Δρ@ση‎ > ‎

Μουσείο ΕφταπίταςΤο ΜΟΥΣΕΙΑΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΥΔΡΟΚΙΝΗΣΗΣ, Διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως κτίριο με τον ολοκληρωμένο πρωτοβιομηχανικό μηχανολογικό εξοπλισμό του, βρίσκεται στην Εφταπίτα στην παρόχθια περιοχή του χειμάρρου Μεγανίτη.

Η πρώτη ιστορική αναφορά του κτιρίου γίνεται στο Χάρτη της Βοστίτσας του Ενετικού Κτηματολογίου (Territorio di Vostiza, Ville Eftapites e Gligori sotto lo stesso Confine) όπου στα επεξηγηματικά στοιχεία αναφέρεται το κτιριακό συγκρότημα ως Molini Buoni Publici. Στις αρχές του 20ου αιώνα μετατράπηκε σε βιομηχανικό υδροκινούμενο. Η λειτουργία του σταμάτησε το 1969. Το 1995 άρχισε η διαδικασία αναπαλαίωσης του κτιρίου και συντήρησης του μηχανολογικού του εξοπλισμού.

Σήμερα είναι επισκέψιμος Μουσειακός χώρος και λειτουργεί με προγραμματισμένες συλλογικές - ομαδικές επισκέψεις. Παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα σε συνδυασμό με τις δεδομένες περιβαλλοντικές συνθήκες των αρχών του 20ου αιώνα, τον υλικό πολιτισμό που σχετίζεται με την διατροφική τριάδα: νερό - ψωμί - λάδι και την πλούσια λαογραφία που απορρέει από αυτήν.


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ: ΣΥΜΠΟΣΙΑ, ΣΥΝΕΔΡΙΑ, ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ, ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ.

18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2005

ΚΛΗΡΩΣΗ  ΔΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ  ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2004-2005.

5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2005

 Σεμινάριο Μουσικής:  «ΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»  Σεμινάριο με κρουστά μουσικά όργανα και νέι (καλαμένιος αυλός).

Ευαισθητοποίηση στους παραδοσιακούς και μη ρυθμούς και τη ροή τους, τον αντίκτυπό τους στην αίσθησή μας και την ψυχή μας.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:  ΣΕΡΓΙΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΗ.

02 και 03  ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005.

ΑΘΗΝΑ.

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ.

"ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ".

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ.

ΤΜΗΜΑΤΑ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ, ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ.

 

6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2004

 Σεμινάριο Μεθοδολογίας της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:  «Περιβαλλοντικά Μονοπάτια».

ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ της ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣ.

ΙΟΥΛΙΟΣ 2004.

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ.

Έκθεση / Παρουσίαση:  «Φεστιβάλ Αγροτουρισμού στην Επίδαυρο».

ΕΛ. Κ. Α.  &   ΔΗΜΟΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ.

11  ΜΑΙΟΥ  2004

Σεμινάριο Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Θεατρικό Παιχνίδι.

ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ της ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣ.


17 - 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2003.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ -  ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πανελλήνιο Συνέδριο: «Εκπαιδευτικά Προγράμματα Σε Μνημεία Και Μουσεία – Εκπαιδευτικό Υλικό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης».

 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ.

21 - 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2003. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Πανελλήνιο συμπόσιο:  "Σχεδιασμός & Παραγωγή Παιδαγωγικού Υλικού για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση"

 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ &  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ.

18  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2003

Επίσκεψη στα πλαίσια του Προγράμματος:   "ΣΩΚΡΑΤΗΣ/GRUNDTVING 2".

Εκπαιδευτικές Συμπράξεις:   «Σεβασμός για το Περιβάλλον στην Ευρώπη».

 ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΑΧΑΪΑΣ.

0ΙΟΥΝΙΟΥ 2003

Επίσκεψη στα πλαίσια του Προγράμματος: "ΣΩΚΡΑΤΗΣ / COMMENIUS"  LANGUAGE PROJECT

 ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ "Ι. Ε. Κ. ΑΙΓΙΟΥ" & ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ  "ESCOLA PROFISSIONAL DE MONTEMOR - O - VELHO"

25  ΜΑΙΟΥ 2003

Επίσκεψη  του  ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΥΛΩΝ.

