Nationale Parken

De prachtige routes verbinden de accommodaties met elkaar die gelegen zijn rondom twee Nationale Parken in Zuidwest Drenthe. De routes lopen door, tussen en om deze Nationale Parken. Start- en eindpunt liggen in of vlakbij knusse, sfeervolle dorpjes, met elk een eigen karakter. Naast de prachtige natuur, kunt u genieten van diverse attracties, bezienswaardigheden, winkeltjes, gezellige terrasjes en uitstekende restaurants.

Drents Friese Wold

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold ligt, zoals de naam al onthuld, op de grens tussen Drenthe en Friesland. Met ruim 6000 hectare is het één van de grootste natuurgebieden van Nederland. 

Het Drents Friese Wold heeft een enorm aaneengesloten bosgebied, afgewisseld met vennetjes en heidegronden. U vindt hier onder meer het bekende Aekingerzand: een stuifzandgebied dat groot genoeg is om de wind de kans te geven het zand ook echt te laten stuiven. Het natuurgebied biedt de ruimte voor diverse dieren, zoals reeën en vogels, maar ook voor grazers zoals Schotse hooglanders en schapen. Deze grazers houden het gebied verder vrij van gras en bomen. 

Aan de zuidwest kant van het gebied vindt u het Doldersummerveld en Wapserveld; een groot heidegebied. Rondom het Drents Friese Wold liggen karakteristieke dorpen, met gastvrije inwoners, leuke bezienswaardigheden en goede horecafaciliteiten. In veel van deze dorpen kunt u overnachten. 

Dwingelderveld

Het Dwingelderveld is gelegen in het Zuidwesten van Drenthe. Het is in 1991 aangesteld als nationaal park. In het Dwingelderveld vindt u 3700 hectare aan diverse bossen, heidevelden en vennen. Het betreft het grootste “natte” heidegebied in Europa.
In het Dwingelderveld komt u diverse dieren tegen: schapen, reeën, vossen, adders, vlinder, libellen en vogels. De Ruiner Schaapskudde zwerft er dagelijks rond. Op de “Benderse Berg” vindt u ook nog het huisje van Anne de Vries, schrijver van “Bartje”. In dit huisje kon hij in alle rust aan zijn boek werken.

Rondom het Dwingelderveld vindt u prachtige brinkdorpen. Zeker in het toeristisch seizoen is hier altijd veel gezelligheid te beleven. Ook in veel van deze dorpen kunt u overnachten.