Nyitólap‎ > ‎

Pszichoterápia

A pszichoterápia a gyógyításnak az a formája, amikor a kezelés beszélgetések által történik. Az ülések során a terapeuta a korszerű pszichológia által elfogadott, bizonyítottan hatékony módszereket alkalmaz. A kezelés kezdetén először az elérendő célt fogalmazzuk meg, majd az ehhez szükséges eszközöket, a kezelés időtartamát beszéljük meg. A pszichoterápia általában több találkozást jelent, de előfordul egy alkalomból álló tanácsadás is.

Egyéni, pár - és családterápiát folytatok.

A családterápia általában 2-3 hetente zajló ülésekben történik, alkalmanként másfél óta időtartamban. Általában 3-6 ülésről van szó, de ettől mindkét irányban lehet eltérés.

A családterápia akkor ésszerű választás, ha valamilyen probléma több családtagot érint. Például a gyermekekkel kapcsolatos konfliktusok kezelésében a családterápiának mindig kitüntetett szerepe van. A generációk közötti viták, a felnőtté válás problémái, a szülés utáni depresszió ideális megoldási módja a családterápia.  A krónikus betegségek, például a pánikbetegség, más neurózisok és a depresszió is lehet, hogy csak családterápiával kezelhető sikeresen. Hiszen gyakran ezek hátterében is a család életét kell átgondolni.

Sokan választanák szívesen a családterápiát, de félnek tőle, hogy a többi családtag nem jönne el, vagy saját maguk nem szívesen beszélnének a gondolataikról a családtagjaik előtt. Érdemes alaposan mérlegelni ezeket az akadályokat. Utólag általában kiderül, hogy bizony érdemes volt elvállalni ezeket a nehézségeket. Sokszor maga az a tény, hogy a család nyilvánossága előtt nyugodtan meg lehet beszélni egy problémát, pozitív változások egész sorát indítja el.

Úgy tűnik, hogy mostanában a párterápia egyre fontosabbá válik. Ez valószínűleg összefügg azzal, hogy egyre többen és egyre hosszabb ideig élnek párkapcsolatban a gyermekek megszületését megelőzően. De sokgyermekes házaspároknak is lehetnek olyan gondjaik, amik csak a házaspárt érintik. A párterápia során leggyakrabban olyan témákkal foglalkozunk, mint az elhidegülés, a hűtlenség, a régi megoldatlan problémák okozta konfliktusok.

A párterápia is 2-3 hetente jelent egy ülést, mely általában másfél óra időtartamú. Néhány, általában kevesebb, mint 10 ülésről van szó.

A pszichológiai kezelések nagyobb része egyéni pszichoterápia. Egy ülés egy óra időtartamú, hetente egyszer kerül rá sor. Az időtartama nagyon változó. Az egy alkalmas tanácsadástól a 100 üléses hosszú pszichoterápiáig terjed. A beteg igénye dönti el a folyamat hosszát.

A pszichológiai kezelés közben mindig az élet legfontosabb kérdéseihez igyekszünk eljutni.

Az általam egyéni pszichoterápiában használt módszert leginkább integratív pszichoterápiának nevezhetném. Ennek lényege, hogy a konkrét témák megbeszélése mellett gyakran alkalmazom a viselkedésterápia, a hipnoterápia, és a neurolingvisztikus programozás eszközeit.

A pszichológiai kezelés fontos etikai kérdésének tartom azt, hogy a terapeuta milyen mértékben befolyásolja a betege (pontos szakkifejezéssel a kliense) döntéseit. E tekintetben az a gyakorlatom, hogy a klienseimmel együtt olyan megoldásokat keresünk, amik az ő világnézetükkel, életkörülményeikkel, személyes kapcsolataikkal, szokásaikkal van összhangban. Mert csak azok a megoldások lesznek tartósak, amik a klienseknek jók, és nem az én ízlésemnek kell megfelelniük. (l. A kliens határai c. előadást.)

Milyen problémák oldhatók meg pszichoterápiával?

A megoldható feladatok egy része hagyományos értelemben vett betegségek gyógyítása, másik részét azonban nem tarthatjuk betegségnek.

Betegségek:

  • Fóbiás állapotok: legtöbbször a beteg valamilyen rosszulléttől fél, emiatt nem tud szabadon egyedül közlekedni, vásárolni. Kísérőre van szüksége.
  • Hypochondria: a beteg ésszerűtlenül nagymértékben fél valamilyen betegségtől, emiatt visszatérően orvosi vizsgálatoknak veti alá magát.
  • Szomatizációs betegség: a betegnek sokféle szervi tünete van, mely jelentős gondot okoz, azonban a szerteágazó orvosi vizsgálatok nem tudják kimutatni a betegség szervi eredetét, vagy amit találnak, az nincs arányban a panaszok súlyosságával.
  • Pszichoszomatikus problémák: ide olyan többnyire komoly szervi elváltozásokkal járó kórképek tartoznak, amelyek kialakulásában a lelki tényezők fontos szerepet játszhatnak. Ilyen lehet például a magas vérnyomás, az asztma, a vastagbélgyulladás, ízületi gyulladások bizonyos esetei.
  • Szenvedélybetegségek: alkoholizmus, drog, játékszenvedély stb.

Stresszkeltő élethelyzetek:   itt elsősorban a családi élettel, párkapcsolattal járó stresszre gondolok. Generációk közötti feszültségek, gyermeknevelés, párkapcsolati viták. Ezen a területen is igaz, hogy hatékonyabban tudják azok az emberek korrigálni kapcsolataikat, akik a konfliktusok korai időszakában vesznek igénybe konzultációt mint azok, akik már a család szétesése szélére sodródtak.

Comments