16  ΙΟΥΛΙΟΥ 2003

Επίσκεψη  Παιδιών & Νέων Απόδημων από τη Γερμανία & Ρουμανία.

 Δ. Ε. Π. Α. ΠΟ. Ζ.   Καλαβρύτων & Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού.

17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2003

Επίσκεψη στα πλαίσια του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου:   «Χρυσοπράσινο Φύλλο» - Προγράμματα Διασχολικών Συμπράξεων  (Ελλάδα - Κύπρος)  με την υποστήριξη του  Κ. Π. Ε. Ακράτας

2ο Δημοτικό Σχολείο Λιοπετρίου Αμμοχώστου  &  3ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας.

1).  11 ΜΑΙΟΥ 2003. ΙΣΘΜΟΣ

2).  18 ΜΑΙΟΥ. ΙΣΘΜΟΣ

3).  05 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ. ΙΣΘΜΟΣ

"Ημερίδες Εκπαιδευτικού Τουρισμού" για την Α'/θμια  & Β'/θμια  Εκπαίδευση

Isthmia Prime Hotel - Περίανδρος  Α.Ε. & MemoryTravel.


11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2003. ΑΘΗΝΑ

Ημερίδα Εργασίας:   "Εκπαιδευτικός Τουρισμός". 

Amphitrion Holidays S.A.  &  Royal Olympic Hotel.


8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2002.  ΠΑΤΡΑ 

ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΜΠΑΡΙ

Ημερίδα «Συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης & Τμημάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο Νομό Αχαΐας».

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Α'/ΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ  Β΄/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΑΧΑΙΑΣ.

INFOCENTER ΠΑΤΡΑΣ

26, 27, 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2003

Έκθεση Στα πλαίσια των τριήμερων εκδηλώσεων για την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ,  όπου η Πάτρα και η Αχαΐα παρουσίασαν τα προϊόντα τους.

«Περιβαλλοντική Εκπαίδευση - Οικοτουριστικές Δράσεις - Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού»

ΓΕΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:    Δοκιμάστε . . .   «Γεύση από Αχαΐα».

 ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΧΑΪΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

 
 

Ιστορικό - Πληροφορίες για το Μουσείο Εφταπίτας.

Το ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΥΔΡΟΚΙΝΗΣΗΣ βρίσκεται στην περιοχή της Εφταπίτας, στην παραποτάμια περιοχή του Μεγανίτη, στο Νομό δηλαδή Αχαΐας, ακριβώς στη συνοριακή γραμμή μεταξύ του Δήμου Αιγίου και του νεοσύστατου Καποδιστριακού Δήμου Συμπολιτείας, 174 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Πρόκειται για ένα Βιομηχανικό Συγκρότημα που έχει κριθεί Διατηρητέο, από το Υπουργείο Πολιτισμού [Φ.Ε.Κ.1069 - 29-12-1995], ως αξιόλογο δείγμα της Πρώτης Βιομηχανικής Περιόδου στην Ελλάδα.

Η πρώτη ιστορική καταγραφή και αποτύπωση του κτιρίου γίνεται στο Χάρτη της Βοστίτσας του Ενετικού Κτηματολογίου (1685 - 1715, Β' Περίοδος Ενετοκρατίας) όπου στο χωρίο Βίλα Εφταπίττες επισημαίνεται με το γράμμα Μ η ύπαρξη του κτιρίου. Στα επεξηγηματικά στοιχεία του χάρτη αναφέρεται το κτίριο ως: «Molini Buoni Publici».

Στις αρχές του 20ου αιώνα από ζωοκίνητο συγκρότημα μετετράπει σε βιομηχανικό υδροκινούμενο. Στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται: Υδρόμυλος, Ελαιοτριβείο και Μονάδα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Η κρίση του κτιρίου και του μηχανολογικού εξοπλισμού ως Διατηρητέα έγινε το 1995. Έκτοτε ξεκίνησε η αναπαλαίωση και αναστύλωση η οποία σήμερα, μια 10ετία αργότερα, έχει ολοκληρωθεί στο 85% των εγκαταστάσεών του και λειτουργεί ως επισκέψιμος Μουσειακός χώρος που παρουσιάζει ενδιαφέρον τόσο για μαθητές και φοιτητές όσο και για επισκέπτες με γενικότερο επιστημονικό, επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό ενδιαφέρον.

