Τι είναι η ΧΑΠ;

 
ΧΑΠ είναι τα αρχικά της «Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας»:

    Χρόνια σημαίνει ότι δεν περνάει εντελώς.

    Αποφρακτική σημαίνει με μερική απόφραξη.

    Πνευμονοπάθεια σημαίνει νόσος των πνευμόνων.

 

Η ΧΑΠ είναι μία συχνή νόσος των πνευμόνων που αποφράσσει τους αεραγωγούς, κάνοντας την αναπνοή δύσκολη. Συνήθως προκαλείται από το κάπνισμα ή την έκθεση σε καυσαέρια ή σε μέρη με πολύ σκόνη. Είναι διαφορετική νόσος από το Άσθμα, το οποίο εμφανίζεται σε νεότερες ηλικίες και έχει αλλεργική αιτιολογία. Τα συμπτώματα της ΧΑΠ περιλαμβάνουν βήχα, απόχρεμψη και δύσπνοια.
 
Αν είστε πάνω από 40 ετών και έχετε αυτά τα συμπτώματα, πηγαίνετε στο γιατρό σας και ρωτήστε για τη ΧΑΠ. Πολλοί άνθρωποι έχουν ΧΑΠ και δεν το ξέρουν. Μερικοί πιστεύουν ότι τα συμπτώματά τους οφείλονται στη φυσιολογική γήρανση. Ωστόσο, η ΧΑΠ είναι ασθένεια απειλητική για τη ζωή και χειροτερεύει αν δεν αντιμετωπιστεί.

 

Μία απλή αναπνευστική δοκιμασία που ονομάζεται Σπιρομέτρηση μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση της ΧΑΠ. Η δοκιμασία είναι γρήγορη, ανώδυνη και μπορεί να γίνει στο ιατρείο του γιατρού σας. Σπιρομετρήσεις εκτελούνται στο Παθολογικό Ιατρείο & Ιατρείο Υπερήχων του Dr Ανδρέα Σκαρπέλου.

  
 
Μπορεί η ΧΑΠ να αντιμετωπιστεί;
 

Αν και δεν υπάρχει πλήρης ίαση, οι γιατροί μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε καλύτερα και να επιβραδυνθεί η βλάβη των πνευμόνων σας. Όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση, τόσο πιο αποδοτική θα είναι η αντιμετώπιση.

  
 

Μπορεί η ΧΑΠ να προληφθεί;

 
Αν είστε καπνιστής ή καπνίστρια, η διακοπή του καπνίσματος είναι ο καλύτερος τρόπος να προλάβετε την ΧΑΠ ή να σταματήσετε την επιδείνωσή της. Δεν είναι ποτέ αργά να κόψετε το κάπνισμα!

 

 

Μήπως έχω ΧΑΠ;

 
Μπορεί να έχετε ΧΑΠ εάν :

-   Έχετε ιστορικό έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου της νόσου (κάπνισμα τσιγάρων ή άλλων μορφών καπνού, ακόμα και παθητικό κάπνισμα, εισπνοή σκόνης ή χημικών στη δουλειά, καπνό από ξύλα ή άλλα καύσιμα βιομάζας που χρησιμοποιούνται για μαγείρεμα ή θέρμανση σε κλειστούς χώρους), ΚΑΙ :

-   Είστε μαγαλύτερος/η από 40 ετών, ΚΑΙ :

-   Έχετε συμπτώματα της ΧΑΠ: ένα βήχα που δε λέει να φύγει, παραγωγή φλεγμάτων ή απόχρεμψη κατά το βήχα, λαχάνιασμα κατά τη φυσική δραστηριότητα (όπως ανέβασμα ενός ορόφου με τις σκάλες, περίπατος με το σκύλο, πηγαίνοντας για ψώνια, κατά το πλύσιμο και το ντύσιμο).

 

 

Πώς μπορώ να βοηθηθώ εάν έχω ΧΑΠ;

 

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αισθανθείτε καλύτερα και για να μην χειροτερεύσει η νόσος. Η ιατρική καθοδήγηση και ο τακτικός ιατρικός έλεγχος είναι απαραίτητα.

 
- Ζητήστε επίμονα να κάνετε μία Σπιρομέτρηση. 

- Σταματήστε το κάπνισμα. Ζητήστε βοήθεια γι’ αυτό: μιλήστε στο γιατρό σας.

- Παίρνετε κάθε φάρμακο με τον τρόπο που ο γιατρός σας λέει. Πηγαίνετε στο γιατρό σας τουλάχιστον δύο φορές ετησίως για «τσεκ-απ».

- Συζητάτε για τα φάρμακά σας σε κάθε επίσκεψη στο γιατρό. Σιγουρευτείτε ότι τα παίρνετε σωστά.

- Ρωτήστε εάν μπορείτε να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης ή άλλα εμβόλια.

- Πηγαίνετε αμέσως στο γιατρό σας αν η αναπνοή σας χειροτερεύει.

- Διατηρείτε τον αέρα στο σπίτι καθαρό.

- Μείνετε μακριά από καπνό, καυσαέρια και άλλους παράγοντες που δυσκολεύουν την αναπνοή.

- Ανοίγετε πόρτες και παράθυρα όταν μαγειρεύετε και όταν ο αέρας στο σπίτι έχει καπνούς ή δυνατές μυρωδιές.

- Διατηρήστε το σώμα σας δυνατό. Περπατάτε, ασκήστε τακτικά και καταναλώνετε υγιεινά τρόφιμα.

- Ζητήστε βοήθεια από την οικογένεια και τους φίλους σας.
 
Comments