълняване .

Собствениците на кученца от тази порода трябва да внимават да не допуснат това,докато растат.

Изследванията на кучетата от едрите породи установиха ,че всички проблемни кучета са били хранени с високо-протеинови диети на някои марки,протеина на някои от тях достига 36%.Това е най сигурния начин да се увреди кучето.Кучето хранено по този начин израства прекалено бързо на една година достига 90% от теглото си ,но организма не е програмиран за да поеме това тегло.Костите се оказват неподготвени,мускулатурата все още не е достатъчно развита ,сухожилията и връзките не са достатъчно здрави и еластични.Резултатът е увредено куче за цял живот,с множество опорно-двигателни проблеми,с развита дисплазия на таза,асептична костна некроза,ъглови деформации на крайниците,сублукации на лакътната става,куцота.

Бързото израстване не може да стане с никаква храна -породата е закодирала своето развитие ,и то трябва да става бавно и здравословно.Почти всички кученца, особено от големите породи,имат уголемени стави при интензивен растеж.Разширяването на метафизите понякога е толкова изразено,че трудно се разграничава от един паталогичен процес ,например рахит.Даването на допълнителни количества минерални вещества или витамини не влияе на разширяването на метафизите.Физиологичните и паталогичните промени в костите намаляват заедно с редуциране на количеството храна и респективно на темповете на растеж.
Прехранването на немски догчета е довело до развитие на остеохондроза,отколкото при другите догчета,които са хранени с 1/3 по-малко храна.

Comments