Από το σύνολο του χώρου μπορεί να αντλήσει κανείς πληροφορίες σχετικά με:

- την περίοδο πρώτης βιομηχανικής τεχνολογίας στην Ελλάδα 
- τις ήπιες μορφές εκμετάλλευσης φυσικών πόρων 
- την ενέργεια - υδροκίνηση 
- την τριάδα του βασικού σιτηρέσιου: νερό - ψωμί - λάδι και τον υλικό πολιτισμό που απορρέει απ' αυτήν (παράδοση, ήθη - έθιμα) 
- τις ανθρώπινες δραστηριότητες και περιβάλλον 
- την επαναλειτουργία παλαιών βιομηχανικών χώρων με καινούριο προσανατολισμό χρήσης 
- την χρήση - χρησιμότητα του νερού (ποταμών, χειμάρρων κ.λ.π.) 
- τους χώρους υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης 
- την επιχειρηματική δράση στις αρχές του 20ου αιώνα, κατά το μεταβατικό στάδιο από - την προβιομηχανία στις πρώτες βιομηχανικές εγκαταστάσεις 
- την επιχειρηματική διορατικότητα στο παρελθόν σε συνδυασμό με τις δεδομένες συνθήκες περιβάλλοντος (αγροτική παραγωγή, γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, δυσκολίες και ευκολίες).

Σήμερα λοιπόν το Συγκρότημα Υδροκίνησης λειτουργεί ως επισκέψιμος χώρος και βρίσκεται μέσα σ' ένα εναλλασσόμενο παραποτάμιο και αγροτικό τοπίο που αποτελεί τον φυσικό περιβάλλοντα χώρο του. Μπορεί δηλαδή κανείς να απολαύσει τα αυτοφυή πλατάνια, τις ιτιές, τις λεύκες, τους ευκαλύπτους μαζί με τις ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, καρυδιές και τα μικρότερα φυτικά είδη που το περιβάλλουν και το αγκαλιάζουν.

Ο χώρος παρουσιάζει ενδιαφέρον και για τον επισκέπτη με γενικότερες επιστημονικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές αναζητήσεις δίνοντάς του τη δυνατότητα να δει τόσο στον εσωτερικό όσο και τον εξωτερικό του χώρο, τον καλοδιατηρημένο και σε αρτιότητα ευρισκόμενο μηχανολογικό εξοπλισμό (φτερωτές, γρανάζια, πιεστήρια, μυλόπετρες κ.λ.π.), να περιηγηθεί στο κτήμα έκτασης 70 στρεμμάτων που το περιβάλει ακολουθώντας τα περιπατητικά μονοπάτια και τις διαδρομές με προορισμούς (εκκλησάκι Τιμίου Προδρόμου περασμένου αιώνα με αγιογραφίες Κ. Φανέλη, το λόφο του Πύργου, στένωμα Ζάβαδου, πηγάδι), ν' απολαύσει τους ελαιώνες, πορτοκαλεώνες, αμπελώνες και σταφιδαμπελώνες, ν' ακολουθήσει την παραποτάμια διαδρομή και να φτάσει ως τα χωριά: Αράχωβα (Κρήνη), Γρηγόρι, Παρασκευή, Δάφνες, να παρακολουθήσει τις αγροτικές εργασίες κάθε περιόδου (τρύγο, συγκομιδή ελιάς, φύτεμα περιβολικών κ.λ.π.), να κάνει παρατήρηση πουλιών από το ειδικό παρατηρητήριο, να παρακολουθήσει μαθήματα σχεδίου - ζωγραφικής τοπίου (με καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών), να περιηγηθεί και να συλλέξει θεραπευτικά και αρωματικά βότανα.

Τα προγράμματα και οι επισκέψεις στο χώρο έχουν καταρτιστεί και οργανωθεί από ομάδα εκπαιδευτικών που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Αχαΐας. Οι εκπαιδευτικοί συνεργάστηκαν για την δημιουργία ενός Εκπαιδευτικού Περιβαλλοντικού Προγράμματος με στόχο να κατανοήσουν οι μαθητές μέσα από οργανωμένη παρατήρηση, συμμετοχική δραστηριότητα και επιτόπια μελέτη, την σημασία, λειτουργία και αξία του συγκεκριμένου χώρου. Κατόπιν τούτου και μετά από εξάμηνη συνεργασία της Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κας Πηνελόπης Σακοβέλη, του Ζωγράφου - Εκπαιδευτικού Τέχνης κου Αναστάσιου Στρατουδάκη και της Υπεύθυνης Λειτουργίας του Μουσείου κας Μαρίας Χόνδρου προέκυψε πρόγραμμα με εκπαιδευτικές δραστηριότητες που καλύπτουν τους τομείς:

* Διατροφή και περιβάλλον. 
* Λάδι - Ελιά. 
* Νερό - Ενέργεια. 
* Τοπική ιστορία και περιβάλλον. 
* Βιώσιμη ανάπτυξη και περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Η πιλοτική εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος έγινε από τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Βασιλικού και Ισώματος Πατρών τον Φεβρουάριο 2002. Έκτοτε επισκέπτονται τον χώρο μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το σκεπτικό των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στο χώρο είναι η μαθησιακή προσέγγιση των πληροφοριών μέσω των αισθήσεων κυρίως και αυτό επιτυγχάνεται:

α. Με τη δυνατότητα που δίνεται στους μαθητές να περπατήσουν στην παραποτάμια περιοχή ακολουθώντας τον ειδικά σχεδιασμένο χάρτη πορείας που περιλαμβάνει δραστηριότητες παρατήρησης χλωρίδας-πανίδας και ποταμού, απολαμβάνοντας το πλούσιο παραποτάμιο τοπίο, αλλά και διαπιστώνοντας κακές ανθρώπινες παρεμβάσεις, αμμοληψίες και παράνομες εναποθέσεις σκουπιδιών, που κάπου - κάπου χαλούν την αρμονία του τοπίου κάνοντάς τους να συνειδητοποιούν την πραγματικότητα και την αναγκαιότητα διαφύλαξης του περιβάλλοντος.

β. Με την γευστική έκπληξη που τους περιμένει όταν φθάνουν και που είναι εναρμονισμένη με την ουσία της ύπαρξης αυτού του συγκροτήματος και την τριάδα του βασικού σιτηρεσίου που εξυπηρετούσε, δηλαδή: Νερό - Ψωμί - Λάδι.

γ. Με την ξενάγηση που ακολουθεί στον εντός και εκτός του κτιρίου ευρισκόμενο μηχανολογικό και εργαλειακό εξοπλισμό που συνοδεύεται από τις απαραίτητες ιστορικές, κοινωνικές και λαογραφικές αναφορές και επεξηγήσεις με ιδιαίτερη αναφορά των μερών εκείνων από τον γενικό κορμό της ξενάγησης που αναφέρονται στο πρόγραμμα που πραγματοποιεί κάθε σχολείο.

δ. Με τα βαλιτσάκια των Ομαδικών Εργασιών που ακολουθούν μετά την ξενάγηση και περιλαμβάνουν ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες που έχουν σκοπό την οργάνωση και όσο το δυνατόν την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών που άντλησαν οι μαθητές από την επίσκεψή τους.

ε. Με την απαραίτητη χαλάρωση και αποφόρτιση πριν την αποχώρηση την οποία συνοδεύει ένας αναμνηστικός φάκελος για την περαιτέρω επεξεργασία των πληροφοριών στο σχολείο.   

[η δράση αυτή λειτούργησε μέχρι και το 2009].

 


Σήμερα οι επισκέψεις στο Μουσείο είναι ενταγμένες στο γενικότερο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του [κέντρου περιβάλλοντος πολιτισμού ψυχαγωγίας εκπαίδευσης]  ΚΠΕΠΟΨΕ «δρ@ση» το οποίο λειτουργεί στη βάση των προγραμματισμένων επισκέψεων και ξεναγήσεων.

 

Ενδεικτικά οι δραστηριότητες [του ΚΠΕΠΟΨΕ «δρ@ση»]  αφορούν:

·         Σεμιναριακή Εκπαίδευση

·         Εικαστικά

·         Περιβάλλον

·         Πολιτισμό

·         Κατασκηνωτικά τριήμερα για παιδιά.

 

 Όλα αυτά σε ένα αγροτικό παραποτάμιο περιβάλλον πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μοναδικές εμπειρίες εκπαίδευσης, διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

 


Comments